Kotimaa

Uimavedet ovat kolean alkukesän jäljiltä tavallista hyisempiä – Mitä pitää huomioida, jos lapsi ui viileässä järvivedessä?

Järvivedet ovat kylmempiä kuin yleensä heinäkuun alussa. Jos säät lämpenevät, vedet lämpenevät noin asteen, pari vuorokaudessa.

Kesälomakausi on kuumimmillaan, mutta koleat vedet karkottavat kävijöitä uimarannoilta.

Salossa sijaitseva Märynummen uimaranta oli maanantaina iltapäivällä lähes autio aurinkoisesta kesäpäivästä huolimatta. Halikossa asuvat Cissy Honganmäki ja Betty Koivisto valvoivat kolmen pienen lapsen uintia. Viltin päällä istuneet naiset eivät olleet vielä käyneet itse kastautumassa

”Ehkä myöhemmin”, Honganmäki hymyili.


Hänen lapsensa, kolmevuotias Jasmin Gift Honganmäki ja yksivuotias Joselin Hope Honganmäki, pulikoivat rantavedessä tyytyväisinä. Veden kalseudesta kertoi se, että lapset kävivät vähän väliä kietoutumassa pyyhkeeseen lämmitelläkseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jasminin ja Joselinin ystävä, viisivuotias Laura Koivuniemi kertoi osaavansa jo uida.

”Ilman kellukkeita”, hän ilmoitti ja lupasi näyttää taitonsa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.


Järvivedet ovat lämmenneet viime viikosta, mutta ovat koko maassa edelleen kylmempiä kuin heinäkuun alussa yleensä.

Ero viime vuoteen on Suomen ympäristökeskuksen (Syke) hydrologin Heidi Sjöblomin mukaan selvä. Länsi-Suomessa järvet ovat edelleen vajaa 20-asteisia ja muualla maassa enimmäkseen 15 ja 18 asteen välillä.

Viime heinäkuussa järvivedet olivat maan etelä- ja keskiosissa 19–22-asteisia.

Kylmät järvivedet eivät ole heinäkuussa sinänsä järin poikkeuksellisia. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten lämpötilat pysyivät Sjöblomin mukaan lähes koko heinäkuun alle 20 asteessa. Järvivedet kuitenkin lämpenevät nopeasti ilman lämmetessä.

”Pintavedet lämpenevät no­peasti tyynellä säällä. Tuulisella kelillä vesien lämpeneminen on hitaampaa. Jos säät lämpenevät, vedet lämpenevät normaalisti noin asteen vuorokaudessa. Vesi voi lämmetä jopa pari astetta päivässä”, Sjöblom sanoo.

Pikaista parannusta tilanteeseen ei ole tällä viikolla odotettavissa. Lämpötila kohosi maanantaina päälle 20 asteen suurimassa osassa Itä-Suomea ja Lappia, mutta pääkaupunkiseudulla, Länsi-Suomessa ja Käsivarressa jäätiin alle 20 asteeseen.

Loppuviikosta 20 astetta ylittyy varmimmin tiistaina Lapissa sekä viikonvaihteessa Lounais-Suomessa. Pääkaupunkiseudulla viikko vierähtää 15–20 asteessa.

Vaan palataanpa hetkeksi takaisin Märynummelle. Laura Koivuniemi pitää lupauksensa ja pulahtaa ilman kellukkeita veteen. Esitys jää kuitenkin lyhyeksi, sillä vesi oli turhan kylmää. Märynummella olisi toki saunakin, mutta sitä ei lämmitetä maanantaisin.

Honganmäki ja Koivisto kertoivat käyneensä Märynummella jo viikon verran lähes joka päivä.

”Kävimme kerran myös Vuohensaaren uimarannalla, mutta vesi oli siellä aivan liian likaista. Menisimme mieluiten uimahalliin, jossa on taatusti lämmintä vettä, mutta halli on kiinni koko heinäkuun”, Koivisto harmitteli.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun lämpötila oli koko maassa keskimääräistä alempi.

Kesäkuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin kahdeksasta asteesta etelä- ja lounaisosan noin kolmeentoista asteeseen. Suurin poikkeama keskimääräisestä lämpötilasta oli maan itäosassa ja Itä-Lapissa, missä oli jopa 2,5 astetta keskimääräistä koleampaa.

Edellisen kerran kesäkuu on ollut tätä koleampi maan itä­osassa ja Koillismaalla vuonna 2003 ja Itä-Lapissa vuonna 1993.

Kesäkuun ylin lämpötila, 26,2 astetta mitattiin 16. päivä Mikkelin lentoasemalla.

Helleraja ylitettiin koko maassa kuutena päivänä. Tässä jäätiin keskimääräisestä lukemasta parilla päivällä.

Kuukauden alin lämpötila, -6,1 astetta, mitattiin 1. päivänä Kilpisjärven Saanatunturilla. Kuun ensimmäisellä viikolla yöpakkasia oli jopa maan eteläosassa.

Sateita saatiin kesäkuussa epätasaisesti. Sateisimmilla alueilla vettä satoi yli 100 millimetriä, kuivimmilla alueilla jäätiin alle 30 milliin. Sateisimmilla alueilla sademäärä oli jopa kaksi kertaa keskimääräistä suurempi, kun taas kuivimmilla alueilla jäätiin alle puoleen tavanomaisesta.

Vaikka kesäkuun sää oli kolea, auringonpaisteen määrä oli lähellä keskiarvoja.

Suurimmassa osassa maata aurinko paistoi 250–300 tuntia, Lapissa 200–250 tuntia. Lapissa auringonpaisteen keskiarvoista jäätiin noin 20 tuntia.

Espoossa sijaitsevassa vesiurheilupuisto Laguunissa ei ole maanantaina iltapäivällä yhtäkään asiakasta. Toimitusjohtaja Juuso Tilaeuksen mukaan tilannen on harvinainen.

Toukokuun lopussa avatussa Laguunissa voi esimerkiksi supata, meloa ja vesilautailla ulkoilmassa.

Toimitusjohtaja Tilaeuksen mukaan kävijöitä on reilussa kuukaudessa ollut noin 8 000. Hän ei ole huolissaan viileän kesäsään vaikutuksista.

”Ainahan asiakkaita voisi olla enemmän, mutta kelit huomioiden meillä on ollut hyvä startti”, Tilaeus sanoo.

Kävijät koostuvat vesilajien harrastajista, yritys- ja polttariporukoista ja lapsiperheistä. Yrityksen laituriravintola vetää lounasasiakkaita myös esimerkiksi läheisistä yrityksistä.

Tilaeuksen mukaan säällä on selvä vaikutus ravintolan myyntiin, mutta vesiurheilun kohdalla tilanne on toinen.

”Huonoillakin keleillä on täällä jengiä touhuamassa. Kun ollaan veden kanssa tekemisissä, niin kastutaan kuitenkin.”

Vesiurheilussa kuten vesilautailussa eli wakeboardingissa käytetään märkäpukuja, jotka lämmittävät koleassa vedessä touhuavia harrastajia.

Lisäksi Laguunin sijainti Keilaniemessä on veden lämpötilan suhteen armollinen. ”Tämä on paikkana sellainen, että veden lämpötila on huomattavasti korkeampi kuin muualla. Tämä on niin matala ja suojainen paikka. Vesi ei pääse niin paljoa vaihtumaan”, Tilaeus kertoo.

Jotain hyvääkin koleissa vesissä on. Sinilevähavaintoja on tehty keskimääräistä vähemmän.

Syken, ely-keskusten ja kuntien ylläpitämän valtakunnallisen leväseurannan mukaan runsaasti sinilevää esiintyi tällä viikolla vain Sorvanniemen Pyhäjärvellä. ”Sinilevän kasvu kiihtyy vasta, kun järvivedet lämpenevät”, hydrologi Sjöblom sanoo.

Mitä pitää huomioida,jos lapsi ui viileässä järvivedessä?

Kuinka kylmässä vedessä voi pitää rantauimakouluja, Tero Savolainen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta?

”Veden lämpötilan pitää olla rantauimakoulussa sen verran korkea, että lapsen on mukava uida. Liian kylmä vesi vie motivaation ja ilon uimakoulusta. Usein vedessä leikkimisen hauskuus menee viileyden ohi. Lapset tykkäävät touhuta vedessä, mutta kun vedessä on liian kylmä, lapsen mielenkiinto loppuu.”

Onko uimakouluja pidetty, vaikka järvivedet ovat olleet koleita?

”En ole kuullut, että niitä olisi peruttu. Uimaopettajia on kyllä palkattu, joten he odottavat tavalliseen tapaansa opetettavia rannoilla.”

Mitä pitää ottaa huomioon, jos lapsi ui viileässä järvivedessä?

”Lapsella pitää olla tarpeeksi lämmintä vaatetta mukana. Vaatteet pitää pukea päälle heti, kun nousee ylös viileästä vedestä. Olisi hyvä, jos lapsi pääsisi nopeasti lämpimään sisätilaan tai saunaan lämmittelemään. Rantauimakouluissa myös jumpataan usein rannalla, jotta oppilaat pysyisivät lämpimänä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uimavedet
 • Sää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  6. 6

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  7. 7

   Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”

  8. 8

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  9. 9

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taksien tilaaminen Helsingissä muuttui jo torstaina – Valopilkku-sovelluksen tilaukset menevät nyt Lähitaksille
  3. Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  4. Katalonian pannukakku lässähti – joulukuun aluevaaleista tulee todella raju mittelö
  5. Saksan hallitusneuvottelut yllättivät kaasuputkea vastustavan Baltian iloisesti – ”Ovatko saksalaiset tulleet järkiinsä?”
  6. Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta
  7. Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä”
  8. Tunti sitten
  9. Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä
  10. Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat
  11. Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”
  12. Krista Pärmäkoski sivussa – vahvasti hiihtänyt Laura Mononen tuuletti voittoa Suomen cupissa: ”Parempi tilanne kuin viime vuonna”
  13. Näytä lisää