Kotimaa

Vielä kaksi viikkoa sitten kukkakaalit olivat mätänemässä peltoon – sitten some heräsi ja myynti kasvoi jopa 190 prosenttia

Kuluttajat ovat innostuneet syömään kukkakaalia niin paljon, että se on singonnut kauppojen kukkakaalin myynnin hurjaan kasvuun.

Kukkakaali tekee nyt todellakin kauppansa. Sosiaalinen media pullistelee kukkakaalireseptejä ja kuvia ihmisten valmiista kukkakaaliruoista. Kaupoissa kukkakaaleista on rakennettu hevi-osaston paraatipöytä.

Kuluttajat ovat innostuneet syömään kukkakaalia niin paljon, että se on singonnut kauppojen kukkakaalin myynnin hurjaan kasvuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Keskon ruokakaupoissa viime viikolla kukkakaaleja myytiin jopa 190 prosenttia enemmän kuin vastaavalla viikolla viime vuonna. S-ryhmän kaupoissa kukkakaalin myynti pomppasi viime viikolla 44 prosenttia edellisviikkoa korkeammaksi.

Reilu viikko sitten HS uutisoi, että kukkakaalin ylitarjonnan vuoksi viljelijöillä oli suuria vaikeuksia saada satojaan myydyksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kylmän kevään ja kesän vuoksi paljon kukkakaalieriä valmistui samaan aikaan. Osa viljelijöistä joutui jättämään kaaleja peltoon. Osa myi varastojaan alihintaan, mikä taas romahdutti kukkakaalin hintatason.

Tilanne herätti ruokaväen. Sesonkikasvisten käyttöä edistävä Satokausikalenteri ja Liemessä-ruokablogia pitävä Jenni Häyrinen kannustivat suomalaisia syömään nyt ahkerasti kotimaisia kukkakaaleja. Kannustimeksi esimerkiksi Häyrinen kokosi blogiinsa omia ja muiden bloggareiden julkaisemia kukkakaalireseptejä.

Viime viikko oli sosiaalisessa mediassa varsinainen kukkakaaliviikko: ihmiset jakoivat kukkakaaliin liittyviä kuvia, reseptejä ja viestejä aihetunnuksella #kukkakaalitalkoot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös kauppaketjut lähtivät mukaan talkoisiin. Esimerkiksi S-ryhmässä kukkakaalia alettiin markkinoida aiempaa tehokkaammin.

”Ja laskimme hintaa omalla katteella alaspäin, että saisimme sitä tavaraa liikkeelle”, sanoo tuoretuotteiden valikoimajohtaja. Antti Oksa S-ryhmästä.

Viime viikolla kukkakaalin myynti kasvoikin S-ryhmässä 44 prosenttia edellisviikosta. Viime vuoteen nähden myynti jopa kaksinkertaistui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huikea juttu, että sosiaalisen median ilmiö näkyy näinkin huikeasti myynneissä. Hyvä, jos kerran vuodessa sattuu näin näkyvä ilmiö, joka näin nopeasti vaikuttaa näin jyrkästi”, Oksa sanoo.

Myös Keskon ruokakaupoissa kukkakaalin menekki on ollut suurta. Viime viikolla kukkakaalia myytiin Keskon ruokakaupoissa jopa 190 prosenttia enemmän kuin vastaavalla viikolla viime vuonna. Elokuun myynti on 90 prosenttia edellisvuotta parempi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osto- ja myyntipäällikkö Liisa Erosen Keskosta kertoo, että kukkakaali oli Keskon kampanjatuote jo ennen some-talkoita.

”Tiedossa on ollut, että kukkakaalia tulee tänä vuonna hyvin ja on painetta saada sitä myyntiin, joten olemme etupainotteisesti kampanjoineet, että saisimme kukkakaalia kulkemaan”, hän sanoo.

Myös Lidl on markkinoinut kotimaista kukkakaalia pitkin kesää, koska tiedossa oli runsas sato.

”Olemme tehneet kesän aikana useita kotimaisen kukkakaalin kampanjoita, jotka ovat luonnollisesti lisänneet tuotteen kuluttajakysyntää merkittävästi. Tälläkin hetkellä kampanjoimme kotimaisella kukkakaalilla, koska viljelijöiden satomäärät ovat edelleen korkeita”, sanoo kaupallinen johtaja Timo Hansio.

Oksa ja Eronen vertaavat kukkakaalia jo avokadopastan tai Mutti-tomaattimurskan ympärillä koettuihin ilmiöihin.

Hanna ja Alexander Gullichsenin Safkaa-kirjassa julkaisema avokadopastareseptin suosio räjäytti avokadon kysynnän. Mutti-tomaattimurska myytiin hetkellisesti loppuun kaupoista, kun kokki Henri Alén suositteli sitä pastakastikereseptissään.

Kukkakaalibuumi on näkynyt kaalintuottajille saakka. Pälkäneeltä puhelimeen vastaa iloinen kukkakaalin viljelijä.

”Aika hypetys on. Ihan selkeästi markkina on ruvennut vetämään eri lailla. Selvästi kysyntä on parempi. Tällä hetkellä näyttää, että kuluttajat ostavat kukkakaalia ja keskusliikkeet kampanjoivat”, kukkakaalinviljelijä Pasi Aspila sanoo.

”Hintataso on edelleen valitettavasti se mikä se on, mutta ainakin kukkakaali löytää nyt asiakkaan paremmin”

Markkinatilannetta osaltaan helpottaa myös viime viikon viileä sää, joka on hidastanut kukkakaalien kasvua. Niitä ei valmistu enää suuria määriä samaan aikaan.

Kuluttajat kiittävät kukkakaalin edullista hintatasoa, mutta tuottajille hinta on tuskallisen alhainen.

”Samalle kaudelle osuu aina erilaisia hintapiikkejä. Nyt hintataso on ollut mollivoittoinen normaalia pidempään, joten se vie kauden keskihintaakin aikalailla alas. Toivottavasti kysynnän kautta tilanne normalisoituu, koska toimeentulosta kuitenkin on kyse. Selkeästi ainakin tavara liikkuu nyt paremmin, ja se on hyvä asia”, Aspila sanoo.

Reilu viikko sitten HS haastatteli mustasaarelaista kukkakaalin viljelijää Trygve Auraa, joka kertoi joutuneensa jättämään osan sadosta peltoon, koska kaalien korjaaminen olisi ollut kannattamatonta.

Auran ongelmista kertoi ensimmäisenä Vasabladet. Ongelmien tultua julkisuuteen kukkakaalin kysyntä kasvoi. Lähiruokapiiri tilasi Auralta kahteen kertaan satoja kiloja kukkakaalia. Aura sai myytyä varastonsa.

”Kyllä apua oli, että ainakin sain myytyä kukkakaalia, vaikka hinta oli kyllä huono. Melkein kaikki kukkakaalin myynti oli stopissa, joten se oli kyllä hyvä, että kuluttajat alkoivat ostaa kukkakaalia”, Aura kertoi maanantaina HS:lle.

Aura kertoi HS:lle harkitsevansa jopa kukkakaalin viljelyn lopettamista, mutta nyt hän on tullut toisiin aatoksiin.

”No, kyllä minä jatkan”, Aura sanoo ja naurahtaa.

Hän kertoo kukkakaalin viljelyn olevan sen verran työläs tapa ansaita elantoa, että lähes vuosittain tulee mietittyä helpompien töiden hankkimista tilalle.

Joulun aikaan ilmestyvät kuitenkin siemenluettelot, joista viljelijöiden on tilattava seuraavan satokauden siemenet. Siihen mennessä edelliskesän murheet ovat sen verran unohtuneet, että joka kerta Aura tilaa myös kukkakaalin siemeniä.

”Ja kun kevät tulee, se on sitten full go taas.”

Fakta

Kotimainen kukkakaali


 Suomessa kukkakaalia viljelee satakunta maanviljelijää tai yritystä.

 Viime vuonna kukkakaalia viljeltiin 272 hehtaarilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kukkakaali
 • Maanviljely
 • Ruoka
 • Ruokakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää