Kotimaa

Turun ”kauhun yöstä” levisi joukkoväkivallan aalto, jonka venäläiset joutuivat nujertamaan – sisällissota syttyi vain kuukautta myöhemmin

Turun ”hirveän pogromin” uutisointi paljasti työväenliikkeen syvän jakautumisen parlamentaristeihin ja vallankumouksellisiin, kertoo tuore väitöstutkimus. Joukkoväkivalta oli esinäytöstä sisällissodalle.

”Sunnuntai-iltana k:lo 11 aikaan alkoi Turusta hirveä pogromi. Asestetut miesjoukot alkoivat särkeä kivillä ja ampuma-aseilla liikkeitten näyteakkunoita ja ryöstellä liikkeitä. Aamuun saakka jatkui hillitöntä hävitystä.”

”Pogromin” voi tässä tulkita tarkoittavan joukkoväkivallan aaltoa. Turussa järjestystä ylläpitänyt miliisi oli jäänyt palkkariidan vuoksi lakkoon, minkä jälkeen kaupunki altistui hävitykselle.

Tieto 16. joulukuuta 1917 alkaneista levottomuuksista ehti vielä seuraavan päivän Helsingin Sanomiin. Lehden siteeraaman silminnäkijän mukaan Turun pääkaduilla tuhottiin ja ryösteltiin noin 60 liikettä.

Maanantaina levottomuudet jatkuivat. Aseistautunut miesjoukko valtasi postitalon, ja pankkikonttorit ja tullikamari pitivät ovensa kiinni. Mellakat levisivät sivukaduille, ja kaupungilta raportoitiin ”tykinlaukauksesta”. Seurauksena ”porvarilliset piirit [asettuivat] sille kannalle, että yleensä vain koteja on puolustettava”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Porvarien hallitsema Turun valtuusto pyysi apua senaatilta, mutta turhaan. Ryöstely jatkui kolmatta päivää ennen kuin Turkuun sijoitettu venäläinen varuskunta lopulta palautti järjestyksen tiistaina 18. joulukuuta.

Kaupunki oli jo aiemmin kokenut elintarvikemellakoita, mutta kyse ei ollut enää ruokapulasta: ryöstelyn kohteeksi joutui esimerkiksi kangaskauppoja, vaatetusliikkeitä, väkijuomaliike sekä kultasepänliikkeitä. Nimeltä mainituissa Stellan kenkäkaupassa sekä Fredrikssonin kelloliikkeessä oli tehty ”sangen puhdasta jälkeä”.

Porvarilehdistön syyttävä sormi kääntyi nopeasti kohti järjestäytynyttä työväenliikettä. Ryöstelijöiden joukossa kerrottiin nähdyn sotilaspukuisia henkilöitä sekä punakaartilaisia.

Pääsyypäänä pidettiin punakaartin asettaman miliisin päällikköä William Lundbergiä, joka ei puuttunut laittomuuksiin. Punakaartikin pysyi toimettomana, mikä vahvisti käsitystä työväenliikkeen juonesta.

Helsingin Sanomat otsikoi suorasanaisesti: ”Sosialistien suojelema roistovalta Turussa.”

HS Aikakone -palvelussa voit lukea Helsingin Sanomien näköislehdet 17.–20. joulukuuta ja nähdä, miten Turun mellakoista raportoitiin.

Juttu jatkuu lehtileikkeiden jälkeen.


Turun tapahtumat voi nähdä esinäytöksenä hieman yli kuukauden päästä koittavalle sisällissodalle, kertoo väitöskirjatutkija Juha Matikainen Jyväskylän yliopistosta. Ne paljastavat, kuinka jakautunut paitsi Suomi, myös työväenliike olivat loppuvuodesta 1917.

”Turussa työväenjärjestöt olivat joutuneet radikaalien käsiin, ja ilmassa oli vallankumouksellista intoa. Siellä vallitsi miliisipäällikkö Lundbergin henki, jonka mukaan kumoukseen on ryhdyttävä”, Matikainen kertoo.

”Pitää toki muistaa, että Turku oli vain yksi kaupunki. Eivät he yksin voineet mihinkään kumoukseen ryhtyä. Helsingissä tukea ehkä oli, mutta Tampere ja Viipuri olivat sosiaalidemokraattiselle puolueelle uskollisia.”

Matikainen tutki väitöskirjaansa varten 16:n työväenlehden kirjoituksia sisällissodan ja sitä edeltävältä ajalta. Sisällissotaa edeltävä kirjoittelu kielii työväenliikkeen ja Sdp:n jakautumisesta parlamentaristeihin ja vallankumouksellisiin.

Vaikka työväen lehdistö oli itsenäinen Sdp:stä, se kannatti puolueen parlamentaarista linjaa ja tuomitsi mellakoinnin. ”Turku anarkian vallassa”, ”Kauhun yö Turussa”, ”Edelleen hirveitä ryöstöjä ja varkauksia”, uutisoi merkittävä Sosialisti-lehti.

Ensisijaisesti lehdet syyttivät konfliktista porvareita: mikseivät ratkaisseet miliisikysymystä. Kovasanaista suomimista sai kuitenkin myös Turun punakaarti, joka olisi halutessaan voinut palauttaa järjestyksen.

Kansan Ääni tylytti: ”Turun punakaarti on näyttänyt siveellisen mädännäisyytensä ja on jyrkästi vaadittava että sellainen kaarti, jonka sympatia näyttää olevan rosvojoukon puolella, on heti riisuttava aseista.”

Uutisoinnista aistii, kuinka työväen sisäinen juopa syveni ja puolueen keskusjohdon ote radikaaleista heikentyi. Matikainen kirjoittaa väitöskirjassaan, ettei Sdp enää kyennyt saamaan vallankumouksellista Turkua hallintaansa, minkä vuoksi kaartin ”puhdistaminen ja uudistaminen jäi puheiksi”.

Turussa työväenliike eli omaa elämäänsä. Työväenyhdistyksen jäsenmäärä oli kolminkertaistunut vuodessa, minkä lehdistö tulkitsi osasyyksi joulukuun tapahtumiin. Työmies-lehti pohti miliisilakon jälkeen, että järjestöihin oli liittynyt suuri joukko valistumattomia jäseniä, jotka ”kurjistuneen yhteiskuntatilan ärsyttäminä” toimivat työväenliikkeelle vahingollisesti.

Turun tapahtumat olivat myös käänne, joka vauhditti vaatimuksia valtiollisen järjestysvallan luomiseksi. Tammikuussa senaatti julistikin suojeluskunnat ”hallituksen joukoiksi”, joiden tehtäväksi tuli riisua aseista venäläiset ja punakaartit.

Turussa mellakointi kuitenkin loppui. Helsingin Sanomien mukaan ”[tiistaina] illalla ilmestyi kaduille yhtäkkiä venäläistä ratsuväkeä, joka ryhtyi ylläpitämään järjestystä, hajoittaen kaikki väenkokoukset ja ratsastaen täyttä laukkaa kaikkialle, missä yritettiin ryöstöjä toimeenpanna.”

Miliisin palkoista päästiin sopuun lopulta 20. joulukuuta, joten miksi venäläiset päättivät lopettaa väkivaltaisuudet jo kaksi päivää ennemmin?

”Tämä on mielenkiintoinen kysymys, sillä ei ole tiedossa, kuka oli pyytäjänä. Tuskin venäläiset lähtivät liikkeelle vain Turun porvariston pyynnöstä. Luultavasti taustalla oli myös maltillisia sosialistijohtajia, jotka eivät hyväksyneet ryöstelyä.”

Juha Matikainen väitteli Jyväskylän yliopistossa perjantaina 19. tammikuuta.  

Fakta

Turun vääntö järjestyksenvalvonnasta


 Marraskuun 1917 yleislakon aikana Turun vallankumouskomitea hajotti paikallisen järjestyskunnan. Turun punakaartin muodostama miliisi alkoi huolehtia kaupungin yleisestä järjestyksestä.

 Miliisillä ei kuitenkaan ollut laillista asemaa eikä palkanmaksajaa. Joulukuussa Turun valtuusto ja myöhemmin senaatti kieltäytyivät maksamasta palkkoja. Senaatti ei myöskään suostunut laillistamaan miliisiä.

 Miliisilakon puhjettua järjestyksestä ei vastannut kukaan. Venäläinen varuskunta oli pikemminkin työväen kuin porvarien puolella. Turun suojeluskunta oli puolestaan pieni ja huonosti varustettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  2. 2

   Flunssa vain paheni ja muuttui viikkojen syväksi uneksi – herättyään Marjo Remes meni shokkiin, sillä hänen rinnassaan sykki vieraan ihmisen sydän

   Tilaajille
  3. 3

   Seksissä voit luoda alter egon, joka puuhaa yön pimeinä tunteina asioita, joita päiväminästä ei hevin uskoisi

  4. 4

   Selviytyjissä kouraisivat nälkä, häviö ja Sampo Kaulasen oikea käsi: tosi-tv-sarja heittäytyi kiinnostavaksi jo toistamiseen

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona – Nyt Helsinki haluaa ratkaista ongelman: toimistojen Airbnb otti jo ensi askeleensa

  6. 6

   ”Lapsi alkoi yhtäkkiä pidättää kakkaansa useita päiviä” – Lasten toiminnallinen ummetus on yleinen vaiva, jonka syy on pitkälti psyykkinen, näin pidätyskierre katkaistaan

  7. 7

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  8. 8

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  9. 9

   Onko Suomi viattomuutensa vanki? Viranomaiset välttelevät vastuunkantoa turvapaikkapäätöksissä

  10. 10

   Syyrian sota on kuin kolmas maailmansota yhdessä maassa – näin suurvallat luovivat ”kaikkien sodassa kaikkia vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  3. 3

   Eläkeläispariskunta luuli maksavansa lomaosakkeesta, päätyi arpajaisiin – Espoon poliisin mitta täyttyi suomalaisturisteja härskisti höynäyttävistä huijareista

  4. 4

   Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

  5. 5

   Raju maanantain vastainen yö Helsingin Kruununhaassa: viisikymppinen mies löi nuorta naista nyrkillä kasvoihin, väki raivosi keskellä katua

  6. 6

   Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

  7. 7

   Vuosia jatkuneesta työpaikka­kiusaamisesta epäilty Helsingin asuntotuotanto­päällikkö palkittiin kunniamerkillä – Tiedote ”ansiokkaasta toiminnasta Suomen hyväksi” katosi vaivihkaa työnantajan sivuilta

  8. 8

   Nainen putosi asemalle saapumassa olleen metrojunan eteen Kampissa – kuljettaja ehti jarruttaa, myös laiturilla vedettiin hätäjarrusta

  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Työpaikallani vallitsi vuosia pelon ilmapiiri – pelko ei hellittänyt edes lomalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  5. 5

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  6. 6

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää