Kotimaa

Kristiina Räisänen asuu 30 000 euron talovaunussa lapsensa kanssa – Voiko Suomeen syntyä liikkuvaa asumiskulttuuria Yhdysvaltojen tapaan?

Vaunusta herää ajatus suomalaisista ”trailer parkeista”, mutta kuntien rakennussäännöt todennäköisesti estävät sellaiset.

Parkkipaikalla Lempäälässä seisoo pieni valkoinen talo, jonka erikoisuus paljastuu vasta kun vilkaisee sen alle. Talo seisoo pyörien päällä mutta ei ole kuitenkaan asuntovaunu. Se on talovaunu.

Uudenlainen asumistapa saattaa nostaa päätään Suomessa, ainakin jos on uskominen vaunun suunnitellutta lempääläläistä Johanna Lundánia.

Lundánin ja hänen isänsä yritys on tuottanut talovaunuja viime vuosina Englannissa ja Virossa. Mutta uusi, itse suunniteltu versio on nimenomaan täkäläisiin oloihin. Lopputulos muistuttaa enemmän pientä omakotitaloa kuin asuntovaunua.

Sisällä on tilaa 34 neliömetriä: yhdistetty olohuone ja keittiö, makuuhuone sekä pienempi alkovi, ja lisäksi vessa, jossa on suihku ja erikseen tyhjennettävä käymälä. Vaunun voisi kytkeä myös jätevesiviemäriin. Lämmitys hoituu ilmalämpöpumpulla ja lisäpattereilla, jos tarvetta on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Video näyttää, millaista on Lundánin kehittelemässä talovaunussa:


Ensimmäisenä mieleen tulevat amerikkalaiset trailer parkit, asuntovaunualueet, joilla pienituloiset ja töiden perässä liikkuvat ihmiset asuvat edullisesti. Trailer parkien asumukset ovat kuin tavallista isompia asuntovaunuja: vessat ja suihkut toimivat, mutta alla on pyörät nopeaakin maisemanvaihtoa varten.

Lempääläisyhtiön vaunu maksaa 67 500 euroa kalusteineen. Lundán perustelee hintaa siirrettävyydellä, perustusten tarpeettomuudella ja jälleenmyyntiarvolla.


”Halusimme välttää hätävararatkaisun tunnetta ja satsata varsinkin laitteisiin keittiössä. Ei ollut tarkoituskaan tehdä halpaa, vaan käytössä toimivaa ja mukavaa.”

Voisiko Suomeen syntyä samanlaista liikkuvaa asumiskulttuuria kuin Yhdysvalloissa – etenkin kun puheet työpaikkojen perässä muuttamisesta kovenevat?

Ei kovinkaan helposti. Vastassa ovat kuntien tiukat rakennussäännöt. Palataan niihin myöhemmin.


Maatilalla Askolassa elellään talovaunussa.

Helsingistä noin tunnin ajomatkan päähän Askolaan muuttanut yrittäjä Kristiina Räisänen on asunut talovaunussa jo kolme vuotta. Vaunussa asuu myös hänen alle kouluikäinen tyttärensä.

Tilaa on 40 neliömetriä, ja molemmilla on omat huoneensa. Koti sijaitsee Räisäsen ystävän maatilalla, jossa heillä on yhteisiä hevosia ja lampaita.

Räisänen asui hetken ystävänsä talossa, kun tämä oli ulkomailla, mutta päätyi ostamaan talovaunun. Hän halusi ”oman huushollin” maaseutuympäristöstä, johon oli jo kiintynyt. Asuminen on tilapäistä. Hän aikoo myöhemmin aloittaa omakotitalon rakentamisen samalle tilalle lohkotulla tontilla.

Talovaunu maksoi kaivu-, sähkö- ja vesitöineen noin 30 000 euroa.

”Tämä ei ole taloudellisesti pakon sanelema juttu, vaan halua asua maalla. Tässä on vähän yhteisöllisyyttäkin, koska meillä on ystävän kanssa samanikäiset lapset ja yhteisiä eläimiä. On helpompi hoitaa asioita kimpassa maatilalla.”

Räisänen antaa neuvon samanlaista asumismuotoa harkitsevalle: kannattaa selvittää kunnasta jo etukäteen, miten talovaunuihin suhtaudutaan ja millaisia lupia on mahdollista saada.


Suomalainen byrokratia ei ole täysin valmis talovaunuille.

HS kysyi asiaa Lempäälän kunnasta. Johtavan rakennustarkastajan Risto Hämäläisen mukaan vaunussa asumisessa pitää ottaa huomioon pitkä lista seikkoja: Millaisessa tarkoituksessa se tuodaan tontille? Tuleeko siitä asuinrakennus?

”Rakennuksen pitää silloin täyttää esimerkiksi nykyiset energia- ja ilmanvaihtovaatimukset. Suoraan asuntona sitä ei voi mielestäni käyttää, jos se ei täytä asuinrakennukselle asetettuja määräyksiä. Eri asia sitten, jos sen haluaa tontilleen talousrakennukseksi”, Hämäläinen sanoo.


Räisäsen ja hänen lapsensa tie vaunuasukkaaksi Askolassa ei ollut helppo.

”On siinä ollut suoraan sanottuna haasteita. Ostajan kannattaa olla valveutuneempi kuin minä olin. Kunnissa on todennäköisesti hajanainen suhtautuminen asiaan.”

Aluksi Räisänen sai rakennusvalvonnasta tiedon, että toimenpideilmoitus riittää talovaunusta. Myöhemmin selvisi, että pitääkin olla rakennuslupa. Seurasi paljon keskustelua talovaunun määritelmästä ja liikuteltavuudesta. Naapurikaan ei pitänyt liian lähelle rajaa asetellusta vaunusta.

”Korostin, että talovaunu on väliaikaisesti tässä ja käyttö on tilapäistä. Ja että oikeasti vaunun saa liikkeelle noin 30 minuutissa traktorilla. Mitään valettua perustaa tässä ei ole, vaan pyörät alla. Vedet ja sähköt saa liittimistä irti”, hän kertoo.

Asia on yhä kesken, mutta Räisäsen tarkoitus on siirtää vaunu pois ensi vuonna, kun talohanke on edennyt.

Muutoin hän on tyytyväinen. Lämmitys hoituu suoralla sähköllä ja ilmalämpöpumpulla. Lattia saattaa olla pakkasilla kylmä. Räisänen sanookin, että kovimmilla pakkasilla hän kaipaisi parempaa eristystä.


Kristiina Räisäsen koti on tarkoitettu pysymään paikoillaan.

Myöskään lempääläläisyrityksen valmistamaa vaunua ei ole tarkoitettu karavaanarityyppiseen käyttöön. Sitä ei saa vetää maantiellä kuin asuntoautoa. Talovaunu pitää kuljettaa tontille rekan lavetilla. Sitten se pannaan omien pyöriensä päällä paikoilleen esimerkiksi traktorin tai maasturin voimin.

Vaunun suunnitelleen Johanna Lundánin mukaan vaunu sopisi esimerkiksi talonrakentajille evakkokodiksi tai kakkostuvaksi kesämökkitontille, kun vanhempi polvi haluaa olla erillään nuoremmista. Toistaiseksi olemassa on vain yksi vaunu. Sarjatuotanto alkaa, jos on kysyntää.

Vaunu voisi sopia toimistoksi tai sesonkiluonteista työtä tekeville liikkuvaan elämään.

”Puoli vuotta töitä jossain, ja sitten voi taas mennä puoleksi vuodeksi maalle rauhoittumaan”, Lundán pohtii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Asunnot
 • Lempäälä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  2. 2

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

  5. 5

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  6. 6

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  7. 7

   Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

  8. 8

   Yli 100 000:ssa Audissa laiton päästöjä vähentävä ohjelmisto

  9. 9

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  10. 10

   Cristiano Ronaldo peilasi saamaansa vammaa lääkärinsä kännykällä – teko sai aikaan kuittailuvyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  6. 6

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  7. 7

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  8. 8

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  9. 9

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  10. 10

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää