Kotimaa

Halvan oluen aika Virossa on pian ohi: Verotus kiristyy tänä kesänä – näin oluen hinta nousee Tallinnan satamassa

Verotus kiristyy asteittain vuoteen 2020 asti. Jos kaikki kiristykset toteutuvat, voi oluen hinta Virossa nousta puolella.

Tallinna/Ainaži

Kolme salkullista oluttölkkejä. 12 tölkkiä siideriä. 24 pulloa viinaa.

On koulujen päättäjäisviikonlopun alku, ja suomalaismatkustajat nostelevat isoja juomapakkauksia viinakaupan hihnalle Tallinnan satamassa. Ja miksi eivät nostelisi, sillä alkoholijuomat maksavat Virossa vain puolet siitä mitä Suomessa.

Vaan eivät pitkään. Heinäkuun alussa Viro kiristää alkoholin verotusta, ja mietojen alkoholijuomien vero nousee peräti 70 prosenttia. Jos korotus siirtyy hintoihin, tulee 24 oluen pakkauksesta useita euroja nykyistä kalliimpi.

Vuoteen 2020 mennessä miedon alkoholin verotuksen on määrä kiristyä asteittain niin paljon, että lopulta oluen hinta voi nousta puolella. Sekä Viron valtiovarainministeriön että Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan nykyään 12 euroa maksavan A-olutlaatikon hinta nousee 18 euroon. Suomessa vastaavan kokoinen pakkaus keskiolutta maksaa noin 25 euroa.

Kaikkien alkoholijuomien verotus kiristyy, mutta kovimmat korotukset kohdistuvat mietoihin, käymisteitse valmistettuihin juomiin, kuten olueen ja siideriin.


”On ihan selvää, että jo heinäkuun korotus on niin iso, että se tulee näkymään kuluttajahinnoissa ja matkustajatuonnissa”, sanoo erikoistutkija Thomas Karlsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

THL seuraa matkustajatuontia kyselytutkimuksin, mutta tarkkaan Karlsson ei osaa sanoa, miten veronkorotukset vaikuttavat. Viime vuonna suomalaiset toivat matkoilta THL:n mukaan muun muassa 36 miljoonaa litraa olutta ja 15 miljoonaa litraa lonkeroa. Näistä yli kolme neljäsosaa tuli Virosta tai Viron-laivoilta.Ihan heti veronkorotus ei kuluttajahinnoissa näy, sillä sataman jälleenmyyjät ovat ostaneet varastonsa täyteen. Suomalaisten suosiman SuperAlko-liikkeen johtaja Imre Poll sanoo, ettei yritys aio nostaa hintaa vuonna 2017. Sen jälkeen kuitenkin hinnat tulevat nousemaan, Poll kertoo.

Jos matkustajatuonti Virosta vähenee, se voi johtaa myös alkoholin hinnannousuun Suomessa. Alkoholin verotusta ei ole kiristetty useaan vuoteen, sillä kiristämisen pelätään johtavan matkustajatuonnin lisääntymiseen.

Hallitusohjelmassa todetaan, että verotusta voidaan kiristää, jos Viron toimenpiteet antavat siihen mahdollisuuden.

”Ne avaavat ehdottomasti mahdollisuuden korotuksiin myös Suomessa”, sanoo THL:n Karlsson. ”Vaikka Suomen hintataso pysyy korkeammalla, alkaa ero pikkuhiljaa kuroutumaan pienemmäksi.”

Torstaina Veronmaksajien keskusliitto ehdotti, että alkoholiverotusta voisi tarkastella jo elokuun budjettiriihessä, kun hallituksen olisi päätettävä kevennyksistä ansiotulojen verotukseen. Osa rahasta voitaisiin liiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan kerätä nostamalla alkoholin verotusta.


”Voitaisiin tehdä korotus, joka ei nosta hintoja paljon, mutta tuottaa ihan merkittäviä verotuloja”, Lehtinen sanoo.

Nyt alkoholivero tuottaa noin 1,4 miljardia euroa. Lehtisen mukaan korotuksella voitaisiin kerätä kymmeniä, jopa sata miljoonaa euroa lisää. Korotus voisi myös tasapainottaa tulevia haittoja, jos uusi alkoholilainsäädäntö lopulta menee läpi ja alkoholin myynti ja anniskelu vapautuvat nykyisestä.

Hallituksessa ei kuitenkaan ole vielä pohdittu konkreettisia toimia alkoholin verotuksen kiristämiseksi.

Myöskään valtiovarainministeriö ei ole ryntäämässä veroja korottamaan. Veronkiristysten vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen on vaikea ennustaa, ja siksi ministeriö haluaa ensin seurata, mitä tapahtuu, sanoo hallitusneuvos Merja Sandell.

”Senkin jälkeen kun vuosien 2017 ja 2018 korotukset toteutuvat on Viron verokanta vain noin puolet meidän verokannastamme. Hintaerot ovat luultavasti tätäkin suurempia”, hän muistuttaa.

Sandellin mukaan veronkorostuksilla voi olla yllättäviä vaikutuksia kuluttajien käyttäytymiseen. Vaikka kiristys seuraisi Viron toimenpiteitä, voisivat kuluttajat tulkita Suomen veronkiristyksen signaalina lähteä hakemaan lisää alkoholia Virosta, sanoo Sandell.

”Varovaisuusperiaatetta on hyvä soveltaa meidän veronkorotustemme kanssa”, hän sanoo.

Veronkorotukset Virossa voivat aiheuttaa myös toisen seurauksen: yhä useampi suomalainen saattaa lähteä hiukan kauemmas Baltiaan ostamaan alkoholia.


SuperAlkolla on kaksi liikettä Latviassa. Imre Poll sanoo, että niiden asiakkaista iso osa on jo nyt suomalaisia.

Tallinnan sataman matkustajille mahdol­lisuus on tuttu. Erään viina­kaupan parkki­paikalla autoaan pakkaavat Erno ja Jonna Sjögren ovat käyneet myös muualla Baltiassa alkoholiostoksilla viime kesän festarimatkalla.

”Jos alkoholi kallistuu Virossa paljon, ei välttämättä tule enää ostettua täältä, vaan lähdemme Latviaan tai Liettuaan”, Erno Sjögren sanoo.


Viron veronkorotukset kasvattavat rajakauppaa Latviassa

Kohilalainen Rene Oja nostaa viimeisiä olutpulloja autonsa takakonttiin viinakauppa SuperAlkon parkkipaikalla Latvian Ainažissa.

”Valtion kassahan tästä kärsii”, hän naurahtaa.

”Mutta hinnat ovat kyllä selvästi halvempia kuin Virossa.”

Ainažin SuperAlkon pihalta näkyy Viroon. Rajalle on kilometri.

Virolaisyhtiöt ovat avanneet viinakauppoja Latvian puolelle rajaa sekä täällä Ainažissa että Valkassa, joka on toinen tärkeä maiden välinen rajanylityspaikka. Asiakkaiksi houkutellaan erityisesti virolaisia Viroa halvemmalla hintatasolla.

Viinaralli alkoi ensin Valkassa, jossa myymälät aukesivat runsas puolitoista vuotta sitten. Ainažissa ensimmäisenä avasi ovensa Alko1000 runsas vuosi sitten entisessä Latvian tullirakennuksessa, joka oli jäänyt tyhjilleen Baltian liityttyä Schengen-alueeseen.


Kauppa on vilkastunut tasaisesti Viron korottaessa alkoholiveroa. Suomalaisiakin käy, tosin vielä useimmat muun matkan yhteydessä.

”Valtio antaa rahat toiselle maalle”, sanoo Viron Viljandista kotoisin oleva Tea Alko1000 -kaupan pihalla.

Hänellä on miehensä Antsin kanssa mökki lähellä rajaa. Niinpä he mökillä ollessaan käyvät rajan yli viinakaupassa. Nyt he ostivat olutta ja viiniä sen verran, että ostokset jaksaa kantaa itse autolle.

Rajakaupan määrästä ei ole tarkkoja lukuja. Ainažin rajanylityspaikalla Viron puolella Iklassa on digitaalinen taulu, joka väittää kertovansa, kuinka paljon Viron valtio on menettänyt rahaa Latviasta ostetun alkoholin vuoksi. Nyt taulussa lukee 27 535 548 euroa.

Virolaisen Postimees-lehden mukaan viime vuonna Latviasta haettiin alkoholia 25–30 miljoonaa pulloa tai tölkkiä.

Ainakin Viro joutui jo muuttamaan pullopanttijärjestelmäänsä. Aiemmin rahaa sai kaikista palautetuista pulloista ja tölkeistä, mutta viime vuonna Latviasta ostettuja alkoi olla liikaa. Niistä ei ole maksettu panttia ostettaessa.

Alkoholin myynti alkaa todennäköisesti lisääntyä myös Latvian etelärajalla, sillä Liettua on kiristämässä alkoholilakejaan. Liettuan parlamentti päätti viime torstaina muun muassa kieltää alkoholin myynnin iltakahdeksan ja aamukymmenen välillä sekä nostaa ikärajan 20:een vuoteen.

SuperAlkon pihalla Rene Oja kertoo monien tuttaviensa käyneen Latvian puolella kaupassa ja päätti nyt ajaa katsomaan. Hinnat hän oli tarkastanut internetistä jo etukäteen.

Kohilasta on rajalle kuitenkin 170 kilometriä, joten ihan jatkuvasti hän ei aio käydä.

”Ymmärrän hyvin, että Pärnun alueelta ajetaan tänne”, hän sanoo.


Viron oikeuskansleri haluaisi lykätä veronkorotuksia

Viron veronkorotusten edessä on vielä yksi este: oikeuskansleri Ülle Madise päätti maaliskuussa viedä korotussuunnitelman korkeimpaan oikeuteen. Oikeuskansleri ei vastusta korotuksia sinänsä mutta pitää aikataulua perustuslain vastaisena.

Rajut ja nopeat korotukset rikkovat elinkeinovapautta, hän sanoi Viron parlamentille maaliskuussa ERR.ee-uutissivuston mukaan. Madisen mukaan yritysten pitäisi pystyä paremmin luottamaan, etteivät valtion toimet aiheuta yllättäviä muutoksia liiketoimintaympäristössä.

Heinäkuun korotuksiin valitus ei silti vaikuta, vaan ne viedään käytäntöön suunnitellusti, kerrottiin Viron valtiovarainministeriöstä HS:lle torstaina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  3. 3

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  6. 6

   IS: Presidentti Niinistö ojensi henkilökohtaisesti Huuhkajien huoltajalegendalle Gunnar Yliharjulle kutsun Linnan juhliin

  7. 7

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  8. 8

   Poliisi: Useita pullopommeja räjäytettiin Kilon koulun läheisyydessä Espoossa, pommeja löytynyt maastosta

  9. 9

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  10. 10

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  6. 6

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  7. 7

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää