Kotimaa

Suomessa on meneillään erikoinen hotelli­rakentamisen buumi – HS kokeili iglu­majoja, joilla houkutellaan Suomeen rikkaita turisteja

Suomessa tiedetään toistaiseksi vain vähän siitä, mitä rikkaat ulkomaalaiset haluaisivat.

Suomessa on meneillään erikoinen hotellirakentamisen buumi. Eri puolilla maata turisteja houkutellaan nyt lasikattoisilla revontulimajoilla. Trendi näkyy varsinkin Lapissa, mutta myös etelämpänä.

Yöpyminen majassa voi maksaa 500 euroa tai enemmänkin, mutta silti varauskirjat näyttävät monin paikoin täyttä parikin vuotta eteenpäin, yrittäjät kertovat. Varsinkin ulkomaalaiset ovat valmiita maksamaan revontulielämyksestä suuria summia ja odottamaan matkaansa vuosia.

Suomen revontulimajat ovat saaneet näkyvyyttä maailmalla. Esimerkiksi uutispalvelu CNN listasi marraskuun alussa maailman parhaat hotellit revontulien katseluun ja mainitsi ensimmäisenä Levin Iglut. Kittilästä kerrotaan, että huomio näkyi heti varsinkin Yhdysvalloista tulevien sähköpostien määrässä.

Kuuluisuuteen on kohonnut etenkin valokuva Saariselän Kakslauttasen sinisessä maisemassa hohtavista igluista. Kuva levisi maailmanlaajuisesti.


”Tuntuu, että lasi-igluja on nyt tulossa vähän sinne ja tänne”, sanoo toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahti Levin Igluista. Hän pyörittää 24 iglun kylää sekä ravintolaa lähellä laskettelurinteitä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

 

Jotta ulos näkisi, lumi pitää sulattaa.

Tähtitaivaan alla ei ole halpaa yöpyä. Levillä yksi yö maksaa sesonkiaikana 500–700 euroa ja halvimmillaankin 300 euroa. Hinta johtuu kysynnästä, lyhyestä sesongista ja rakennuskustannuksista, Kylmälahti sanoo. Hintaa korottaa esimerkiksi lasien lämmittäminen: jotta ulos näkisi, lumi pitää sulattaa.

”Ne ovat arvokkaita rakentaa, ja ylläpito on kalliimpaa kuin normaalin hotellihuoneen.”

Ulkomaalaisten osuus lasi-iglujen varaajista on hämmästyttävän iso, lähellä sataa prosenttia.

”Olisi tänne Suomestakin asiakkaita tulossa, mutta ulkomaalaiset varaavat ne jo pari vuotta etukäteen”, Kylmälahti sanoo.

Ilmiö näkyy internetin hakukoneissakin. Igluja googlataan etenkin Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Vaikka kohteita ei ole kuin kymmenkunta, ne tekevät hiljaista mutta voimakasta maakuvan markkinointityötä.

”Erikoismajoitukseen liittyvät haut alkoivat lisääntyä merkittävästi vuoden 2016 loppukesästä. Kun tätä selvitettiin, kyseessä olivat erityisesti lasi-iglut. Sillä on ollut mielenkiintoinen vaikutus, tietty majoituskohde johdattaa muihinkin Suomea koskeviin matkailuaiheisiin hakuihin”, kertoo matkailua edistävän Visit Finlandin tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen.

Igluja markkinoidaan etenkin revontulilla. Paikalle osuminen niiden aikaan ei ole itsestäänselvyys.

Tilastollisesti todennäköisimmin revontulia näkee Pohjois-Lapissa keskiyön aikaan. Sodankylän seudulla todennäköisyys on keskimäärin joka toisena yönä, Oulun-Kuusamon alueella joka neljäntenä. Sadan prosentin todennäköisyys on vain Jäämeren rannalla Pohjois-Norjassa.

Sitten on vielä 11 vuoden sääntö: revontulet liittyvät auringon aktiivisuuteen, joka vaihtelee yhdentoista vuoden jaksoissa varsinkin Lappia etelämpänä.

”Nyt ollaan laskevalla jaksolla, ja vuoden tai kahden kuluttua ollaan minimissä. Siitä revontulet sitten taas yleistyvät. Mutta auringon tarkka ennustaminen on aina hankalaa näissä pitkissä jaksoissa”, sanoo avaruustutkija Riku Järvinen Ilmatieteen laitokselta.

Kylmälahden mukaan asiakkaat joutuvat joskus pettymään.

”Mutta melkein aina, jos vain on kirkas taivas, näkyy valkoisia revontulia, jotka näyttävät pilviltä. Maisemat korvaavat, jos revontulia ei näy.”

Suomen ensimmäiset iglut rakennettiin Saariselän Kakslauttaseen. Nyt niitä on 130. Toimitusjohtaja Juhani Eiramon mukaan suomalaisia majoittujia oli viime vuonna 30. Hän arvioi ulkomaisten osuudeksi ”99,99 prosenttia”.

”Yllättävän kauan siinä kesti, suomalaiset ovat hitaita matkimaan. Ympäri maailmaa on kyselty, että tulkaa rakentamaan niitä, esimerkiksi Amerikasta, Kanadasta, Norjasta ja Ruotsista on pyydetty.”

Eiramon mukaan enemmänkin voisi myydä, mutta lentoja ei ole riittävästi. Ala toivoo lisää yhteyksiä Lappiin eri puolilta maailmaa. ”Se on meidän suurin murheenkryynimme.”

HS yöpyi tätä juttua varten yhdessä uusimmista iglupaikoista, Kalle’s Innissä Mustasaaren Raippaluodossa. Jos vertaa hintaa ja lattianeliöitä, nämä Prismoiksi kutsutut majat ovat varmasti Suomen kalleimpia hotellihuoneita.


”Se on elämys”, sanoo toimitus­johtaja Fred­di Skott.

Vieressä pauhaa Meren­kurkku. Lasimajaan johdattaa kivetty polku karussa ranta­maisemassa. Muita majoittujia ei marras­kuisena arkipäivänä ole. Kahdeksan majaa valmistui heinä­kuussa, eikä niissä ole vielä vietetty kovin monia öitä.

Hiljaisuus laskeutuu, kun lasimajan ovi sulkeutuu. Ikkunoista aukeaa näkymä avomerelle. Lasimaja ei ole paljon ruotsinlaivan hyttiä isompi: pieni eteinen, jossa on minibaari ja tila matkatavaroille, vessa ja pieni suihkutila. Moottoroidut sängyt liikkuvat kaukosäätimillä.


Skott on investoinut yritykseen yli miljoona euroa.

”Yksi tärkeimmistä syistä tulla tänne on näköala.”

Se on helppo uskoa. Jossain vastarannalla on Ruotsin Uumaja. Kun pimenee, pystyy erottamaan Vaasan, Norrskärin, Utgrynnanin ja Valassaarten majakat. Horisontista lipuvaa Wasa Express -laivaa voi seurata sängystä, kunhan asettaa ensin selkänojan oikeaan asentoon.


Mustasaaren majoissa voi myös kuunnella aaltojen kohinan kuunteluluukusta. Sen kuulee kyllä muutenkin, ja kun säätää sängyn makuuasentoon, näkee tähdet. Yläpuolella on Otava. Silmä erottaa nopeasti myös yksinäisen satelliitin.

Tarinan mukaan jotkut aasialaiset uskovat revontulten lisäävän hedelmällisyyttä ja mahdollisuutta saada poikalapsi. Yksityisyys edellyttää kuitenkin verhojen sulkemista. Majasta toiseen näkee kaukaakin, kun valot ovat päällä. Se tuo pienen epämukavuuden elementin, kun ei voi tietää, katsooko joku pimeydestä takaisin.


Aamulla luottokorttia vingauttaessa mielessä käy, että samalla hinnalla yöpyisi Helsingin Kämpissä. Skott huomauttaa, että majoja markkinoidaan tällä hetkellä varakkaille ulkomaalaisille.

”Tämä on suunniteltu niille, jotka ovat jo nähneet kaiken.”

Suomessa tiedetään toistaiseksi vain vähän siitä, mitä rikkaat ulkomaalaiset haluaisivat. Osin siksi, että moni heistä haluaa matkustaa mahdollisimman yksityisesti.

Tänä syksynä Visit Finland käynnistää selvityksen, jossa aihetta tutkitaan ensi kertaa.

”Täkäläinen luksus ei ole kultaisia hanoja vaan suomalaista luksusta eli elämyksien ainutlaatuisuutta, joka on trendi maailmalla”, sanoo kehittämisasiantuntija Liisa Renfors Visit Finlandista.

Viiden tähden hotelleja Suomessa ei ole monta.

”Suomessa ei ole riittävästi luksusmatkailijan vaatimuksiin sopivaa korkeatasoista hotellimajoitusta, mutta hyvätasoisia mökkejä kyllä on.”

Paljon rahaa kuluttavat turistit kiinnostavat suomalaista matkailualaa, sanoo Visit Finlandin tutkimuspäällikkö Wakonen.

”Haluamme tietenkin edistää sellaisten turistien saapumista, jotka kasvattavat tänne jäävää matkailutuloa ja ovat valmiit käyttämään rahaa.”

Fakta

Lappi lasikattoja puolillaan


Varsinkin Lapissa erilaisia lasikatto- tai lasiseinähuoneistoja on nykyisin tarjolla paljon. HS listasi muutamia poimintoja niistä:

 Rovaniemellä: Arctic Snow Hotel, Hotel Santa Claus, Snowman World, Apukka Resort, Santa Parkin Arctic Treehouse Hotel.

 Ranualla Hotelli Ilveslinna, Kemissä Lumilinna-alueen huvilat, Luostolla Hotelli Aurora, Iso-Syötteellä Hotelli Iso-Syöte, Levillä Levin Iglut, Muoniossa Harriniva Hotels & Safaris.

 Inarin ja Saariselän alueilla: Kakslauttanen, Nellim Wilderness Hotels & Safaris, Northern Lights Village, Star Arctic Hotel.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Turismi
 • Hotellit
 • Lappi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  6. 6

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taksien tilaaminen Helsingissä muuttui jo torstaina – Valopilkku-sovelluksen tilaukset menevät nyt Lähitaksille
  3. Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  4. Katalonian pannukakku lässähti – joulukuun aluevaaleista tulee todella raju mittelö
  5. Saksan hallitusneuvottelut yllättivät kaasuputkea vastustavan Baltian iloisesti – ”Ovatko saksalaiset tulleet järkiinsä?”
  6. Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta
  7. Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä”
  8. Tunti sitten
  9. Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä
  10. Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat
  11. Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”
  12. Krista Pärmäkoski sivussa – vahvasti hiihtänyt Laura Mononen tuuletti voittoa Suomen cupissa: ”Parempi tilanne kuin viime vuonna”
  13. Näytä lisää