Kotimaa

Verta ja höyheniä teurastamoilta, liuottimia ja myrkkyvesiä – teollisuusvedet sekoittavat puhdistusta niin, että jätevedet voivat päätyä suoraan Itämereen

Jätevesiin pääsee liuottimia, prosessinpesuvesiä ja elintarviketeollisuuden jätevesiä. Ne sekoittavat puhdistamojen toiminnan, jolloin sekä teollisuuden päästöt että asumajätevedet päätyvät puhdistamattomina vesistöihin. Suomessakaan puhdistamolla ei aina tiedetä, minkälaisia jätevesiä sinne tulee. Helsingissä viemäreiden ongelmana on rasva.

Verta ja höyheniä teurastamolta. Käsittelemättömiä jätevesiä kalatehtailta ja elintarviketeollisuudesta. Rasvaa ja meijerituotteita. Prosessinpesuvesiä, liuottimia ja myrkkyvesiä.

Kuntien jätevedenpuhdistamoille tulee paitsi asutuksen myös teollisuuden jätevesiä ympäri Itämerta. Vaikka esikäsittelyn pitäisi lain mukaan toimia EU:ssa kaikilla teollisuuslaitoksilla, huonosti käsitellyt jätevedet ovat yhä iso ongelma. Esikäsittely on puutteellista tai olematonta. Pulmia tuottavat myös laittomat myrkkypäästöt.

Teollisuuden jätevedet sekoittavat puhdistusprosesseja, sillä puhdistamot on räätälöity poistamaan kotitalouksien jätevesistä orgaanista ainetta sekä rehevöittäviä ravinteita, fosforia ja typpeä. Kun sekaan päätyy haitallisia tai myrkyllisiä aineita, koko prosessi vaarantuu.

Myös elintarviketeollisuuden sinänsä haitattomat päästöt voivat sekoittaa jätevedenpuhdistuksen, jos viemäriin syydetään esimerkiksi paljon rasvaisia maitotuotteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pahin seuraus on, jos teollisuuden päästöt ja talousjätevedet päätyvät puhdistamattomina luonnonvesiin. Silloin myös ravinteiden poistamiseksi tehdyt parannukset menevät hukkaan.

Erikoisiin teollisuusjätevesiin on törmännyt muun muassa John Nurmisen Säätiö, joka on keskittynyt Itämeri-hankkeissaan ravinteiden poistamiseen.

Esimerkiksi Viipurissa teollisuuspäästön aiheuttama lietteen hajoaminen on saanut pilvet leijumaan puhdistusaltaiden päällä. Latviassa kemianteollisuuden jätevedet saivat lietteen pomppimaan ja poksahtelemaan. Liettuassa punajuuritehdas puolestaan värjäsi jätevedet pinkiksi, ja Puolassa kosher-teurastamolta virtasi puhdistamolle verenpunaista vettä.

”Ravinteiden puhdistushankkeet alkoivat kerta toisensa jälkeen kärsiä, kun puhdistamoiden prosessit ylikuormittuivat tai eivät toimineet”, kertoo sää­tiön Itämeri-hankkeiden johtaja Marjukka Porvari.

Teollisuusjätevesien hallintaan etsitään parannusta uudella hankkeella, jossa ovat mukana Suomen lisäksi Venäjä, Puola, Viro ja Latvia.Kolmivuotinen Best-hanke (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment) on nimetty EU:n Itämeri-strategian lippulaivahankkeeksi. EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelma rahoittaa 3,6 miljoonaa euroa maksavaa hanketta kaikkiaan 2,9 miljoonalla eurolla.

Helsingin kaupungin johtama hanke polkaistiin käyntiin kuluneella viikolla, kun eri maiden edustajat kokoontuivat Helsinkiin etsimään ratkaisuja teollisuusjätevesiä koskeviin ongelmiin.

Tavoite on parantaa yhteistyötä ja saada aikaan koko Itämeren alueelle yhteinen ohjeistus teollisuusjätevesien käsittelyyn, kertoo projektikoordinaattori Kajsa Rosqvist.

Pilottikohteita on kuusi. Niissä keskitytään muun muassa meijerijätevesien ja teurastamojätevesien aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseen. Puhdistamot kaipaavat myös tietoa siitä, mitä niille jätevesien mukana ylipäätään tulee. Sitä ei tiedetä läheskään aina Suomessakaan.


Mukana olevien maiden edustajat tutustuivat suomalaisiin käytäntöihin Helsingin Viikinmäessä sekä Riihimäen puhdistamolla, joka on saanut jätevesiasiansa kuntoon saneerauksella ja lisäkapasiteetilla. Vielä muutama vuosi sitten ohijuoksutukset Vantaanjokeen olivat yleisiä.

Riihimäellä oman lisänsä käsiteltäviin vesiin tuo Valio. Jätevesissä näkyy, mitä paikallisella maidonjalostamolla kulloinkin valmistetaan. Esimerkiksi kerma kuluttaa happea jätevedestä moninkertaisesti maitoon verrattuna. Valio onkin rakentanut puhdistamolle erillisen varoaltaan riskien hallitsemiseksi.

Maitoteollisuusen jätevedet kiinnostivat etenkin Suomenlahden eteläpuolelta Venäjän Hatsinasta tulleita vieraita. Ongelmia vesilaitokselle on tuottanut Galaktika-meijeri, joka tekee sopimusvalmistajana myös Valion tuotemerkkejä.

Vesilaitoksen johtajan Juri Tsypkaikinin mukaan ylivuodot ovat tuoneet meijerille sakkoja. Nyt ongelma on helpottunut.

”Tehtaan jätevedet tulivat suoraan puhdistamolle ja sekoittuivat muihin vesiin. Nyt tehtaalla on suljettu järjestelmä ja jäte­vedet ovat puhtaampia.”

Vesilaitos haluaa parantaa puhdistustulostaan.


”Jätevedet päätyvät Nevajoen kautta Itämereen. Me haluamme tietää, mitä meille tulee, jotta voimme puhdistaa jätevedet kunnolla. Haluamme tunnistaa ongelmat ja välttyä yllätyksiltä”, sanoo yksikönjohtaja Jaroslav Kononov.

Valion mukaan sopimusmeijerillä on toimintaohjeet myös siihen, miten estetään ympäristövahingot mahdollisessa vesienkäsittelyn ongelmatilanteessa.

”Arvioimme meijerin toimintaa vuosittaisissa auditoinneissa Valion tarkkoja vastuullisuusvaatimuksia vasten. Hatsinan meijeri on läpäissyt auditointimme sekä viranomaisten arvioinnit toiminnan lainmukaisuudesta”, kertoo Valion viestintäpäällikkö Helena Karhujoki sähköpostilla.

”Meijerin jätevesien käsittely toimii normaalisti ja täyttää lainmukaisuuden ja viranomaisvaatimukset”, Karhujoki kertoo nykytilanteesta.

Helsingin Viikinmäelläkään ei aina tiedetä, mitä aineita jätevesien joukossa on.

Isoissa teollisuuslaitoksissa jätevesiasiat ovat kunnossa ja esikäsittely toimii. Sen sijaan pienten ja keskisuurten yritysten ei tarvitse ilmoittaa jätevesistään Helsingin seudun ympäristöpalveluille (HSY).

”Laitoksia on ohjeistettu vaarallisten jätteiden käsittelystä”, kertoo HSY:n valvontainsinööri Heli Lindberg.

Ohjeistettavia aloja ovat esimerkiksi laboratoriot, pesulat, terveydenhuollon laitokset, autokorjaamot ja taidepajat.

Vaarallisten jätteiden kaataminen viemäriin on kielletty kaikilta. Silti niitäkin päätyy viemäreihin. Ja koska puhdistamo käsittelee jätevesistä ennen kaikkea ravinteet, haitta-aineita kulkeutuu myös prosessin läpi vesistöihin sekä lietteisiin, joista jatkojalostetaan kompostituotteita.

”Yllätyksiä tulee aika ajoin”, Lindberg sanoo.

Yllätyksiä aiheuttaa esimerkiksi rasva, joka tukkii putkistot. Sitä päätyy viemäriin sekä ravintoloista että kotitalouksista.

”Rasvatukokset voivat aiheuttaa ylivuotoja viemäreissä sekä vesivahinkoja taloyhtiöissä”, Lindberg sanoo.

Yleisin syy rasvatukoksiin on hänen mukaansa se, että ravintolalla ei ole rasvanerotinta tai sitä ei ole huollettu.

Aika ajoin viemäriin on päässyt myös autopesuloiden liuottimia.

EU-maissa ongelma tiivistyy monesti vanhanaikaisiin toimintakulttuureihin.

”Esimerkiksi Puolassa ja Baltiassa touhu paljastui holtittomaksi. Myös lupaviranomaiset katsovat isojen teollisuuslaitosten toimintaa läpi sormien”, sanoo John Nurmisen Säätiön Porvari.

Venäjällä teollisuuden ei toistaiseksi tarvitse esikäsitellä jätevesiään. Vaikka ympäristölainsäädäntö on tiukka, saastuttajat selviävät sakoilla.

Ongelmallisia ovat etenkin elintarviketeollisuuden jätevedet, sanoo säätiön projektipäällikkö Miina Mäki.

”Esimerkiksi maitotuotteet vaikuttavat paljon hapenkulutukseen, vaikka jätevedet eivät olekaan myrkyllisiä. Rasvat ja herat saavat puhdistuksen helposti sekaisin”, Mäki toteaa.

Pahimmillaan myrkylliset teollisuusjätevedet tappavat bio­logista puhdistusprosessia ylläpitävän bakteerikannan.

Osa jätevesistä päätyy ympäristöön. Esimerkiksi puolalainen nahkateollisuuskylä päästää myrkkyvesiä puhdistamolle ja jokeen, joka on juomavedenkin lähde.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itämeri
 • Jätevedet
 • Saasteet
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Asukas kompastui kotinsa kierreportaissa ja jäi jumiin roikkumaan Tampereella – soitti apua roikkuessaan pää alaspäin, palokunta pelasti

  4. 4

   ”Maailman pahin” supertippuri talttui lopulta – vasta vihoviimeinen antibiootti nujersi brittimiehen Kaakkois-Aasiasta saaman bakteerin

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Harkimo pettyi kärki­paikkojen karattua, arvelee Petteri Orpo HS:lle – Yhteydet venäläisiin liikemiehiin ”eivät ainakaan helpota” pääsyä ministeriksi

  7. 7

   Näyttelijä Natalie Portman kieltäytyi miljoonan dollarin palkinnosta Israelissa ”omantunnon syistä”

  8. 8

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  9. 9

   Maalivahti Niklas Bäckström nautti fanien suosiosta, mutta puhui pettymyskaudestaan: ”Toivottavasti näin ei ikinä jatkossa enää käy

  10. 10

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  4. 4

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  5. 5

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  6. 6

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  7. 7

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä
  3. Asukas kompastui kotinsa kierreportaissa ja jäi jumiin roikkumaan Tampereella – soitti apua roikkuessaan pää alaspäin, palokunta pelasti
  4. Tunti sitten
  5. ”Maailman pahin” supertippuri talttui lopulta – vasta vihoviimeinen antibiootti nujersi brittimiehen Kaakkois-Aasiasta saaman bakteerin
  6. 2 tuntia sitten
  7. New York kieltää autoilun Central Parkissa Manhattanilla – ”Puisto rakennettiin ennen autoja”
  8. Yhdysvaltojen demokraatti­puolue käynnisti oikeus­jutun Trumpin vaali­organisaatiota, Wikileaksia ja Venäjää vastaan
  9. Kolme viidestä suomalaisesta antaa Sipilän hallitukselle arvosanan ”melko huono” tai ”huono” – vain kuusi prosenttia pitää hallitusta hyvänä
  10. Romania harkitsee Israelin-lähetystönsä siirtoa Jerusalemiin
  11. Maalivahti Niklas Bäckström nautti fanien suosiosta, mutta puhui pettymyskaudestaan: ”Toivottavasti näin ei ikinä jatkossa enää käy
  12. Orpo: Huoli Yhdysvaltojen politiikasta varjostaa maailman­talouden nousu­kautta
  13. Harkimo pettyi kärki­paikkojen karattua, arvelee Petteri Orpo HS:lle – Yhteydet venäläisiin liikemiehiin ”eivät ainakaan helpota” pääsyä ministeriksi
  14. Näytä lisää