Kotimaa

Kuka tahansa voi ryhtyä personal traineriksi, ja se huolestuttaa ammattilaisia – ”Menisitkö lääkärille, joka on käynyt viikonloppukurssin?”

Suurin osa liikunta-alan ammattinimikkeistä on suojaamattomia. Ilman tutkintoa kuka tahansa voi tarjota henkilökohtaista valmennusta liikunnassa ja syömisessä.

Henkilökohtaisen valmentajan palkkaamisesta on tullut yhä suositumpaa. Samaan aikaan ammattilaisen luotettavuuden selvittäminen on yhä hankalampaa.

Kuka tahansa voi toimia personal trainerina eli henkilökohtaisena valmentajana, eikä ammattinimikkeen käyttäminen edellytä tiettyä koulutusta.

Personal trainerit tarjoavat liikunta-, kuntosali- ja ravintovalmennusta, mutta ammattinimikettä ei ole suojattu. Henkilökohtaiseen kunto-ohjaajaan voi saada kulumaan jopa satoja euroja kuukaudessa. Palveluita tarjoavat kuntosaliketjut, kuntokeskukset ja yksityiset toimijat.

Alan laadunvalvonta on huolettanut ammattilaisia jo pidempään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Menisitkö sinä lääkärille, joka on käynyt viikonloppukurssin?” kärjistää personal trainer Marko Kuoppasalmi viitaten valmentajiin, joiden koulutustausta on vähäinen.

Kuoppasalmi on osaomistajana Kuntokompassin personal training -studiossa. Yritys työllistää noin 25 henkilökohtaista valmentajaa, jotka ovat hankkineet liikunta- tai terveysalan korkeakoulututkinnon.

Esimerkiksi fysioterapeutit ovat vastuussa palveluistaan terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa valvovalle Valviralle. Fysioterapeutin ammattinimike on suojattu.

Personal trainerina toimivat taas eivät ole vastuussa viranomaisille, ja kuluttajansuoja on heikko. Tämä huolettaa Kuoppasalmea. Terveenkin ihmisen saa rikki, jos ohjaa tai valmentaa väärin, hän sanoo.


”Korkeakoulutettu liikuntatieteiden maisteri ja alan harrastaja voivat olla samalla viivalla ammattinimikkeen suojaamattomuuden takia”, sanoo Liikuntatieteellisen seuran erityisasiantuntija Jonne Kamsula.

Tähän mennessä laadunvalvontaa on pyritty parantamaan julkisella hakemistolla, johon pääsevät vähimmäiskoulutuksen hankkineet valmentajat. Hakemiston ja minimivaatimukset on laatinut Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys (SKY).

”Alalla on paljon erilaisia toimijoita. Tuomme hakemistolla esiin liikunnan ammatillisuutta. Haluamme korostaa, että joukossa on ammattilaisia”, sanoo SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister.

Hakemistoon pääsevät sellaiset valmentajat tai yritykset, jotka täyttävät minimivaatimukset. Hakemusten perusteella kaikki koulutusta tarjoavat koulutusorganisaatiot eivät ole täyttäneet kriteereitä.

”Koko hyvinvointialan koulutusta tulisi uudistaa yhä enemmän työelämälähtöiseksi,” Hämäläinen-Bister sanoo.

Kuntokompassin Kuoppasalmi on pohjakoulutukseltaan fysioterapeutti. Hänen mukaansa liikunta-, kuntosali- ja ravintovalmennuksen pitäisi aina pohjautua näyttöihin ja tutkittuun tietoon.

Kuoppasalmen mielestä kukaan ei voi oppia lyhyessä ajassa tarpeeksi ihmisen fysiologiasta ja anatomiasta.

Liikuntatieteellisen seuran Kamsula on Kuoppasalmen kanssa samaa mieltä.

”Laadukkaan personal trainer -toiminnan pitäisi perustua tutkittuun tietoon liikunnasta ja ravinnosta”, Kamsula sanoo.

Pahimmillaan ammattitaidoton valmentaja vaarantaa jopa asiakkaan terveyden, hän uskoo.

”Personal trainerin pitäisi olla liikunta-alan moniosaaja, ja sellaiseksi tulee hyvällä pohjakoulutuksella. Hyvä valmentaja tunnistaa oman ammattitaitonsa rajat”, Kamsula sanoo.

Terveysliikunnan ja ravinnon tutkimussäätiön ylilääkäri Kai Savonen pitää riskinä esimerkiksi monenkirjavia ravintosuosituksia, joita on internetissä tarjolla pilvin pimein ja joihin kouluttamaton personal trainer saattaa suhtautua kritiikittömästi.

Hän ei usko, että valmennuksessa voisi aiheuttaa perusterveelle ihmiselle huomattavaa terveysriskiä. Liikuntaan liittyvät ansat voivat kuitenkin kasvaa, jos asiakkaan terveydentilaa ei ole selvitetty kunnolla ennen ohjelman aloittamista.

”Kouluttamaton ei välttämättä osaa ottaa huomioon perussairauksia tai piileviä sairauksia kuten esimerkiksi sepelvaltimotautia”, Savonen sanoo.

Hän pitää alan villiyttä ongelmana lähinnä kuluttajasuojan kannalta. Valmennettava maksaa palveluista, mutta ohjaus ei välttämättä ole rahan väärtiä.

”Loukkaantumisriskejä voi syntyä, jos ohjaa esimerkiksi kuntosaliharjoitteita väärällä tekniikalla”, Savonen sanoo.


Esimerkiksi valtakunnallisessa kuntosaliketju Elixiassa työskentelee noin 140 personal traineria.

Valmennuksesta vastaavan Jaakko Sarantauksen mukaan hyväksytysti suoritettu personal trainer -koulutus on lyhyin ja sisällöltään niukin koulutus, jolla ketjun kuntosalille voi päästä valmentamaan.

Elixiassa henkilökohtaista valmennusta antavat työntekijät ovat koulutukseltaan useimmiten personal trainereita, fysioterapeutteja, liikunnanohjaajia tai yliopistossa liikuntatieteitä opiskelleita.

”Meillä on myös sääntönä, että personal trainer ei saa tehdä tarkkoja ravinto-ohjelmia, jos hän ei ole ravitsemusterapeutti”, Sarantaus sanoo.

Ilmiön suosiosta kertoo sekin, että personal trainereiden koulutuksia on tarjolla yhä enemmän, ja niihin hakeudutaan innokkaasti.

Fitnessbuumi näkyy myös Liikuntatieteellisen seuran selvityksessä: terveys- ja liikuntapalveluiden kysyntä ja tarjonta on kasvanut kasvamistaan. Vuonna 2013 kouluttavia tahoja oli Suomessa 25. Vuotta myöhemmin arvioitiin, että Suomessa toimii 3 000 personal traineria. Viime vuosina arvioidaan koulutetun jopa tuhat uutta personal traineria vuodessa.

Maksullista personal trainer -koulutusta tarjoavasta Tampereen Varalan urheiluopistosta kerrotaan, että ammattiin hakeutuvien joukko on yhä kirjavampi.

”Kursseille hakee nykyään monia, joilla ei ole aiempaa taustaa liikunnanohjauksen parista. Katsomme hakemus kerrallaan, ketkä soveltuvat personal trainereiksi”, sanoo koulutuksista opistossa vastaava Jenni Puputti.

Fakta

Näin valitset asiantuntevan personal trainerin


 Tutustu personal trainerin koulutustaustaan. Pidempi pohjakoulutus ja korkeakoulututkinto kielivät usein asiantuntevuudesta.

 Tutustu personal trainerin työkokemukseen. Varmista, että valmentajalla on aiempaa työkokemusta ja tyytyväisiä asiakkaita.

 Tutustu personal trainerin erityisosaamiseen. Useat valmentajat erikoistuvat uransa aikana tietynlaiseen kehonmuokkaukseen.

 Tapaa personal trainer kasvokkain ja keskustele tavoitteistasi. Henkilökemioiden kohtaaminen on tärkeää pitkän valmennussuhteen aikana.

Lähde: Fysioterapeutti & personal trainer Marko Kuoppasalmi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntoliikunta
 • personal trainer
 • Harrastukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  8. 8

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  9. 9

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää