Kotimaa

Journalisti­liitto pitää HS:n toimittajiin kohdistuvaa rikos­tutkintaa arveluttavana, rikosoikeuden professori aiheellisena

Asiantuntijat pitävät rikostutkintaa ja kotietsintää hyvin poikkeuksellisina. Viestintäoikeuden professori arvelee, että tapaus voi nostaa viestimien kynnystä julkaista vuodettuja tietoja tulevaisuudessa.

Helsingin Sanomien uutisointiin kohdistuva rikostutkinta jakaa eri alojen asiantuntijoiden ja järjestöjen mielipiteitä. Journalistiliitto pitää asiaa yhteiskunnan avoimuuden kannalta arveluttavana, mutta esimerkiksi rikosoikeuden professorin mukaan tutkinta on aiheellinen.

Keskusrikospoliisin esitutkinta alkoi Puolustusvoimien tekemästä tutkintapyynnöstä, joka liittyi Helsingin Sanomien lauantaina julkaisemaan laajaan artikkeliin puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.

Tilanne sai uuden käänteen sunnuntai-iltana, kun keskusrikospoliisi teki erityisen kotietsinnän HS:n toimittajan kotiin.

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari pitää mahdollisena, että tapaus voi nostaa viestimien kynnystä julkaista vuodettuja tietoja tulevaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Toimitukset saattavat arvioida aikaisempaa tarkemmin, voiko tietojen julkaisusta koitua seuraamuksia heille itselleen. Toimituksissa ajatellaan yleisesti, että jos joku vuotaa heille tietoja, he eivät ole itse tietojen julkaisijana vastuussa asiasta”, Korpisaari sanoo.

Korpisaari tosin huomauttaa, että HS:n tapaus koskee hyvin poikkeuksellisia tietoja eikä sellaisia käsitellä usein julkisuudessa.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää sananvapauden ja yhteiskunnan avoimuuden näkökulmasta arveluttavana, että HS:n toimittajat ovat joutuneet rikostutkinnan kohteeksi.

Ahon mielestä poliisin tekemä kotietsintä HS:n toimittajan kotiin ei vaikuta eikä saa vaikuttaa mitenkään journalistisen työn tekemiseen.

”Kotietsinnällä etsitään rikoksen tekijää eli sitä, joka on vuotanut lehdelle salaiseksi leimattuja asiakirjoja. Poliisi yrittää näin murtaa lähdesuojan”, Aho toteaa tiedotteessa.

Ahon mukaan toimittajalla on lain mukaan oikeus suojata lähteitään ja olla paljastamatta tietojaan. Yhteiskunnallisesti merkittävän tiedon julkistaminen on hänen mukaansa toimittajan ammatillinen velvollisuus.

HS:n lauantainen artikkeli liittyy esitykseen uudesta tiedustelulaista, jolla säädellään ja lisätään viranomaisten tiedusteluvaltuuksia. Puheenjohtaja Aho pitää harmillisena, että itse asian käsittely on jäänyt salaisten asiakirjatietojen julkistamisen varjoon.

”Suomi tarvitsee nämä lait, mutta niiden sisältö on arvioitava tarkkaan, koska ne puuttuvat kansalaisten perusoikeuksiin ja muun muassa journalistien mahdollisuuksiin tehdä työtään”, Aho toteaa.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää aiheellisena, että Helsingin Sanomien uutisoinnista on käynnistynyt esitutkinta ja että se koskee myös itse uutisointia.

Nuotio huomauttaa, että kyse ei ole normaalista sananvapaus- tai lähdesuoja-asiasta, kun tapausta tutkitaan turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Suomessa ei hänen käsityksensä mukaan ole juurikaan sovellettu kyseistä rikoslain pykälää.

”Jos julkaistaan korkealla turvaluokituksella salaiseksi luokiteltujen asiakirjojen sisältöjä, niin sananvapaus ei oikeuta murtamaan salaamista. Tässä rikosnimikkeessä ei ole hirveästi väliä, onko tietojen julkaisija lehtimies vai jokin muu taho. Sitä ei ole ehkä ymmärretty kunnolla julkisuudessa”, Nuotio sanoo.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole sataprosenttisen varmaa, onko asiassa syyllistytty turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.

”Sillä voi olla vaikutusta, jos kyse on vanhoista asiakirjoista ja tilanteet ovat muuttuneet vuosien aikana. Yleensä näissä salaisuusrikoksissa ollaan kuitenkin siinä suhteessa muodollisia, ettei itse voi alkaa päätellä, että aineisto ei enää olisi salaista”, Nuotio sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomen metsäteollisuutta luultiin jo toivottamaksi tapaukseksi, mutta nyt se on paremmassa kunnossa kuin koskaan

  7. 7

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  8. 8

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  3. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  4. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  5. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  6. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  7. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  8. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  9. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  10. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  11. Ilkka Taipale kertoo muistelmissaan, miten syrjäytyneimpien asemaa parannettiin 1960-luvulla – hoidon alasajon aiheuttama apeus maustaa teosta
  12. Näytä lisää