Kotimaa

Veljensä yhtiöltä koulutusta hankkinut valtakunnansyyttäjä Nissinen esteellisyydestään: ”En ajatellut asiaa ollenkaan siltä kannalta”

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ei osannut keskiviikkona selittää korkeimmalle oikeudelle (KKO), miksei hän huomannut olevansa esteellinen tekemään syyttäjälaitoksen koulutushankintoja veljensä firmasta.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ei osannut keskiviikkona selittää korkeimmalle oikeudelle (KKO), miksei hän huomannut olevansa esteellinen tekemään syyttäjälaitoksen koulutushankintoja veljensä firmasta.

Ensimmäisen hankintapäätöksen hän teki vuonna 2007 Itä-Suomen syyttäjänvirastossa.

”Sikäli kuin muistan, en ajatellut asiaa ollenkaan siltä kannalta. En ole pystynyt löytämään muuta selitystä kuin sen, että ajatukset ovat olleet niin vahvasti itse asiassa. Olen itseltäni kysynyt, miten se [esteellisyys] on voinut jäädä huomiotta”, Nissinen sanoi.

Hän myönsi, että hänen olisi pitänyt ymmärtää olevansa esteellinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Niin olisi pitänyt, mutta kun näihin hankintoihin olen eri tavoin osallistunut, niin en ole tullut ajatelleeksi tätä. Sen takia tässä ollaan”, Nissinen sanoi.

”Jotenkin täysin vieras se ajatus, että jos olisin tämän käsittänyt, olisin siltikin toiminut samalla tavalla. Miksi olisi menetellyt ehdoin tahdoin rikolliseksi tietämälläni tavalla? En ole minkäänlaista tahallisuutta itsessäni havainnut.

Nissinen arveli, että veli on hänen mielessään linkittynyt upseerin rooliinsa eikä sen takia ole herättänyt mielikuvaa yhtiöön liittyvänä henkilönä.

Nissinen kertoi tavanneensa veljeään enintään kaksi kertaa vuodessa sukujuhlissa, ja silloin on puhuttu sukuasioista.

Nissiselle luettiin keskiviikkona syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta KKO:n presidentin Timo Eskon johtamassa istunnossa.

Vasta pari minuuttia ennen istuntoa odotustilaan saapunut Nissinen kommentoi tapausta medialle lyhyesti.

”Viheliäinen päivä”, hän sanoi.

Nissinen on myöntänyt osallistuneensa esteellisenä päätöksiin, joissa syyttäjälaitokselle ostettiin koulutusta Nissisen veljen Deep Lead Oy:stä.

Nissinen on kuitenkin kiistänyt rikkoneensa virkavelvollisuuksiaan tahallaan, kuten syyttäjänä toimiva apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen väittää. Nissisen mukaan kyse on ollut ajattelemattomuudesta ja harkitsemattomuudesta.

Valtakunnansyyttäjänvirastossa Nissinen oli mukana tekemässä päätöstä Deep Lead -koulutuksesta heti sen jälkeen, kun hänet oli nimitetty valtakunnansyyttäjäksi keväällä 2010.

Nissisellä ei ollut tarkkoja muistikuvia kokouksesta, jossa asiaa käsiteltiin. Tämä johtui siitä, että hänen vaimonsa kuoli tapaturmaisesti juuri, kun hänet nimitettiin valtakunnansyyttäjäksi.

”Olen huomannut, että noin puolentoista vuoden ajalta minulla ei ole kovinkaan monesta asiasta tarkkoja muistikuvia”, Nissinen sanoi liikuttuneena.

Nissinen muistaa, että kokouksen jälkeen silloinen apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske tuli hänen huoneeseensa ja otti koulutuksen puheeksi. Hänelle jäi käsitys, että kyse oli lähinnä siitä, että koulutuksesta pitää tehdä kirjallinen päätös.

”Jäin siihen käsitykseen, että asia jäi aidosti Kalskeen harkintaan.”

Istunnon alussa apulaisoikeuskansleri Hakonen täsmensi syytettä määrittelemällä, mitä hän tarkoittaa väittämällä Nissisen olleen aloitteellinen koulutuksen ohjaamisessa veljensä firmaan.

Hakosen mukaan Nissinen on sekä Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana syyttäjänä että valtakunnansyyttäjänvirastossa tehnyt johtamiskoulutusta koskevan linjauksen ja vaikuttanut tuota linjausta koskeviin hankintoihin.

Hakonen myös totesi, että Nissinen on osallistunut koulutushankintojen valmisteluun käymällä osallistumista koskevat keskustelut koulutukseen menevien alaistensa kanssa.

Hakonen korosti, että Nissinen on tiennyt kaikista esteellisyyden aiheuttavista olosuhteista. Hän on tiennyt veljensä asemasta Deep Leadissa. Veli oli enemmistöosakas, ja välillä hän on ollut hallituksen puheenjohtaja, välillä hallituksen jäsen.


Nissisen on täytynyt mieltää, että kyse on esteellisyystilanteesta, mutta hän on silti osallistunut hankintoihin, Hakonen painotti.

”Nissinen on toki kertonut motiivinsa, joka on hyvän johtamiskoulutuksen hankkiminen.”

Hakosen mukaan kyse on ollut pitkään kestäneestä ja tahallisesta teosta. Edes Nissisen kertoma hurahtaminen Deep Leadin koulutukseen ei poista teon tahallisuutta.

”Kun kyse on korkeasta syyttäjästä, mahdollinen harkintakyvyn heikentyminen ei voi tarkoittaa tuottamuksellisuutta, vaan teko on tahallista”, Hakonen sanoi.

Hakonen korosti, että syyttäjän täytyy tuntea esteellisyyttä koskevat normit. Ylimmän syyttäjän menettelyllä on merkitystä siihen, miten koko syyttäjälaitoksen toiminta koetaan, hän huomautti.


Nissisen asianajaja Jarkko Jaatela totesi, että Nissinen on tarjonnut vuosien varrella alaisilleen koulutusta myös muista firmoista.

”Ei se ole ihan niin mennyt, että hän olisi ajanut kuin käärmettä pyssyyn tätä Deep Lead Oy:tä”, Jaatela sanoi.

Jaatelan mukaan Nissisellä ei ollut rikollista tahtoa valita Deep Leadia. Päätösten välillä on saattanut olla jopa kaksi vuotta.

Istunnossa kuullaan Nissistä sekä kahta todistajaa.

Syyttäjä luopui muiden todistajien kuulemisesta sen jälkeen, kun Nissinen oli asian kirjallisessa valmistelussa myöntänyt vaihtoehtoisen syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Todistajien kuulemisesta luopuminen on herättänyt hämmästystä syyttäjäpiireissä. Usean kokeneen syyttäjän mukaan oikeuskanslerinviraston on vaikea näyttää ilman todistajia, että Nissisen menettely on ollut tahallista.

Oikeusministeriö on pidättänyt Nissisen virasta prosessin ajaksi. Valtakunnansyyttäjän tehtäviä hoitamaan on nimitetty apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Kiina pidätti kirjan­kustantajan uudelleen – Ruotsin kansalainen vietiin junasta ruotsalais­diplomaattien silmien edestä

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Nordea kielsi työn­tekijöiltään kaupan­käynnin bitcoinilla

  10. 10

   Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  7. 7

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää