Kotimaa

Puolustusministeriö pohtii kodinturva­joukkojen perustamista Suomeen – vapaaehtoisen maanpuolustuksen roolia halutaan kasvattaa

Nopealla aikataululla toimiva ministeriön työryhmä käsittelee MPK:n kehittämistä viranomaiseksi tai liittämistä Puolustusvoimiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) asettama työryhmä ryhtyy selvittämään Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toiminnan kehittämistä.

Eräs selvittämisen kohde on MPK:n liittäminen osaksi Puolustusvoimia. Se tarkoittaisi käytännössä kodinturvajoukkojen luomista Suomeen.

MPK on julkisoikeudellinen yhdistys eli sen toimintaa säätelee oma laki. Yhdistyksen tehtävänä on toimia valtakunnallisena vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteistyöjärjestönä.

MPK pyrkii edistämään maanpuolustusta kouluttamalla ja tiedottamalla. Myös Puolustusvoimat ostaa yhdistykseltä koulutusta.

Puolustusvoimissa on suhtauduttu kodinturvajoukkoihin nihkeästi, koska sotilaallisen maanpuolustuksen on katsottu kuuluvan nimenomaan Puolustusvoimille. Kodinturvajoukot luovat myös helposti mielikuvia Suomen sisällissodan aikaisista suojeluskunnista.

Uusi työryhmä ryhtyy toimeen kiireisellä aikataululla. Ensimmäisen vaiheen selvityksen on määrä valmistua jo tämän kuun loppuun mennessä. Työryhmän jäsenet ovat Puolustusvoimista ja puolustusministeriöstä.

Ryhmän tavoitteena on selvittää kolmea kehittämisvaihtoehtoa.

Ensimmäisen mukaan MPK:n toiminta jatkuisi suurin piirtein kuten nykyäänkin. Toisessa vaihtoehdossa MPK:sta tehtäisiin viranomainen ja kolmannen mukaan yhdistys liitettäisiin Puolustusvoimiin.

”Viranomaisrooli sekä osin tai kokonaan liittäminen Puolustusvoimiin vaatii laajan jatkoselvitystyön. Mitään tuloksia siitä ei tule tietenkään tämän kuun loppuun mennessä”, sanoo selvitysryhmän puheenjohtaja Antti Lehtisalo puolustusministeriöstä.

Lehtisalo ei halua lähteä tässä vaiheessa tarkemmin perkaamaan, mitä eri vaihtoehdot pitävät sisällään. Hänen mukaansa viranomaisroolista on käytetty työnimeä ”strateginen kumppani” ja eräänlaisena esimerkkinä Puolustushallinnon rakennuslaitosta. Se vastaa puolustuskiinteistöjen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta.

”MPK:lla olisi viranomaisasema. Sillä olisi viranomaisten oikeudet ja vastuut. Sitä en pysty enempää avaamaan, koska jatkotyössä on pakko määritellä hyvin tarkkaan, mikä asema sillä olisi viranomaisena.”

Kolmas tutkittava vaihtoehto on kaikkein radikaalein. Siinä MPK olisi kokonaan tai osittain osa Puolustusvoimia. Se olisi Puolustusvoimien yksikkö. MPK:n työntekijät olisivat Puolustusvoimien palveluksessa.

”MPK:lla olisi Puolustusvoimien resurssit takanaan, mutta vaatiiko se lisäresursseja, niin se on selvitystyön alla. MPK olisi osa Puolustusvoimien toimintaa ja nivelletty tietysti tiukemmin Puolustusvoimien koulutukseen. Esimerkkeinä paikallisjoukkojen koulutus ja virka-apu”, Lehtisalo kertoo.

Valtioneuvoston viime helmikuussa hyväksymässä puolustusselonteossa sanotaan, että tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa paikallispuolustuksessa ja virka-aputehtävissä.

Puolustusministeriö perusteleekin hankettaan sillä, että puolustusselonteossa on määritetty, että MPK:ta kehitetään ”Puolustusvoimien strategisena kumppanina pohjoismaisten toimintaperiaatteiden mukaisesti”.

Pohjoismainen malli perustuu kodinturvajoukkoihin. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on kodinturvajoukot, joilla on tärkeä rooli muun muassa paikallispuolustuksessa.

Puolustusministeriön suunnitteluyksikön johtaja Antti Lehtisalo, mihin puolustusministeriö viittaa mainitessaan pohjoismaiset toimintaperiaatteet?

”Meillä on erilaisia vaihtoehtoja, kuten Ruotsissa Hemvärnet (Ruotsin kodinturvajoukot) ja niin edelleen. Mutta emme ota mallia mistään tietystä maasta.”

Perustettaisiinko Suomeen kodinturvajoukot?

”Nimellä en lähde spekuloimaan, mutta niitä periaatteita kyllä.”

Lehtisalon mukaan puolustusministeri Niinistö päättää selvityksen valmistumisen jälkeen syksyllä, mihin suuntaan MPK:n kehittämistä lähdetään viemään.

MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen ei halua ottaa kantaa selvityksen tässä vaiheessa työryhmän eri vaihtoehtoihin.

”Maailmalla on paljon erilaisia malleja, miten asioita ratkaistaan”, Laatikainen sanoo.

”Yhdistyksemme hallitus päättää kannanottomme, jos meiltä pyydetään lausunto.”

Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta sanoo, että MPK:n tehtävänä on järjestää sotilaallista koulutusta ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Lain mukaan sotilaallinen koulutus tarkoittaa Puolustusvoimien aseilla tapahtuvaa koulutusta.

Viime kesänä nousi pienimuotoinen kohu siitä, kun Puolustusvoimat lahjoitti MKP:lle 400 rynnäkkökivääriä, jotka muutetaan puoliautomaattisiksi eli itselataaviksi kertatuliaseiksi.

Puolustushallinto näyttää tulkitsevan lakia niin, ettei ampuminen ole lain mainitsemaa sotilaallista koulutusta vaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta.

Laki myös sanoo, että joukkojen operaatioihin valmentaminen ja taisteluammuntojen järjestäminen kuuluvat yksinomaan Puolustusvoimille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  5. 5

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  6. 6

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  7. 7

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  8. 8

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  9. 9

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  10. 10

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää