Kotimaa

Ysiluokkalaiset valitsevat tulevan ammattinsa hatarin tiedoin ja tunnesyistä, huomasivat tutkijat – ”Sitä vain ruksii jotakin yhteishaussa”

Ammattiopiskelijat ja tutkijat neuvovat, kuinka peruskoulu voisi auttaa paremmin ammatinvalinnassa.

Tavoitteet ja todellisuus eivät kohtaa, kun yhdeksäsluokkalaiset tekevät yhteisvalinnassa päätöksiä ammatillisesta koulutuksesta ja lukiosta.

Poliitikot ja koulutusalan virkamiehet toivovat, että yhdeksäsluokkalaiset vertailisivat koulutusten sisältöä ja punnitsisivat valintojaan tarkasti ammatillinen päämäärä mielessään.

Todellisuudessa iso osa peruskoululaisista rastii yhteishakua aikuisista toissijaisilta tuntuvien syiden pohjalta: Opiskelen siellä, missä kaveritkin. Eno ja velikin ovat puuseppiä. Menen läheiseen kouluun, jotta saan asua kotona tai pääsen viikonlopuksi nopeasti kotiin.

Tämän huomasivat nuorisotutkijat Sinikka Aapola-Kari ja Tarja Tolonen koululaisia haastatellessaan. He ovat mukana Nuorisotutkimusverkoston koordinoimassa Nuoret ajassa -hankkeessa, jossa seurataan yli sadan eri puolilta Suomea valitun nuoren elämää kymmenen vuoden ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuratut ovat syntyneet vuonna 2000, ja tutkimusaineiston keruu alkoi vuonna 2015. Sen pohjalta ei voi tehdä liian pitkälle meneviä tai tilastollisia johtopäätöksiä, mutta toistuvat ja syvälliset haastattelut toki antavat osviittaa nuorten elämänvalinnoista.

Aapola-Karin ja Tolosen haastattelemista nuorista iso osa teki toisen asteen koulutusvalintansa muista kuin koulutuksen sisältöön tai ihanneammattiinsa liittyvistä syistä.

Erityisesti näin oli niillä, jotka hakivat ammatilliseen koulutukseen. Tosin moni meni lukioonkin, koska halusi lisää harkinta-aikaa.

”Yhteiskunnallista painetta on siihen, että nuoret valitsisivat kustannustehokkaasti. Kun katsoo asiaa lattiatasolta, huomaa, että yhdeksäs luokka on varhainen vaihe päättää koulutuksestaan”, Tolonen sanoo.

”Vähemmistölle nuorista on selvää, mitä koulutusta ja töitä he haluavat. Monilla ei ole oikein käsitystä, millaista työelämässä on”, Aapola-Kari sanoo.

Edes vanhemmat eivät tunnu kertovan lapsilleen omasta työstään.

”Vaikka yhteisvalinta kulminoituu yksilölliseksi valinnaksi, koko ajan nuoret katsovat, mitä kaverit valitsevat. Äiti kommentoi, että et sinä lukiossa pärjää. Pohditaan, mennäkö sinne, missä veli on opiskellut”, Aapola-Kari kuvaa.

”Epävirallista tiedonsiirtoa tapahtuu paljon. Kaverit kertovat, millaista heidän oppilaitoksissaan on, ja sillä on paljon merkitystä”, Tolonen kertoo.

Moni nuori tai hänen vanhempansa haluaa, että nuori ei vielä muuta omilleen. Jos maaseudulla tahtoo asua kotona, opiskeluvaihtoehdot käyvät usein vähiin. Se surettaa tutkijoita.

Tutkijat pohtivat, että ammatillisen koulutuksen keskeyttämisestä osa selittyykin hatarin tiedoin tehdyillä valinnoilla.

Onko siitä haittaa, jos nuoret valitsevat ”väärin” ja joutuvat vaihtamaan opiskelualaansa?

”Riippuu, mitä väärinvalinnasta seuraa esimerkiksi tukien kannalta. Aina kun opiskelijoilta vähennetään opintotukiaikaa, väärinvalinnoista tulee dramaattisempia”, Tolonen sanoo.

Toisaalta Suomessa ammattiopinnoistakin on väylä korkeakouluihin ja yliopistoihin, joten korkeampaan koulutukseen pääsee myös käymättä lukiota.


Nuorten koulutusvalintoja voisi tukea peruskoulussa nykyistä paremmin. Sitä mieltä on Stadin ammattiopistossa ensimmäistä vuotta ajoneuvoasentajaksi opiskeleva 17-vuotias Minja Hindström.

”Tuen pitäisi olla yksilöllisempää. Peruskoulujen opintoretkillä mentäisiin pienissä ryhmissä katselemaan ammattikoulujen luokkiin, eikä kuljettaisi isoissa ryhmissä pitkin koulun käytäviä niin kuin nyt”, Hindström ehdottaa.

Hänellä itsellään oli hyvä kuva ennalta, millaista Stadin ammattiopistossa on, sillä hän kuuli kavereiltaan näiden kokemuksista.

”Mutta ei frendit olleet tärkein syy siihen, että tulin tänne.”

Hindström punnitsi kiinnos­tustaan monen alan välillä, eniten matkailun ja autoalan. Kuulos­taakin siltä, että hänen osaltaan ammatin­valinta on mennyt kuin poliitik­kojen ja virka­miesten unelmissa.

Hindströmillä ja vuodenvaihteessa ajoneuvoasentajakoulutuksen aloittavalla Jami Laasiolla, 16, oli yhdeksännellä luokalla opettaja, joka tsemppasi heitä opintojen valinnassa.

”Jos opettaja kannustaa, se auttaa”, Laasio sanoo.

Hänen opettajansa näytti netistä tietoa eri ammateista ja kouluista ja jopa eri alan työllistymisprosentteja. Autoalan työllistymisnäkymiä Laasio pitääkin hyvänä.

Kavereiltaan Hindström on ymmärtänyt, että usein peruskoulussa ohjaus on vähäisempää: ”Ei siellä apua juuri saa. Sitä vain ruksii jotakin yhteishaussa.”


Hindströmin opiskelijakaveri Toni Partanen, 16, keksi peruskoulussa itse, kuinka selvittää autoalan opintojen mielekkyys. Hän pyysi opinto-ohjaajaa järjestämään päivän tutustumisen ammattiopistoon. Hän kävikin yhdeksännellä luokalla kokeilemassa, millaista on vaihtaa autoon alapalloniveltä ja koiranluuta.

Samaa tutustumistaktiikkaa hän suosittelee muillekin.

Tutkijoillakin on parannusehdotuksia peruskoulun ammatinvalintaan.

”Ammatinvalintaan liittyvät asiat pitäisi ottaa koulussa aiemmin esiin”, Sinikka Aapola-Kari sanoo.

”Työelämään tutustumisjaksosta voisi saada enemmän irti. Jääkö nuoren kokemukseksi nyt se, että siivosin pitserian lattioita? Voisiko olla niin, että hän näkisikin, mitä kaikkea pitserian pyörittämiseen kuuluu ja mitä siinä pitää osata?”

Tarja Tolonen pohtii, että lukion ja ammattikoulun voisi yhdistää ja koulun sisällä olisi sitten valittavissa erilaisia linjoja.

”Valinta ammattikoulun ja lukion välillä on liian aikaisin, varsinkin niille, jotka ovat vähiten valmiita valitsemaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammattikoulu
 • Lukio
 • Opiskelu
 • Mari Manninen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  4. 4

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  5. 5

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  4. 4

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää