Kotimaa

Sotilastiedustelun päällikkö Ohra-aho: Puolustusvoimat on valmis suurempaan avoimuuteen, jos rahoitusta lisätään – ”Satsaamme suomalaisten turvallisuuteen, emme julkisuuteen”

Kenraalimajuri Harri Ohra-aho sanoo, että salaisten asiakirjojen muuttaminen julkisiksi vaatii paljon työtä. Rahoituksen pitäisi Ohra-ahon mukaan tulla puolustusvoimien budjetin ulkopuolelta.

Suomen sotilastiedustelun avoimuudesta on keskusteltu viime päivinä kiivaasti. Keskustelu käynnistyi siitä, kun HS julkaisi Suomen signaalitiedustelua yleisellä tasolla käsittelevän jutun lauantaina.

Yleisimmätkin tiedot Suomen signaalitiedustelua harjoittavasta Viestikoekeskuksesta on määrätty salaisiksi. Moni on pohtinut, miksi esimerkiksi Ruotsin signaalitiedustelua harjoittava FRA kertoo itsestään paljon enemmän.

Sotilastiedustelun päällikön Harri Ohra-ahon mukaan jokainen valtio arvioi avoimuutta omasta näkökulmastaan.

Hän muistuttaa, että Puolustusvoimat on kriisiorganisaatio, joka on rakennettu äärimmäisiä poikkeusoloja varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietojen julkisuutta peilataan tätä vasten eikä tiettyjä asioita siksi kerrota. Esimerkiksi sotilastiedustelun budjetti kertoo Ohra-ahon mukaan heti Suomen sotilastiedustelun suorituskyvystä.

”Totta kai voisimme kertoa enemmän, sotilastiedustelulla ei ole mitään sitä vastaan. Mutta se on erittäin vahvan harkinnan takana, koska suorituskykymme ei saa paljastua. Lähtökohtaisesti kaikki raporttimme ovat tavallaan salassa pidettäviä, ja niiden tekeminen julkiseksi vaatii aivan erityistä huomiota.”

Ohra-aho mainitsee Norjan tiedustelupalvelun esimerkkinä järjestöstä, joka julkaisee informatiivisia selvityksiä omasta toiminnastaan.

Suomenkin sotilastiedustelu voisi vaikka alkaa julkistamaan Suojelupoliisin tavoin vuosikertomusta, Ohra-aho sanoo. Se vaatisi kuitenkin lisää resursseja, jotta asiakirjat voitaisiin ”sanitoida” eli puhdistaa salaisesta tiedosta.

Ohra-aho muistuttaa, että Ruotsin FRA on itsenäinen viranomainen, jolla on oma budjetti, mutta Suomen sotilastiedustelun kaikki varat tulevat puolustusbudjetista.

Se tarkoittaa, että laajemman avoimuuden tarvitsema rahoitus pitäisi tulla budjetin ulkopuolelta tai budjettia pitäisi vastaavasti kasvattaa.

”Emme halua, että julkisuuden lisääminen tulisi nykyisestä puolustusbudjetista. Silloin joutuisimme ottamaan muualta pois, esimerkiksi henkilöstöresursseista. Puolustusvoimauudistuksessa budjettia leikattiin jo 10 prosenttia.”

Sotilastiedustelulain myötä sekä tiedusteluvaltuutettu että eduskuntaan perustettava tiedusteluvaliokunta tulevat saamaan tietoa sotilastiedustelusta. Ohra-aho sanoo, että myös tämä tieto on pitkälti salaista, ja jos siitä halutaan kertoa ulos, se pitää sanitoida.

Tiedusteluviranomaisten tulee myös tehdä vuosittain tiedustelutoiminnasta julkinen yleiskatsaus.

Näitä uusia velvollisuuksia varten puolustusvoimat palkkaa Ohra-ahon mukaan useita ihmisiä, joihin korvamerkitystä lisärahoituksesta säädetään myös lakiluonnoksessa.

Mutta jos julkisesta yleiskatsauksesta halutaan jotain naapurivaltioiden kaltaista, se vaatii lisää rahaa, Ohra-aho alleviivaa.

”Jos lisää resursseja ei tule, tilanne ei muutu juuri miksikään nykyisestä. Päätehtävämme on turvata Suomen kansalaisia äärimmäisissä poikkeustilanteissa. Satsaamme päätehtäväämme, eli suomalaisten turvallisuuteen, emme julkisuuteen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  7. 7

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  8. 8

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  3. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  4. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  5. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  6. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  7. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  8. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  9. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  10. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  11. Ilkka Taipale kertoo muistelmissaan, miten syrjäytyneimpien asemaa parannettiin 1960-luvulla – hoidon alasajon aiheuttama apeus maustaa teosta
  12. Näytä lisää