Kotimaa

Pitääkö jogurttipurkki pestä tai hedelmäpussin metalliosa irrottaa? Asiantuntija vastaa yhdeksään kysymykseen muovin kierrättämisestä

Mihin muoviroska pitää viedä ja kelpaako kaikki muovi kierrätykseen? HSY:n ympäristöasiantuntija vastaa.

Maailman meriin päätyy vuosittain 12 miljoonaa tonnia muovijätettä. Se on niin käsittämättömän suuri luku, ettei sitä pysty ymmärtämään.

Iso osa tästä muovijätteestä syntyy kuluttamisen sivutuotteena, pakkausjätteenä. Kolmasosa mereen päätyvästä jätteestä on juomapakkauksia, kuten muovisia vesipulloja, jotka ihmiset heittävät ympäristöön.

Vuonna 2016 Suomessa syntyi pantitonta muovipakkausjätettä yhteensä 107 000 tonnia. Kierrätykseen tästä päätyi vajaat 16 800 tonnia, joka on noin 15,7 prosenttia kokonaisjätemäärästä.

Kysyimme Helsingin seudun ympäristöpalveluista vastaavan HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partilta, miten muovia tulisi lajitella oikeaoppisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä muovia voin viedä muovinkeräysastiaan?

”Astioihin kerätään pakkausmuovia, eli kaikki se muovi, johon esimerkiksi elintarvikkeet on pakattu. Keräysastioihin ei voi toimittaa muita muoviesineitä kuten keittiövälineitä tai leluja. Myöskään PVC-muovia ei voi keräysastiaan laittaa, mutta sitä esiintyy pakkauksissa harvoin.

Vaarallisen jätteen pakkaukset, esimerkiksi moottoriöljykanisterit, eivät myöskään kuulu muovinkeräykseen, sillä niihin saattaa jäädä ainejäämiä.”

Voiko kierrätykseen tuoda sekä pehmeää että kovaa muovia?

”Tärkein kriteeri on tyhjä ja puhdas pakkausmuovi. Muovin laadulla ei ole väliä, lukuun ottamatta PVC-muovia. Muovijäte erotellaan laadun mukaan muovijalostamossa.

Muovin jatkojalostaja kuitenkin toivoo, että erotettavissa olevat osat laitetaan keräykseen erillään, esimerkiksi kannet ja korkit irtonaisina. Tämä helpottaa ja nopeuttaa muovilaatujen erottelua.”

Pitääkö jogurttipurkit ja muut elintarvikepakkaukset pestä ennen kuin ne toimittaa keräykseen?

”Äärimmäisen tärkeää on se, että kierrätykseen tuotavat pakkaukset ovat tyhjiä, eikä niissä ole ruokajäämiä. Pakkausten tulee olla suhteellisen puhtaita, mutta roskia ei missään nimessä kannata pestä.

Kierrätyksen ympäristöhyödyt menevät viemäristä alas, jos roskia aletaan pesemään. Kylmällä vedellä voi nopeasti huuhtaista vaikkapa jogurtin jämät, tai talouspaperilla voi pyyhkäistä öljyisen pakkauksen. Toden teolla likainen pakkaus kannattaa mieluummin laittaa sekajätteeseen.”

Mitä jos pakkauksessa on käytetty muovin lisäksi esimerkiksi metallisia osia, pitääkö ne kierrättää erikseen?

”Mikään ei estä erottelemasta metalliosia erikseen, mutta täysin pakollista se ei ole. Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että jos pienet metalliosat ovat hyvin tiukasti kiinni, niin ne voi jättää siihen. Esimerkiksi hedelmien verkkopussien metalliset liittimet ovat tällaisia.”

Mihin jätteet päätyvät muovin kierrätyspisteestä?

”Muovijätteen päämäärä on Riihimäellä sijaitseva Fortumin muovijalostamo. Siellä pakkausmuovijätteestä tehdään erinäisten prosessien kautta muoviraetta.

Tästä raaka-aineesta valmistetaan kiertotalouteen esimerkiksi muovikasseja, ämpäreitä tai muovilankkuja.”

Miten omakotitaloasuja voi aloittaa muovin kierrättämisen?

”Selvitä ensimmäiseksi lähin muovin keräyspiste. Pääkaupunkiseudulla niistä vastaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy, jolla on noin 50 muovin kierrätyspistettä.

Muoviroskat kannattaa viedä kierrätykseen esimerkiksi kauppareissun yhteydessä. Autolla ajaminen pelkästään roskien viemiseksi ei ole ympäristön kannalta kovinkaan kannattavaa.

Omakotitaloasukas voi pääkaupunkiseudulla myös tilata muovin keräysastian omaan pihaan sekajätteen lisäksi, mutta se tulee aika kalliiksi.”

Miten kerrostalossa asuva voi hankkia taloyhtiöön muovin keräysastian?

”Palautetta voi antaa omalle taloyhtiön isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle. Riippuen taloyhtiön koosta, muovipakkausten keräysastia saattaa tuoda taloyhtiölle myös säästöjä. Kun muovia kerätään erikseen, voidaan sekajätteen keräämisestä vuorostaan vähentää.

Muovinkeräyspalvelusta syntyvät kustannukset ovat pienemmät kuin samankokoisen sekajäteastian tyhjennys. Mitä suurempi taloyhtiö on, sitä todennäköisemmin saadaan säästöjä aikaiseksi.”

Voiko yksittäinen ihminen vaikuttaa merien muovikuormaan?

”Jokainen ihminen voi miettiä omaa muovinkulutustaan. Tärkein keino ehkäistä muovijätteen päätymistä mereen on kierrättää omat muoviroskat oikein. Missään tapauksessa roskat eivät saisi päätyä luontoon, josta ne usein kulkeutuvat mereen.

Muovijätteen lisäksi mereen päätyy paljon mikromuovia, jota irtoaa esimerkiksi vaatteista ja kosmetiikasta pesuveden mukana. Näiden osalta voi miettiä omia kulutustottumuksia.”

Miksi muoviroska kannattaa viedä ennemmin muovin kierrätyspisteeseen kuin sekajätteeseen?

”Muovin kierrättäminen on ympäristön kannalta hyvä ratkaisu. Vaikka se toimii sekajätteessä hyvänä polttoaineena, on se kuitenkin öljypohjaista eli fossiilista.”

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla muovin kierrättäminen on kuitenkin ollut haasteellista. Kierrätyssäiliöt pursuilevat ylitäysinä ja niitä on edelleen liian harvassa.

HS:n parin viikon takaisessa artikkelissa syypääksi tilanteeseen paljastui kierrätyksestä vastaavien osapuolten vastuun pallottelu.

Vuoden 2016 alussa vastuu kotitalouksien pakkausjätteen keräämisestä ja kierrätyksestä siirtyi tuottajille. Muovin osalta tämä tuottajayhteisö on Suomen Uusiomuovi oy.

HSY ja monet kuluttajat olisivat halunneet muovin keräyksen kaikkiin kierrätyspisteisiinsä, mutta tuottajayhteisö eli Suomen Uusiomuovi perusti muovinkeräyspisteet vain osaan näistä. Se perustelee kierrätyspisteiden määrän olevan asetuksen mukainen.

Tilanne johtaa tällä hetkellä siihen, että ihmiset ajelevat autoilla etsimässä säiliöitä tuloksetta.

”Kierrätyksen ympäristöhyödyt katoavat, jos roskia lähdetään kuljettamaan erikseen autolla”, sanoo Parti.

”Kannattaa antaa palautetta omalle taloyhtiölle siitä, että muovin kierrätysastia olisi toivottu ja mahdollisuuksien mukaan yhdistää roskien kuljetus esimerkiksi kauppareissuun.”

Jotta Suomen asettamat tavoitteet muovin kierrättämisestä voidaan saavuttaa, pitäisi kotitalouksien käyttämän muovin kierrätysasteen kaksin- tai kolminkertaistua. Tämän toteutuminen vaatii kuitenkin aktivoitumista myös tuottajien osalta, jotta kierrättämisen mahdollisuudet paranevat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • Muovi
 • Jätehuolto
 • Kotimaa
 • Anne Kantola

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksinkertaisen asuntoremontin teettämisestä on tullut monimutkainen soppa sertifikaatteineen – Työpäällikkö: ”Rakentaminen on niin vastuutonta, että ihan oksettaa tämä touhu”

  2. 2

   Asuntojen stailaus myynti­kuntoon on huolestuttava ilmiö

  3. 3

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  4. 4

   Liikkumiseen on tulossa mullistus, joka tekee utopioista todellisuutta – Näin liikenne katoaa maan pinnalta ja New York voi olla vain tunnin päässä

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huume­rikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  6. 6

   Pala ihmisen aivokudosta juurrutettiin hiiren aivoihin – koe oli häkellyttävä menestys

  7. 7

   Kim Jong-unin sympaattinen ele varasti huomion historiallisessa kohtaamisessa – se on osa Pohjois-Korean nokkelaa suunnitelmaa

  8. 8

   Stockmann sulkee yli 20 Lindex-myymälää – yhtiön tulos pysyi tappiollisena

  9. 9

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  10. 10

   Ajokortin saamisesta tulee aiempaa vaikeampaa ja ”hylkäys­prosentit nousevat” – testaa, miten pärjäisit auto­koulun teoria­kokeessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan kotiin sekä maaseudulle

  2. 2

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  3. 3

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  4. 4

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  6. 6

   Asuntojen stailaus myynti­kuntoon on huolestuttava ilmiö

  7. 7

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Melatoniinia myydään unipulmiin enemmän kuin ennen, mutta kenelle se sopii? Asiantuntijat ja uniongelmaiset kertovat, miten lääkettä kannattaa käyttää

  10. 10

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan kotiin sekä maaseudulle

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää