Kotimaa

”Ovea ei pidä avata niin kuin olisi himaan menossa” – Ensihoitajaa voi keikalla odottaa mikä tahansa, ja pakoreitti pitää olla aina valmiina

Ammattiliittojen mukaan myös auttajiin kohdistuva uhka on kasvanut, mutta ilmoituksia tapauksista tehdään yhä melko harvoin. Mistä se johtuu ja miltä väkivallan kohtaaminen tuntuu? HS kysyi sitä Helsingin Kallion keskuspelastusasemalla työskenteleviltä ensihoitajilta.

Hätäkeskuksesta tulee tieto rytmihäiriöpotilaasta Helsingin Töölössä.

Ensihoitajat Tiina Tuohino, Kari Kalska sekä Suomessa vieraileva australialaiskollega Elias van Herwaarde ilmestyvät kulman takaa Kallion keskuspelastusaseman ajoneuvohalliin. Eivät juoksujalkaa mutta silti ripeästi: ambulanssi on tien päällä minuutissa.

Heti perään hallin toiselta laidalta lähtee lääkäriyksikkö kohti Pitäjänmäkeä hoitamaan rintakipuista potilasta. Iltapäivä kääntyy kohti iltaa, ja halli alkaa tyhjentyä.

Kello 17.30 perjantaina Helsingin pelastuslaitoksella on käynnissä yhteensä 11 ensihoitotehtävää. Rytmihäiriöiden ja rintakipujen lisäksi kaupungilta on ilmoitettu hengitysvaikeuksista, alhaisesta verensokerista, kaatumisista ja yleistilan heikentymisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”No niin, nyt alkaa tuntua tutummalta menolta perjantai-iltaan”, sanoo kenttäjohtaja ja ensihoitopäällikkö Kari Porthan. Vielä äsken hän vertasi vilskettä huopatossutehtaaseen.


Yläkerrassa kenttäjohtajan huoneessa Porthan syventyy hetkeksi kolmeen näyttöpäätteeseensä, joista näkee kaupungilla käynnissä olevat tehtävät. Tiina Tuohino on palannut keikalta, joten on hyvä hetki kysyä: koetko työsi turvalliseksi?

Palomiesliitto ja Ensihoitoalan liitto nimittäin ilmaisivat tammikuussa huolensa, jonka mukaan väkivallan uhka työssä on lisääntynyt. Liitot vaativat, että väkivalta ensihoitotyötä tekeviä kohtaan pitäisi oikeuskäytännössä tulkita virkamiehen väkivaltaiseksi vastustamiseksi.

Vaikea kysymys, Tuohino sanoo ja miettii tovin.

”Tähän ei voi yksinkertaisesti vastata kyllä tai ei. Koen päivittäin, että minun on turvallista työskennellä. Edellytykset sille on, mutta eihän tämä ala riskitön ole”, hän sanoo lopulta.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn jäsenkyselyiden mukaan peräti kolmannes jäsenistöstä kokee asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa toistuvasti.

”Ensihoito on tässä kärjessä, samoin erilaiset päivystysyksiköt, kehitysvammahuolto sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut. Kun kotona tehtävä työ on lisääntynyt, väkivallan uhka on lisääntynyt myös siellä. Se on erityisesti ollut meillä huolenaiheena”, sanoo työympäristöasiantuntija Anna Kukka.

Tehy on pyrkinyt kiinnittämään huomiota asiakasväkivaltaan jo pitkään, josta esimerkkinä on muutaman vuoden takainen Älä riko hoitajaasi -kampanja.

”Tilastojen mukaan näyttää siltä, että väkivallan kokemus on nousussa. Se johtuu osittain siitä, että työpaikoilla asiasta ollaan tietoisempia ja ilmoitusmenettelyjä on kehitetty. Eriarvoistuminen yhteiskunnassa näkyy näillä aloilla, joissa työntekijät kohtaavat asiakkaan, kun hän on haavoittuvimmillaan.”


”Tilanteita, joissa on fyysisen väkivallan uhkaa tai jopa kontaktia, tulee paljon vastaan mielenterveyspuolella. Mutta kun sen tiedostaa osaksi potilaan tilaa, sen kokee inhimilliseksi eikä potilaasta tai asiakkaasta riippuvaksi”, Tuohino sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella mielenterveysongelmiin liittyviä ensihoitotehtäviä oli viime vuonna 9 300. Tuohinon mukaan työtä leimaa arvaamattomuus.

”Menemme aina tuntemattomaan ympäristöön, vieraaseen kiinteistöön vieraiden ihmisten luokse, emmekä ikinä tiedä, mitä tulee vastaan. Kohteessa voi olla paljon ihmisiä, vilkasliikenteinen tie tai paljon päihteiden väärinkäyttäjiä samassa paikassa.”

Porthan puolestaan pohtii, että työn luonteeseen kuuluu sietää tietynlaista ”verbaalista miekkailua”.

Yksi aukoo päätään, toinen uhkaa vetää turpaan ja joku pyrkii nahan alle sanomalla ”tiedän missä asut”. Potilaat tai omaiset saattavat suuttua, jos potilasta ei tarvitsekaan viedä hoitoon tai sairaala ei ole mieluinen. Päihtyneet ja mielenterveysongelmaiset voivat raivostua odottamatta.

 

”Mihin vedät viivan ja sanot, että tuo on liikaa?”

”Mihin vedät viivan ja sanot, että tuo on liikaa? Se on hankala määritellä. Sairas ihminen ei välttämättä edes tajua, mitä sylki suuhun tuo”, Porthan sanoo. Hän kuitenkin muistuttaa, että väkivaltaan pitää olla ”nollatoleranssi”.

Ammattiliittojen mukaan ensihoidossa arvioidaan sattuvan vuosittain useita satoja uhka- ja väkivaltatilanteita. Lisäksi useita satoja jää niiden mukaan raportoimatta.

Ensihoitotehtävien kokonaismäärään suhteutettuna ilmoitettujen väkivalta- ja uhkatilanteiden määrä on pieni. Esimerkiksi Helsingin pelastuslaitos tilastoi viime vuonna 13 läheltä piti -tapausta, kun tehtäviä oli yhteensä 61 000.

”Uhkatilanteista ei välttämättä tehty mitään ilmoituksia 10–20 vuotta sitten, vaan niistä vain keskusteltiin kahvipöydissä. Viime vuosina niistä on tehty asianmukaiset ilmoitukset, ja on myös mahdollista, että kasvu uhkatilanteiden määrässä ainakin osin johtuisi kattavammasta raportoinnista. Näiden tilanteiden määrä pitää myös suhteuttaa ensihoitotehtävien kokonaismäärään”, sanoo Hyksin linjajohtaja Markku Kuisma.

Kuisma vastaa ensihoitoasioista Husin alueella. Hänen mukaansa uhkaavia tilanteita on lisännyt se, että osa ihmisistä näyttää kadottaneen kunnioituksensa terveydenhuollon työntekijöitä kohtaan.

”He voivat uhkailla ja käyttäytyä entistä röyhkeämmin. Tämäntyyppistä on enemmän.”

Kuisma ei muista 25 vuoden uraltaan, että ensihoitotyötä tekeviä olisi loukkaantunut vakavasti väkivallan seurauksena. ”Lievempiä loukkaantumisia potilaan tai sivullisen aiheuttamana on toki ollut maailman sivu.”

Poliisi lähtee ensihoidon tueksi, jos väkivallan riski on tiedossa. Viime vuonna Husin alueella oli esimerkiksi 462 puukotuksista ja 2 509 pahoinpitelyistä aiheutuvaa ensihoitokeikkaa.


Kari Porthan korostaa työntekijän vastuuta kentällä. Riskeihin pitää varautua, asiakasta pitää osata lukea: onko hän levoton, en kai itse provosoi?

 

”Pakoreitti pitää muutenkin olla mietittynä.”

”Huoneiston ovea ei pidä avata niin kuin olisi himaan menossa: pidät jalkaa oven takana ja raotat ensin vähän. Jos joku meinaa tulla ovesta läpi, saat sen suljettua ja lähdettyä pakoon. Pakoreitti pitää muutenkin olla mietittynä – esimerkiksi huoneessa ovi pitää aina olla selän takana eikä niin, että potilas on välissä.”

Väkivalta on lopulta vain asia muiden joukossa. Arkisempia riskejä ovat työtapaturmat liikenteessä, onnettomuuspaikalla tai potilaan siirrossa. Niihin voi varautua: heijastinliiveillä, asianmukaisilla suojajalkineilla ja oikealla kantotekniikalla.

”Välillä nyppii se, että aina puhutaan siitä väkivallasta. Se on vain yksi lokero meidän työturvallisuudessa. On muitakin riskejä, lähtien vaikkapa hälytysajosta liikenteessä”, Porthan sanoo.

”Meidän tyypillinen potilaamme on kaatunut Mannerheimintielle, jolloin jo autosta hyppääminen vilkasliikenteiselle kadulle on meille riski. Riskitekijöitä on muutakin, kuten työergonomia: en minä täältä asemalta näe, miten Tiina nostelee potilaita.”

Työ on lopulta arkista ja verrattain raskasta. Helsingissä ensihoitotehtäviä kertyy vuorokaudessa 180–200.

Tiina Tuohino muun muassa toivoisi, että ensihoitotyöhön tulisi kuntovaatimukset. Silloin työnantajat voisi velvoittaa järjestämään mahdollisuuden työpaikkaliikunnalle.

 

”Välillä nyppii se, että aina puhutaan siitä väkivallasta.”

Tuohino ja Porthan kuitenkin ajattelevat, että väkivallan uhkatapauksista pitäisi ilmoittaa nykyistä herkemmin. Työnantaja näkisi paremmin, miten ja minkälaisiin tilanteisiin pitää varautua.

Porthan kertoo, että vielä kymmenen vuotta sitten uhkaavista tilanteista ei ilmoiteltu. Hänkin on nähnyt kaikenlaista kolmekymmenvuotisen uransa aikana: alkuaikoina hän sai aseen ohimolleen. Kyseessä oli jäljennös, mutta se selvisi vasta myöhemmin. Kerran hän on tietämättään jutellut henkirikoksen tekijän kanssa paikassa, jonne piti olla turvallista mennä.

Silti kynnys on yhä korkea, Tuohino pohtii.

”Olemme kollegojen kanssa miettineet, että mikä siinä on, kun ilmoituksia ei tehdä – me kuitenkin koemme, että tilanteita tulee usein vastaan. Yksi syy voi olla, että ilmoittaminen on aika monimutkainen prosessi. Työpäivät ovat kiireisiä, ja siihen voi mennä yli puoli tuntiakin, kun täytät ilmoitusta ja keskustelet esimiehen kanssa.”


Laitoshoidon alasajo ja matalampi avunpyyntökynnys lisäävät ensihoitotehtävien määrää

Ensihoitotehtävien määrä kasvaa noin kahden prosentin vuosivauhdilla.

Suurissa sairaanhoitopiireissä kasvu on nopeinta, ja esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä pelkkä väestönkasvu ei selitä tehtävämäärän lisääntymistä. Vuosina 2013–2017 Husin alueen ensihoitotehtävien määrä kasvoi 15 prosentilla noin 177 000:een.

Linjajohtaja Markku Kuisman mukaan taustalla on myös väestön vanheneminen ja kotihoidon lisääntyminen.

”Ihmiset elävät entistä vanhemmiksi, jolloin he käyttävät kaikkia terveyspalveluja – myös ensihoitopalveluja – entistä enemmän. Samalla laitoshoidon alasajo ja kotihoidon lisääminen tarkoittaa, että kotihoidossa on yhä vaikeammin sairaita ihmisiä. Heille sattuu monennäköisiä asioita”, Kuisma sanoo.

Lopulta tehtävämäärien kasvu on monen tekijän summa. Helsingissä vierailee esimerkiksi paljon turisteja, jotka aiheuttavat ensihoitotehtäviä jonkin verran. Kuisman mukaan ihmiset myös pyytävät apua aiempaa herkemmin.

”Nykypäivänä ihmiset osaavat pyytää apua sydäninfarkteissa ja muissa – se on hyvä juttu. Nurja puoli on, että soitetaan herkemmin 112:een myös sellaisissa tilanteissa, jotka aiemmin hoidettiin omatoimisesti perheen sisällä ensiapukeinoin ja maalaisjärjellä.”

 

”Nykyään soitetaan herkemmin 112:een.”

Tehtävämäärien lisääntyminen on huomattu myös sosiaali- ja terveysministeriössä sekä Hätäkeskuslaitoksessa. Yksittäistä syytä kasvulle ei ole, vaan siihen vaikuttavat esimerkiksi sosiaaliset muutokset, väestön vanheneminen sekä viranomaistoiminnan muuttuminen.

Ensihoidon valtakunnallista arviointia vaikeuttaa, ettei tilastoja ole kootusti missään. Erityisasiantuntija Lasse Ilkka sosiaali- ja terveysministeriöstä myöntää, että tilanne on ongelmallinen.

”Yksi perusjuttu ja puute, joka on kuitenkin korjaantumassa ehkä jo vuonna 2019, on ensihoitotiedon kansallisen tietovarannon puuttuminen. Valtakunnallisesti ei löydy luotettavaa dataa ensihoidosta.”

Ensihoitopalvelun kansallisen tietovarannon pohjana olevat tietojärjestelmät mahdollistaisivat myös väkivalta- ja uhkatilanteista tarvittavan tiedon keräämisen.

 


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siviilipoliisit tarkkailivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  2. 2

   Oikeus määräsi Sunny Car Centerin Markku Ritaluoman maksettavaksi yli kuuden miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  4. 4

   Kokoomuksen Orpo vastaa sinisten kritiikkiin Kaj Turusen loikkauksen jälkeen: ”En koe että minä tai kokoomus on pettänyt yhtään ketään”

  5. 5

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  6. 6

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  7. 7

   39-vuotias eläinlääkäri juoksi Guinnessin ennätysten kirjaan Lontoon maratonilla – sai voimaa huudosta, jotka yleensä ärsyttää kaikkia

  8. 8

   Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

  9. 9

   Sähkönsiirtoyhtiö Caruna nostaa hintojaan – kerrostalossa asuvan sähkölasku kallistuu keskimäärin 1,5 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  3. 3

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  5. 5

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  6. 6

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  7. 7

   Kymmenen kuoli ja 15 loukkaantui, kun pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa

  8. 8

   Kokoomuksen Orpo vastaa sinisten kritiikkiin Kaj Turusen loikkauksen jälkeen: ”En koe että minä tai kokoomus on pettänyt yhtään ketään”

  9. 9

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  10. 10

   Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  7. 7

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää