Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

Kantola liikkuu mikrofonikokeiluissaan hulluuden ja nerouden rajamailla, kuvaa ystävä.

Martin Kantola rakentaa mikrofoninsa studionsa yhteydessä olevassa työtilassa.

23.6.2017 2:00 | Päivitetty 23.6.2017 16:28

Mikä yhdistää Björkiä, Jennifer Lopezia ja Metallican James Hetfieldiä?

Vastaus: He kaikki ovat käyttäneet Martin Kantolan pienessä Karperön kylässä Pohjanmaalla valmistamia käsityömikrofoneja.

Kantola valmistaa jokaisen mikrofoninsa itse kotipihansa studiossa sijaitsevassa työtilassa. Taustalla on 25 vuoden harrastaminen, uusien kokeilujen tekeminen ja intohimoinen suhtautuminen äänen taltioimiseen.

Tuloksena on laatua, josta huippuammattilaiset puhuvat ihaillen.

Keväällä Kantola toimitti tilauksesta mikrofonit Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan musiikin äänityksiin. Sinfonia Lahden äänittämisessä käytettiin yhteensä yli 50 mikrofonia, mutta suurimman työn tekivät kolme Kantolan päämikrofonia.

Kantolan kotiin on hieman hankala löytää. Asunto sijaitsee oman hiekkatien päässä tiheästi kasvaneen metsän takana. Matkaa Mustasaaren kunnan keskustaan on noin seitsemän kilometriä.

Täältä mikrofonit ovat kuitenkin löytäneet maailmalle, aiempaa vilkkaammin noin kymmenen viime vuoden ajan.

Käänne tapahtui, kun Kantola lähetti yhden NU-47-mikrofoninsa Michael Jacksonin luottoäänittäjä Bruce Swedienille. Swedien, alan legenda, rakastui.

”Hän ylisti mikrofonia yhdessä lehtihaastattelussa ja siitä tämä lähti vähän isommaksi. Yksi uusi asiakas esimerkiksi tilasi näitä kaksi pelkästään Swedienin puheiden perusteella, soundia kuulematta”, Kantola kertoo.

Tämän jälkeen sana laadukkaista suomalaismikrofoneista alkoi levitä. Kantola alkoi saada tilauksia sähköpostitse. Suuri osa mikrofoneista kulkeutui studioihin, muun muassa ruotsalaisen huipputuottaja Max Martinin pajalle.

Eräänä päivänä tilaajana oli James Hetfield, maailman suosituimman metalliyhtye Metallican laulajakitaristi. Hän oli kokeillut Kantolan mikrofonia havaijilaisessa studiossa ja pitänyt siitä.

Kantola on kuluttanut mikrofonien parissa tuhansia tunteja etsien laadukkaita soundeja yrittämällä ja erehtymällä. Eri kytkentöjä ja osien yhdistelmiä on kokeiltuna lukematon määrä.

Kantola liikkuu kokeiluissaan hulluuden ja nerouden rajamailla, kuvaa vaasalainen äänimies ja Kantolan ystävä Sami Koivisto.

”Peruskundi ei lähtisi ollenkaan toteuttamaan Martinin ideoita. Sen takia ne vehkeet varmasti ovat niin hyviä, koska Martin ei ikinä ajattele, että näin ei voi tehdä”, Koivisto kuvaa.

Avainasia laadun löytämisessä on Kantolan mahdollisuus kokeilla jokaista mikrofonia itse omassa studiossaan.

Monien muiden mikrofonivalmistajien kehitystyö tapahtuu Kantolan mukaan ulkopuolisen palautteen perusteella ja teknisten mittalaitteiden avulla. Kantola taas luottaa omiin korviinsa.

”En välttämättä tiedä paljoa siitä, miten mikrofoneja kuuluisi rakentaa, mutta tiedän milloin ne kuulostavat hyvältä”, Kantola sanoo.

Kantolan mikrofonit ovat toistaiseksi myös harvinaisia. Niitä on maailmalla vain hieman yli sata kappaletta.

Yksi syy on hinnassa. Tunnetuimman mikrofonin, NU-47:n, hinnaksi ilmoitetaan Kantolan yrityksen verkkosivuilla 6 300 Yhdysvaltain dollaria eli noin 5 650 euroa. Halvimmankin mikrofonin hinta on 1 700 dollaria.

Toinen syy on vähäinen tuotanto. Tähän saakka jokainen mikrofoni on tehty tilauksesta. Kantola ei myöskään ole pystynyt ottamaan tilauksia vastaan jatkuvasti.

Syksyllä tuotantoa olisi vihdoin tarkoitus laajentaa. Vaimo Suvi Kantola on ryhtymässä yrityksen toiseksi työntekijäksi.

”Puhumme siitä vähän siihen sävyyn, että meille olisi tulossa yhteinen porkkanamaa. Tavoitteena on kuitenkin, että ensimmäistä kertaa mikrofoneja olisi hyllyssä myytävänä täällä ja jälleenmyyjillä.”

Laajemman tuotannon aloittaminen on siirtynyt ja siirtynyt.

”Teen tätä ennen kaikkea itselleni. Yritän tehdä sellaisia mikrofoneja, mistä itse pitäisin kovasti.”

Äänialalla työskenteleville tyypilliseen tapaan Kantolan työ on pirstaloitunutta. Mikrofonien valmistamisen lisäksi hän suunnittelee kaiuttimia suomalaisvalmistaja Amphionille ja tekee toisinaan äänitys- ja miksausprojekteja.

Amphionillakin hänen roolinaan on etsiä uusia ideoita.

”Pienellä Amphionilla on yrityksenä samat haasteet kuin minulla mikrofonieni kanssa. Miten myydä maailmalle jotain, jos ei voi kilpailla määrällä, hinnalla tai markkinointiresursseilla? Tarjolla täytyy olla ainutlaatuisia tuotteita.”

Huipputason äänimiehet tuntuvat olevan valmiita maksamaan laadusta kovilta vaikuttavia summia. Laulua voi taltioida studiossa sinänsä laadukkaasti myös alle tuhannen euron mikrofonilla.

”Hyvä soundi saa laulajan laulamaan paremmin, koska hän inspiroituu siitä. Soundin täytyy olla kiehtova. Sellainen, että kun laulaja laulaa siihen ensimmäiset fraasinsa, hän on ihan että vau.”

Intohimoisen äänimiehen korvissa maailma kuulostaa erilaiselta. Kantolan mikrofonisuunnittelua ohjaa aina abstrakti kuvitelma tietynlaisesta soundista, jota Kantola ryhtyy etsimään kolvin ja komponenttien avulla.

Huonot kaiuttimet ja taitamattomasti äänitetyt kappaleet ärsyttävät julkisilla paikoilla liikkuessa.

”Sehän on sellainen ammattisairaus. Kun luokittelee soundeja työkseen hyviksi ja huonoiksi, huonoa soundia ei voi olla kuulematta.”

”Myös sellainen melusaaste vaivaa. Siksi nautin olla täällä metsässä rauhassa.”

Kantolan mikrofonit ovat löytäneet tiensä maailmalle. Kantola pitää asiakkaidensa kanssa yhteyttä. Joidenkin kanssa on jopa ystävystytty.

Mikrofonin sisällä oleva kapseli muuttaa äänen värähtelyn sähköiseksi signaaliksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat