Kotimaa

Tuhannet opiskelijat roikkuvat yliopistossa gradukammon takia – Lopputyön tehneet neuvovat, kuinka valmistuminen onnistuu

Suunnitelmallisuudella ja työvaiheiden pilkkomisella pääsee graduun kiinni.

”Se on tässä”, Katja Nummelin sanoo ja taputtaa sinistä läppärilaukkuaan. Nimittäin pro gradu -tutkielma eli gradu.

Yleisen historian maisteriopiskelija ei kärsi siitä tunteesta, jonka laajamittaisuudesta Helsingin yliopisto on sanonut olevansa huolissaan: siis gradukammosta.

Yliopisto kertoi tällä viikolla helpottavansa opiskelijoidensa valmistumista kutistamalla gradun laajuutta 40 opintopisteestä 30:een. Taustalla on tavoite saada opiskelijat valmistumaan nopeammin ja pääsemään vikkelämmin eroon lopputyöstä.

Katja Nummelinilla on selvä suunnitelma – toisin kuin monilla tuhansista opiskelijoista, joiden gradu on syystä tai toisesta jäänyt roikkumaan. Kirjoittamisen aloittaminen oli Nummelinille vaikeaa, mutta nyt hän on luottavainen: syksyllä aloitettu kirjoitustyö valmistuu kesään mennessä. Sitten opinnoista uupuu enää kaksi kurssia ja työharjoittelu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kysyi lukijoilta lääkkeitä gradukammoon. Kyselyyn vastanneista 550:stä yli puolet kertoi käyttäneensä lopputyön tekemiseen yli vuoden, joka kolmas yli kaksi vuotta. Vastaajista joka kymmenes sanoi, että gradun ponnistaminen otti aikaa yli neljä vuotta.

Useimmiten syyt gradun viivästymiselle ovat inhimillisiä, sanoo äidinkielen yliopisto-opettaja ja Gradutakuu-kirjan kirjoittaja Kimmo Svinhufvud. Esimerkiksi palkkatyö, lapsen saaminen ja paikkakunnalta muutto jarruttavat opiskelua.

Svinhufvud on opettanut gradukursseillaan useita satoja maisteriopiskelijoita.

”Joskus tietenkin on monimutkaisempia syitä taustalla: ihminen on liian perfektionisti tai hän ei uskalla siirtyä opiskelusta työelämään. Mutta yleensä gradun tekee valmiiksi, kun sen keskeneräisyys ärsyttää riittävästi.”

HS:n kyselyyn vastanneet jakoivat kohtalotovereilleen satoja neuvoja. Tiivistimme ne viiden kohdan ohjenuoraksi ja pyysimme Svinhufvudia kommentoimaan.

1. Kirjoita koko ajan

Vastaajien mielestä pääasia on, että tuottaa tekstiä säännöllisesti. Tekstin ei pidä olla vielä päässä hiottua – huolittelun ja editoinnin voi jättää myöhemmäksi.

Svinhufvudista neuvo kuulostaa hyvältä. Hän myös kehottaa aloittamaan kirjoittamisen mahdollisimman varhain.

”Gradutekstin kirjoittamisen aloittamista on houkuttelevaa lykätä ja mieluummin vaikka kerätä aineistoa ja perehtyä lähteisiin. Keskeistä on, että kun lukee kirjallisuutta, samalla kirjoittaa muistiinpanoja.”

”Monet kokevat, että jos pitää pidemmän tauon, kirjoittamiseen on vaikeampi palata. Alkuvaiheessa laadulla ei ole väliä. Tekstiä voi myöhemmin muokata paremmaksi.”

Jos gradun aloittamisesta on jo vuosia, Svinhufvud kehottaa ensin ottamaan yhteyttä yliopistoon. Tukipalveluita saattaa hyvinkin löytyä, sillä korkeakoulutkin haluavat opiskelijansa valmistuvan.

Myös Katja Nummelinin graduohjaaja neuvoi, että joka päivä kannattaa tehdä töitä tunti tai kaksi. ”Se on parempi tahti kuin kahdeksan tuntia kahdesti viikossa. Aihe pysyy paremmin mielessä”, Nummelin sanoo.

”Mikäli kirjoittaminen ei luonnistu, voi tehdä jotakin teknisempää, esimerkiksi sisällysluetteloa.”

Aluksi tekstinkään ei tarvitse Nummelinin mukaan olla hyvää – tärkeintä on, että tuottaa jotakin. Eikä gradu lopulta ole kohtuuton ponnistus.

2. Paloittele työ pieniin osiin

Kyselyn vastauksissa toistui sanonta ”norsu syödään paloissa”. Gradu kannattaa siis pilkkoa konkreettisiksi tehtäviksi. Säännöllisyys on tärkeää: etene esimerkiksi tehtävä, tunti, liuska tai luku päivässä.

”Konkreettisuus ja palastelu ovat aivan keskeisiä osia opinnäytteen tekemistä. Maanantaiaamu on aika synkeä, jos tehtävälistalla lukee vain ’tee gradu’. Samoin kannattaa mieluummin kirjoittaa tehtävälistaan ’lainaa tämä kirja’ kuin ’perehdy lähdekirjallisuuteen’”, Svinhufvud sanoo.

”Kokemukseni mukaan gradun pieniin paloihin pilkkominen ei silti aina ole helppoa. Silloin voi kokeille pomodoro-tekniikkaa: ajastimen kanssa tekee ensin 25 minuuttia töitä keskeytyksettä ja pitää sitten viiden minuutin tauon. Tämä 25+5 on yksi ”pomodoro” eli italiaksi tomaatti. Päivätavoite voi sitten olla vaikka kuusi tomaattia.”

3. Rajaa, rajaa ja rajaa

Konkreettiseen tai itseä kiinnostavaan aiheeseen on helppo tarttua etenkin, jos rajaus on mieluummin liian tiukka kuin liian lavea, vastaajat kertovat.

Svinhufvud on neuvosta ”varauksella samaa mieltä”, sillä kaikilla aloilla ei itse voi valita aihettaan.

”Aiheen rajaaminen on tosi vaikeaa. Siinä olisi hyvä saada apua kokeneemmalta tutkijalta. Samoin oma kiinnostus on kaksiteräinen miekka: se on hyvä moottori mutta saattaa nostaa rimaa, jos haluaa saada sanottua aiheesta jotakin merkityksellistä. Graduissa on aina puutteita.”

4. Laske hyvällä omallatunnolla rimaa

Lukuisissa vastauksissa toistui väite, ettei tehty gradu kiinnosta ketään, ellei aio tutkijan uralle. Työpaikoilla gradujen aiheita ja arvosanoja ei juuri kysellä, ja siksi ”paras gradu on valmis gradu”.

”Kyllä minä tuon allekirjoitan. Luulen, että keskiverto graduntekijä ajattelee liikaa, mitä muut tuotoksesta ajattelevat. Siinä mielessä riman laskeminen voi vähentää stressiä”, Svinhufvud sanoo.

”Mutta ei kaikille sovi ajatus, että ’teen paskan gradun’. Jotkut haluavat tehdä työnsä hyvin, luki sitä joku muu tai ei. Vaikka kunnianhimoiset tavoitteet voivat nostaa rimaa, aluksi riman voi pitää matalammalla ja nostaa sitä työn edetessä. Usealla muokkauskerralla lopputuloksesta saa paremman.”

5. Pyydä apua ja vaadi tukea

Gradun kirjoittaminen oli useille vastaajille yksinäinen ponnistus. Ohjaajille ja opintopsykologeille kuitenkin maksetaan opiskelijoiden kysymyksiin vastaamisesta. Apua voi saada myös gradutyöpajoista.

Svinhufvudkin kannustaa pyytämään apua.

”Ilman muuta kannattaa hakea ohjausta opintopsykologeilta ja ohjaajilta, mutta ei ohjaaja voi kaikessa auttaa kaikessa. Graduntekijänä kannattaa olla aktiivinen tuen hakemisessa sen sijaan, että odottelee jonkun tarjoavan apua.”

Svinhufvud korostaa sosiaalisuuden merkitystä. Jaettu kokemus keventää taakkaa.

”Tekeminen jää helposti yksinäiseksi ja yksityiseksi prosessiksi. Kaverin kanssa voi esimerkiksi mennä aamulla samaan luokaan kirjoittamaan ja pitää sitten yhteisen lounastauon. Yhdessä tehdessä huomaa, että haasteet ovat samanlaisia muillakin.”

Näin lukijat neuvovat gradukammoisia: ”Itsekritiikki on gradun kirjoittajan vihollinen”

”Itseäni auttoi ymmärrys siitä, että graduani ei ikinä tule lukemaan yli kolme ihmistä – paitsi jos aion joskus presidentiksi. Siinäkään poikkeuksellisessa tapauksessa gradun tieteellisiä ansioita tai niiden puutteita tuskin arvioitaisiin kovin vakavasti.”

”Älä mieti liikaa sitä mitä kirjoitat. Pääasia on, että tekstimassaa alkaa tulla. Myöhemmin voit sitten tarkentaa ja muokata sitä. Tekstintuottamisen kynnyksen jälkeen kaikki on lopulta helpompaa.”

”Sovin töistä vapaaksi neljä pitkää viikonloppua perättäin. Näinä viikonloppuina sain itse suurimman osa tekstistä kirjoitettua.”

”Ole herkästi yhteydessä tiedekuntaan ja gradutyötä ohjaavaan henkilöön, jos ja kun työ jumittaa. Rajaa aiheesi huolellisesti. Älä aseta gradun suhteen liian suuria tavoitteita.”

 

”Miten norsu syödään? Osissa.”

”Tee jokaisena arkipäivänä (tai valitsemanasi työpäivänä) jotain. Ajatus tekemisestä on usein kamalampi kuin itse tekeminen. Listaa tehtävät asiat luetteloon ja merkitse valmiit asiat tehdyiksi. Näin tunnet eteneväsi, vaikka suoritteet olisivatkin pieniä.”

”Lue ensin kattavasti aiheestasi ja tee muistiinpanoja. Kun sinulle tulee ajatuksia, kirjoita ne ylös keskeneräiseen graduusi. Älä pelkää keskeneräisiä lauseita ja puoliksi mietittyjä argumentteja. Niiden on tarkoituskin kypsyä pikkuhiljaa.”

”Aseta pienet tavoitteet, esimerkiksi 10 riviä tekstiä päivässä. Keskity vain gradun kirjoittamiseen, älä mene työelämään, jos ei ole aivan pakko.”

”Pieniä vinkkejä olisi moniakin, mutta suurimpana sanoisin: älä tee töitä samaan aikaan kuin teet gradua (äläkä ehkä edes hae töitä).”

 

”Itse kirjoitustyö täytyy aloittaa niin pian kuin mahdollista.”

”Tee gradua arkipäivisin aina joku tietty aikamäärä. Lepää tai tee ihan jotain muuta, kun tavoite on saavutettu.” Gradu valmistuu helpommin pienin ’askelin’ kuin silloin tällöin tehdyillä isoilla ’harppauksilla’.”

”Mielestäni gradu kannattaa puskea läpi kertaheitolla. Fokus pysyy koko ajan gradussa eikä energiaa ja aikaa kulu siihen, että pitää aina uudestaan orientoitua tekemiseen.”

”Ei kannata asennoitua graduun liian isona möykkynä vaan osissa.”

”Pyhitä tietty määrä tunteja per päivä gradulle. Voi myös yrittää saada aikaan tietty määrä liuskoja, esimerkiksi yksi per päivä.”

 

”Gradu ei varsinkaan mittaa arvoamme ihmisenä.”

”Päätin, että nyt on pakko, ja uhrasin kesälomani gradun tekoon. Ainoa tavoite oli päästä läpi, viis arvosanasta.”

”Valitse konkreettinen tai itseä kiinnostava aihe.”

”Nykytekniikka mahdollistaa erilaiset tukiryhmät esimerkiksi Facebookissa. Ylipäänsä pyytäisin jotakuta avuksi tai tukihenkilöksi, joka voisi patistaa tai neuvoa gradun etenemistä. Toivon todella, että lisätukea olisi saatavilla esimerkiksi yliopiston puolelta, sillä ohjaus oli kyllä aika hanurista.”

”Selkiytä ja rajaa aiheesi. Muista, että teet opinnäytettä etkä vielä itsenäistä tutkimusta.”

”Jos tavoitteena on valmistuminen eikä tutkijan ura, tee gradu helposta aiheesta ja aineistosta. Niin se valmistuu jouhevammin.”

 

”Laske rimaa, ketään ei kiinnosta gradusi.”

”Ohjaaja kannattaa valita huolellisesti, jos se on mahdollista. Hyvä ohjaaja on aktiivinen, lukee työtäsi usein ja osaa antaa rakentavaa palautetta. Kannattaa sopia säännölliset tapaamiset, muuten työ ei tahdo edetä.”

”Itsekritiikki on gradun kirjoittajan vihollinen. Työelämässä juuri ketään ei kiinnosta gradusi aihe tai arvosana.”

”Älä kasaa liikaa paineita työllesi, gradu ei varsinkaan mittaa arvoamme ihmisenä. Gradusta ei kannata tehdä peikkoa mieleensä puheista huolimatta.”

”Minua auttoi paljon myös syksyllä 2016 Helsingin Sanomissa ilmestynyt Professori Juha T. Hakalan haastattelu, jossa mainittiin Hanna -niminen opiskelija, jolla oli myös vaikeuksia tehdä gradu. Hakalan ohje tehdä mahdollisimman huono gradu oli sen verran rohkaiseva, että sain heitettyä vaatimukseni romukoppaan ja työ tuli tehtyä.”

”Liian korkeaa tieteellistä rimaa ei kannata asettaa tai kuvitella mitään työnsä tieteellisestä tärkeydestä. Kyseessä on lähinnä kestävyyskoe.”

”Kultainen ohjenuora on ’hyvä gradu on valmis gradu’. Kaikesta turhasta kunnianhimosta ja perfektionismista kannattaa luopua, ellei havittele akateemista uraa.”

”Anna mennä. Läpi menee, kun kirjoittaa perusraportin. Jos ei mene, tulee korjausohjeet.”

 

”Kammo johtuu siitä, että opiskelija jää yksin työnsä kanssa.”

”Mikäli työ ei etene, pyydä apua ajoissa äläkä välttele asiaa. Lopulta rohkaistuin pyytämään apua yliopistoni tohtoriopiskelijoilta, vaikkakin tämä piti tehdä ohjaajani selän takana, sillä hän ei pitänyt siitä, että muut ’puuttuivat’ ohjausprosessiin.”

”Yksin angstaamalla gradusta kasvaa kauhea mörkö ihan turhaan. Vapaamuotoiset kirjoitusryhmät tukevat parhaiten. Myös ohjaajia kannattaa tavata, vaikka kynnys olisikin korkea.”

”Tärkeää on tajuta, että gradu on pohjimmiltaan vain laaja essee ja siksi vain yksi kurssisuoritus muiden joukossa. Sillä ei ole lähtökohtaisesti mitään tieteellistä arvoa. Kunhan noudattaa tieteellisen kirjoittamisen sääntöjä ja onnistuu luomaan jonkinlaisen tutkimusasetelman, niin se riittää.”

”Ajattelin gradun tekemisen palkkatyönä, jonka on edistyttävä joka arkipäivä. Viikonloput pidin vapaata. Näin gradun kirjoittamisesta tuli nopeasti arkista ja rutiininomaista, eikä se tuntunut enää yhtään kammottavalta.”

”Kyse on opinnäytetyöstä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa opintoja päättää gradunsa aiheen, sitä enemmän muista opinnoista saa siihen hyötyä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • Yliopistot
 • Pro gradu
 • Ossi Mansikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  8. 8

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää