Kotimaa

Steinerkoulut siirtyvät digi­aikaan, vaikka osa opettajista ja vanhemmista vastustaa äly­laitteita

Opetushallituksen tukemassa hankkeessa digitekniikka tuodaan osaksi steineropetuksen arkea.

Eurytmia, muotopiirustus ja puutarhanhoito. Steinerkoulun oppiaineissa on yhä kaikuja menneiltä vuosisadoilta.

Opetuksen digitalisaatio sen sijaan on kohdannut vastustusta. Moni ideologian nimeen vannova opettaja ja vanhempi on sitä mieltä, että älylaitteet eivät kuulu steineropetukseen, jossa tavoitteena on yksilön vapaus ja sydämen sivistys.

Osa steinerilaisista on kuitenkin herännyt digitaitojen puutteeseen. Jyväskylän steinerkoulun johdolla käynnistyi Opetushallituksen tukema kaksivuotinen hanke, jossa digitekniikka tuodaan osaksi arkea – siitä huolimatta, että osa vastustaa.

Suomessa toimii 21 steinerkoulua, joissa opiskelee yhteensä noin 5 000 lasta ja nuorta. Steinerlukioita on puolestaan suljettu rahoitusvaikeuksissa niin, että lukio-opetusta on jäljellä enää yhdeksässä koulussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Digihankkeen alulle pannut Jyväskylän steinerkoulun rehtori Teppo Lairio siirtyi nykyiseen työhönsä tavallisen peruskoulun puolelta viime elokuussa.

”Huomasin heti aloitettuani, että digiasioissa on kehittämistä.”

Monesta steinerkoulusta puuttuu resursseja ja laitteita, mutta Jyväskylässä kyse ei ollut edes siitä.

”Meillä on laitteita oppilasmäärään nähden ihan kivasti, mutta niiden käyttöaste ei ole kovin korkea. Niitä ei osata käyttää oikein”, Lairio kuvaa.

Oulun steinerkouluun kolmasluokkalaistaan perjantaina tuonut Maria Kanko ei vastusta digitalisaatiota.

”Digilaitteita vertaisin vaikkapa vasaraan työkaluna. Ne ovat sovitettavissa steineropetukseen, mutta pitää edetä pienin askelin ja lasten tavalla.”

Hankkeen aikana jokaiseen steinerkouluun aiotaan rakentaa pedagogiikkaa tukeva digiopetussuunnitelma ja kasvattaa monipuolisesti opettajien ammattitaitoa ”digitutoreina” toimivien opettajien avulla.

Steinerkoulut aloittavat digiopetuksen myöhemmin kuin muut. Vaikka niiden pitää valtion rahoitusta nauttivina oppilaitoksina noudattaa yleistä opetussuunnitelmaa, peruskoulun kolmelle ensimmäiselle vuosiluokalle on neuvoteltu vapautus. Silloin ei käytetä digitaalisia laitteita.

”Vaikka tulemme takamatkalta, tavoitteena pitää ehdottomasti olla, että yhdeksännen luokan päättävillä on vähintään yhtä hyvät digitaidot kuin peruskoulussa”, rehtori Lairio esittää.

Pienin askelin edetään, kuvaa Steinerkasvatuksen liiton toiminnanjohtaja Pia Pale.

”Välillä on tuntunut, että muutosvastarinta on nimenomaan meillä järjettömän kova, mutta sitten olen yllättynyt, että emme olekaan ainoita kouluja, joissa on vastarintaa.”

Oulun steiner­koulussa historian­opettaja Kati Ylinampa opastaa kollegoitaan digitutorin roolissa.

”Opettajien taidot vaihtelevat, ja osa on sitä mieltä, ettei digi­maailma kuulu hänen työhönsä. Steineropetukseen toki kuuluukin paljon käsillä tekemistä ja taideaineita.”

Ylinamman mielestä koulussa on digilaitteita aivan liian vähän. Kaikki koneet on saatu lahjoituksena muista oppi­laitoksista tai yrityksistä, eivätkä ne ole uusinta tekniikkaa.

Ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät silti steinerkouluissa samassa tahdissa kuin muuallakin. Oulun steinerlukiolaiset uskovat selviytyvänsä – tosin matematiikan sähköisiin ohjelmiin he eivät ole vielä tutustuneet.

Valdemar Laine, 17, tuli steinerlukioon tavallisesta peruskoulusta. Hän ei kaipaa digilaitteita opetukseen ainakaan turhaksi välikädeksi.

”Oppimisen kannalta ne eivät ole aina tarpeellisia”, hän sanoo havainneensa.


Palen mielestä on nyt tärkeää pohtia, miten digiopetus liitetään steiner­pedago­giikkaan niin, ettei siitä tule päälle liimattua.

”On ollut suurta varovaisuutta, mutta nyt osa ihmisistä, jotka aiemmin halusivat ohittaa asian, ovat muuttaneet asennettaan. Steinervanhemmistakin toiset haluavat lapsen leikkivän käpylehmillä koko ikänsä, toiset taas pitävät digitaitoja tulevaisuuden tärkeimpänä taitona.”

Steinerkoulu on Suomessa kansainvälisesti mitattuna ainutlaatuisen tasa-arvoinen. Valtion avustusta saavana yksityiskouluna se ei ole perheelle taloudellinen sijoitus, kuten esimerkiksi Tanskan tai Keski-Euroopan steinerkoulut ovat.

Raha velvoittaa koulun olemaan mukana yhteiskunnan kehityksessä. Koulut etsivätkin nyt omia reittejään peruskoulun opetussuunnitelman digitaitovaatimuksien soveltamiseen.

Esimerkiksi koodausta, joka kuuluu nykyään jo ensimmäisen luokan opintoihin, opetellaan steinerkoulussa eurytmian tunnilla. Koodauksen alkeita voi steinerilaisten mielestä oppia niinkin.


”Eurytmia on liikuntataitojen opettelua niin, että siinä etsitään yhteyttä sielullisiin tunnelmiin. Kehon liikkeiden avulla voi opettaa myös ajattelun taitoja, ja matemaattinen maailma jäsentyy lapsille vaikkapa bittileikkien kautta”, Steinerkasvatuksen liiton Pale kertoo.

Oulun steinerkoulun yhdeksäsluokkalaiset pääsevät koulun ainoaan atk-luokkaan noin kerran kahdessa viikossa. Kalle Kleemola, Teemu Tenhunen ja Otto Uolamo sanovat sen riittävän, koska asiat opitaan kotona.

”Ilman muuta he osaavat paremmin”, tunnustaa biologianopettaja Kati Heikkilä-Huhta.

Hän tuo mielellään opetukseensa digitaitoja mutta korostaa, että steineropetuksen ytimen pitää säilyä kirkkaana.

”Ihmiseltä ihmiselle, se on se tärkein oppi.”

Joistain ideologiansa osasista steinerkoulu on joutunut viime vuosina luopumaan. Esimerkiksi nelivuotinen lukio on kutistunut kolmivuotiseksi suurimmassa osassa steinerkouluja.

”Monen mielestä tiiviimpi on parempi, etteivät nuoret rupea löysäilemään”, Pale toteaa.

Jos steinerkoulu muuttuukin vähitellen osaksi valtavirtaa, vaikutteita näyttäisi kulkevan myös toiseen suuntaan. Peruskoulun uuden opetussuunnitelman ilmiöpohjainen opetus ja asioiden kokonaisvaltainen lähestyminen muistuttaa steinerpedagogiikan keskeisimpiä oppeja.

Nykyajan peruskoulu kannustaa myös kirjattomuuteen. Steinerkouluissa se on ollut arkea jo vuosikymmenten ajan.

Tausta: Perinteikäs steinerkoulu on kohdannut myös arvostelua

Yksityisten steinerkoulujen taustalla on itävaltalaisen filosofin ja antroposofian luojan Rudolf Steinerin (1861–1925) pedagoginen ajattelutapa.

Steineropetus korostaa vapauden ja individualismin ideaa. ”Päämääränä ei ole ihmisen sopeuttaminen tehokkaaseen yhteiskuntaan vaan ihmiseksi kasvaminen”, määrittelee Steinerkasvatuksen liitto.

Ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Stuttgartiin vuonna 1919. Suomen ensimmäinen steinerkoulu aloitti Helsingissä vuonna 1955.

Nykyään Suomessa on 21 steinerkoulua, joista yhdeksän tarjoaa myös lukio-opetusta. Erityiskouluja on kolme.

Kouluissa opiskelee noin 5 000 lasta ja nuorta. Lisäksi steinerpäiväkodeissa on yhteensä yli tuhat lasta.

Koulut toimivat pääosin oppilaskohtaisten valtionosuuksien turvin. Tärkeitä ovat myös vanhempien suorittamat kannatusmaksut ja kannatusyhdistysten varainhankinta.

Steinerkouluihin pääsevät yleensä kaikki halukkaat. Oppilasmäärä on pienentynyt, kun steinerlukioita on lopetettu.

Suomessa steinerkoulun luokanopettajaksi voi pätevöityä Snellman-korkeakoulussa Helsingissä.

Steinerkouluja on eri puolilla maailmaa yli tuhat.

Steinerkouluja on arvosteltu opetusta läpäisevän antroposofian uskonnollisesta luonteesta.

Varsinaisesti kouluissa ei opeteta antroposofiaa, mutta oppiaineena on esimerkiksi eurytmia, hengellinen voimistelu, jossa Steinerin mukaan ruumis, sielu ja henki työskentelevät harmoniassa.

Steinerille antroposofia oli okkultistinen tiede, jonka oli tarkoitus täyttää uskonnon tehtävä nykymaailmassa.

Oikaisu 14.1.2018 kello 11.00: Opettaja Kati Ylinampa opettaa yhteiskuntaoppia eikä biologiaa kuten kuvatekstissä virheellisesti väitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Työtön pyörii turhassa byrokratia­rumbassa, mutta työnantajalle aktiivimalli on siunaus – Suomalainen Krista Paulin on kokenut Tanskan mallin sekä työnhakijana että yrittäjänä

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   Älä turhaan pelkää itkemistä: kunnon itku helpottaa oloa, mutta äkillinen itkuherkkyys voi olla hälytysmerkki

  6. 6

   Lähes 1 500 ihmistä evakuoitu Lontoossa kaasuvuodon takia – HS seuraa tilannetta

  7. 7

   Törkyiset kierrätys­astiat tursuavat kaduille ja pusikoihin Helsingin ympäristössä – muovin kierrätyksestä tuli sekasotku

  8. 8

   Puolueet eivät enää tee presidenttiä, ja sukupuolikin on menettänyt merkitystään – Ihanne-ehdokkaassa yhdistyvät yleensä kaksi peruskriteeriä, sanoo professori

  9. 9

   Rooman valtakunnassa pelattiin epäreiluilla nopilla, jotka pyörivät miten sattui – syy voi löytyä jumalista

  10. 10

   Liian moni on pikavippi­kierteessä, ja pitenevät asuntolainatkin ovat riski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  5. 5

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  6. 6

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  7. 7

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  8. 8

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  9. 9

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää