Kotimaa

Kittilän valtuustosta melkein puolet syytettynä rikoksista, mutta ketään ei ole hyllytetty – Ministeriön mukaan tilanne on ”huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava”

Törkeät virkarikossyytteet koskevat kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomista. Taustalla ovat Levin hiihtohissien hankintaan liittyvät epäselvyydet.

Kittilän kuntapäättäjiä vastaan on nostettu syytteet. Kaikkiaan 27 nykyistä tai entistä kuntapoliitikkoa saa syytteen muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Neljän syyteharkinnassa olleen kohdalla tehtiin päätös syyttämättä jättämisestä. Kolme heistä sai myös syytteen, vain yksi vapautettiin kokonaan.

Syytteen saivat lähes kaikki muutaman vuoden takaiset kuntavaltuutetut sekä jotkut varavaltuutetut. Iso joukko heistä istuu yhä Kittilän kunnanvaltuustossa valtuutettuina.

Rikosnimikkeinä nyt jaetuissa syytteissä ovat törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen, virka-aseman väärinkäyttäminen, työturvallisuusrikos ja työsyrjintä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Päättäjien lisäksi syytteen avunannosta sai tilapäisen valiokunnan sihteeri.

Törkeät virkarikossyytteet koskevat kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen liittyvää valmistelua, päätöksentekoa ja täytäntöönpanoa.

Työturvallisuusrikokset ja työsyrjintä liittyvät Mäkelän epäasialliseen kohteluun ja virkatehtävien vaikeuttamiseen.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä syytetään niitä kunnanhallituksen jäseniä ja varajäseniä, jotka päättivät peruuttaa tutkintapyynnön, jonka Mäkelä teki Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta.

Epäiltyjen rikosten aikaisista valtuutetuista vain muutamia ei epäillä rikoksista. Kittilän kunnanvaltuustossa on kaikkiaan 27 valtuutettua. Nykyisestä valtuustosta syytteen sai yksitoista valtuutettua sekä kunnan väliaikainen kunnanjohtaja Timo Kurula.

Syytteet luettiin tärkeällä hetkellä. Valtiovarainministeriön kuntaosasto on odottanut syksyn ajan selvitystä rikoksista epäiltyjen kuntapäättäjien asemasta ja käytännössä vaatinut, että nämä jättävät luottamustehtävänsä oikeusprosessin ajaksi.

Pari viikkoa sitten valtio kyllästyi viivyttelyyn ja vaati kuntaa toimittamaan selvityksen. Kittilästä ehdittiin vastata, että selvitys on työn alla ja saadaan valtuuston käsittelyyn marraskuussa. Ministeriö ei tyydy aikatauluun.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) toivoo, että Kittilässä arvioidaan tilanne uudelleen nopeasti.

”Rikosnimikkeet ovat niin vakavaluonteisia, että toivon heidän arvioivan tilanteen nopeasti. Käytännössä valtuusto pidättää luottamushenkilön toimestaan tai hän voi tehdä sen itse.”

Nämä ovat Vehviläisen mukaan nyt nopeimmat vaihtoehdot. Jos ne eivät toteudu, eteen tulee selvitysmenettely.

”Kittiläläisten kannalta on tärkeää saada asia purettua nopeasti. On myös hyvin pitkälle kysymys siitä, ettei suomalaisten luottamus kunnalliseen päätöksentekoon saa heikentyä”, Vehviläinen toteaa.

Hän uskoo Kittilän toimivan tärkeänä oppiläksynä siitä, että luottamushenkilöt toimivat tehtävissään virkavastuulla.

Kittilän kunnasta on tullut vakava ennakkotapaus. Vyyhdestä syntyi kesäkuussa voimaan tullut lainmuutos, Lex Kittilä, joka antaa valtiolle mahdollisuuden puuttua asiaan, jos kunnan kyky tehdä päätöksiä on vaarantunut ja sen myötä päätöksenteon laillisuus horjuu.

Käytännössä valtio nimittää kuntaa selvityshenkilön tai -ryhmän, joka viime kädessä voi pidättää luottamushenkilöt toimestaan.

”Rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen henkilöpiirin laajuuden vuoksi luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimestaan koskeva asia on vietävä välittömästi valtuustoon. Kunnan vastauksessa esitetty aikataulu on liian pitkä”, ministeriö totesi tiedotteessaan perjantaina.

”Täysin poikkeuksellinen ja ennenkuulumaton kokonaisuus. Syytteet ovat kovia ja niitä on paljon, sanoo virkarikoksiin erikoistunut, rikos- ja prosessioikeuden professori, emeritus, Pekka Viljanen.

Ketään ei ole vielä tuomittu, mutta jos tuomioita tulee, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä seurauksena on vankeutta, vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

”Kyse ei ole pikku jutusta. Ja kun ottaa huomioon, että monet saivat syytteen useasta rikoksesta ja lähes kaikki törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, tilanne on erittäin vakava.”

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvaselle kovat rikosnimikkeet olivat yllätys.

”On se hirmuista, että melkein koko porukalle tulee syytteet ja nimikkeet ovat näin kovia.”

Tähän saattaa johtaa, kun enemmistö käyttää valtaansa väärin, muistuttaa Tolvanen. ”Taustalla ovat liike-elämän sidokset ja kuntapäättäjien liian tiukat kytkökset tiettyyn firmaan.”

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet esitutkinnassa syyllistyneensä rikoksiin.

Poikkeuksellinen vyyhti alkoi vuonna 2013 ja se kietoutuu Levin hissihankintoihin.

Keskusrikospoliisin tutkintakokonaisuus muodostui neljästä eri osasta, joista yksi koski Mäkelän irtisanomista ja laajemmin kuntapäättäjien toimintaa Kittilässä.

Viljanen toivoo, että luottamustehtävissä yhä olevat syytetyt ymmärtävät nyt tilanteen vakavuuden ja vetäytyvät työstään oikeusprosessin ajaksi.

”Jos he eivät sitä tee, kyseeseen tulee Lex Kittilän käyttöönotto.”

Viljanen huomauttaa, että Kittilä on kuntakentällä vain tulivuoren huippu.

”Kunnallista itsehallintoa on pidetty pyhänä, mikä on täysin perusteetonta. Suurimmat vallan väärinkäyttörikokset tapahtuvat nimenomaan kunnissa ja luottamushenkilöiden toimesta.”

Samantyyppinen oikeudenkäynti on vireillä Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla, jossa kuntapäättäjiä syytetään virka-aseman väärinkäyttämisestä kunnanjohtajan irtisanomistapauksessa.

”Kittilässä on ollut vallalla niinkin uskomaton käsitys, että enemmistö on aina oikeassa, ja kun ratkaisulle saadaan enemmistön tuki, se on oikea. Myöhemmin näitä päätöksiä on kumottu hallinto-oikeudessa.”

Viljanen muistuttaa, että lain mukaan myös luottamushenkilöt ovat virkavastuussa ja kunnanhallituksen tehtävänä on valvoa päätösten lainmukaisuutta.

”Tässä on monesti pukki kaalimaan vartijana. Kunnanhallituksen jäsenet ovat usein myös valtuutettuja eli he ovat arvioimassa omien päätöstensä lainmukaisuutta.”

Kyseessä on Suomen laajin kuntapäättäjien päätöksentekoon liittyvä asiakokonaisuus, jota poliisi on tutkinut.

Kuntalaki edellyttää, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin ja tekee selvityksen, jos luottamushenkilöä epäillään virkarikoksesta.

Asiaa koskevaan valmistelutyöhön on kunnassa nimetty elokuussa henkilö, mutta usko siihen, että työtä oltaisiin ripeästi käynnistämässä, on ministeriössä horjunut.

Jos kunnassa nyt päätetään pidättää rikoksista syytetyt valtuutetut toimistaan, tilalle nousevat varavaltuutetut. Tarvittaessa varavaltuutettujen listaa voidaan täydentää kuntavaalituloksen perusteella.

Kunnan nykyinen päätöksentekokyky on huolestuttanut ministeriötä. Uusia rikosepäilyjä on ministeriön tietojen mukaan syntynyt aivan viime aikoinakin.

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk) oli yllättynyt syntyneestä tilanteesta. Rajalan mielestä kaikki nykyiset kunnanvaltuutetut ovat kuitenkin vaalit läpäisseitä ja ”väärin olisi, että heidän pitäisi lähteä”.

Asiaa käsitellään Rajalan mukaan kunnanhallituksen seuraavassa kokouksessa 24. lokakuuta.

Oikaisu 15.10.2017 kello 20.25: Levi Ski Resortin toimitusjohtajan erotti Levi Ski Resortin hallitus, ei Levin matkakeskuksen hallitus, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Tästä on kyse

Poikkeuksellisen laaja tutkinta


 Vyyhti alkoi vuonna 2013, kun hiihtohissiyritys Levi Ski Resortin hallitus erotti Levi Ski Resortin toimitusjohtajan. Myöhemmin kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki hänestä tutkintapyynnön poliisille. Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja.

  Toimitusjohtajan epäiltiin hissihankinnan yhteydessä suosineen kalliimpaa tarjoajaa.

  Kittilän kuntapäättäjät eivät pitäneet menettelystä, vaan tutkintapyyntö vedettiin pois ja potkut annettiinkin marraskuussa 2014 kunnanjohtaja Mäkelälle.

  Hallintotuomioistuimet totesivat myöhemmin kunnanjohtajan irtisanomisen laittomaksi.

  Poliisi on selvittänyt, ovatko Kittilän kunnanvaltuutetut tahallisesti syyllistyneet rikoksiin, kun he ovat peruuttaneet kunnanjohtajan tekemän tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta sekä antaneet omistajaohjausta hissiyhtiön toimitusjohtajan palauttamiseksi tehtäväänsä ja erottaneet kunnanjohtajan.

  Mäkelän erottamisen osalta rikosepäilyt kohdistuivat päätöksentekoon osallistuneisiin luottamushenkilöihin kunnanhallituksessa ja -valtuustossa sekä tilapäisessä valiokunnassa, joka valmisteli irtisanomista.

  Kittilän väliaikaisena kunnanjohtajana aloitti toukokuun alusta kunnanhallituksen entinen puheenjohtaja, keskustalainen Timo Kurula.

  Väliaikaisena hän toimii siksi, ettei aiemmin irtisanotun Anna Mäkelän erosopimus ole vieläkään lainvoimainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  8. 8

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää