Kotimaa |HS seuraa

Turma-auton hytissä ollut varusmies poliisille: Havahduin kauheaan jysäykseen – tämä Raaseporin onnettomuudesta tiedetään

Neljä henkeä vaatineessa onnettomuudessa törmäsivät toisiinsa armeijan maastokuorma-auto ja henkilöjuna. Poliisi epäilee autoa kuljettanutta varusmiestä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kuoleman- ja vammantuottamuksista.

Risteyksen turvatarkistus: Näkymät kunnossa

Turma-auton hytissä ollut varusmies ei havainnut junaa

Liikennevirasto tarkisti turmapaikan elokuussa

Turmassa kuolleet varusmiehet olivat auton lavalla

Risteyksen turvatarkistus: Näkymät kunnossa

Liikennevirasto on tilannut turmapaikan rataosuuden kunnossapidon VR Trackilta. Se on tehnyt edellisen turvallisuustarkistuksen Skogbyn turmatasoristeyksessä 28. elokuuta tänä vuonna.

Elokuun tarkistuksen mukaan näkymät ovat olleet tuolloin kunnossa. Tietoja ja valokuvia kyseisestä tarkistuksesta löytyy tältä nettisivulta.

Liikenneviraston mukaan tällaisia tarkistuksia tehdään tasoristeyksiin vuosittain. Tasoristeys-nettisivustolta löytyy tietoja vuodesta 2002 lähtien Skogbyn tasoristeyksen tarkistuksista.

Viime vuosina tarkistuksissa on merkitty, että Skogbyn näkymät ovat kunnossa. Sen sijaan esimerkiksi vuonna 2003 on todettu näin: "Ylityskulma huono. Huolellisen tienkäyttäjän turvallisesti ylitettävissä."

Uudenmaan prikaati tyhjenee viikonloppuna lähes kokonaan. Varusmiehet päästetään viikonloppuvapaille turman takia.

”Tunnelma on ollut erittäin matalan painostava", kertoo prikaatin komentaja, kommodori Arvi Tavaila. Lue koko artikkeli tämän linkin takaa.

Poliisin mukaan junan vihellystä on voinut olla vaikea kuulla turma-auton hyttiin, koska maastokuorma-auto pitää itsessään varsin kovaa ääntä. Se oli lähtenyt juuri liikkeelle, jolloin auto pitää komisario Ilkka Kantolan mukaan tavallista enemmän ääntä, kunnes moottori lämpenee.

Auto oli ehtinyt ajaa noin 500 metrin matkan ennen turmaa.

Poliisitutkintaa johtavan komisario Ilkka Kantolan mukaan poliisilla ei ole vielä käsitystä, miksi Puolustusvoimien maastokuorma-auto ei pysähtynyt ennen risteystä. Hänen mukaansa kyse voi olla esimerkiksi havaintovirheestä. Poliisi selvittää muun muassa sitä, onko väsymyksellä ollut osuutta turmaan.

Turma-auton hytissä ollut varusmies ei havainnut junaa

Poliisi on puhuttanut alustavasti yhtä turma-auton hytissä ollutta varusmiestä. Varusmies oli istunut turmahetkellä reunimmaisena eli sillä puolella, johon juna törmäsi.

Varusmies ei havainnut junaa ennen törmäystä.

"Hän on kertonut havahtuneensa kauheaan jysäykseen ja sitten lennettiin", tutkinnanjohtaja, komisario Ilkka Kantola kertoo HS:lle.

Varusmies ei kuullut hyttiin myöskään junan vihellyksiä ennen törmäystä.

"Junan matkustajat ovat kertoneet, että juna vihelsi hyvän aikaa ennen risteystä", Kantola sanoo.

Uudenmaan prikaatissa pidetään hiljainen hetki perjantaina kello 12.

Komentaja Arvi Tavailan mukaan käytännössä prikaatin kaikki varusmiehet pääsevät viikonlopuksi kotiin, päivystystä lukuunottamatta. Viikonlopun ajaksi varusmiehille on myös järjestetty päivystävä puhelin, johon he voivat soittaa ja purkaa mieltään.

Puolustusvoimien ajoneuvo jälleen kolarissa Raaseporissa, pelastuslaitos kertoo. Maastoajoneuvo ja henkilöauto ovat törmänneet perjantaina aamupäivällä Raaseporissa Dragsvikintien ja Raaseporintien risteysalueella.

Henkilöauton kuljettaja on kuljetettu sairaalaan tarkistettavaksi. Puolustusvoimien ajoneuvossa olleet eivät loukkaantuneet.

Lue päivittyvä juttu tämän linkin takaa.

Poliisi kertoo jatkavansa tutkintaa muun muassa kuulusteluilla, oikeuslääketieteellisillä tutkimuksilla, analysoimalla talteen otettua materiaalia ja tutustumalla Puolustusvoimien säännöstöön.

Poliisi aikoo julkaista seuraavan tiedotteen ensi viikon alussa, jos uutta tiedotettavaa ilmenee.

Turmassa vakavasti loukkaantuneiden varusmiesten tila on edelleen vakaa.

Liikennevirasto tarkisti turmapaikan elokuussa

Liikennevirasto on tarkistanut turman tapahtumapaikan Skogbyn tasoristeyksen viimeksi 28. elokuuta tänä vuonna. Poliisin mukaan näkyvyysolosuhteet on käyty tuolloin läpi ja mahdollisia vesakoita raivattu. Rataosalla on nopeusrajoituksena 120 kilometriä tunnissa. Kiskobussin DM12 huippunopeus on 120 kilometriä tunnissa.

Poliisin mukaan tapahtuma-aikana sääolosuhteet ovat olleet erittäin haastavat ja näkyvyys huono.

Poliisi kertoo, että tapahtumatiedot ovat tarkentuneet alustavien puhuttelujen perusteella tutkinnassa. Poliisin tietojen mukaan liikkeellä oli yhteensä viisi ajoneuvoa, joista kolme ensimmäistä oli kuorma-autoja. Niiden perässä ajoi yksi kantahenkilökunnan auto ja yksi moottoripyörä. Turma-auto oli näistä ajoneuvoista ensimmäinen.

Turmassa kuolleet varusmiehet olivat auton lavalla

Poliisin mukaan turma-autossa oli kolme varusmiestä hytissä ja viisi lavalla. Kaikki kuolleet olivat lavalla turvakehikossa olevissa istuimissa, poliisi kertoo tuoreessa tiedotteessa.

Poliisi selvittää, noudatettiinko Puolustusvoimien kuljetusmääräyksiä

Tutkinnanjohtaja Ilkka Kantola kertoi perjantaiaamuna, että poliisi selvittää nyt tutkinnassa muun muassa sitä, millainen näkyvyys turma-auton ohjaamosta oli turmahetkellä ja millaiset määräykset Puolustusvoimilla oli kuljetuksesta. Lisäksi tehdään lääketieteellisiä tutkimuksia ja kuullaan paikalla olleita henkilöitä.

Poliisi aikoo julkaista tutkinnasta tiedotteen aamupäivän aikana.

Poliisin mukaan turmassa kuolleista varusmiehistä kaksi oli syntynyt vuonna 1998 ja yksi vuonna 1997. Junassa kuollut mies oli syntynyt 1950-luvun alussa. Kaikki turmassa kuolleet ja loukkaantuneet varusmiehet olivat miehiä.

Tutkinnanjohtaja, komisario Ilkka Kantola kertoi perjantaiaamuna, että poliisi ei ole vielä kuulustellut Raaseporin turma-autossa olleita varusmiehiä. Osa heistä on loukkaantunut niin pahoin, etteivät kuulustelut ole vielä mahdollisia.

Turma-autoa kuljettanut varusmies on yksi neljästä vakavasti loukkaantuneesta, jotka ovat Töölön sairaalassa hoidettavina.

"Autossa olleet avainhenkilöt ovat siinä tilassa, ettei heitä voi vielä kuulla. Vielä ei voi sanoa, onko heidän kuulusteleminen mahdollista esimerkiksi päivien vai viikkojen kuluttua. Emme ole päässeet tekemään vielä yhtään kuulustelua", Kantola sanoo.

Sen sijaan junankuljettajaa on alustavasti puhutettu mutta ei kuulusteltu. Hän sanoi alustavassa puhuttelussa luulleensa, että Puolustusvoimien maastokuorma-auto pysähtyy ennen tasoristeystä, koska auton vauhti oli niin rauhallinen. Se kuitenkin jatkoi matkaa raiteille.

Aamuisia tietoja Raaseporin onnettomuudesta: Neljän Töölön sairaalaan eilen viedyn varusmiehen tila on vakaa. Yhdenkään tila ei ole huonontunut perjantaiaamuun mennessä eikä muutenkaan erityistä muutosta ole tapahtunut.

Raaseporissa, Tammisaaren kirkossa järjestetään onnettomuuden hartaushetki perjantaina kello 18. Raaseporin seurakunnan henkilökunta tarjoaa keskusteluapua sitä tarvitseville.

Poliisin mukaan olosuhteet ovat olleet turmahetkellä vaikeat. Kun ensimmäiset viranomaiset saapuivat paikalle, lumisade oli komisario Ilkka Kantolan mukaan voimakasta.

"Lunta satoi vaakatasossa", Kantola sanoo.

Kantolan mukaan lumisade on voinut vaikeuttaa junan havaitsemista Puolustusvoimien maastokuorma-autosta. Risteyksen kohdalla juna tulee auton kuljettajan näkökulmasta takaviistosta, mutta ennen risteystä se on Kantolan mukaan helpompi havaita.

Turmajuna kulki yli sataa kilometriä tunnissa, kuljettaja on kertonut luulleensa auton pysähtyvän

Poliisin mukaan kiskobussi kulki tiettävästi yli sataa kilometriä tunnissa, kun se osui Puolustusvoimien maastokuorma-autoon. Asiasta kertoo tutkinnanjohtaja, komisario Ilkka Kantola.

Kiskobussin kuljettaja on kertonut alustavassa puhuttelussa poliisille havainneensa auton ennen risteystä. Kuljettaja luuli auton pysähtyvän ajoissa, koska se ajoi varsin hiljaista vauhtia.

"Käsitykseni mukaan juna alkoi jarruttaa, mutta en tiedä, ehtikö sen vauhti hiljentyä yhtään ennen törmäystä", Kantola kertoo.

Kantolan mukaan poliisi epäilee maastakuorma-autoa kuljettanutta varusmiestä vähintään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kuoleman- ja vammantuottamuksista. Rikosnimikkeet voivat koventua vielä.

Kantolan mukaan auton tulee tällaisessa tilanteessa väistää rautatieliikennettä.

Nykytietojen perusteella Kantola pitää epätodennäköisenä, että rikoksesta epäiltyjen määrä kasvaisi myöhemmin.

Poliisin mukaan kaikki onnettomuudessa kuolleet olivat Suomen kansalaisia. Turmassa kuoli kolme varusmiestä ja yksi junamatkustaja.

Tutkintavastuu on nyt siirtynyt Länsi-Uudenmaan poliisin vaativaan liikennerikostutkintaan. Poliisi aikoo tiedottaa tapauksesta seuraavan kerran perjantaina aamupäivällä sen jälkeen, kun turmapaikan tutkinta on suoritettu.

Lähes kaikki lievästi loukkaantuneet päässeet pois sairaalasta

Lähes kaikki lievästi loukkaantuneet ovat päässeet pois sairaalasta.

Raaseporin sairaalaan vietiin turman jälkeen seitsemän lievästi loukkaantunutta. Kuusi varusmiestä on päässyt sairaalasta takaisin varuskuntaan. Myös seitsemäs lievästi loukkaantunut voi lähteä sairaalasta tänään, kertoo vt. sairaanhoitoalueen johtaja Gabriela Erroll.

Neljä turmassa vakavasti loukkaantunutta vietiin hoidettavaksi Töölön sairaalaan Helsinkiin. Heidän tilansa on vakaa, kerrottiin tiedotustilaisuudessa aiemmin tänään.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Ruotsalaisyhtiö ostaa Pöyryn 611 miljoonalla eurolla

  4. 4

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  6. 6

   ”Ihmissutena” tunnettu ex-poliisi todettiin syylliseksi 56 murhaan – venäläismies istuu jo elinkautista 22 murhasta

  7. 7

   Näin Tuusulanväylä katoaisi – Helsingin bulevardi­suunnitelmat etenevät oikeuden tyrmäyksestä huolimatta

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Kasvoillamme elää satoja talipunkkeja, joilla on muumin ruoansulatus

  10. 10

   Kanadassa pidätetty Huawei-johtaja haluaa päästä vapaaksi takuita vastaan – perustelee vaatimusta terveyshuolilla ja miljoonakodeilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  2. 2

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  3. 3

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  4. 4

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  7. 7

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  8. 8

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  9. 9

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  10. 10

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää