Kotimaa

Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

Kahdeksan tunnin lentomatkan Kiinasta taittaneet jättiläispandat saivat Suomessa valtionjohtomaisen vastaanoton.

Ähtärin eläinpuiston uudet vetonaulat, jättiläispandat Lumi ja Pyry, saivat valtiojohtomaisen kohtelun saapuessaan uuteen kotimaahansa tänään torstaina.

Pandat vastaanotettiin Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP President -terminaalissa ministerivetoisesti valtaisan mediamyllerryksen voimin. Kuvaajia ja toimittajia paikalla oli noin 60. Virallisia kutsuvieraita oli toinen mokoma.

Pandoja kuljettanut rahtikone laskeutui Helsinki-Vantaalle aamukymmenen jälkeen. Itse pandat saatiin ulos koneesta vasta puolitoista tuntia myöhemmin.

Akryylilaatikoissa matkustaneet pandat kuljetettiin traktorin lavetilla kuorma-autoon, jossa ne aloittivat matkansa kohti Ähtäriä poliisisaattueessa puolenpäivän jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lentoasemalla pandat olivat näkyvillä vain pari minuuttia, ennen kuin laatikot peitettiin mainospahveilla ja siirrettiin autoon. Ähtärissä pandat joutuvat kuukaudeksi karanteeniin. Yleisön nähtävissä ne ovat 17. helmikuuta.


Myös hankkeen puuhamies, panda-asiantuntija Jukka Salo, saapui Suomeen Kiinasta torstaina. Hän ei tullut pandakoneella mutta kertoi eläinten matkan sujuneen hyvin. Pandat vietiin nopeasti lumipyryssä ja pakkasessa odottaneen median ohi, koska eläimiä ei haluttu seisottaa pitkään ulkosalla.

”Ensisijainen asia on pandojen hyvinvointi. Matka on ollut pitkä, ja pandat jatkavat vielä Ähtäriin”, Salo sanoi.

Perillä Etelä-Pohjanmaalla eläimiä on vastassa seuraava delegaatio. Ähtärin kunta on järjestänyt pandoille tervetuliaiskarnevaalin.

Pandat lähtivät Kiinan Chengdusta aamuyöllä Suomen aikaa.

Eläimet siirrettiin keskiviikkona pandakeskuksesta kuljetuslaatikoihin seremonioiden saattelemina.

Lähtö sujui aurinkoisissa merkeissä, kertoi lehdistövirkamies Jyri Lintunen Suomen Pekingin-suurlähetystöstä. ”Tunnelmat olivat iloiset. Ähtäriläiset olivat tyytyväisiä, että pääsivät viimeinkin liikkeelle”, Lintunen sanoi.

Lentomatka kesti kahdeksan tuntia. Sen ajaksi pandoille oli varattu 120 kiloa bambua.

”Lähtiessä ruoka maistui ainakin urokselle”, Lintunen kertoi.

Uros on saanut suomenkieliseksi nimekseen Pyry. Lintusen mukaan se suhtautui lähtöseremonioihin ”yllättävän leppoisasti”. Sen sijaan Lumi-nimen saanut naaras oli hiukan hermostunut hälinästä.

Tekeekö Kiina pandoilla politiikkaa?

Kiina vuokraa jättiläispandoja hyvä tahdon eleenä valtioille. Pandat viestivät Kiinan politiikassa ystävyyttä ja rauhaa ja ovat Kiinalle arvokkaita ”suurlähettiläitä”.

Niin sanottu pandadiplomatia on Kiinan tapa vaikuttaa. Kyse on pitkälti imagonkohotuksesta, jonka avulla Kiina haluaa siirtää huomion pandoihin ja kääntää sen pois esimerkiksi ihmisoikeusloukkauksista ja ympäristöongelmista. Politiikka on vahvasti mukana, vaikka virallisesti pandojen lainaaminen on nykyisin puhdasta tutkimustyötä.

Pandadiplomatiaa vahvistivat Helsinki-Vantaan lentoaseman vastaanottotilaisuudessa puhuneet maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) ja Kiinan suurlähettiläs Chen Li.


”On hieno asia, että Suomi saa olla mukana jättiläispandojen suojelussa. Uskon, että maidemme väliset suhteet tekivät tämän mahdolliseksi”, ministeri Leppä sanoi.

”Erityisen hienoa on, että maidemme presidentit sinetöivät pandojen siirron juuri viime vuonna, kun Suomi juhli satavuotiasta itsenäisyyttään. Tämän parempaa lahjaa emme olisi voineet Kiinalta saada”, hän jatkoi.


Suurlähettiläs Chen Li iloitsi pandojen tulosta.

”Odotan innoissani kahta kollegaani Kiinasta. Suomi on kohta yksi harvoista maista, joissa on kolme Kiinan suurlähettilästä. Tämä on paras lahja, jonka voimme Suomelle antaa”, Chen Li sanoi.

Pandojen Suomeen tuloa on valmisteltu vuosia. Hanke on alun perin Suomen aloite.

Sinetin sopimukselle antoivat presidentit Sauli Niinistö ja Xi Jinping Kiinan presidentin Suomen vierailun yhteydessä keväällä 2017.

Panda-asiantuntija Salo kertoi, että hanke alkoi puhtaasti tieteellis-teknisellä yhteydenpidolla, joka kesti useita viikkoja. Vasta sen jälkeen mukaan tuli poliittinen prosessi, jolla on tarkoitus edistää maiden välistä yhteistyötä.

”Esillä on ollut yhteistyöhankkeita muun muassa teknologian, metsäsektorin, ympäristönsuojelun ja koulutuksen alalla”, Salo kertoo.

Kuinka paljon pandojen lainaus maksaa?

Jättiläispandat ovat noin 6 000 asukkaan Ähtärille suuri panostus, josta odotetaan matkailuvalttia ja sitä kautta rahaa ja työpaikkoja. Pandoista toivotaan talousveturia paitsi eläinpuistolle myös koko seutukunnalle.

Ähtäri Zoolle pandatarha on valtava taloudellinen panostus. Ähtärin kaupunki lupasi eläinpuistolle 8,2 miljoonan euron takaukset pandalaa varten, mutta Vaasan hallinto-oikeus määräsi takauksen toimeenpanokieltoon valituksen vuoksi. Välipäätös ei kuitenkaan estänyt pandatarhan rakentamista.

Kiinalle pandat ovat paitsi politiikkaa, myös miljoonabisnes. Kiinan metsähallitus lainaa pandoja ulkomaille tiukoin ehdoin ja kovaan hintaan.

Ähtärin ja Kiinan metsähallituksen välisen sopimuksen yksityiskohdat eivät ole selvillä, mutta luultavasti ne noudattavat aikaisempien sopimusten linjoja. Pandojen vuosivuokrat ovat yleensä olleet noin miljoona dollaria eli noin 900 000 euroa.

Maksujen päälle tulevat vielä hoitokulut. Aikuinen panda saattaa rouskuttaa bambua sadantuhannen euron edestä vuodessa.

Jos pandat saavat pentuja, ne pitää palauttaa Kiinaan 2–4-vuotiaina.


Panda-logostaan tunnetun ympäristöjärjestö WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder seurasi vastaanottoseremonioita torstaina hämmentyneissä merkeissä.

”WWF ei ole mukana tässä operaatiossa, sillä meidän tehtävämme on suojella luonnonvaraisia pandoja”, Rohweder sanoi.

”Mutta on hyvä, jos pandadiplomatian kautta päättäjät keskustelevat uhanalaisista eläimistä.”

Rohweder muistutti, että siirroissa on kyse nimenomaan tarhatuista pandoista ja niiden jälkeläisistä. Niitä ei voida palauttaa luontoon.

”Tällä ei edistetä mitenkään pandakannan kasvattamista. Tarhattuja pandoja on yritetty siirtää luontoon neljä kertaa, mutta siinä ei ole onnistuttu. Paljon tehokkaampaa pandojen suojelua on edistää pandapopulaation kasvattamista luonnossa”, Rohweder painotti.

Pandanvuokrauksella on kuitenkin ollut välillistä merkitystä myös luonnonsuojelulle.

”Vuokrasummaa käytetään suojelualueiden perustamiseen, mikä on ollut kannattavaa. Pandakanta on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 300 pandalla”, Rohweder sanoi.

Luonnonvaraisia pandoja on nykyisin noin 1 860.


Salo uskoo, että pandat pääsevät lisääntymään Ähtärissä. ”Se on nimenomaan tavoite”, hän sanoi.

Ähtärin pandat eivät ole toistaiseksi suoraan tavanneet toisiaan. Salon mukaan ne ovat kuitenkin nähneet ja haistelleet toisiaan: ”Kokenut hoitotiimi on todennut, että kaikki merkit näyttävät siltä, että pandat tulevat toimeen toistensa kanssa.”


HS kertoi alkuviikolla, millaisia eläimiä Ähtäriin kotiutettavat jättiläispandat ovat. Lue juttu täältä.

Kiina on pitkään tehnyt politiikkaa pandoilla. Lue lisää pandadiplomatiasta tästä jutusta.

Tällainen on Ähtärin pandatalo:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pandat
 • Eläintarhat
 • Heli Saavalainen
 • Ähtäri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  8. 8

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää