Kotimaa

Tutkiko Helsingin poliisi puutteellisesti Vuosaaren palkkamurhan 14 vuotta sitten? – Krp avasi vanhan jutun uudelleen, taustalla Jari Aarnion tapaus

Keskusrikospoliisi tutkii, selvittikö Helsingin poliisi 2000-luvun alussa puutteellisesti joidenkin ihmisten osuutta Volkan Ünsalin palkkamurhaan. Avunannosta murhaan epäiltiin aikoinaan rikollispomo Keijo Vilhusta, joka tuomittiin samassa huumejutussa kuin Jari Aarnio.

”Te tiedätte, että he ovat uhkailleet perhettäni! Kolme miljoonaa he ovat luvanneet päästäni. Minun täytyy joskus vaihtaa puolta! Minun täytyy! En voi antaa heidän viedä henkeäni!”

Ruotsinturkkilainen rikollinen Volkan Ünsal pelkäsi henkensä edestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli paljastanut Ruotsin poliisille tietonsa heinäkuussa 2002 tapahtuneesta Arlandan suuresta arvokuljetusryöstöstä. Konnat saivat saaliikseen eri maiden valuuttaa lähes viiden miljoonan euron arvosta.

Ünsalin läheisten mukaan miehen kaveri Leo Gonzalez Carmona oli myös vakuuttunut, että Ünsal olisi varastanut kätköltä osan ryöstösaaliista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koston uhka oli poliisin mielestä todellinen. Siksi Ünsal oli todistajansuojelussa.

Syyskuussa 2003 Ünsal irrottautui Ruotsin poliisin suojelusta ja lähti Suomeen vanhan lapsuudenystävänsä Janne Ranisen luo. Ranista kutsuttiin Solvalla-Janneksi, koska hän oli saanut murhatuomion ammuttuaan vuonna 1998 jugoslavialaisen mafiapomon Solvallan raviradan lähellä.

Ruotsin poliisi varoitti Ünsalia moneen kertaan Ranisesta. Poliisin tiedustelutietojen mukaan Raninen oli palkattu tappamaan Ünsal.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varoitukset eivät auttaneet. Lauantaina 27. syyskuuta 2003 kello 17 Ünsal lähti Silja Serenadella kohti Helsinkiä.

Kolmen viikon kuluttua Ünsal oli kuollut.


Ünsalin murhaoikeudenkäynnissä vuonna 2005 tuomittiin neljä miestä elinkautiseen vankeuteen. Murhatuomion saivat hänen lapsuudenystävänsä Janne Raninen sekä suomalaiset Raimo Andersson ja Jani Leinonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsista luovutettu Leo Gonzalez tuomittiin yllytyksestä murhaan. Hän oli tuomion mukaan palkannut suomalaiset murhaamaan Ünsalin.

Nyt keskusrikospoliisi (krp) on aloittanut esitutkinnan uudelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pyynnön tutkinnan avaamisesta teki Helsingin poliisin laillisuusvalvonta marraskuussa 2015, kertoo tutkinnanjohtaja Esa Virtanen keskusrikospoliisista. Selvittelyjen jälkeen krp kirjasi asiasta rikosilmoituksen keväällä 2016.

Virtasen mukaan tutkinnan kohteena on tällä hetkellä joukko ihmisiä. Nyt selvitetään, onko heitä syytä epäillä jonkinasteisesta osallisuudesta Ünsalin palkkamurhaan 16. lokakuuta 2003.

Yksi selvitettävä asia on se, miten esitutkinta ylipäätään tehtiin 2000-luvun alussa. Selvitettiinkö silloin kaikkien mahdollisten tekijäkumppaneiden osuus?

Osaa alkuperäiseen tutkintaan osallistuneista poliiseista on jo kuulusteltu. Kuulusteluissa on käynyt tässä vaiheessa toistakymmentä ihmistä. Krp on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä myös Ruotsin poliisin kanssa.

Virtanen arvioi, että tutkinta kestää ainakin tämän vuoden.


2000-luvun alussa tehtyyn murhatutkintaan liittyi useita erikoisia piirteitä.

Alkuperäinen esitutkintamateriaali paljastaa, että rikollispomo Keijo Vilhusen osuutta murhaan on tutkittu ohuesti.

Murhasta tuomituista Raimo Andersson kuului samaan M.O.R.E.-jengiin Vilhusen kanssa. Jani Leinonen puolestaan kuului sitä lähellä olleeseen NBK:hon.

M.O.R.E. ja NBK yhdistyivät myöhemmin kolmannen jengin kanssa United Brotherhoodiksi.

Esitutkintapöytäkirjassa on viitattu telekuunteluihin, joiden mukaan Vilhunen tapasi Anderssonin ja Leinosen sekä ennen murhaa että sen jälkeen.

Murhaa edeltävänä iltana kolmikko tapasi Vilhusen kotona. Murhan jälkeisenä päivänä miehet sopivat tapaamisesta ravintola Sikarihuoneelle.

Syystä tai toisesta tapaamiseen liittyviä telekuuntelunauhoja ei kuitenkaan ole kirjoitettu auki ja liitetty esitutkintamateriaaliin. Niihin viitataan vain ylimalkaisesti.

Tutkinnassa on ylipäätään käytetty telepakkokeinoja niukasti verrattuna siihen, millainen materiaali Helsingin poliisilla olisi pitänyt olla hallussaan.

Helsingin käräjäoikeuden pakkokeinokansliasta saatujen tietojen mukaan huumepoliisi oli hakenut kolme keskeistä murhaan liittynyttä henkilöä telekuunteluun jo viikkoa ennen murhaa. Helsingin huumepoliisin tekemien ylimalkaisten hakemusten perusteella miehiä epäiltiin törkeistä huumerikoksista.

Vilhunen ei ollut kuuntelussa, mutta hänestä hankittiin televalvontatiedot huumausainerikosepäilyn perusteella pari viikkoa murhan jälkeen.

Palkkamurhatutkinnassa Vilhusta kuulusteltiin epäiltynä avunannosta murhaan.

Esitutkintapöytäkirjasta ei käy ilmi, miksei poliisi vienyt Vilhusen osuutta normaaliin tapaan syyttäjän harkittavaksi. Helsingin poliisista ei ole löytynyt lain vaatimaa perusteltua päätöstä tutkinnan lopettamisesta.

Vilhunen oli kuulusteluissa vaitonainen. Hän on kiistänyt sekaantuneensa murhaan millään tavalla.

Vilhusen osuutta ei myöskään alettu tutkia uudelleen silloin, kun käräjäoikeuden tuomion jälkeen löytyi uutta materiaalia.

Yllytyksestä tuomittu Gonzalez mainitsi ruotsalaiselle kaverilleen lähettämässään kirjeessä Vilhusen. Ruotsin poliisi löysi kirjeen kotietsinnässä Etelä-Ruotsista toisen jutun tutkinnan yhteydessä.

Kirjeessä Gonzalez haukkui erityisesti rikoskumppaninsa Anderssonin erilaisista virheistä. Hän kehotti kirjeen vastaanottajaa olemaan yhteydessä Vilhuseen. Kirjeen mukaan Anderssonin pitäisi ottaa vastuu teosta, ja asia piti hoitaa kuntoon Vilhusen kautta.

”Tämä ukko on joka tapauksessa älykkäämpi, niin että selvitä tilanne hänelle. Ole cool häntä kohtaan, hän ymmärtää kyllä.”

Tutkintamateriaalin kuulustelujen perusteella epäillyiltä tai Vilhuselta itseltään ei kysytty, miksi Vilhunen mainitaan kirjeessä.


Jari Aarnio on toisessa yhteydessä vuonna 2007 sanonut, että Vilhunen oli ollut huumepoliisin tarkkailussa keväästä 2002, siis noin puolitoista vuotta ennen murhaa. Huumepoliisia tuolloin johtanut Aarnio jatkoi, että tarkkailu olisi jatkunut myös murhan jälkeen vuosien ajan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Vilhusen viime joulukuussa 10 vuoden vankeusrangaistukseen törkeistä huumausainerikoksista. Oikeuden mukaan Vilhunen teki huumebisneksiä yhdessä Aarnion kanssa.

Molemmat ovat valittaneet tuomioistaan hovioikeuteen.

Jo aiemmin Helsingin hovioikeus on lainvoimaisessa tuomiossaan katsonut miesten järjestelleen yhteistyössä rahoitusta seurantalaiteyhtiö Trevocille.

Murhatutkinnan yleisjohtajana toimi silloinen murharyhmän päällikkö ja Aarnion ystävä, nykyinen kansanedustaja Kari Tolvanen (kok).

HS:n tietojen mukaan myös Aarnio osallistui alkuperäiseen murhatutkintaan aktiivisesti.

Kolme lähdettä kuvailee HS:lle sekä Aarnion että Tolvasen toimintaa tutkinnan aikana omituiseksi. Lähteistä kaksi on poliisista.

Kolmas lähde on Aarnio-tutkinnan alkuun sysännyt entinen prostituoitu Saara. Aarniolla ja Saaralla oli murhan tapahtuma-aikaan suhde.

Murha tapahtui Saaran asunnossa Vuosaaressa. Saara itse asui murhan aikaan muualla, ja hän oli alivuokrannut asunnon eteenpäin.


Saara kertoo HS:lle, että hän oli vuokrannut asunnon Keijo Vilhuselle ja että vuokraaminen tapahtui Aarnion kehotuksesta.

Muutamaa kuukautta ennen murhaa asuntoon oli muuttanut Vilhusen sijaan Jani Leinonen, joka myös tuomittiin Ünsalin murhasta.

Leinonen muutti pois asunnosta muutamia päiviä murhan jälkeen, koska Saara oli häätänyt hänet.

Ünsalin ruumista ei ole löydetty, mutta poliisi selvitti, että Saaran asunnosta löytyi Ünsalin verta. Saaran sohva, matto ja muita tavaroita oli hävitetty jälkien peittämiseksi. Saara suuttui tavaroidensa tuhoamisesta.

Murhan esitutkintaan liitetyllä telekuuntelunauhalla Jani Leinonen sanoi Saaralle, että ”Keijo” oli antanut luvan ottaa huonekalut.

”No Keijo sano, että sieltä voi ottaa, että niistä on maksettu sulle jotain.”

”Ei se kyllä, ei se kyllä noin mennyt hei”, Saara vastasi.

Mies sanoi juttelevansa Keijon kanssa siitä, maksetaanko huonekaluista jotain.

Saara kertoo myös, että palkkamurhan aikoihin Aarnio tutustutti hänet Tolvaseen.

Tolvanen oli Aarnion pyynnöstä kyydinnyt Saaran hotelliin pakoon turvallisuusuhkaa. Aarnio-jutun yhteydessä Tolvanen sanoi Saaran paenneen väkivaltaista poikaystävää.

Saara kertoo HS:lle, ettei tilanteeseen liittynyt mitään poikaystävää, vaan pako liittyi nimenomaan murhajuttuun. Saaran mukaan Aarnio oli sanonut, että Leinonen olisi suuttunut häädöstä ja uhannut tappaa Saaran.

Tolvanen sai murhatutkinnan jälkeen moitteita eduskunnan oikeusasiamieheltä esitutkinnassa tapahtuneesta virheestä.

Kun Janne Raninen kutsuttiin ensimmäisen kerran kuulusteluihin noin kuukausi murhan jälkeen, hänelle jätettiin mainitsematta, että häntä epäiltiin murhasta.

Ranista kuulusteltiin ”kuultavana” Ünsalin katoamisesta, mutta tosiasiassa hänet oli jo kirjattu poliisin tietojärjestelmiin murhaepäiltynä. Pari viikkoa ennen kuulustelua Ranisen puhelin oli haettu telekuunteluun murhaepäilyn takia.

Tolvanen ja hänen alaisensa selittivät kiistatonta virhettä inhimillisellä erehdyksellä. Tolvanen huomautti, että laajassa ja vaikeassa tutkinnassa käytettiin ”kaikkia mahdollisia laillisia tutkintakeinoja”.

Ranisen mielestä kyse ei ollut virheestä, vaan poliisin pelistä ja taktisesta valinnasta. Hänelle ei ennen kuulusteltua kerrottu epäillyn oikeuksista, esimerkiksi oikeudesta vaieta.

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin mukaan ei ollut näyttöä, että poliisi oli tehnyt virheen tahallaan.

Hän kuitenkin kiinnitti Tolvasen ja kuulustelijan huomiota asiaan, sillä on aivan eri asia olla kuultava katoamisjutussa kuin epäilty murhajutussa, josta ei voi seurata muuta rangaistusta kuin elinkautinen vankeus.

Tolvanen ja Aarnio eivät halunneet kommentoida tutkintaan liittyneitä epäselvyyksiä HS:lle.

”Minulla ei ole mitään tietoa väitetyistä esitutkinnan epäselvyyksistä. Pikemmin tutkintaryhmä teki erinomaista työtä erittäin vaikeassa jutussa”, Tolvanen vastasi.

Aarnio ilmoitti asianajajansa välityksellä, ettei hän halua kommentoida keskeneräistä tutkintaa vaan haluaa antaa tutkintaryhmälle työrauhan.

Arlandan ryöstö jäi lopullisesti selvittämättä

Ruotsin suurin arvokuljetusryöstö tehtiin Arlandan lentokentällä viisitoista vuotta sitten, 12. heinäkuuta 2002.

Kolme naamioitunutta ja aseistautunutta miestä oli vastassa Lontoosta saapunutta SAS:n konetta ja vei koneessa olleet rahasäkit. Ryöstäjät saivat saaliikseen eri maiden valuuttaa noin 44 miljoonan Ruotsin kruunun arvosta, siis lähes viisi miljoonaa euroa. Rahoja ei ole koskaan löydetty.

Ketään ei ole myöskään rangaistu ryöstöstä. Poliisilla on ollut epäilynsä varsinkin sen jälkeen, kun Volkan Ünsal alkoi kertoa tietojaan loppuvuodesta 2002.

Näyttöä ei kuitenkaan ollut niin paljon, että ketään olisi voitu tuomita.

Nyt on varmaa, etteivät ryöstäjät saa rangaistusta. Ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan rikos vanheni tiistaina.

Arvokuljetusryöstöjä on ollut Ruotsissa vuosittain jopa kymmeniä eli Suomeen verrattuna huomattavan paljon. Ryöstöt ovat olleet näyttäviä.

Esimerkiksi syksyllä 2009 joukko ryöstäjiä laskeutui helikopterilla Etelä-Tukholmassa G4S-arvokuljetusyhtiön varaston katolle, tunkeutui rakennukseen kattoikkunan kautta ja hinasi helikopteriin säkeittäin rahaa.

Seitsemän henkeä tuomittiin.

Fakta

Volkan Ünsalin murha


 Ruotsissa asunut, turkkilaistaustainen Volkan Ünsal murhattiin Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003.

 Murhasta tuomittiin elinkautisiin rangaistuksiin neljä miestä.

 Yksi tuomituista oli chilenruotsalainen Leopoldo Fernando Gonzalez Carmona. Hovioikeuden tuomion mukaan hän oli murhan tilaaja.

 Murhan motiivi liittyi siihen, että Ünsal oli kertonut Ruotsin poliisille Arlandan lentokentällä tapahtuneesta rahankuljetusryöstöstä.

 Murhasta tuomittiin myös Raimo Andersson ja Janne Raninen, jotka tunsivat sekä Carmonan että Ünsalin. Lisäksi tuomittiin Jani Leinonen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Poliisi
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää