Kotimaa

Onko pandojen tulo Suomeen luonnon­suojelua vai Kiinan imagon kiillottamista? HS kysyi asian­tuntijoilta, mitä pandoista pitäisi ajatella

Kiina tekee pandoilla politiikkaa. Suomessa pandahankkeen ydinkysymyksenä on pandojen suojelu ja tutkimus.

Pyöreät pandankasvot pleksin takana lumisateisella Helsinki-Vantaalla. Tämä valokuva levisi tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa torstaina, ja moni oli hämmentynyt. Mitä Suomeen saapuneista jättipandoista pitäisi ajatella?

Suomi sai torstaina Kiinasta kaksi jättiläispandaa, jotka sijoitettiin Ähtärin eläinpuistoon 15 vuoden vuokrasopimuksella. Pyryksi ja Lumiksi nimettyjen pandojen odotetaan aikanaan saavan jälkikasvua tarhassa.

Julkisuudessa alkoi keskustelu siitä, miksi uhanalaisia eläimiä siirretään maapallon toiselta puolelta toiselle. Aika ajoi Tampereen delfiinienkin ohi – miten käy pandojen? Mitä tekemistä siirrolla ylipäätään on luonnonsuojelun kanssa, jota pandahankkeessa korostetaan? Vai ovatko tarkoitusperät aivan muut?

Jättiläispanda on äärimmäisen poliittinen eläin. Pandat ovat osa Kiinan ulkopolitiikkaa ja Kiinan tapa vaikuttaa. Pandoilla esitetään korkean tason diplomaattista teatteria, jonka tarkoitus on Kiinan kasvojen kohottaminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinan politiikassa pandat viestivät ystävyyttä ja rauhaa sekä siirtävät huomion pois ikävistä asioista, kuten ihmisoikeusloukkauksista ja ympäristöongelmista. Pandojen avulla Kiina myös vaientaa länsimaista kritiikkiä.

Pandadiplomatia ulottuu nyt Suomeenkin.

Myös Ähtärin pandakaksikolla on oma roolinsa kansainvälisessä poliittisessa pelissä, vaikka pandojen siirtämisen ydintehtävä onkin edistää luonnonsuojelua ja tutkimusta. Toki pandoista toivotaan myös matkailuvalttia ja sitä kautta rahasampoa seutukunnalle ja laajemminkin Suomelle.

Turun yliopiston Kiina-tutkijan Jukka Aukian mukaan pandat ovat tärkeä osa Kiinan imagon kiillottamista.

”Pandat ovat osa Kiinan julkisen diplomatian kampanjaa, jolla halutaan välittää positiivisia mielikuvia Kiinasta”, kertoo Kiinan innostuksesta niin sanotun pehmeän voiman käyttöön väitellyt Aukia.

Kiina pyrkii pehmeällä – pyöreällä ja pörröisellä – voimalla herättämään myönteistä mielikuvaa ja ajamaan sen avulla omaa ulkopoliittista agendaansa. Tavoitteena on halu nostaa Kiinan identiteetti vastaamaan demokraattisten markkinatalousmaiden asemaa ja mitätöidä lännessä esitettyä kritiikkiä Kiinan poliittista järjestelmää kohtaan.

”Maita myös palkitaan pandoilla. Esimerkiksi Suomi ei ole juurikaan kritisoinut Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaa ja autoritääristä hallintoa. Toki Kiinassa odotetaan, ettei Suomi tekisi niin vastedeskään”, Aukia sanoo.

”Pandoja ei ole myöskään annettu maihin, jotka ovat kritisoineet Kiinaa”, Aukia huomauttaa. Hänen mukaansa yksi ilmeinen esimerkki maasta, jonka on turha ehdottaa pandanvuokrausta, on Norja. Maa antoi Nobelin rauhanpalkinnon kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle.

Pandoja ei kuitenkaan ole tiettävästi kotiutettu takaisin Kiinaan tapauksissa, joissa vastaanottajamaan politiikka ei ole miellyttänyt pandamaata.

Kiina on antanut ystävällismielisille maille pandoja lahjaksi kautta historian. Nykyisin pandoja ei enää lahjoiteta, vaan ne vuokrataan. Jättiläispandoja on eri puolilla maailmaa kaikkiaan parissakymmenessä maassa.

Korkean tason pandadiplomatiasta kertoo sekin, että pandasopimukset tehdään valtion päämiesten kesken. Kiinan presidentti Xi Jinping hyväksyy sopimukset.

Suomessa sopimus sinetöitiin viime huhtikuussa, kun presidentit Sauli Niinistö ja Xi Jinping allekirjoittivat 15-vuotisen yhteistyösopimuksen jättiläispandojen tutkimus- ja suojeluhankkeesta.

Saksassa maiden hyviä välejä juhlistettiin viime kesänä, kun liittokansleri Angela Merkel ja Xi Jinping avasivat yhdessä Berliinin pandatalon.

Pandasopimuksiin sisältyy myös muita yhteistyösopimuksia. Esimerkiksi Australia, Ranska ja Kanada ovat tehneet sopimuksia energiahankkeista, Saksa ja Hollanti terveyssektorin yhteistyöstä. Suomessa pandojen myötä on jo puhuttu teknologiaan, metsäsektoriin, ympäristönsuojeluun ja koulutukseen liittyvistä yhteistyöhankkeista.

Eläinten lisäksi liikkuu raha. Kiinan metsähallitus lainaa pandoja tiukoin ehdoin ja kovaan hintaan. Vuosivuokrat ovat yleensä olleet noin miljoona dollaria eli noin 900 000 euroa.


Suomessa painotetaan luonnonsuojelun merkitystä panda-asiassa.

Vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista ei pidä Suomen hanketta voimakkaasti poliittisena. Hänen mukaansa kyse on ennen kaikkea teknisluonteisesta pandojen suojeluun liittyvästä asiasta. Näkemykset siitä, että Kiina olisi pandojen avulla hankkimassa Suomesta aiempaa suurempaa poliittista otetta, ovat Kallion mielestä vahvasti liioiteltuja.

”Hanke on ollut valmisteilla hyvin pitkään, 2000-luvun alusta saakka. Asia on kytketty Sichuanin maakunnassa toteutettuihin metsähankkeisiin, joissa Suomi on ollut mukana. Tulokset ovat olleet hyviä, ja Suomea on pidetty hyvänä kumppanina”, Kallio sanoo.

Toinen sysäys pandojen siirtoon oli vuona 2008 Sichuanissa tapahtunut maanjäristys, joka vaurioitti tai tuhosi pandojen tutkimusasemia vuoristossa. Pandoja jouduttiin siirtämään etelämmäksi niiden luontaisia elinoloja lämpimämmille alueille.

Hanke lähti alun perin liikkeelle ennen kaikkea pandojen suojelusta. Kiina toivoi muista maista sijoituspaikkoja, joiden olot vastaavat Sichuanin vuoristoseutuja. Suomi alkoi kiinnostaa, koska olosuhteet ovat samankaltaiset kuin Sichuanin panda-alueella.

Joka tapauksessa Kiina valitsee pandojen vastaanottajamaat hyvin tarkasti.

”Yksi syy tarkkaan valikointiin on se, että Kiina ei halua pandoille inflaatiota lähettämällä niitä maailmalle liikaa. Tärkein asia Kiinan näkökulmasta on kuitenkin pandojen suojelu”, Kallio sanoo.

Pandoja saavat silti vain ystävällismieliset maat. ”Kiina ei luovuta pandoja maille, joiden hallituksia se pitää epäystävällisinä. Ja kukapa ei haluaisi antaa maastaan mahdollisimman hyvää kuvaa”, Kallio toteaa.

Mitään ainutlaatuista tai poikkeuksellista Kiinan pandadiplomatiassa ei Kallion mukaan ole: ”Valtionpäämiehet ovat lahjoitelleet eläimiä toisilleen ennenkin.”

Panda-asiantuntija Jukka Salo on ollut Suomen pandahankkeessa mukana alusta saakka. Eläintieteilijä ja professori on vetänyt Kiinassa lukuisia metsä- ja luonnonsuojeluhankkeita.

Niiden yhteydessä hän vastaanotti 2000-luvun alussa kiinalaisilta ensimmäiset tiedustelut Suomen mahdollisuudesta lähteä mukaan jättiläispandojen suojeluun. Asia oli Salon mukaan esillä myös vuosina 2005–2006, jolloin Suomella oli Kiinan vuoristossa metsähankkeita.

Neuvottelut katkesivat vuoden 2008 maanjäristykseen, joka raunioitti suojelutarhat. Vuonna 2014 keskustelu alkoi uudelleen.

”Kiina ilmoitti, että he ovat kiinnostuneita käynnistämään tutkimus- ja suojeluhankkeen, jos Suomesta löytyy sopiva taho. Siitä neuvottelut alkoivat”, Salo kertoo.

”Tämä on ihan oikeasti hankkeen tausta. Ydinkysymys oli, saako Kiinan pandaohjelma lisäarvoa suomalaishankkeen kautta. Ensin tehtiin tieteellis-tekninen selvitys, ja vasta sen jälkeen arvioitiin, onko mahdollista tehdä myös muunlaista yhteistyötä”, Salo sanoo.

”Poliittinen ja diplomaattien arviointi puolestaan on Kiinan sisäinen asia.”

Maa- ja metsätalousministeriö tuli mukaan neuvotteluihin vuoden 2014 lopulla.

”Aloite tuli suomalaistarhoilta. Metsäalan tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa on ollut menestyksekästä, ja ajatuksena oli laajentaa sitä pandoihin”, kertoo ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Aloitteellisia olivat Ähtärin ja Ranuan eläinpuistot. Korkeasaari jättäytyi Husu-Kallion mukaan hankkeesta heti alkuvaiheessa tilanpuutteen vuoksi. Ähtäri valikoitui kohteeksi vuonna 2015, ja Husu-Kallio aloitti viralliset neuvottelut Kiinan kanssa.

”Hanke kytkeytyy vuosikymmeniä toimineeseen metsäalan yhteistyöhön. Mitään erityisvaatimuksia Kiinalta ei ole tullut”, Husu-Kallio sanoo.


Entä edistääkö pandojen tarhaus lajin suojelemista?

Välillisesti kyllä, sanoo ympäristöjärjestö WWF:n Suomen-pääsihteeri Liisa Rohweder.

”Se on saanut päättäjät keskustelemaan uhanalaisista eläimistä. Välillisesti se on auttanut myös luonnonvaraisen pandakannan suojelua, sillä vuokrarahoja käytetään suojelualueiden perustamiseen. Pandakanta on kasvanut kymmenessä vuodessa 300 pandalla”, Rohweder sanoo.

Luonnossa asustaa nykyisin noin 1 860 aikuista pandaa.

Pandat ovat joka tapauksessa nyt Ähtärissä.

Perjantaina paikan päällä pandoihin tutustuneiden Salon ja Husu-Kallion mukaan eläimet ovat palautuneet pitkästä matkastaan hyvin.

”Pandat olivat kotiutuneen oloisia. Molemmat rouskuttivat bambua. Alku on ainakin lähtenyt hyvin”, Salo kertoo.

Husu-Kallio kuvailee pandatarhaa upeaksi.

”Ulkoaitaukset ovat isot, ja sisällä vesi virtaa. Kun pandat pääsevät karanteenista, ne viihtyvät varmasti. Eläinten hyvinvointi edellä tässä on menty koko ajan”, Husu-Kallio sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pandat
 • Ähtäri
 • Eläintarhat
 • Kiina
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  6. 6

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  8. 8

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  9. 9

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää