Kotimaa

Aseella pelottelua, rauhoittavia lääkkeitä ja pakokauhua ahtaassa veneessä – näin venäläisen Mitjan johtaman liigan epäillään tuoneen Saimaan kanavaa pitkin ihmisiä salaa Suomeen

HS tutustui Saimaan kanavan ihmissalakuljetustapauksen esitutkintamateriaaliin.

Nelihenkinen palestiinalaisperhe halusi toissa vuonna epätoivoisesti Eurooppaan, sillä perhe asui ahtaassa pakolaisleirissä Etelä-Libanonissa.

Perheen isä Ayman kyseli Facebookissa salakuljetuskeinoja. Hän sai vinkin Moskovassa toimivasta palestiinalaisesta salakuljettajasta nimeltään Abed.

Ayman otti yhteyttä noin 40-vuotiaaseen Abediin, joka pyörittää Rajavartiolaitoksen mukaan ihmissalakuljetusrinkiä Moskovassa veljensä ravintolasta. Abedin epäillään järjestäneen ihmisiä Venäjältä Suomen kautta Ruotsiin ja sitten Saksaan.

Abed lupasikin järjestää perheen matkan Eurooppaan 15 000 dollarilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aymanin matka Suomeen on yksi 72 ihmissalakuljetuksesta, jotka muodostavat yhden Suomen laajimmista ihmissalakuljetustapauksista. Niin sanottua Saimaan kanavan ihmissalakuljetusta käsitellään joulukuussa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa.

Syyttäjän mukaan salakuljettajat toivat Suomeen vuoden aikana ihmisiä laittomasti seitsemän kertaa. Raja ylitettiin Saimaan kanavan kautta venäläisperheen huvijahdilla.


HS tutustui tapauksen esitutkintamateriaalin. Salakuljetettujen ihmisen kuulusteluista syntyy kuva laajamittaisesta rikollistoiminnasta, jonka pyörittäjiksi epäillään useita Moskovassa asuvia henkilöitä.

Abed on yksi epäillyistä. Rajavartiolaitoksen mukaan hän vastasi arabiaa puhuvien järjestelyistä, kun taas Peter-nimellä tunnettu Moskovassa asuva mies toimi turkkia puhuvien salakuljetettavien yhteyshenkilönä. Kummankaan miehen henkilöllisyys ei ole Suomen viranomaisten tiedossa.

Ayman kertoi myöhemmin tutkijoille, että hän joutui jättämään perheensä, sillä Abed oli onnistunut järjestämään vain yhden viisumin.

Ayman lensi oman kertomuksensa mukaan lokakuussa 2016 Turkin kautta venäläiseen pikkukaupunkiin, josta hän matkasi junalla Moskovaan.

Moskovassa hän yöpyi Abedin veljen epäsiistin ravintolan lattialla viikon verran. Kyseistä ravintolaa epäillään käytetyn salakuljetettujen tapaamispaikkana useissa salakuljetuksissa.

Salakuljetusrinki paljastui tämän vuoden kesäkuussa, kun Nora-nimisestä huvijahdista nousi Lappeenrannassa 17 jemeniläistä matkustajaa.

Rajavartiolaitos otti ryhmän kiinni ja pidätti nopeasti veneen miehistön. Rajavartiolaitoksen tutkijaryhmä selvitti seuraavien kuukausien aikana tapahtumaketjua etsimällä käsiinsä kymmeniä samalla huvijahdilla maahan salakuljetettuja ihmisiä.

Osa salakuljetetuista oli hakenut turvapaikkaa Suomesta, mutta kymmenet olivat jatkaneet matkaa Eurooppaan.

Aymanin matka jatkui Moskovasta Pietariin pikkubussin kyydissä. Hän kertoi, että samassa ryhmässä oli parikymmentä muuta salakuljetettavaa.

”Meille sanottiin, että jos bussi pysäytetään, meidän pitää kertoa olevamme turisteja”, Ayman totesi myöhemmin tutkijoille.

Salakuljetettavat siirtyivät Moskovassa järjestelijöiden käsistä varsinaisten salakuljettajien käsiin. Salakuljettajaryhmän johtajaksi epäillään kolmekymppistä venäläismiestä, joka tunnettiin vain nimellä Mitja.

Lyhythiuksinen, sinisilmäinen ja lihaksikas mies pukeutui yleensä maastokuvioisiin housuihin ja oliivinvihreään paitaan.

Mitja herätti salakuljetetuissa pelkoa vielä Suomessakin, ja osa kiisti ensin tulleensa Suomeen Venäjän kautta.

”Kuulimme Mitjan työskentelevän tiedustelupalvelulle, ja hän löytää kenet vain mistä vain”, kertoi eräs salakuljetetuista.

Suomalaiset tutkijat eivät ole pystyneet selvittämään Mitjan henkilöllisyyttä, joten väite tiedustelupalvelusta on ollut mahdollisesti vain pelottelua. Esitutkintamateriaalista piirtyy kuitenkin kuva aggressiivisesta rikollispomosta.

Useat salakuljetetut kertoivat kuulustelussa, että matkustajia oli vaadittu nielaisemaan rauhoittava lääke ennen venematkaa. Eräällä kerralla osa matkustajista oli protestoinut tätä, joten Mitja oli pannut pöydälle aseensa uhkauksen oloisesti.

Salakuljetettavia odotti M/V Helene -niminen huvijahti Pietarin laidalla sijaitsevassa pienvenesatamassa. Omistaja vaihtoi veneen nimen joulukuussa 2016 Noraksi.

Salakuljetettavat kertoivat, että ennen veneeseen nousua Mitja otti kaikkien matkustajien passit ja repi niistä sivut, joissa oli venäläisiä leimoja.

Matkustajat maksoivat matkansa käteisellä joko järjestäjälle jo Moskovassa tai viimeistään Mitjalle. Matkan hinta vaihteli 3 000 dollarista yli 12 000 dollariin.

Rajavartiolaitos uskoo, että liiga on salakuljettanut Schengen-alueelle yli 150 ihmistä, jotka olivat kotoisin Afrikasta ja Aasiasta. Salakuljetettujen joukossa on palestiinalaisten ja jemeniläisten lisäksi ainakin Turkin, Afganistanin, Syyrian ja Egyptin kansalaisia.


Huvijahdin miehistön tehtävänä oli saada asiakkaat rajan yli Saimaan kanavaa pitkin. Veneen kapteenina toimi 66-vuotias venäläismies.

Ayman kertoi, että kapteenin tytär huolehti matkan aikana ruoka- ja vesihuollosta sekä varmisti, että salakuljetettavat saivat riittävästi ilmaa pienissä piiloissaan. Salakuljettajiin kuului myös 16-vuotias poika.

Kolmikko on nyt syytteessä laittoman maahantulon järjestämisestä. Kuulusteluissa perhe kiisti ihmissalakuljetuksen ja kertoi käyneensä Suomessa ostos- ja liikematkoilla.

Esitutkintamateriaalin mukaan veneen kapteeni oli kehunut eräälle salakuljetettavalle ansaitsevansa jokaisesta Suomeen kuljettamastaan ihmisestä 1 500 dollaria.

Palestiinalaisen Aymanin ryhmän venekuljetus lähti liikkeelle lokakuisena aamuna Pietarista. Hän kertoi, että matka kesti noin seitsemän tuntia, minkä ajan ryhmän jäsenet joutuivat viettämään veneen piiloissa.

13,5-metrisen veneen piilot olivat ahtaita ja kylmiä. Niitä oli sohvien ja penkkien sisällä sekä pilssi- ja moottoritiloissa. Viimeksi mainitut olivat erityisen vaarallisia: jos pilssitila olisi täyttynyt vedellä, ahtaasta tilasta ei olisi ehtinyt ajoissa pois.

Moottoritilaan piiloutuneet kertoivat olleensa pakokauhun vallassa useiden tuntien ajan. Yksi raskaana ollut nainen siirrettiin moottoritilasta ja vietiin keulahuoneen sängyn alle.

Eräs arabiaa puhunut perhe päätti jäädä Pietariin, kun vanhemmat olivat nähneet, miten ahtaassa piilossa he joutuisivat olemaan sylivauvansa kanssa. Yhdellä matkalla oli mukana kaksi noin kymmenvuotiasta lasta.

Saimaan kanavan rajatarkastuksen aikana miehistöön kuulunut venäläispoika soitti musiikkia tietokoneeltaan.

”Muistan, että jossain rajalla laitettiin soimaan kova musiikki veneessä ja pysähdyttiin. Musiikki kuului myös piiloihin, ja luulen, että sillä peitettiin meistä lähteviä ääniä”, Ayman kertoi kuulustelussa.

Huvivene saapui Lappeenrannan liepeille, jolloin salakuljetetut ihmiset pääsivät ulos veneestä. Aymanin ryhmä pääsi veneestä suoraan maihin, mutta aiemmilla kerroilla salakuljettajan alaikäinen poika oli kuljettanut ihmisiä rantaan kumiveneellä.


Valtaosa maihin nousseista jäi oman onnensa nojaan. He lähtivät kävelemään keskustaan päin muutaman hengen ryhmissä.

Ayman kertoi nousseensa Kotkaan menevään linja-autoon. Hän ilmoittautui turvapaikanhakijaksi.

Jotkut salakuljetetut ajoivat taksilla Helsinkiin. Kyyti maksoi 450 euroa.

Rajavartiolaitos epäilee, että turkkilaisille matkustajille järjestettiin lokakuusta 2016 alkaen jatkokuljetuksia Lappeenrannasta Helsinkiin. Niitä koordinoivat Moskovassa ja Ruotsissa asuvat järjestelijät. Ruotsissa asuvan järjestelijän henkilöllisyys on tutkijoiden tiedossa.

Tapauksen käräjäoikeuskäsittely päättyy joulukuun puolivälissä. Tuomio annetaan ensi vuonna.

Jutussa mainittujen henkilöiden nimet on muutettu. Oikaisu 8.12. klo 15.15. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että poliisi otti jemeniläisryhmän kiinni ja pidätti ihmisalakuljetuksesta epäillyt. Todellisuudessa kiinniottajana toimi Rajavartiolaitos.

Tästä on kyse

72 ihmisen salakuljetus käräjillä


 Ihmissalakuljetus paljastui kesäkuussa, kun Nora-nimisestä veneestä nousi 17 jemeniläistä Lappeenrannassa.

 Rajavartiolaitos on tutkinut seitsemää veneen tekemää matkaa vuodesta 2016. Niiden aikana veneen miehistön epäillään salakuljettaneen Suomeen 72 ihmistä.

 Rajavartiolaitoksen mukaan salakuljetuksen taustalla on kansainvälinen rikollisliiga, jonka johtajat asuvat Moskovassa.

 Kihlakunnansyyttäjä vaatii venäläisperheelle kovia rangaistuksia törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Syyttäjä vaatii 66-vuotiaalle isälle enimmäisrangaistusta eli kuuden vuoden vankeutta.

 Syytteessä on myös seitsemän turkkilaissyntyistä miestä, joiden epäillään kuljettaneen laittomasti maahan tulleita ihmisiä Lappeenrannasta Helsinkiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Toimittaja­yhdistys: Israel esti suomalais­toimittajan työn – Turvallisuus­viranomaiset vaativat kirjeen­vaihtajaa riisuuntumaan

  5. 5

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  6. 6

   Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

  7. 7

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  8. 8

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  9. 9

   Nordea kielsi työn­tekijöiltään kaupan­käynnin bitcoinilla

  10. 10

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  4. 4

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  5. 5

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  6. 6

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  7. 7

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  8. 8

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  9. 9

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  10. 10

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää