Kotimaa

Teini puristi taka­puolesta ja kuvasi videon, ulkomaalais­taustaiset nimet toistuvat, tuomituissa viisi taksi­kuskia – Suomessa on annettu 65 tuomiota seksuaalisesta ahdistelusta, HS käy läpi niistä jokaisen

HS kävi läpi kaikki käräjäoikeuksien ja hovioikeuksien antamat tuomiot seksuaalisesta ahdistelusta. Taulukosta voit katsoa teon, rangaistuksen ja tekopaikan kunnittain.

Tilaajille
Taksinkuljettaja laittoi kesken ajon käden 17-vuotiaan tytön yläreidelle.

”Kysyi, että onko ok laittaa käsi reidelle. Kielsin. Oli siinä minuutin, kaksi. Hänestä kaikki oli vitsiä ja hauskaa. Minua ei otettu tosissaan, kun kielsin”, tyttö kertoi myöhemmin käräjäoikeudessa.

Kolmikymppinen mies teki samalla tavalla tytölle toisellakin ajomatkalla. Kun vettä alkoi sataa, kuljettaja sanoi tytön mukaan, että ”kohta on Suomi-neito märkänä ja kohta sinäkin”.

Käräjäoikeus tuomitsi miehelle seksuaalisesta ahdistelusta ja kunnianloukkauksesta sakot.

Tämä ahdistelutapaus ei ole ainoa laatuaan.

HS kävi läpi kaikki käräjäoikeuksien ja hovioikeuksien antamat tuomiot seksuaalisesta ahdistelusta ja selvitti, millaisia tapaukset ovat ja mitä niistä seuraa.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa, millaisia tuomioita eri käräjäoikeudet ovat antaneet eri puolilla Suomea. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Seksuaalinen ahdistelu tuli rangaistavaksi omana rikoksenaan Suomessa vuoden 2014 syyskuussa. Aiemmin poliisi saattoi tutkia vastaavia tekoja kunnianloukkauksena tai jollain muulla rikosnimikkeellä.

Vain osa ahdistelusta päätyy poliisitutkintaan ja vielä harvempi tapaus oikeuteen asti.

Poliisi on kirjannut seksuaalisesta ahdistelusta runsaan kolmen vuoden aikana hieman yli 1 200 rikosilmoitusta.

Rikosilmoituksista 72 oli johtanut lokakuun loppupuolelle mennessä oikeuden tuomioon. Niistä 65 eli selvä valtaosa oli langettavia.

Muista ilmoituksista osa on yhä esitutkinnassa tai syyteharkinnassa. Osa on voitu todeta perättömiksi, tai asianomistaja on voinut päättää, ettei sittenkään vaadi tekijälle rangaistusta.

Laki kieltää toisen henkilön koskettelun niin, että se loukkaa tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Pelkkä sanallinen häirintä ei täytä ahdistelurikoksen tunnusmerkkejä, vaan tekoon pitää liittyä koskettelua.

Yleisimpiä ahdistelurikoksen tekopaikkoja olivat HS:n selvityksen aineistossa asunnot, loma-asunnot ja kerrostalojen rappukäytävät. Seuraavaksi eniten langettavia tuomioita on annettu työpaikka-ahdistelusta.

Kaikissa oikeustapauksissa ahdistelija oli mies. Yhtään naista ei ole tuomittu ahdistelusta.

Nuorin tuomittu oli teinipoika, joka puristi koulussa tyttöä takapuolesta, kuvasi tekonsa videolle ja julkaisi sen sosiaalisessa mediassa.

Vanhin tuomittu, yli 85-vuo­tias mies, kosketteli puolestaan toisen miehen sukupuolielintä uimahallin porealtaassa.

Hieman useamman kuin joka kolmannen tuomitun nimi viittaa ulkomaalaistaustaan. Jotkut heistä ovat kuitenkin asuneet Suomessa pitkään, ja heillä voi olla Suomen kansalaisuus.

Lähes kaikki 77 uhrista olivat naisia, joskin joukossa oli myös ainakin pari miestä. Kaikkien uhrien sukupuoli ei selviä tuomioista.

Uhreista useampi kuin joka neljäs oli alle 18-vuotias. He joutuivat miesten ahdistelemiksi esimerkiksi kerrostalon rappukäytävässä, kahvilassa, laivalla ja asunnoissa.

Oikeustapausten perusteella ahdistelua tapahtuu yleensäkin lähes kaikkialla, kuten kaduilla, ravintoloissa, uimahalleissa, kuntosalien saunoissa ja kulkuvälineissä.

Tuomioissa nousevat esille myös tapaukset, joissa ahdistelija, uhri tai molemmat ovat rikoksen tapahtuessa työtehtävissä. Tällaisia tapauksia oli yli neljännes langettavista tuomioista.

Esimerkiksi henkilökohtainen avustaja joutui näkövammaisen miehen ahdistelemaksi työaikana. Mies puristi vastoin avustajansa tahtoa tätä reidestä, kosketti rintaan, puristi takapuolesta ja suuteli kaulaan.

Miespotilas otti puolestaan terveydenhoitajan vastaanotolla hoitajan halausotteeseen, suuteli poskelle ja liikutti kättään naisen pakaralla.

Myös työntekijöiden välisiä tapauksia on johtanut tuomioon.


Yhdessä tapauksessa talon­rakennustyömaan pääluottamusmies puristi naispuolista työntekijää rinnasta työaikana. Toisessa tapauksessa kokki kosketteli tarjoilijaharjoittelijaa rintojen ja alapään kohdalta.

Erityisesti taksit nousevat selvityksessä esiin, sillä viisi taksinkuljettajaa on saanut ahdistelutuomion. Uhrina oli aina naismatkustaja.

Minkään muun ammatin edustajat eivät ole saaneet paria tuomiota enempää. Tosin kaikkien työpaikka-ahdistelijoiden ammatti ei selviä tuomioista.

Eräs taksinkuljettaja tarttui matkustajaa hameen helmasta sekä kosketteli tämän reittä. Toinen kuljettaja painoi matkan jälkeen asiakkaan kerrostalon seinää vasten, otti tämän käsistä kiinni ja yritti suudella.

Myös yksi taksimatkustaja on tuomittu kuljettajan ahdistelusta matkan aikana.

Onko seksuaalinen ahdistelu laaja ongelma taksialalla vai onko tuomioissa kyse sattumasta, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen?

”Jos tapauksia on useita, niin se on erittäin huolestuttavaa. Ei pidä mennä vähättelemään niitä yksittäistapauksina, vaikka ne sellaisia olisivatkin. Yksikin tapaus on liikaa”, Koskinen sanoo.

Koskisen mielestä viisi ahdistelutuomiota muutamassa vuodessa on suuri määrä. Taksi­liiton tietoon on tullut aiemmin joitakin ahdisteluepäilyjä.

”Olemme sitten yrittäneet selvitellä näitä tapauksia. Kuljettajalta pitää ottaa ajolupa pois, jos hän syyllistyy työssä seksuaaliseen ahdisteluun”, Koskinen sanoo.

Seksuaaliseksi ahdisteluksi on katsottu tuomioistuimissa hyvin eriasteisia kosketteluja.

Usein ahdistelijat koskettelivat uhreja vaatteiden päältä tai esimerkiksi suutelivat heitä, mutta kahdessa tapauksessa miehet työnsivät sormensa uhrien emättimiin.

Rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mielestä näissä kahdessa tapauksessa miehet olisi pitänyt tuomita seksuaalisen ahdistelun sijasta raiskauksesta.

”Silloin rangaistusasteikko olisi noussut ihan toisiin sfääreihin”, Tolvanen sanoo.

Lainvoimaisten tuomioiden mukaan toinen sormensa sukupuolielimeen työntänyt mies sai rangaistukseksi sata päiväsakkoa ja toinen 60 päiväsakkoa.

Tolvasen mukaan kyse on lain mukaan raiskauksesta, kun tekijä tunkeutuu jollain tavoin uhrin sukupuolielimeen. Korkein oikeus on antanut ennakkoratkaisun raiskauksesta, joka tehtiin sormella.

Seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta. Raiskauksesta seuraa vähimmilläänkin yhden vuoden vankeustuomio.

Lähes kaikki muutkin ahdistelusta tuomitut ovat selvinneet sakoilla. Niiden määrät ovat vaihdelleet paljon.

Vähimmillään päiväsakkoja on tuomittu viisi, kun tekijä oli läpsäissyt uhria takapuolelle. Toisessa ääripäässä sadan päivä­sakon rangaistuksen toi tapaus, jossa mies halasi ja suuteli kahdeksaa eri naista julkisilla paikoilla.

Ehdollista vankeutta on tuomittu muutamalle henkilölle, mutta he ovat yleensä syyllistyneet muihinkin rikoksiin.

Yksi mies on saanut ehdollisen vankeustuomion pelkästä ahdistelusta. Hän veti naisen bikinien haaraosan sivuun ja kosketti tämän ulkoisia häpyhuulia kuntokeskuksen infrapunasaunassa.

Ahdistelijat on määrätty maksamaan uhreille monessa tapauksessa myös kärsimyskorvauksia. Ne ovat tyypillisesti joitakin satoja euroja ja enimmillään kaksituhatta euroa.

Mies kosketteli tyttöä ainakin 15 minuutin ajan koulun lähellä – HS kokosi esimerkkejä ahdistelutapauksista

Kadut ja muut julkiset ulkotilat

Teko: Kolmikymppinen mies otti kadulla penkillä istuvan naisen päästä kiinni ja painoi tämän kasvot päin paljasta sukupuolielintään.

Tuomio: 60 päiväsakkoa ja 1 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Julkiset sisätilat

Teko: Yli 70-vuotias humalainen mies ahdisteli kahvilassa samana päivänä kolmea 15-vuotiasta tyttöä. Mies esimerkiksi yritti suudella suulle, liu’utti kättään sisäreidellä kohti haaroväliä ja hieroi poskeaan uhrin poskea vasten. Muutamaa kuukautta myöhemmin mies kosketteli toisessa paikassa 17-vuotiasta uhria takapuolesta.

Tuomio: 80 päiväsakkoa ja neljälle uhrille yhteensä 2 500 euroa kärsimyskorvauksia.

Koulut ja lähiympäristöt

Teko: Nuori mies kosketteli 16-vuotiasta tyttöä heidän istuessaan nurmikolla vähintään viidentoista minuutin ajan puristamalla tätä takapuolesta ja reisistä sekä suukottelemalla poskille, huulille ja käteen. Uhri kielsi miestä ja yritti poistua tilanteesta.

Tuomio: 60 päiväsakkoa ja uhrille 800 euroa kärsimyskorvauksia.

Asunnot

Teko: Uhri nukkui olohuoneen sohvalla ja heräsi siihen, kun mies hankasi kädellä hänen haaroväliään vaatteiden päältä. Mies lähti ulos, kun uhri käski tämän lopettaa.

Tuomio: 40 päiväsakkoa ja uhrille 600 euroa kärsimyskorvauksia.

Saunat, paljut ja uimahallit

Teko: Tekijä ja uhri olivat kylpypaljussa ilman vaatteita muiden henkilöiden kanssa. Mies riuhtaisi naisen luokseen, nosti hänet istumaan syliinsä ja kosketteli hänen rintojaan. Nainen kielsi miestä ja harasi vastaan. Toinen henkilö auttoi hänet miehen sylistä. Hetken kuluttua mies veti uudelleen naisen syliinsä ja laittoi kätensä tämän jalkojen väliin. Toiset saivat jälleen vedettyä naisen pois.

Tuomio: 50 päiväsakkoa.

Työpaikat

Teko: Mies oli kosketellut kädellään naispuolista työkave­riaan takapuolesta työpaikalla. Hän oli myös esitellyt erektiotaan housut jalassaan.

Tuomio: 40 päiväsakkoa kunnianloukkauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta ja uhrille 600 euroa kärsimyskorvauksia.

Liikennevälineet ja asemat

Teko: Linja-autonkuljettajana työskentelevä mies ahdisteli 17-vuotiasta tyttöä Matkahuollon tiloissa. Mies pöllytti tytön hiuksia, siveli reittä farkkujen reiästä ja sanoi, että paljasta pintaa saisi olla enemmänkin. Mies oli pyytänyt ammattikoululle bussilla matkustaneen tytön aiemmin Facebook-kaverikseen ja lähettänyt hänelle seksuaalissävytteisiä viestejä.

Tuomio: 30 päiväsakkoa ja uhrille 200 euroa kärsimys­korvauksia.

Fakta

Näin selvitys tehtiin


 Sosiaalisen median #metoo-kampanja on herättänyt laajaa keskustelua seksuaalisesta ahdistelusta tänä syksynä.

 HS hankki käräjäoikeuksista kaikki seksuaalisesta ahdistelusta annetut tuo­miot. Laki on ollut voimassa hieman yli kolme vuotta.

 Jos tuomioista oli valitettu ylempiin oikeusasteisiin, HS tarkisti, ovatko tuomiot muuttuneet käräjäkäsittelyn jälkeen. 65 langettavasta tuomiosta 57 on saanut lainvoiman.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  4. 4

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  9. 9

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  10. 10

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  8. 8

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää