Kotimaa

Uponnutta luotsivenettä päästään nostamaan merestä aikaisintaan maanantaina – molemmat kuolleet nostettiin yöllä

Luotsivene kaatui perjantaina iltapäivällä Porvoon majakan lähistöllä ja upposi. Sisällä olleet kaksi henkilöä löydettiin myöhemmin veneestä kuolleina ja heidät nostettiin pois veneestä yöllä. Onnettomuustutkintakeskus tutkii tapausta, ja poliisi on aloittanut onnettomuutta koskevan kuolemansyytutkinnan.

Suomenlahdella perjantaina kaatunutta ja uponnutta luotsivenettä päästään nostamaan merestä aikaisintaan maanantaina, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi. Vasta noston jälkeen päästään kunnolla tutkimaan, miksi luotsivene kaatui.

”Siellä on sen verran aallokkoa, ettei nostoa ole järkevää lähteä yrittämään”, kertoi Nurmi HS:lle lauantai-iltana.

”Aaltoennusteen mukaan menee maanantaihin, ennen kuin meri rauhoittuu. Maanantai-iltana aallokko alkaa taas nousta.”

Vielä ei tiedetä, kannattaako venettä yrittää nostaa maanantaina ennen kuin aallokko kovenee uudestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nurmen mukaan onnettomuuden syystä on vaikea tehdä johtopäätöksiä, ennen kuin on saatu kuultua silminnäkijöitä ja päästy tutkimaan veneen hylkyä.

Luotsivene kaatui tuntemattomasta syystä perjantaina iltapäivällä noin kello viisi Suomenlahdella Porvoon majakan lounaispuolella.

Veneessä oli onnettomuushetkellä kaksi ihmistä. He löytyivät lauantain vastaisena yönä kuolleina, kertoi luotsausliikelaitos Finnpilot Pilotage oy yöllä ilmestyneessä tiedotteessa.

Kuolleet olivat yhtiön työntekijöitä. Pelastussukeltajat hakivat heidät meren pohjaan uponneesta luotsiveneestä yöllä, kertoi kapteeniluutnantti Mikko Leminen Helsingin meripelastuslohkokeskuksesta HS:lle lauantaiaamuna.

Perjantain pelastusoperaatio kesti useiden tuntien ajan. Ylösalaisin kaatuneena pinnalla kellunutta venettä yritettiin tuntikausia kääntää, mutta myöhään perjantai-iltana Rajavartiolaitos kertoi, että luotsivene oli vajonnut pohjaan.

”Kaatunut luotsivene vajosi nostotoimenpiteiden aikana, eikä uppoamista voitu estää. Sukeltajat suorittavat pelastussukellusta uponneeseen veneeseen”, Rajavartiolaitos kertoi tiedotteessa.

Onnettomuus oli kova isku Finnpilotin työntekijöille.

”Haluan esittää syvän osanottoni onnettomuudessa menehtyneiden luotsikutterinhoitajien omaisille sekä työtovereille ja kiittää kaikkia pelastustöihin osallistuneita,” Finnpilotin toimitusjohtaja Kari Kosonen sanoo tiedotteessa.

”Tämä on raskas surun päivä koko Finnpilotille.”

Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner esitti lauantaina surunvalittelunsa luotsiveneonnettomuuden johdosta.

”Ilmaisen syvän osanottoni tässä traagisessa onnettomuudessa menehtyneiden omaisille sekä kaikille, joita onnettomuus koskettaa”, Berner sanoi ministeriön tiedotteessa.

Kosonen kertoi yöllä Helsingin Sanomille, että tieto työntekijöiden kuolemasta tuli arviolta hieman puolenyön jälkeen. Uhrien omaisille on ilmoitettu tapahtuneesta.

”Toivoimme viimeiseen asti, että pahin ei olisi tapahtunut, mutta näin nyt kävi. Asiaa selvitetään tietysti viranomaisten kanssa, ja omalta osaltamme olemme jo aloittaneet”, hän kertoo.

”Tietenkin tiedot ovat kovin vajavaiset sikäli, että venettä pitäisi päästä tutkimaan. Sehän edellyttää sitä, että vene saadaan ylös.”

Poliisi on aloittanut onnettomuutta koskevan kuolemansyytutkinnan, kerrottiin Helsingin meripelastuslohkokeskuksesta lauantaiaamuna.

Onnettomuustutkintakeskus ilmoitti jo perjantai-iltana, että tapauksesta oli aloitettu alustava tutkinta. Kososen mukaan vene kaatui, kun kutterinhoitajat olivat menossa hakemaan luotsia pois luotsattavasta aluksesta.
Vielä puoli kymmenen aikoihin illalla pelastustöistä vastaavat viranomaiset kertoivat toivovansa, että kadonneet löytyisivät veneen sisältä elossa.

”Viimeisimmän tiedon mukaan meillä on syytä epäillä, että he voisivat olla siellä vielä hengissä. Riippuu tosi monesta asiasta”, kapteeniluutnantti Mikko Leminen arvioi HS:lle hieman ennen puoli kymmentä.

”Teemme kaikkemme, että löydämme kadonneet ihmiset pian”, kirjoitti myös Suomenlahden merivartioston komentaja Tom Hanén puoli kymmenen aikoihin Twitterissä.
Onnettomuus tapahtui Finnpilot Pilotagen mukaan iltapäivällä kello 16.58, ja Rajavartiolaitoksen mukaan siitä saatiin ilmoitus kello 17. Meripelastuslohkokeskuksen Leminen kertoi illalla HS:lle, että ensimmäinen pelastusyksikkö saapui onnettomuuspaikalle kello 17.38. Ylösalaisin kääntynyt luotsivene löytyi paikalta heti.

Lemisen mukaan onnettomuuspaikka sijaitsee noin puolitoista kilometriä lounaaseen Porvoon majakasta. Myös Suomenlahden merivartiosto tviittasi kuvan onnettomuuspaikan sijainnista.
Sää onnettomuuspaikalla oli Rajavartiolaitoksen mukaan hyvin haastava ja merenkäynti voimakasta, mikä vaikeutti pelastustoimia.

Finnpilot Pilotagen viestintäpäällikkö Sari Turkkila puolestaan kertoi perjantai-iltana HS:lle, että onnettomuuteen joutunut luotsivene oli lähtenyt Emäsalon luotsiasemalta työtehtäviin ja sen kyydissä oli onnettomuushetkellä kaksi luotsikutterinhoitajaa.

”Luotsiveneen vakiomiehitys on aina kolme henkilöä. Luotsi oli ehtinyt jo nousta luotsattavaan alukseen, ja [veneessä] oli kaksi muuta henkilöä”, Turkkila kertoi.

Paikalle hälytettiin Rajavartiolaitoksen mukaan muun muassa merivartioston veneyksiköt Suomenlinnasta ja Porvoosta, meripelastushelikopterit Helsingistä ja Turusta, sukeltajia Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta sekä vartiolaiva Turva.

Pelastustoimiin osallistui myös ainakin kaksi luotsivenettä, yksi vapaaehtoisten meripelastajien vene Porvoosta, pelastuslaitoksen MIRG-ryhmä sekä henkilöstöä Porvoon pelastuslaitokselta, Rajavartiolaitos kertoi illalla.

Myös Helsingin pelastuslaitos kertoi Helsingin MIRG-meripelastusryhmän hälyttämisestä Twitterissä. Kyseessä on pelastustoimen erikoiskoulutettu meripelastusryhmä, jonka vahvuus on tehtävissä vähintään viisi pelastajaa. Alla olevalla videolla näkyy, kuinka MIRG-ryhmä lähti Helsingistä helikopterikuljetuksella pelastustöihin.

Paikalla oli aluksi myös kauppa-alus, joka avusti pelastustehtävässä. Kapteeniluutnantti Lemisen mukaan kyseessä oli Sten Nordic -alus, joka vapautettiin myöhemmin illalla tehtävästä.


Kaatunut alus oli Finnpilot Pilotagen mukaan luotsivene 242, joka on 15-metrinen niin sanottu nopea luotsivene.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Merionnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  2. 2

   Flunssa vain paheni ja muuttui viikkojen syväksi uneksi – herättyään Marjo Remes meni shokkiin, sillä hänen rinnassaan sykki vieraan ihmisen sydän

   Tilaajille
  3. 3

   Seksissä voit luoda alter egon, joka puuhaa yön pimeinä tunteina asioita, joita päiväminästä ei hevin uskoisi

  4. 4

   Selviytyjissä kouraisivat nälkä, häviö ja Sampo Kaulasen oikea käsi: tosi-tv-sarja heittäytyi kiinnostavaksi jo toistamiseen

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona – Nyt Helsinki haluaa ratkaista ongelman: toimistojen Airbnb otti jo ensi askeleensa

  6. 6

   ”Lapsi alkoi yhtäkkiä pidättää kakkaansa useita päiviä” – Lasten toiminnallinen ummetus on yleinen vaiva, jonka syy on pitkälti psyykkinen, näin pidätyskierre katkaistaan

  7. 7

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  8. 8

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  9. 9

   Onko Suomi viattomuutensa vanki? Viranomaiset välttelevät vastuunkantoa turvapaikkapäätöksissä

  10. 10

   Syyrian sota on kuin kolmas maailmansota yhdessä maassa – näin suurvallat luovivat ”kaikkien sodassa kaikkia vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  3. 3

   Eläkeläispariskunta luuli maksavansa lomaosakkeesta, päätyi arpajaisiin – Espoon poliisin mitta täyttyi suomalaisturisteja härskisti höynäyttävistä huijareista

  4. 4

   Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

  5. 5

   Raju maanantain vastainen yö Helsingin Kruununhaassa: viisikymppinen mies löi nuorta naista nyrkillä kasvoihin, väki raivosi keskellä katua

  6. 6

   Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

  7. 7

   Vuosia jatkuneesta työpaikka­kiusaamisesta epäilty Helsingin asuntotuotanto­päällikkö palkittiin kunniamerkillä – Tiedote ”ansiokkaasta toiminnasta Suomen hyväksi” katosi vaivihkaa työnantajan sivuilta

  8. 8

   Nainen putosi asemalle saapumassa olleen metrojunan eteen Kampissa – kuljettaja ehti jarruttaa, myös laiturilla vedettiin hätäjarrusta

  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Työpaikallani vallitsi vuosia pelon ilmapiiri – pelko ei hellittänyt edes lomalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  5. 5

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  6. 6

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää