Kotimaa

Venäläislapset kirivät maailman parhaiksi lukijoiksi, Suomi sijalla viisi – Tutkijat huolissaan: Entistä useampi suomalaisvanhempi ei piittaa lukemisesta

Suomalaislasten lukutaito on ennallaan, mutta Venäjä, Singapore ja Irlanti kirivät Suomen ohi.

Suomalaislasten lukutaito on pysynyt hyvänä, ja on samalla tasolla kuin viisi vuotta sitten. Kansainvälisessä vertailussa Suomen neljäsluokkalaiset lukivat viidenneksi parhaiten maailmassa.

Tämä selviää tiistaina julkistusta PIRLS 2016 -tutkimuksesta, jossa mitattiin neljäsluokkalaisten lukutaitoa 50 maassa. Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2011.

Suomessa lukutaidon kokonaispistemäärä oli yhä samaa luokkaa kuin edellisellä kerralla. Erinomaisesti ja hyvin lukevia lapsia on yhtä paljon kuin viisi vuotta sitten. Erinomainen lukutaito on 18 prosentilla oppilaista.

”Siinä mielessä tulos on hirveän hyvä, että lukutaito on säilynyt. Jos vertaa PISA-tuloksiin, jossa monta vuotta peräkkäin on ollut laskua, tässä näyttäisi siltä, että lukutaidon taso on tasainen ja koulujen opetus on tasaista alakouluikäisillä”, kertoo PIRLS-tutkimuksen kansallinen koordinaattori, yliopistotutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lukutaidon osaamisessa ei ole merkittäviä alueellisia eikä koulujen välisiä eroja. Luokkien välisiä eroja oli koulujen välisiä eroja enemmän, mutta nekin erot olivat pieniä.

Pääkaupunkiseutu pärjäsi lasten lukutaidossa hieman muuta maata huonommin. Leinon mukaan tulos selittyy pääkaupunkiseudun alueellisilla eroilla, jotka ovat kasvussa.

Vaikka suomalaislasten lukutaito on ennallaan, Suomi putosi vertailussa sijalta kaksi sijalle neljä, sillä muut maat kirivät.

Edellisessä vertailussa Hong Kong oli ykkönen. Jaetulla kakkossijalla olivat Suomi ja Venäjä. Nyt Venäjä kiri ykköseksi. Suomen ohittivat myös Singapore, Irlanti ja Hong Kong.

Kaikissa Suomen ohittaneissa kolmessa maassa lukutaito on nostettu keskeiseksi osa-alueeksi koulussa ja lukutaidon kehitystä on tuettu koulutuspoliittisin päätöksin.

Venäjällä ja Singaporessa erinomaisia lukijoita on kymmenisen prosenttiyksikköä Suomea enemmän.

Tutkimuksen mukaan lapsen lukutaitoon vaikuttavat eniten hänen kotitaustansa sekä vanhempien toiminta ja asenteet. Kodin merkitys on kasvanut myös PIRLS-tutkimuksessa.

”Se, kannustavatko vanhemmat lukemiseen, tarjoavatko he ympäristöä, jossa on paljon kirjoja. Arvostavatko he lukemista ja koulutusta. Ja mitä he tekevät lasten kanssa, kuinka paljon lukevat iltasatuja tai pelaavat sanapelejä ja tämän tyyppistä toimintaa. Se kaikki vaikuttaa lapseen hyvin paljon”, Leino sanoo.

PIRLS-tutkijat ovat huolestuneita siitä, että entistä useampi suomalaisvanhempi ei pidä lukemisesta. Se heijastuu myös lapsiin.

Lukutaitoon vaikuttavat suuresti myös oppilaan omat asenteet ja hänen oma tekemisensä. Lukutaitoa tukee se, että lapsi itse pitää lukemisesta, lukee päivittäin ja luottaa omaan lukutaitoon.

Suomi kuuluu maihin, joiden oppilaat pitävät lukemisesta vähän. Sen sijaan lasten luottamus omaan lukutaitoon on toiseksi suurinta.

”Yleistä lukemisen kulttuuria voisi Suomessa nostaa. Vaikka lukeminen on opetussuunnitelmassa, ehkä se lukemisen ilo ja nautinto jäävät sivurooliin opiskelussa. Enemmän voisi keskustella lukemisesta yhdessä, että saataisiin rakennettua enemmän lukemisen kulttuuria”, Leino sanoo.

Suomesta löytyy laaja valikoima monipuolista lukemista kaikenikäisille lukijoille, myös teini-ikäisille. Leinon mukaan ongelmana usein on se, etteivät nuoret löydä mielenkiintoisia kirjoja ja uutuuksia. Koulujen ja kirjastojen pitäisikin lisätä yhteistyötä.

”Kirjastoilla on todella hyvä tietotaito siitä, mitä uutuuksia on tullut. Sieltä voisi laittaa kirjavinkkausta kouluille päin”, Leino sanoo.

Leino on tyytyväinen siihen, että Suomen neljäsluokkalaisista todella huonosti lukee vain hyvin pieni osa: kaksi prosenttia oppilaista ei saavuttanut vähimmäistasoa.

Tytöt lukevat poikia paremmin jo neljännellä luokalla. Tämä näkyy muissakin maissa. PIRLS-tutkimuksessa poikien ja tyttöjen välinen ero oli pienempi tiedonhaussa, mikä kertoo Leinon mukaan siitä, että pojat käyttävät tyttöjä enemmän tietotekstejä.

Sekä sukupuolten välinen oppimisero että heikosti lukevien osuus kuitenkin kasvavat iän myötä. 15-vuotiaiden oppimista mittaavassa PISA-tutkimuksessa heikosti lukevien osuus oli jo 11 prosenttia. Pisassa tyttöjen ja poikien väliset oppimiserot olivat maailman suurimpia.

Leinon mukaan se kertoo siitä, että lukutaidon ja oppimisen suurimmat ongelmat alkavat vasta 10 ikävuoden jälkeen kun lähestytään ja käydään yläkoulua.

PIRLS-tutkimuksessa suomalaislapset osasivat tietoteksteihin ja tiedon hakemiseen liittyviä tehtäviä paremmin kuin kaunokirjallisiin teksteihin ja tiedon tulkintaan liittyviä tehtäviä.

Leinon mukaan Suomessa opetetaan maista vähiten lukemisen tulkitsemisen ja arvioinnin taitoja.

”Arvioinnin taidot ovat nykytietoyhteiskunnassa todella tärkeitä. Nuoret ovat tosi paljon verkossa. Siellä arvioinnin taidot ovat todella tärkeitä, että pystytään erottamaan valeuutisia, kaupallinen tekstejä ja tämän tyyppisiä asioita. Tähän pitäisi nyt opetuksessa kiinnittää huomiota”, hän sanoo.

Oikaisu kello 12.21: Suomi oli tutkimuksessa sijalla viisi, ei neljä kuten jutussa aluksi kirjoitettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukutaito
 • Koulu
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  5. 5

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

  9. 9

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  10. 10

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  7. 7

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”
  3. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – epätavallinen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  4. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Rinnekangas laski käsi kipsissä: ”Parempi se on kuin entinen”
  5. Tiedustelu­palvelun näytön paikka on terrorismin torjunta Tilaajille
  6. Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan
  7. Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Ensihoitajien turvallisuus­tilanne on karmea – uhkaamista ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän
  10. ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen
  11. Heräsikö EU:n päästökauppa kuolleista? Päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja nostaa sähkön hintaa
  12. Näytä lisää