Tuhkarokko leviää vauhdilla Euroopassa, ja iso osa Suomesta on vailla täyttä suojaa – ”Alle puoli­vuotiaan lapsen kanssa ei voi matkustaa joka paikkaan”

Helposti tarttuva tuhkarokko leviää monissa Euroopan kaupungeissa, joista matkailija voi tuoda sen tuliaisena. Pahin tilanne on Etelä-Euroopassa, jossa riskimaita ovat esimerkiksi Italia ja Kreikka. Rokotusten tuoma kattava suoja tuhkarokolta puuttuu jo joka kolmannessa suomalaiskunnassa.

Riikka Nieminen pitää tytärtään Inka Kwatembaa sylissä, kun terveydenhoitaja Katri Lehtonen antaa B-hepatiittirokotuksen Myyrmäen neuvolassa Vantaalla. Lapsi on saanut tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen jo puolivuotiaana, sillä perhe oli aikeissa matkustaa Keniaan.

12.1.2018 2:00 | Päivitetty 12.1.2018 6:26

Tuhkarokko leviää Ruotsissa, mutta suomalaisella on suurin vaara saada tartunta Etelä-Euroopassa. Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio.

”Ruotsissa on todettu runsaat 20 tartuntaa mutta Italiassa tuhansia”, hän selittää. ”Myös Kreikassa on ollut paljon tapauksia. Tartuntavaara on suurin Välimeren-matkalla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat