Kotimaa

”Totaalinen tuho” Raaseporin linnalla: maahan kaivettu yli 280 kuoppaa, arvokkaita esineitä viety – ”Joko etsitty tilauksena tai sitten jossain on markkinat niille”

Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet tapauksesta rikosilmoituksen. Poliisi alkaa tutkia tapausta rakennussuojelurikoksena.

Raaseporin rauniolinnan viereiselle peltoalueelle on kaivettu laittomasti satoja kuoppia, kertoo Metsähallitus. Kuoppia on yli 280 ja ne liittyvät metallinetsintään. Kuopat havaitsi Slottsmalmenilla työskentelevä arkeologinen tutkimusryhmä.

Metsähallitus epäilee, että metallinetsijät ovat mahdollisesti ottaneet pellosta tutkimuksen kannalta tärkeitä metalliesineitä. Puistonjohtaja Henrik Janssonin mukaan tarkkaa tietoa vietyjen esineiden määrästä ei ole, mutta niitä voi olla jopa vajaat 300.

Keskiaikaiset esineet ovat peräisin 1300–1500-luvulta ja voivat olla esimerkiksi kolikoita, koruja, aseen osia ja vallan merkkejä. Maasta löytyy myös keramiikkaa, mutta se ei ole kaivajia kiinnostanut.

Janssonin mukaan luvaton kaivelu alueella on ollut niin laajaa ja systemaattista, että tuhon voidaan sanoa olevan metallilöytöjen osalta lähes totaalinen. Kuoppia on kaivettu jonkinlaisella lapiolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Isoa tuhoa on saatu aikaan. Tiedämme, että linnan vieressä on ollut asutusta ja toimintaa, ja nyt iso osa siitä on tuhoutunut. Samalla kun on kaivettu, on häiritty maanalaisia kerrostumia. Jos puhutaan 300 esineestä, niiden mukana on viety valtava määrä informaatiota. Se on todella iso menetys.”

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla. Päälinnan lisäksi alueella on kolme esilinnaa. Linna on ollut aikanaan läntisen Uudenmaan hallintokeskus ja kaupanteon paikka sekä sotilaallinen tukikohta.

”Raaseporin linna oli keskiajalla yksi kuninkaan linnoista Suomessa ja se on ollut Turun linnaan ja Hämeen linnaan verrattavissa oleva kohde. Se vaan hylättiin heti 1500-luvulla ja on siksi jäänyt keskiaikaiseen muotoon. Se on ollut keskiajalla merkittävä vallan paikka, mikä näkyy tietenkin esineistössä”, Jansson kuvaa.

Janssonin mukaan ympäristöstä löytyneillä esineistöllä on ennen kaikkea arvoa siksi, millaista tarinaa ne linnan aikaisesta toiminnasta kertovat.

”En tiedä, millaiset markkinat niillä on, mutta ilmeisesti löytyy joku syy, miksi joku on halunnut kaivaa melkein 300 kuoppaa”, hän sanoo.

Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet tapauksesta rikosilmoituksen poliisille. Poliisi alkaa tutkia tapausta rakennussuojelurikoksena, josta voi saada sakkoja tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta.

Lisäksi rikosnimikkeinä kyseeseen voivat tulla varkaus tai törkeä varkaus, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Mats Sjöholm Länsi-Uudenmaan poliisista.

Epäiltyjä tapauksessa ei toistaiseksi ole. Poliisi on tavoittanut tällä viikolla yöaikaan paikalta kaksi miestä, mutta heillä ei ole Sjöholmin mukaan välttämättä tekemistä kuoppien kaivamisen kanssa.

Sjöholm ei ota kantaa alueelta mahdollisesti vietyjen esineiden arvoon.

”Ensimmäinen ajatus on, että paikalta on etsitty vanhoja esineitä tilauksena tai sitten jossain on markkinat tällaisille esineille, joissa niitä pystyy myymään eteenpäin”, hän sanoo.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan alueella on tehty viimeisen kymmenen vuoden aikana arkeologista tutkimusta, josta on saatu Suomessa harvinaista tutkimustietoa.

Kaivauksissa pitää Janssonin mukaan olla erityisen varovainen, sillä samalla aiheutetaan tuhoa, eikä samaa paikkaa voi kaivaa uudestaan. Alueella ei ole tehty Janssonin mukaan laajempia tutkimuksia, koska arkeologiset kaivaukset ovat työläitä ja niihin ei ole saatu kunnolla rahoitusta.

Tutkijat olivat kuitenkin kaivamassa esineistöä pikku hiljaa esiin. Jansson ei tiedä, miten tutkimushanketta pystytään nyt jatkamaan.

Metsähallituksen mukaan rauniolinnan alue ja sen itäpuolella oleva peltoalue ovat muinaismuistolain nojalla rauhoitettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä. Muinaisjäännöksiin ei saa lain mukaan kajota ilman erikseen haettavaa lupaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkeologia
 • Raasepori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Hänen kaatuessaan kuulin lapsen äänen huutavan: Äiti!” – Suomen vankileireillä jouduttiin näkemään sellaista, mitä kenenkään ei pitäisi nähdä, ja tutkijan mukaan se vaikuttaa meissä edelleen

  10. 10

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  4. 4

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää