Kotimaa

Selvitys Pisa-tuloksista: Oppilaiden digilaitteet voivat jopa huonontaa oppimistuloksia – ”Väline näyttää tulevan sisällön eteen hyvin monessa koulussa”

Opetusneuvos Jukka Tulivuori Opetushallituksesta sanoo, että minkä tahansa uuden pedagogisen menetelmän tuominen opetukseen vie aikaa. Tieto- ja viestintäteknologian käyttö on järkevää, kun se on luonteva osa opetusta.

Oppilaiden luokassa käyttämät tietokoneet ja tabletit voivat vaikuttaa kielteisesti oppimiseen, todetaan vasta julkistetussa Pisa-tulosten analyysissa.

Kansainvälinen konsulttiyritys McKinsey havaitsi Pisa-tulosten ja -taustatietojen analyysissa, että oppilaiden käyttämät digilaitteet olivat yhteydessä heikompaan koulumenestykseen. Tällaiset tulokset saatiin myös Suomesta.

Suomalaiskouluissa opettajilla ja oppilailla on yhä enemmän käytössään uusia tieto- ja viestintäteknologisia laitteita. Tilanne vaihtelee kouluittain.

Selvityksessä tarkasteltiin teknologian vaikutuksia kolmella tavalla: opettajan ja oppilaiden koulussa käyttämää teknologiaa sekä oppilaan koulun ulkopuolella käyttämää teknologiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opettajan käyttämä teknologia vaikutti oppimistuloksiin myönteisesti. Myös oppilaiden vapaa-ajan teknologian käytöllä oli lievästi myönteinen vaikutus oppimiseen.

Sen sijaan se, että oppilaat käyttivät itse luokassa tietokoneita tai tabletteja saattoi jopa heikentää oppimistuloksia.

”Pisa-pisteissä laskettuna ero oli huomattava”, kertoo yksi raportin kirjoittajista Jussi Hiltunen konsulttiyhtiö McKinseysta.

 

”Väline näyttää tällä hetkellä vielä tulevan sisällön eteen hyvin monessa koulussa.”

Hiltunen arvioi syyksi itse tekniikan: oppilailla menee tunneilla aikaa tekniikan hallintaan, mikä on pois sisällöltä ja oppimiselta.

”Väline näyttää tällä hetkellä vielä tulevan sisällön eteen hyvin monessa koulussa. Kun tuomme teknologiaa etenkin oppilaiden käyttöön, pitäisi olla tarkkana, ettei oppimiseen tarvittava aika luokassa mene salasanojen etsimiseen tai koneiden buuttaamiseen.”

Hiltusen mukaan käytössä olevat välineet ja ohjelmistot eivät myöskään ole tasoltaan vielä sellaisia, joista saataisiin irti kaikki teknologiset hyödyt. Kehitteillä on esimerkiksi henkilökohtaisen oppimisen mahdollistavia sovelluksia.

Se, että oppilaiden käyttämä teknologia voi vaikuttaa kielteisesti opetukseen, ei yllätä Kuopion Jynkänlahden koulun apulaisjohtaja Elli Hyppölää. Hänen mukaansa opettajia kannustetaan tuomaan uutta teknologiaa opetukseen, mutta sen käyttö ei ole itseisarvo.

”Teknologiaa yritetään hyödyntää siten, että se palvelee opetustarkoitusta. Kun tunnille otetaan tekniikkaa, oppilaat eksyvät helposti tekemään jotain muuta kuin opetuksen kannalta olisi tärkeintä. Opettajalta vaaditaan paljon, että homman saa pysymään hyppysissä”, hän sanoo.

Opetushallituksen opetusneuvos Jukka Tulivuoren mukaan minkä tahansa uuden pedagogisen menetelmän tuominen opetukseen vie aikaa. Hän huomauttaa, että tieto- ja viestintäteknologian hyödyistä opetuskäytössä on saatu sekä positiivisia että negatiivisia tutkimustuloksia.

Tulivuori huomauttaa, että opetusalalla tapahtuu nyt paljon, joten teknologian käyttökin etenee jatkuvasti. Tärkeää on kouluttaa opettajia niin, että he osaavat käyttää sitä pedagogisesti järkevällä tavalla.

Nuoret käyttävät vapaa-ajallaan paljon teknisiä laitteita.

”Mutta heillä ei ole välttämättä niitä taitoja, joitä opiskelussa ja työelämässä tarvitaan. Haasteena on, että jos oppilaat ovat tottuneet olemaan Instagramissa älypuhelimellaan, miten oppivat käyttämään sitä oppimiseen”, Tulivuori sanoo.


Kiertävä opettaja Sinikka Leivonen on tullut Kuopion Jynkänlahden koululle opettaja Ilkka Kokkosen avuksi kahdeksasluokkalaisten valinnaiselle teknologiakurssille. Leivonen on viestintä- ja tietoteknologian tukihenkilö, joka kiertää kouluissa ipad-salkkujensa kanssa. Hän auttaa opettajia ottamaan uutta teknologiaa osaksi opetusta.

Leivonen työskentelee eri oppiaineiden tunneilla ja eri ikäisten lasten kanssa. Teknologiakurssilla hän opastaa kahdeksasluokkalaiset tableteilla ohjelmointiympäristöön. Syksyllä hän auttoi oppilaita esimerkiksi tekemään historian tunnilla animaatioita, jossa eri aatteiden kannattajat väittelivät keskenään.

”Ei käytetä tietokoneita sen vuoksi, että käytetään tietokoneita, vaan koska se hyödyntää oppimista”, Leivonen sanoo.

McKinsey tarkasteli Pisa-analyysissa myös muun muassa erilaisten opetustapojen vaikutusta oppimiseen. Oppilaiden itseohjautuva oppiminen näyttää parantavan oppimista silloin, kun sen tukena on riittävästi opettajajohtoista opetusta. Jos opettajan tuki jää liian vähälle, itseohjautuva oppiminen heikentää oppimistuloksia.

Itseohjautuvassa oppimisessa oppilaat itse syventyvät aiheeseen vähäisellä opettajan ohjauksella.

Jussi Hiltusen mukaan itseohjautuvien menetelmien pitää olla myös hyvin ohjeistettuja ja motivoituja.

”Suomalaiset opettajat olivat eurooppalaisia verrokkeja parempia löytämään oikean tasapainon opettajajohtoisen ja itseohjautuvan opetuksen välillä. Suomalaiset opettajat näyttävät olevan myös parempia saamaan hyödyn irti itseohjautuvista menetelmistä”, Hiltunen sanoo.

Fakta

Tuloksia Pisa-aineistoa analysoimalla


 Pisa-aineistoon perustuvassa analyysissä käytettiin tietoja yli puolesta miljoonasta opiskelijasta 72 maasta.

 Pisa-tutkimusken tuloksista ja kyselytiedoista analyysin teki kansainvälinen konsulttiyhtiö McKinsey. Se identifioi koneoppimistyökalun avulla sata oppimistulosta eniten ennustavaa muuttujaa yli tuhannesta muuttujasta oppilaiden, rehtoreiden, opettajien ja vanhempien Pisa-kyselyistä.

 Analyysi perustuu vuoden 2015 Pisa-tuloksiin, joten uusi opetussuunnitelma ja parin viime vuoden kehitys eivät näy analyysin tuloksissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Digitalisaatio
 • Pisa-tutkimus
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  5. 5

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

  8. 8

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  9. 9

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  10. 10

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  7. 7

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”
  3. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – epätavallinen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  4. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Rinnekangas laski käsi kipsissä: ”Parempi se on kuin entinen”
  5. Tiedustelu­palvelun näytön paikka on terrorismin torjunta Tilaajille
  6. Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan
  7. Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Ensihoitajien turvallisuus­tilanne on karmea – uhkaamista ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän
  10. ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen
  11. Heräsikö EU:n päästökauppa kuolleista? Päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja nostaa sähkön hintaa
  12. Näytä lisää