Kotimaa

”Maaseudullakin voi olla täysivaltaista elämää” – Kainuulaisella kunnanjohtajalla on asiaa kuplassa eläville kaupunkilaisille

Tytti Määttä haluaa olla harvaan asutun Suomen äänitorvi, joka vastustaa kaikenlaista vanhakantaista retoriikkaa Suomen kahtiajaosta.

Kuhmon tuore kaupunginjohtaja Tytti Määttä ajatteli ensin pitää sunnuntain kunniaksi somevapaan päivän. Hetken mielijohteesta hän kuitenkin naputteli Twitteriin ”kutsuksi” otsikoimansa viestin.

Se oli kohdistettu kaupunkilaisille.

”Onko maaseutu sinulle käymätön paikka? Toivon, että seuraisit minua. Kerron elämästä harvaan asutulla maaseudulla ja haluan laajentaa omaa ja sinun ”kuplaasi” olemalla yhteydessä”, Määttä kirjoitti.

Viesti toi pikkukunnan johtajalle uusien seuraajien vyöryn sekä satoja tykkäyksiä ja jakoja. Hyvä avaus, moni kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vuoropuhelulle on selkeä tilaus, ihmisillä on aito halu tietää. En halua opettaa ketään, vaan kertoa, että elämä maaseudulla voi olla täysivaltaista elämää. Samalla haluan itse tietää, mitä maaseudusta ajatellaan”, Määttä sanoo HS:lle.

Jo ennen Twitter-kutsuaan Määttä on ollut innokas viestijä kaikissa kanavissa. Keskustalainen kunnanjohtaja on noussut maaseudun uudeksi ääneksi, joka vastustaa kaikenlaista vanhakantaista retoriikkaa Suomen kahtiajaosta.

Siihen syyllistyvät Määtän mielestä myös maaseudun kehittäjät itse. Esimerkiksi fraasi koko Suomen pitämisestä asuttuna on Määtästä kulunut, turha ja vahingollinen.

”Siinä maaseudun ihmiset ovat tekemisen kohde, eivät aktiivinen tekijäporukka”, hän perustelee.

Määttä, 37, on ehtinyt ennen Kainuuseen ja Kuhmoon tuloaan toimia pohjoispohjanmaalaisen Vaalan kunnan johtajana. Harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkostoa hän on johtanut kymmenisen vuotta.

”En vastusta muuttoliikettä. Työvoiman pitää liikkua, ja muuttoliike on talouskasvun kannalta hyvä asia, mutta työvoiman pitää liikkua myös maaseudulle.”

Määtän mielestä jatkuvasti julkisuudessa lietsottu puhe kuihtuvasta maaseudusta ja autioituvista kunnista ei edistä Suomen kehitystä. Työtä on myös kasvukeskusten ulkopuolella, ja pula osaajista koskettaa pienempiäkin paikkakuntia.

”Esimerkiksi käyvät Uudenkaupungin autotehtaan työvoimapula ja Lapin kasvavan matkailun tarpeet. Vaalassakin oli kovan työn takana löytää osaajia avoimiin tehtäviin.”

Maaseudulle ei lähdetä, koska monellakaan ei enää ole kokemusta siellä asumisesta, Määttä sanoo.

”Se ei myöskään ole trendi sinällään. Yleensä pitää aina perustella kauheasti, miksi valitsee maaseudun.”

Määtällä perustelut ovat valmiina.

”Onhan täällä omat etunsa. Kuhmosta omakotitalo löytyi edullisesti. Peruspalvelut ovat helposti tarjolla ja urheiluseuraa ja musiikkiopistoa löytyy. Seuramaksutkin on pidetty alhaisina, mikä on mahtavan tasavertaistava juttu lapsiperheille. Luontoharrastuksille ei ole rajoja.”

Tästä maaseudun todellisuudesta Määttä aikoo twiitata ja kaikissa muissakin kanavissa välittää viestiä.

”Kuva siitä, ettei maaseudulla ole palveluja, ei ole totta. Loppupelissä arki täällä sujuu hyvin.”

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Kuhmosta löytyy jopa kansainvälisen tason konserttisali, jossa kuullaan huippuesiintyjiä.

”Kulttuuririentoihinkaan ei tarvitse erikseen lähteä muualle.”

Erityisen kyllästynyt Määttä on sen jatkuvaan hokemiseen, kuinka kiinteistöjen arvo on syrjäseuduilla romahtanut.

”Toki siinä jää sukan varteen, jos myy Helsingissä ja ostaa maaseudulta. Rakentaminen on toinen juttu, 300 000 euron talosta lähtee 100 000, kun astut sisään”, Määttä myöntää.

”Moni kuitenkin mittaa talonsa arvoa muuten kuin sen hinnalla. Se on koti”, hän lisää.

Mutta miksi pitäisi ostaa, kun maaseudullakin voi asua vuokralla, kysyy Määttä.

”Kaikki eivät asu samalla paikkakunnalla koko elämää, ja vuokra-asuminen on silloin loistava ratkaisu. Tämän vuoksi myös maaseudun vuokra-asuntokantaa pitää uusia.”

”Työmahdollisuuksia löytyy kyllä”, Määttä vakuuttaa. Kaikki työpaikat eivät ole nähtävissä työvoimatoimiston sivuilla ja yrittäjyyskin on hyvä vaihtoehto, hän sanoo.

Puhumattakaan etätyöstä. Nykyteknologian antamat mahdollisuudet etätyöhön mistä tahansa Suomen kolkasta ovat Määtän mielestä vielä lähes täysin hyödyntämättä.

”Esimerkiksi valtionhallinnossa voitaisiin rekrytoida niin, että sijoituspaikat voivat olla fyysisesti eri puolilla maata. Videoneuvotteluvälineet mahdollistavat läsnäolon.”

Etätyön lisäksi Määtän suosikkisana on monipaikkaisuus. Suomalaiset ovat innokkaita mökkeilijöitä ja vapaa-ajan asunnoilla vietetään yhä enemmän aikaa.

Yhä useammin oleskeluun liittyy myös työnteko, ja jotta se onnistuu, pitää laajakaistaverkon olla kunnossa myös keskusten ulkopuolella. Tässä Suomi on Määtän mukaan jäänyt jälkeen Ruotsista.

Määttä ihmettelee, miksi keskittymiskehitys otetaan itsestäänselvyytenä.

”Jos se on niin itsestäänselvää, jääkö se pelkästään Suomen rajojen sisälle? Eikö se etene lopulta maailman megakaupunkeihin”, Määttä kysyy.

Osaajien liikkuvuutta Määttä edistäisi poliittisin välinein.

”Lappiin, Itä-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaan pieniin kuntiin heitä voisi houkutella verohelpotuksin. Näin on tehty Norjassa hyvin tuloksin.”

Liikkuvuusavustus luotiin jo, ja sen ajatellaan helpottavan muuttoa isoihin keskuksiin. Määttä kuitenkin korostaa sen toimivan myös toiseen suuntaan.

Suomen maakunnat ovat tyhjentyneet kasvukeskuksiin kansainvälisesti ennätystahtia. Kaksi kolmasosaa maan pinta-alasta on niin harvaan asuttua, että siellä elää vain viisi prosenttia koko maan väestöstä.

Pois lähtevät opintojen perässä varsinkin nuoret naiset, jotka eivät koskaan palaa. Määttä on elävä esimerkki siitä, että toisinkin voi tehdä.

Vaalassa maanviljelijäperheessä kasvanut ylioppilas opiskeli yliopistotutkinnon Turussa ja ehti asua ja työskennellä Etelä-Suomessa ennen muuttoaan takaisin pohjoiseen.

”On ehdottomasti rikkaus, että on asunut erilaisissa paikoissa. Muuttoliikkeen pitäisi jatkuvasti kulkea moneen suuntaan, keskuksiin ja sieltä pois.”

Määttä on varma, että kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy entisestään Suomen sisällä, kun työllisten määrä vähenee.

Maaseudun on luotava imagoaan uusiksi, ja siinä työssä Määttä twiittauksineen on jo pitkällä.

”Moni maaseudulla asuva on kertonut voimaantuneensa ja saaneensa uskon kotiseutuunsa palaamaan. Se on parasta kannustusta”, Määttä sanoo.

Kuka?

Tytti Määttä


 Syntyi 1980 Vaalassa Pohjois-Pohjanmaalla maanviljelijäperheeseen

 Valtiotieteen maisteri Turun yliopistosta.

 Opiskeluaikana vaikuttanut Keskustanuorissa ja toiminut kaupunginvaltuutettuna Turussa.

 Nousi kotikuntansa Vaalan johtoon 28-vuotiaana.

 Aloitti vuodenvaihteessa Kuhmon kaupunginjohtajana. Toimii lisäksi harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston puheenjohtajana ja erityisasiantuntijana Kuntaliitossa.

 Naimisissa, kaksi päiväkoti-ikäistä lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Karjala
 • Muuttoliike
 • Työllisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  2. 2

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  5. 5

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  6. 6

   Trump: Huumeidenvastainen kampanja edellyttää kovia otteita, ”myös kuolemantuomioita” – suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  8. 8

   Sähköpyöriä myyvä yrittäjä: Kiinteä 400 euron ostotuki on huono ehdotus

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  7. 7

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  8. 8

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  10. 10

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää