Kotimaa

”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä vakavasta sairaudesta pitäisi kertoa henkilökohtaisesti. Jos potilaalle ei ole vielä kerrottu ratkaisevista asioista, hoitohenkilökunnan täytyisi viivyttää tiedon siirtymistä Omakanta-verkkopalveluun.

”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain”, lukee sairaalan viime joulukuulle päivätyssä, postiluukusta pudonneessa kirjeessä. Siitä 72-vuotias eteläsuomalainen nainen sai tietää sairastavansa virtsanjohtimen syöpää.

Hän oli käynyt tutkimuksissa marraskuussa ja häneltä oli otettu koepalat. Kirjeessä oli mukana kutsu hoitoneuvotteluihin, jotka pidettäisiin noin puolentoista viikon päästä kirjeen saapumisesta.

Tapauksesta kertoi HS:lle 72-vuotiaan naisen tytär. Nainen itse toivoo, ettei hänen nimeään ja häntä hoitaneen sairaalan nimeä mainita jutussa. HS on nähnyt tapaukseen liittyvät asiakirjat.

”Kirjeessä tullut lausunto oli tyrmäävä tieto. Koepaloja ottaessa ei ollut vielä ajatuksena, että tilanne olisi näin pitkällä. Emme olleet ajatelleet, että vaihtoehtona olisi, että tulos on huono, kun siitä tulee paperi kotiin. Ja mitä jos se ei olisi tullut perille?” tytär Laura Karppinen kysyy.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Karppisen mukaan kirjeitse tullut tieto syövästä tuntui potilaasta ja omaisista musertavalta. Vähäpätöisempiä terveysasioita voi vielä yrittää selvittää itse netistä, mutta syöpädiagnoosin kohdalla olisi tarvinnut heti asiantuntijan apua asian selventämiseen.

Perheestä tuntui avuttomalta, sillä he olisivat tarvinneet heti tietoa siitä, onko jotakin tehtävissä, ja jos on, mitä tehdään ja milloin.

”Kirjo syöpien välillä on valtava, ja jotkut kasvaimet ovat hoidettavissa. Ihmismieli on kuitenkin sellainen, että tällaisessa tilanteessa ajattelee helposti pahinta, että tähän minä kuolen”, Karppinen sanoo.

Odotusaikaa hoitoneuvotteluihin lyhensi se, että kirje oli tehnyt matkaa vastaanottajalleen kymmenen päivää. Sairaalassa oli ehditty järjestellä leikkausta, josta sovittiin hoitoneuvotteluissa. Se siirtyi kuitenkin joulun takia alkuvuoteen.

Se, että potilas saa tietää syöpädiagnoosistaan kirjeitse, ei ole normaali eikä hyvä tapa, sanoo Hyksin johtava ylilääkäri Petri Bono. Lääkärin pitäisi inhimillisistä syistä kertoa asiasta vastaanotolla henkilökohtaisesti tai vähintään puhelimitse.

Bono kommentoi asiaa HS:lle yleisellä tasolla.

”Potilaan pitäisi saada tietää vakavasta diagnoosista muuten kuin kirjallisesti. Kyllä tällainen tapaus on poikkeus”, Bono sanoo.

Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämispäällikön Riitta Konttisen mukaan potilaan ei pitäisi saada tietää syöpädiagnoosistaan kirjeellä. Terveydenhoidon ammattilaiset tietävät menettelytavat vakavan sairauden hoidossa, hän sanoo.

”Jos diagnosoidaan vakava sairaus, se kerrotaan potilaalle kasvotusten tai puhelimitse. Hoitoon liittyvä yhteenveto voidaan sitten lähettää potilaalle paperisella kirjeellä”, hän sanoo.

Eteläsuomalaisen 72-vuotiaan naisen leikkaus onnistui ja kasvain saatiin poistettua, mikä herätti omaisissa toivoa. He toivoivat äidin pääsevän kiinni normaaliin elämään, mutta hänen vointinsa ei parantunut. Leikkaushaava ei mennyt umpeen, ja hänelle tuli tyrä.

Kesällä naiselle määrättiin useita antibioottikuureja virtsatietulehduksiin, kunnes virtsarakosta löydettiin muutoksia. Tummentumia löytyi myös maksasta ja keuhkoista. Niitä epäiltiin etäpesäkkeiksi tai toiseksi syöväksi, johon piti aloittaa sytostaattihoidot.

Muutama päivä ennen hoitoneuvotteluja ja sytostaattihoitojen aloittamista nainen kävi lukemassa tietojaan Omakanta-järjestelmästä. Se on verkkopalvelu, jossa kansalaiset voivat tarkastella potilastietojaan.

Sieltä löytyi lääkärin kirjoittama, toiselle hoitotaholle osoitettu lähete, josta nainen luki, että hänen sairautensa on parantumaton ja hoito palliatiivista. Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaan kokonaisvaltaista hoitoa vaiheessa, jossa parantavan hoidon mahdollisuuksia ei enää ole. Lähete oli ollut Omakannassa noin viikon ennen vastaanottoa.

”Lääkäri olisi kertonut tilanteesta hoitoneuvotteluissa, mutta äiti meni sinne tietäen, että hänellä on edessä palliatiivinen hoito. Hän kieltäytyi sytostaattihoidoista”, Laura Karppinen kertoo.

Neuvotteluissa sovittiin, että nainen on kotihoidossa. Jossain vaiheessa hän siirtyy tarvittaessa saattohoitoon.

Potilaalla on oikeus omiin asiakirjoihinsa, ja siksi ne siirretään pääsääntöisesti Omakanta-verkkopalveluun. Sieltä voi nähdä esimerkiksi reseptit, hoitoihin liittyvät kirjaukset sekä laboratoriotulokset ja röntgenlausunnot.

Lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset voivat kuitenkin tarvittaessa viivästyttää Omakannassa näytettävää tietoa. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi vakavien sairauksien kohdalla, kun sairaudesta ja jatkohoitosuunnitelmasta pitäisi kertoa vastaanotolla.

Hyksin Bonon mukaan kyseessä tietojärjestelmään sisältyvä tekninen ominaisuus, joka on käytössä esimerkiksi Hyksin Syöpäkeskuksessa.

”Jos tulee esimerkiksi diagnoosi tai tutkimustulos, josta ei ole kerrottu vielä potilaalle, tiedon siirtymistä Omakantaan voidaan viivästyttää. Lääkäri päättää itse, milloin kertoo asiasta potilaalle, ja yleinen tapa on tehdä se puhelimitse tai vastaanotolla”, THL:n Konttinen sanoo.

Viivästyttämistä koskevat toimintaohjeet ovat selkeät, eikä niissä ole moniselitteisyyttä, sanoo Kanta-palvelujen viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalko Kelasta.

Hän uskoo, että 72-vuotiaan tapauksessa ei ole noudatettu toimintaohjetta, vaan on tapahtunut laiminlyönti. ”Terve järkikin sanoo, miten asiassa pitäisi toimia”, hän sanoo.

Konttisen mukaan naisen tapaus kuulostaa poikkeukselliselta.

”Lääkärit toimivat yleensä omassa työssään niin kuin on ohjeistettu. Aina voi kuitenkin tulla inhimillisiä tilanteita, ja se on tosi valitettavaa potilaan näkökulmasta. On tärkeää, että ohjeistus viivästämisestä on kaikilla tiedossa”, hän sanoo.

72-vuotiaan naisen tytär Laura Karppinen on itse pitänyt Omakanta-palvelusta, sillä sieltä on ollut helppoa ja nopeaa seurata esimerkiksi harmittomien verikokeiden tuloksia. Hänestä tuntuu kuitenkin hurjalta, jos potilas joutuu lukemaan yksin lausuntoa jostakin vakavasta asiasta.

”Vakavissa tilanteissa on tosi isoista asioista kyse. Terveydenhuoltojärjestelmässä ei pitäisi olla mitään automaattisia polkuja niin, että potilas voi saada sellaista tietoa, jota ei pitäisi kohdata yksin”, Karppinen sanoo.

Hän miettii, olisiko äiti keskustellut hoidon vaihtoehdoista, jos hän ei olisi saanut tietoa sairauden tilanteesta sattumalta etukäteen.

”Äiti piti selvänä, että sytostaattihoidot ovat rankkoja, eivätkä ne välttämättä auttaisi lainkaan. Hän ei halua niitä tässä vaiheessa. Mutta olisiko hän halunnut vielä yrittää taistella, jos tietoa ei olisi tullut tällä tavalla”, Karppinen pohtii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaanhoito
 • Terveys
 • Syöpä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  11. Näytä lisää