Kotimaa

Joni Immonen, 33, hakkasi jo yläkoululaisena rahapelejä velaksi – ”Alkoholiriippuvainen ei voi juoda päivässä sataa kossupulloa, peliriippuvainen voi pelata vaikka kymppitonnin”

Rahapelaaminen myytiin aikanaan suomalaisille kansalaisvelvollisuutena. Nyt Suomessa arvioidaan olevan yli 100 000 ongelmapelaajaa. Pelikoneet on usein sijoitettu arkisiin paikkoihin, mikä tekee pelaamisen hallitsemisen vaikeaksi.

Huittislainen Joni Immonen joutui hetkellisesti asunnottomaksi kuusi vuotta sitten. Hän oli velkaantunut pahasti rahapeleissä.

”Se hetki oli rajakohta, jolloin pohdin jopa oman käden ratkaisua”, Immonen kertoo.

”Päätin, että perkele, minä olen ollut aina elämänhaluinen, mutta tilanteeni ei voi jatkua tällä tavalla. Onneksi sain tuekseni elämänmuutokseen kaikista hölmöilyistäni huolimatta pari hyvää kaveria ja perheeni.”

Immonen aloitti pelaamisen jo 13-vuotiaana. Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) automaatteja hän hakkasi 15-vuotiaana niin paljon, että velkaantui kavereilleen. Myöhemmin kuvioihin tulivat Veikkauksen pelit sekä kymmenisen vuotta sitten ulkomaiset nettipokerisivustot.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Immonen hävisi peleihin 13 vuoden aikana kymmeniätuhansia euroja, menetti luottotietonsa ja maksaa vieläkin pelaamisen aikaisia velkoja.

Nyt Immonen on jättänyt nettipokerin täysin ja pelaa harvakseltaan. Immonen on naimisissa, ja hänellä on viisivuotias lapsi.

”Tärkeintä on, että en enää ajattele pelaamista päivittäin, enkä edes viikoittain. Lapsen syntymän jälkeen ei ole ollut varaa lipsahdukseen”, 33-vuotias mies toteaa.

HS uutisoi keskiviikkona kansainvälisestä tutkimuksesta, joissa selvitettiin rahapelaamisen vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan ongelmat heijastuvat keskimäärin 7–15 läheisen ihmisen elämään.

”Minun peliongelmani on koskettanut kaikkia läheisiäni: vanhempiani, isovanhempiani, veljeäni ja edellisten tyttöystävieni perheitä. Esimerkiksi alkoholiriippuvuus koskettaa myös monia läheisiä, mutta alkoholiriippuvainen ei voi juoda päivässä sataa kossupulloa. Peliriippuvainen voi pelata päivässä vaikka kymppitonnin”, Immonen sanoo.

 

”Läheisellä ei ole mitään keinoja puuttua pelaamiseen.”

Suomessa arvioidaan olevan yli 100 000 ongelmapelaajaa.

Tutkijoiden havaintojen mukaan valtaosa häviöistä jää pienen pelaajaryhmän harteille.

Nämä pelaajat ovat usein mielenterveysongelmaisia, vähävaraisia tai sairaita – kuten Jukka Koivuniemen isä.

”Isäni oli äärettömän nuuka, mutta hän pani rahapeleihin viimeisinä vuosinaan jopa 3 000 euroa kuukaudessa”, Koivuniemi kertoo.

Koivuniemen isä aloitti pelaamisen sairastuttuaan Parkinsonin tautiin. Taudinkuvaan kuuluu kohonnut riski jäädä rahapeliriippuvaiseksi.

”Läheisellä ei ole Suomessa yksinkertaisesti mitään keinoja puuttua pelaamiseen”, Koivuniemi toteaa.

Hänen isänsä pelaaminen loppui vasta, kun tämä kaatui ja joutui sairaalahoitoon. Isä kuoli vuonna 2014.

”Isäni oli varakas, joten pelaaminen ei aiheuttanut hänelle talousongelmia. Kaikilla peliriippuvaisilla ei ole tietenkään samanlainen tilanne, vaan vähävaraisemmat joutuvat rahojen loputtua sosiaalipalveluiden varaan”, Koivuniemi puntaroi.

Tutkija Maria Heiskanen Peliklinikalta on tutkinut suomalaisia ongelmapelaajia väitöskirjassaan, joka tarkastetaan joulukuussa. Hän halusi ymmärtää rahapeliongelmaa muunakin kuin mielenterveysongelmana.

”Kun ongelmapelaamisesta puhutaan tunneongelmana ja nähdään sen olevan keino paeta elämässä olevia vaikeuksia, unohdetaan, että pelejä pelataan rahalla. Halusin tutkia näitä kierteitä, joita pelaajan arkeen syntyy, kun rahaa käytetään pelaamiseen, ja sitä pitää lähteä etsimään muualta lainaamalla tai tekemällä rikoksia”, Heiskanen kertoo.

Hän haastatteli 17:ää ongelmapelaajaa tutkimuksessaan. Osa heistä oli velkaantunut pahastikin pelaamisen takia.

”Rahanäkökulmasta peliongelmia on monenlaisia. On aivan eri tilanne, jos pelaaja pääsee käsiksi firman rahoihin ja kavaltaa sieltä satojatuhansia euroja kuin se, että henkilö pelaa työttömyyskorvauksen heti, kun se tulee tilille. Molemmat ovat yhtä kurjia tilanteita arjessa, mutta niiden seuraukset ovat hyvin erilaisia”, Heiskanen sanoo.

Yksi yhteinen piirre tutkimukseen osallistuneilla ongelmapelaajilla oli. Kaikki hakivat apua liian myöhään eli vasta kun rahat olivat loppuneet.

 

”En tunnista miestäni enää samaksi ihmiseksi.”

Eteläsuomalainen perheenäiti kertoo, miten aviomiehen peliriippuvuus on vaikeuttanut perheen arkea. Hävityt rahasummat nousevat tuhansiin euroihin, joten perhe on joutunut luopumaan monista suunnitelmista, kuten yhteisistä lomista.

”Rahanmenetystä vaikeampaa on kuitenkin luottamuksen kadottaminen. Aiemmin mieheni piti rahapeleihin tuhlaavia ihmisiä tyhminä. Nyt en tunnista miestäni enää samaksi ihmiseksi”, kertoo perheenäiti, joka ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään.

Hän kertoo, että aviomies lopetti pelaamisen verkkosivustoilla, mutta pelaaminen on jatkunut lähikaupan aulassa.

Rahapeliriippuvaisen on Suomessa vaikea välttyä tarjonnalta, sillä rahapeliautomaatit ovat sijoitettu arkisiin paikkoihin, kuten kauppoihin. Pelaamisen hallinta jää tämän takia paljolti pelaajan omille harteille.

”Automaattien sijoittelun vuoksi ongelmapelaajan voi olla äärimmäisen hankala hoitaa arkielämän askareita”, tutkija Riitta Matilainen Helsingin yliopistosta sanoo.

Hän teki väitöskirjansa suomalaisen rahapelaamisen erityispiireistä. Yksi erikoispiirre on juuri automaattien hajasijoittaminen. Samantyyppistä hajasijoittamista on vain muutamissa muissa maissa, kuten Espanjassa ja Australiassa.

Rahapelien hajasijoittaminen alkoi Suomessa jo 1970-luvulla. Silloin rahapelaamisen, eritoten lottoamisen, korostettiin olevan lähes kansalaisvelvollisuus.

”Valtio on edistänyt rahamonopolia monin eri tavoin ja korostanut, että rahapelien pelaaminen on hyvää kansalaisuutta ja pelaaminen auttaa suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamista”, Matilainen kertoo.

Nämä vuosikymmeniä toistetut teesit heijastuvat tähänkin päivään. Vaikka Suomessa pelataan paljon, suomalaiset eivät pidä rahapelaamista vakavana ongelmana. Suomalaisten mielestä rahapelaamisesta koituvat ongelmat ovat pelaajan vastuulla.

Suomalainen pelimonopoli rakennettiin aikanaan sen takia, ettei suomalainen raha valuisi ulkomaille. Vasta EU-aikana monopolia perusteltiin pelaamisen haittojen minimoimisella. Tutkijan mukaan vanha asenne ei ole silti poistunut.

”Suomalaisten peliyhtiöiden on annettu touhuta vuosien aikana maan sisäisesti aika paljon. Se näkyy vaikkapa siinä, että alaikäisten pelikielto otettiin käyttöön täällä äärimmäisen myöhään eli vasta vuonna 2011”, Matilainen sanoo.

Nykyään Veikkaus, johon RAY ja Fintoto yhdistettiin viime vuonna, painottaa vastuullista pelaamista, ja pelivoitoista rahoitetaan muun muassa pelien haittoja selvittäviä tutkimuksia. Veikkauksen verkkosivuille on tulossa muutaman kuukauden kuluttua uusia työkaluja pelaamisen rajoittamiseen.

Kauppojen auloissa olevat raha-automaatit ovat edelleen pelaamisen villiä länttä.

Vielä kymmenisen vuotta sitten pelikoneet oli rakennettu sellaisiksi, ettei pelaaja pystynyt häviämään kuin tietyn rahamäärän tunnissa. Sen jälkeen esimerkiksi suositun pokerikoneen kierrosnopeutta on nostettu, joten pelaaja ehtii hävitä tunnissa aiempaa enemmän.

Automaattien houkuttelevuutta voisi rajoittaa vähentämällä niiden ääniä ja värejä, hidastamalla pelikierrosten nopeutta sekä poistamalla pankkikortin ja seteleiden käyttömahdollisuudet.

Sijoitteluun vaikuttaminen on vaikeampaa, sillä koneet ovat kaupoille helppo tulonlähde. Kauppa saa koneen tuotosta noin 17 prosenttia. Se tarkoittaa, että yhden koneen vuosituotto on kaupalle jopa 20 000 euroa.

Tutkijoiden mukaan olisi tärkeää saada pelikoneet tunnistautumisen taakse. Silloin niitä pääsisi pelaamaan vain esimerkiksi Veikkaus-kortilla. Veikkaus sanoo tunnistautumisen olevan yhtiön tavoitteena, mutta sen toteutuminen kestää vielä useita vuosia.

Rahapelituloista rahoituksensa saavien järjestöjen olisi syytä ryhtyä jo nyt miettimään rahoitustaan, sillä tunnistautumisen seurauksena pelitulot pienenevät todennäköisesti huomattavasti.

”Suomessa on syytä käydä tärkeä yhteiskunnallinen keskustelu siitä, mistä elintärkeää työtä tekevät järjestöt saavat jatkossa rahoituksensa”, Riitta Matilainen sanoo.

Tausta: Näin peliriippuvaiset ja heidän läheisensä kertovat ongelmistaan

HS kysyi lukijoilta kokemuksia peliriippuvuudesta. Poiminnat on tehty vastauksista.

”Opiskeluaikanani pelasin kaikki rahat. Kävin nostamassa pankista opintolainan ja pelasin sen Täyspotissa eli pelihelvetissä. Pääsin pelaamisesta eroon vasta, kun pyysin porttikiellon pelisaliin.”

”Kauppaan on pakko mennä, vaikka sairastaa peliriippuvuutta. Olo on aina uhattu. Sellaista uhkaa ei pitäisi arjessa joutua kokemaan.”

”Kaikki rahat on pelattu ja yleensä hävitty. Lisäksi luottotiedot ovat menneet ja velat ovat ulosotossa. Listaan voisi lisätä vielä päihderiippuvuuden.”

”Tarkkaa summaa on vaikea arvioida, mutta laskeskelin menettäneeni rahapeleihin vähintään 50 000 euroa. Summa voi olla kaksinkertainenkin. Rahanmenetyksen sijaan kuitenkin oleellisempi menetys on ollut mielenterveyden kärsiminen. Ystäviltä ja tuttavilta pelaamisen salaaminen oli stressaavaa. Tunsin itseni usein valehtelijaksi ja petturiksi, kun lainasin rahaa ’laskuihin ja ruokaan’.”

”Jälkikäteen tajuan, että pelasin eniten ollessani stressaantunut/masentunut/ahdistunut. Tietysti rahan menettäminen vain syvensi näitä tunnetiloja hetkellisen helpotuksen jälkeen. Pelaaminen on siis kierre, osa peliongelmista kärsivän masentuneen oravanpyörää.”

”Olen menettänyt luottotietoni pelaamisen takia nuorena kloppina. Ikärajaa täytyisi nostaa, koska 18-vuotias on liian tyhmä ja nuori pelatakseen yli varojensa.”

”Pienituloinen muutenkin, perunalla ja kaurapuurolla menee viikkoja. Veikkauksen automaattipelit vievät satasen muutamassa kymmenessä minuutissa, ja koko päiväkin kuluu samalla koneella voittamatta edes kymppiä millään kierroksella.”

”Isäni varasti aikoinaan pelivelkoja kattaakseen ison summan rahaa yrityksestä, jossa oli töissä. Seurauksena hänellä meni iso siivu palkoista ulosottoon useamman kymmenen vuoden ajan. Pelaamista koetus ei kuitenkaan saanut loppumaan.”

”Olen hävinnyt ja voittanut rahaa, vaikeuksiin en koe joutuneeni. Rahapelit ovat minulle harrastus siinä missä tenniksen pelaaminenkin. Olen siis valmis häviämään rahaa.”

”Äitini on hävinnyt rahapeleihin satojatuhansia euroja. Hän on pienituloinen sairaanhoitaja. Lapsuudenkoti, luottamus, yöunet ja paljon muuta on mennyt. Hänellä pelaaminen yhdistyy muihin riippuvuuksiin ja masennukseen.”

”Olen joutunut ongelmiin, viime vuonna pelasin noin 10 000 euroa. Opintolaina ja säästöt menivät siinä. Nyt olen kuitenkin pystynyt lopettamaan. Kiitos siitä kuuluu psykoterapialle, jossa käyn masennuksen vuoksi. Masennuksen yksi oire oli minulla peliriippuvuus.”

Fakta

Apua peliongelmaiselle ja läheiselle


 Peluurin maksuton auttava puhelin 0800 100 101 (arkisin kello 12–18).

 Peluurin chat-palvelu osoitteessa peluuri.fi (ma, ke ja pe kello 12–15).

 Päihdelinkin Hertta-foorumin vertaistuki läheisille osoitteessa paihdelinkki.fi.

 Nimettömat pelurit -vertaistukiryhmiä kokoontuu useissa kaupungeissa. Yhdistyksellä on myös auttava puhelin 040-810 9161 (joka päivä kello 16–20).

 Taloudellisissa ongelmissa voi hakea apua kunnallisesta talous- ja velkaneuvonnasta.

 Takuu-Säätiö tarjoaa maksutonta ja anonyymiä puhelinneuvontaa Velkalinjalla 0800 98009 (arkisin kello 10–14).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Peliriippuvuus
 • Rahapelaaminen
 • Toni Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  2. 2

   Päivä on pidentynyt jo yli tunnin joulusta ja pian valo lisääntyy valtavin harppauksin – mistä kiihtyvä tahti johtuu?

  3. 3

   Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  4. 4

   Trump ja demokraatit syyttelivät toisiaan hallinnon sulkemisesta – ”Kuin hyytelön kanssa neuvottelisi”

  5. 5

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  6. 6

   Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

  7. 7

   Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

  8. 8

   Turkki aloitti maa- ja ilmahyökkäyksen kurdeja vastaan Syyriassa, kertoi iskeneensä kaikkiaan 108 kohteeseen – Syyria tuomitsi ”aggression” maaperällään

  9. 9

   Liikenne muuttuu pian neljällä tavalla, sanoo Liikenneviraston tuore pääjohtaja Kari Wihlman – ”Ympäristökuormitus on saatava järkevämmäksi”

  10. 10

   Yhdysvallat on maailman ainoa valtio, joka panee työntekijänsä pakkolomalle poliittisen riitelyn vuoksi – miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  2. 2

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

  4. 4

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  5. 5

   Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä

  6. 6

   Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”

  7. 7

   Päivä on pidentynyt jo yli tunnin joulusta ja pian valo lisääntyy valtavin harppauksin – mistä kiihtyvä tahti johtuu?

  8. 8

   Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

  9. 9

   Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  10. 10

   Tuhannet opiskelijat roikkuvat yliopistossa gradukammon takia – Lopputyön tehneet neuvovat, kuinka valmistuminen onnistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  6. 6

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää