Maito on jättimäinen bisnes ja sen juomista edistetään jopa julkisin varoin, mutta onko siinä järkeä? ”Hyvä ruokavalio voidaan rakentaa ilman maitoa”

Suomalaisia on valistettu maidon terveysvaikutuksista ahkerasti läpi vuosikymmenten.

Helsingin Ressun peruskoulussa arviolta puolet oppilaista juo kouluruokailussa maitoa. Hari Parviainen (vas.) ja Niklas Nummela (oik.) juovat maitoa, koska se on hyvä proteiinin ja kalsiumin lähde ja koska he haluavat hyvät luut. Molemmat ovat kokeilleet myös kasvipohjaisia juomia. ”Se maistui paremmalta, mutta en ollut varma, onko se terveellisempää vai epäterveellisempää kuin maito”, Parviainen sanoo.

5.10.2017 2:00 | Päivitetty 6.10.2017 6:46

Maidolla on pitkään ollut erityinen paikka suomalaisten ruokapöydissä: sitä juodaan Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa. Maidon asema ruokajuomana on kuitenkin alkanut pikku hiljaa horjua.

Viime vuonna suomalainen joi keskimäärin 118 litraa maitoa, kun vielä 1950-luvun puolivälissä maitoa upposi jokaiseen kansalaiseen kolminkertainen määrä. Maidon kulutus on vähentynyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastojen mukaan vuosi vuodelta ja peräti puolittunut 1970-luvun lopulta tähän päivään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat