Kotimaa    |   HS-selvitys

Suomen väki­valtaisin tunti alkaa perjantain valo­merkistä – Kohta tappelu­piikki voi siirtyä lähemmäksi aamua, arvioi poliisi

Väkivaltaisin tunti on lauantain vastaisena yönä kello kolmesta neljään. Poliisi uskoo, että yön väkivaltapiikki siirtyy alkoholiuudistuksen myötä lähemmäs aamua.

”Pidä ongelmat ulkopuolella.”

Tämän ohjeen Viktor Helling sai vuosia sitten työtovereiltaan, kun hän aloitti työt ravintolan järjestyksenvalvojana. Ohje tarkoittaa, ettei ravintolaan tule päästää sellaisia asiakkaita, jotka aiheuttavat häiriöitä.

Helling on valvonut järjestystä neljä vuotta Hemingway’s-ravintolassa Mikonkadulla Helsingin ydinkeskustassa. Hän päivystää ravintolan ovella ja katsoo, ettei sisään tule liian päihtyneitä tai muulla tavoin häiriöihin taipuvaisia asiakkaita.

”Tämä on rauhallinen paikka. Joudun vain satunnaisesti estämään jonkun pääsyn sisään tai herättelemään jotain asiakasta”, Helling sanoo.


Anniskeluravintoloilla on merkittävä vaikutus suomalaiseen väkivaltarikollisuuteen. Asia on nyt ajankohtainen, sillä moni ravintola voi pidentää lainmuutoksen myötä anniskeluaikojaan maaliskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen väkivaltaisin ajankohta on lauantaiaamuyönä kello kolmesta neljään, jolloin ravintolat ovat lopettaneet anniskelunsa ja asiakkaat ovat poistuneet kaduille. Tuolloin suomalaiset tappelevat enemmän kuin mihinkään muuhun aikaan viikosta.

Tämä käy ilmi mittavasta väkivaltarikosaineistosta, jonka Poliisiammattikorkeakoulu kokosi HS:n pyynnöstä. Aineisto sisältää rikosilmoituksiin perustuvat tiedot siitä, montako väkivaltarikosta on tapahtunut kunakin tuntina seitsemän viime vuoden aikana.

Suomi on kansainvälisessä vertailussa varsin turvallinen maa. Silti poliisin tietojärjestelmästä löytyi ajankohtatiedot vuosilta 2011–2017 kaikkiaan 213 674 epäillystä väkivallanteosta. Ehdoton valtaosa niistä on erilaisia pahoinpitelyjä.

Aineiston mukaan vähiten väkivaltarikoksia tapahtuu maanantaisin. Väkivaltarikosten määrä kasvaa maanantaista lähtien päivä päivältä viikonloppua kohti.

Selvä käänne tapahtuu perjantaina alkuillasta. Silloin tappelut ja muut väkivaltaisuudet alkavat lisääntyä tunti tunnilta yötä kohti.

Väkivalta on huipussaan lauantain vastaisena yönä kello yhdestä neljään. Tämän jakson viimeinen tunti kolmesta neljään on koko viikon väkivaltaisin.

Aamuneljän jälkeen tapausten määrä vähenee huomattavasti.

Vastaavanlainen väkivaltapiikki on sunnuntain vastaisena yönä, mutta tuolloin tapauksia tulee poliisin tietoon aavistuksen vähemmän kuin vuorokautta aiemmin.Poliisin mukaan viikonloppuöiden väkivaltapiikki johtuu pääosin siitä, että ravintoloissa ja muilla julkisilla paikoilla liikkuu tuolloin runsaasti päihtyneitä ihmisiä.

”Yksittäiset törkeät väkivaltarikokset voivat tapahtua satunnaisesti milloin vain, mutta väkivaltarikosten suuri massa ajoittuu viikonloppuiltoihin ja -öihin”, sanoo Helsingin poliisin komisario Henri Helminen.

Aamuyön väkivaltapiikki kello yhdestä neljään selittyy Helmisen mukaan sillä, että tuossa vaiheessa lukuisat ihmiset ovat ehtineet juoda useita tunteja alkoholia, ravintolat sulkevat ovensa ja väki siirtyy niistä päihtyneinä kaduille.

”Sitten riitaannutaan milloin mistäkin syystä”, Helminen sanoo.

Yölliset väkivaltaisuudet tapahtuvat Helmisen mukaan tyypillisesti muun muassa ravintoloiden edustoilla, nakkikioskeilla, taksijonoissa ja joukkoliikenneasemilla. Ravintoloiden sisällä tapellaan harvemmin.

”Yöllisiin väkivaltatapauksiin liittyy vahvasti päihteiden käyttö. Jos ihmiset olisivat selvin päin, pahoinpitelyjä tapahtuisi enintään puolet nykyisestä”, sanoo Lounais-Suomen poliisin ylikomisario Timo Malinen.

Maaliskuusta alkaen kaikki anniskeluravintolat voivat halutessaan jatkaa anniskelua neljään asti, kunhan tekevät siitä ilmoituksen viranomaisille.

Ravintolat voivat pitää oviaan auki tätä pitempäänkin, mutta alkoholia ei saa myydä kello neljän ja yhdeksän välillä.

Nykyisin suurin osa ravintoloista lopettaa anniskelun ennen kahta.

Helminen ja Malinen uskovat, että anniskeluaikojen muutos vaikuttaa keväällä myös siihen, mihin aikaan vuorokaudesta tapahtuu eniten väkivaltarikoksia.

”Nyt ravintolasta lähdetään pois viimeistään puoli neljältä tai neljältä. Jatkossa sieltä voidaankin lähteä vasta puoli viideltä tai viideltä ja siirtyä vasta sen jälkeen taksijonoihin, juna-asemille ja muihin tyypillisiin tappelupaikkoihin”, Helsingin poliisin Helminen sanoo.

Hän arvioi, että viikonloppuöiden väkivaltapiikki kestää sitten tunnin tai kaksi nykyistä pitempään.

”En kuitenkaan usko, että väkivaltarikosten kokonaismäärä kasvaa hirveästi anniskeluaikojen muutoksen myötä. Osa tappeluista tapahtuu vain nykyistä myöhemmin”, Helminen sanoo.


Anniskeluaikojen pidentäminen ei välttämättä lisää häiriöitä ravintoloissa ja väkivaltaisuuksia kaduilla, arvelee myös HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinonen.

Ravintoloiden valomerkin jälkeiset katutappelut voivat Heinosen mukaan jopa vähentyä.

”Nykyisin suuri osa ravintoloista sulkee ovensa samaan aikaan ja ihmiset päätyvät niistä yhtä aikaa kadulle. Tulevaisuudessa ravintolat voivat sulkeutua selkeästi eri aikoihin. Silloin ei enää synny samanlaista piikkiä väkimäärässä kaduilla eikä välttämättä tule niin paljon tappeluitakaan.”

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo samoin. Hänen mukaansa myös yölliset taksijonot voivat lyhentyä, kun ihmiset poistuvat ravintoloista nykyistä porrastetummin.

Eikö pitempi anniskeluaika voi lisätä ihmisten humalatilaa ja aiheuttaa siten häiriöitä ja väkivaltaisuuksia?

”Ravintoloiden pitää tälläkin hetkellä toimia vastuullisesti anniskelun suhteen. Anniskelun valvonnan pitää toimia tulevaisuudessakin”, HOK-Elannon Heinonen sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Perusviikonloppuöitä väkivaltaisempia ovat tietyt juhlapäivät. Juhlapäivistä eniten väkivaltaisuuksia tapahtuu uutenavuotena.

Vuosien 2011–2017 seitsemän väkivaltaisinta päivää ovat kaikki uudenvuodenpäiviä. Tammikuun 1. päivinä on kirjattu enemmän rikosilmoituksia väkivaltaisuuksista kuin minään muina päivinä tuona ajanjaksona.

Uudenvuodenpäivien jälkeen seuraavaksi eniten väkivaltailmoituksia on tullut joinakin vappuina.

”Uutenavuotena ja vappuna on suuria ihmismassoja liikkeellä ja osa ihmisistä voi juoda alkoholia useampia päiviä. Siksi myös väkivaltaa esiintyy silloin paljon”, komisario Helminen sanoo.

Fakta

Anniskelu uudistuu


 Ravintolat voivat maaliskuun 1. päivästä lähtien anniskella alkoholia aamuneljään, eivätkä ne joudu anomaan jatkoaikalupaa.

 Ravintolat voivat halutessaan pitää oviaan auki pitempäänkin. Ennen kello neljää ostettuja alkoholijuomia saa juoda ravintoloissa aamuviiteen asti.

 Osa alkoholilain muutoksista tuli voimaan jo tammikuun alussa. Kaupoissa saa nyt myydä enintään 5,5-prosenttisia juomia, kun raja oli aiemmin 4,7 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Väkivaltarikokset
 • Alkoholilaki
 • Lasse Kerkelä
 • Ravintolat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  2. 2

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

  5. 5

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  6. 6

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  7. 7

   Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

  8. 8

   Yli 100 000:ssa Audissa laiton päästöjä vähentävä ohjelmisto

  9. 9

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  10. 10

   Cristiano Ronaldo peilasi saamaansa vammaa lääkärinsä kännykällä – teko sai aikaan kuittailuvyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  6. 6

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  7. 7

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  8. 8

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  9. 9

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  10. 10

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää