Kotimaa |HS seuraa

Turun puukottaja huusi ”allahu akbar” ja oli valmistautunut kuolemaan – tämän poliisi on saanut selville terroriteon tutkinnasta

Marokkolainen Abderrahman Bouanane puukotti Turun keskustassa viime elokuussa kymmentä ihmistä. Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui.

Poliisi: Epäilty oli kirjoittanut manifestia tekopäivänä

"Kaveripiiri ei ollut radikalisoitunutta"

Turun joukkopuukottaja oli radikalisoitunut yksin

Epäiltyä on kuulusteltu seitsemän kertaa

Tiedotustilaisuus päättyi, joten päätämme myös live-seurannan. Kiitokset seuranneille.

Esitutkintamateriaali tulee julki, kun oikeudenkäynti alkaa.

Poliisilla on hallussaan myös videotallenteet Turun kauppatorilta ja ne ovat liitteenä esitutkintamateriaalissa.

Poliisin mukaan osalla loukkaantuneista jää pysyviä vammoja.

Hän oli ottanut ne mukaansa Kaarinasta aamupäivällä. Miehellä oli ollut mukana myös nahkainen olkalaukku, josta manifesti löytyi.

Poliisin mukaan tekovälineet olivat kaksi Ikean keittiöveistä.

Miehen tiedetään oleilleen ennen Suomeen tuloaan muun muassa Saksassa ja Sveitsissä. Hänen passinsa ja henkilöpaperinsa löytyivät pian tekojen jälkeen Saksan Dortmundista. HS:n elokuisesta jutusta voit lukea tarkemmin Saksan-vaiheista.

Manifestivideo on tutkinnanjohtajan muistikuvan mukaan kuvattu Brahenpuistossa ulkotiloissa.

Poliisi: Epäilty oli kirjoittanut manifestia tekopäivänä

Epäillyn manifesti oli useita minuutteja pitkä. "Uskonnollissävytteistä julistusta, jossa käydään pohdintaa oikeaoppisuuden ja vääräoppisuuden välillä ja kuka sortaa muslimeja", Töyräs kertoo. Poliisi epäilee, että mies oli kirjoittanut sitä iskupäivän aamupäivänä.

Töyrään mukaan veritekoon johtaneet suunnitelmat näyttävät syntyneen muutaman päivän sisällä ennen iskua.

Poliisin tutkinnassa ei tullut esille mitään erityistä syytä, miksi mies oli tullut aikanaan Suomeen.

Töyräs: "Kun hän tämän manifestinsä kirjoitti. Viimeistään sillä hetkellä hän on antanut itselleen luvan lähteä väkivallan polulle ja silloin hän oli valmis kuolemaan."

Töyrään mukaan mies ihainnoi aiempia iskuja ja marttuurikuolemia. Töyrään mukaan jokainen voi itse arvioida, onko mies nyt pettynyt tai katuvainen.

Töyräs kertoo, että epäilty oli kuulusteluissa asiallinen ja hänen kuntonsa oli ok. "En halua sen tarkemmin ottaa kantaa hänen henkiseen vointiinsa."

Epäillyn lähettämän manifestin vastaanottojamäärästä ei ole tietoa. Viestiryhmissä on poliisin käsityksen mukaan ollut ilmeisesti samanmielisiä ihmisiä. Epäilty on myös itse ollut vastaanottajana vastaavalle, raa'allekin materiaalille. "Hän on ollut kiinnostunut niistä tapahtumista ja kerännyt materiaalia", Töyräs kertoo.

"Kaveripiiri ei ollut radikalisoitunutta"

Töyräs kertoo, että epäillyn kaveripiiristä Suomessa ei kukaan ole tukenut epäillyn radikaaleja ajatuksia. Etsintäkuulutettuna olevan henkilön osalta tutkintaan, onko hän mahdollisesti tukenut epäillyn radikaaleja ajatuksia. Se on oma tutkintahaaransa.

Töyrään mukaan väkivaltasuunnitelmista eivät tutkinnan perusteella tienneet muut ihmiset, mutta Isis-sympatioistaan hän oli kertonut muille aiemmin.

Töyräs kertoo, että epäilty lähti Kaarinasta puolen päivän aikaan liikkeelle. "Hänellä oli ajatuksena muitakin kuin Kauppatorin episodi." Mies oli ensin ollut linja-autoasemalla ja ottanut siellä katsekontaktin varusmieheen, joka oli lähdössä lomalle. Mies oli ajatellut hyökätä varusmiehen kimppuun, mutta luopui ajatuksesta "häiritsevien tekijöiden vuoksi".

Poliisi: Kielteinen turvapaikkapäätös ei syy iskulle

Töyräs kertoo, että kielteinen turvapaikkapäätös ei ole hänen näkemyksensä mukaan ollut syy iskulle.

Nyt tulee kysymyksiä.

Supon arvion mukaan Isisin selviämisen kannalta on jatkossa keskeistä on toiminta ja propagandan levittäminen uusien ihmisten värväämiseksi. "Se tulee vaikuttamaan Euroopan turvallisuustilanteeseen vielä vuosien ajan."

Poliisi kertoo puukotuspäivän tapahtumista näin tiedotteessa: Puukotuspäivän aamuna epäilty siirtyi polkupyörällä Kaarinasta tuttavansa asunnolta, jossa hän väliaikaisesti asui, kohti Turun keskustaa. Kuulusteluissa hän kertoi ottaneensa mukaansa tuttavansa kaksi keittiöveistä.

Turkuun päästyään epäilty vieraili Aurajoen varrella sijaitsevan moskeijan rukoushetkessä ja siirtyi sen jälkeen Turun tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan puistoon. Sieltä hän matkusti linja-autoaseman kautta Turun kauppatorille.

Epäilty puukotti neljää uhria Turun Kauppatorin länsikulmauksessa, Aurakadun ja Yliopistonkadun risteyksen läheisyydessä. Yksi uhreista kuoli. Kolme muuta loukkaantui, yksi heistä vakavasti. Lisäksi epäilty yritti puukottaa yhtä henkilöä, mutta tämä onnistui väistämään iskut.

Tämän jälkeen tapahtumat etenivät Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun risteysalueelle, jossa yksi uhri kuoli ja kolme loukkaantui. Kaksi viimeistä uhria joutuivat puukotuksen uhreiksi Brahenkadulla.

Brahenkadulla Lounais-Suomen poliisilaitoksen partio otti epäillyn kiinni. Kiinnioton yhteydessä toinen partioon kuuluneista poliiseista ampui epäiltyä jalkaan ja toinen käytti etälamautinta, sillä epäilty piti kiinni viimeistä uhriaan kiinni ja uhkasi tätä puukottamisella. Epäilty toimitettiin tämän jälkeen sairaalahoitoon.

Tapahtumat Turun keskusta-alueella kestivät noin 4-5 minuuttia.

Silminnäkijöiden mukaan epäilty oli huutanut tapahtumien aikaan "allahu akbar". Epäilty itse on vahvistanut tämän kuulusteluissa ja kertonut, ettei valikoinut uhrejaan.

Kaikkiaan esitutkinnan aikana on kuultu kymmeniä henkilöitä, myös puukotusten silminnäkijöitä. Esitutkinnan aikana ei ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, että epäilty olisi kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön, vaan hän on toiminut yksin.

Hiltusen mukaan keskeinen uhka on edelleen Isis, joka etsii uusia tapoja toteuttaa ideologiaansa ja jatkamaan toimintaansa.

Supon mukaan uhka-arviota ei ole syytä muuttaa. Nykyisessä uhka-arvioissa mainitaan jo yksittäisten tai pienten ryhmien mahdolliset terroriteot.

Nyt puheenvuoro siirtyy Supon Hiltuselle.

Poliisi ei epäile, että iskuun liittyisi jokin ryhmittymä tai porukka. Yksi henkilö on vielä tavoittamatta, mutta hänen ei epäillä osallistuneen itse iskuun.

"Näen, että manifesti noudattelee samaa tapaa kuin Euroopassa on nähty vastaavia julistuksia", Töyräs sanoo.

Nyt poliisi kertoo mieheltä löytyneestä manifestista. Se oli jaettu myös viestipalvelussa. "Se oli hyvin uskonnollissävytteistä." Siinä mainittiin moneen otteeseen vääryydet islamia kohtaan.

"Tarkoituksena oli, että se olisi jättänyt hänestä jonkinlaisen jälkikirjoituksen", Töyräs kertoo.

Turun joukkopuukottaja oli radikalisoitunut yksin

Tutkinnan perusteella mies oli radikalisoitunut yksin. Iskun syy liittyi Syyrian konfliktiin. "Sillä asialla hän koki olleensa Turun kauppatorilla", Töyräs kertoo.

Poliisin käsityksen mukaan miehen päämääränä oli ollut kuolla poliisin luoteihin.

Tutkinnanjohtajan mukaan mies osoitti vuoden 2017 alussa lähipiirilleen kiinnostusta Isikseen ja Lähi-idän tilanteeseen. Kesään tultaessa hän oli alkanut seurata enemmän Isis-aiheisia videoita ja muuta materiaalia.

Epäiltyä on kuulusteltu seitsemän kertaa

Epäiltyä on kuulusteltu seitsemän kertaa asiallisessa hengessä. "Hän on kertonut omasta puolestaan syitä ja seikkoja, miksi on tekoon päätynyt." "Hän näki itsensä Isiksen soturina ja taistelijana", Töyräs kertoo.

Poliisi on juuri julkaissut tiedotteensa. Tässä ote siitä:

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan Turussa 18. elokuuta tehdyistä puukotuksista. Rikosta on tutkittu epäiltyinä kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana sekä yhdeksänä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Epäilty, vuonna 1994 syntynyt Marokon kansalainen on kaikissa kuulusteluissaan myöntänyt syyllisyytensä puukotuksiin.

Rikosnimikkeet vaihtuivat murhista ja murhan yrityksistä terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi murhiksi ja niiden yrityksiksi puukotuksia seuranneen yön aikana, kun poliisi sai haltuunsa teoista epäillyn omaisuutta, muun muassa hänen julkaisemansa manifestin, jonka hän oli kirjoittanut ja videoinut ennen puukotuksia. Myöhemmin epäillyn puhelimesta löytyi laite-etsinnässä valokuvia ja videoita ISIS-terroristijärjestöstä, samoin hänen tietokoneensa selaushistoria kertoi kiinnostuksesta ISISiin ja väkivaltaan.

Omissa kuulusteluissaan epäilty on kertonut, että hän aloitti ISISiin liittyvään materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen puukotuksia. Myös lähipiirin mukaan epäilty oli osoittanut merkkejä radikalisoitumisesta: hän oli halunnut näyttää ISIS-videoita muillekin ja kertonut pitävänsä järjestön toimintaa oikeana.

Yhtenä syynä tekemiinsä puukotuksiin epäilty kertoo länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Töyrään mukaan poliisi on keskittänyt voimansa siihen, mitä teko pitää sisällään eli minkä rikoksen tapahtuma täyttää. Jo alkuvaiheessa tuli se näkemys, että kyse on terroristisessa tarkoituksessa tehdystä teosta. Lopulta kuitenkin sitten oikeus päättää, mitkä nimikkeet täyttyvät.

Nyt puhuu tutkinnanjohtaja Olli Töyräs. Hänen mukaansa juttu on siirtymässä syyttäjille.

Esitutkintamateriaalia on nyt noin 1400 sivua eli juttua on selvitetty laajasti.

Krp:n Kurenmaa kertoo ensin terrorismirikosten yleistilasta. Kurenmaan mukaan Turun kaltaisia tapahtumia on vaikeaa estää, mutta siihen on nyt panostettu.

Kurenmaan mukaan Lounais-Suomen poliisi toimi esimerkillisesti tapahtumapaikalla ja tutkinnan aikana.

Suojelupoliisista on paikalla erikoistutkija Pekka Hiltunen.

Paikalla ovat keskusrikospoliisista apulaispäällikkö Tero Kurenmaa ja tutkinnanjohtaja Olli Töyräs.

Mutta tutkinta on siis tosiaan nyt valmistunut ja käräjät on odotettavissa. Epäiltyhän on myöntänyt surmanneensa kaksi ihmistä ja haavoittaneensa muita, joten oikeudenkäynti on varmasti edessä.

Epäilty eli Abderrahman Bouanane otettiin kiinni tekopaikalta ja sen johdosta tutkinta lähti heti alusta tehokkaasti liikkeelle. Hänet on määrätty mielentilatutkimukseen puolustuksen pyynnöstä. Sen lopputulos tuskin selviää vielä tänään.

Turun iskusta tiedetään jo entuudestaan melko paljon yksityiskohtia. Onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko tänään jotain merkittävää uutta julki.

Tervetuloa seuraamaan hetki hetkeltä keskusrikospoliisin tiedotustilaisuutta. Poimimme tähän seurantaan tilaisuuden keskeisen annin ja mahdolliset uudet tiedot. Seurantaa tekevät rikos- ja oikeustoimittajat Minna Passi ja Lasse Kerkelä. Tilaisuuden on määrä alkaa kello 13.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  3. 3

   Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  6. 6

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  7. 7

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  10. 10

   Amerikkalaiset ovat löytäneet sisäisen Aku Ankkansa – ja juuri se on tehnyt Yhdysvaltojen politiikasta niin pelottavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Kysyttiin, mitä kuuluu tehdä ja opettaja sanoi, että mitä vaan” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat oppilaille ja opettajille tuttuja, mutta voiko niitä syyttää suomalaisten oppimis­tulosten laskusta? Tilaajille
  3. Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”
  4. Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia
  5. Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan Tilaajille
  6. Asuntolainan koronnousu pelottaa yhä useampaa – Tällaisia korko­suojia eri pankit suosittelevat, mutta kannattaako koko suojaus? Tilaajille
  7. Suomen yrittäjät haluavat oppi­sopimuksen myös korkea­kouluihin – ”Idea olisi, että korkeakoulut aidosti jalkautuisivat työpaikoille”
  8. Kaupustelijat esittelevät taloyhtiöille energian- ja vedensäästöpalveluita isoilla lupauksilla – Jäitä hattuun, yritykset tekevät kuitenkin bisnestä, neuvoo asiantuntija Tilaajille
  9. Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa
  10. Amerikkalaiset ovat löytäneet sisäisen Aku Ankkansa – ja juuri se on tehnyt Yhdysvaltojen politiikasta niin pelottavaa
  11. Perhetausta vaikuttaa yhä enemmän koulumenestykseen
  12. Näytä lisää