Kotimaa

”Poliisi on niin tehokas, että huumeiden käytöstä jää kiinni myös ensikertalaisia, nuoria ja alaikäisiä” – HS kysyi asian­tuntijoilta, onko suomalainen huume­politiikka ajan tasalla

”Poliisi on niin tehokas, että huumausaineiden käyttörikoksista jää kiinni myös ensikertalaisia, nuoria ja alaikäisiä”, sanoo kriminologian dosentti Heini Kainulainen.

Poliisin tietoon on tullut tämän vuosikymmenen aikana yli satatuhatta huumausaineen käyttörikosta. Niiden määrä on kasvanut viiden viime vuoden ajan.

Huumausaineen käyttörikoksesta jää kiinni hyvin monenlaisia ihmisiä, kertoo aihepiiristä väitöskirjan laatinut kriminologian dosentti Heini Kainulainen Turun yliopistosta.

”Osa heistä on hyvinkin aktiivisia huumeiden ongelmakäyttäjiä, jotka tekevät muitakin rikoksia. Poliisi on kuitenkin niin tehokas, että kiinni jää myös ensikertalaisia, nuoria ja alaikäisiä”, Kainulainen sanoo.

Pitäisikö huumeiden käytöstä rankaiseminen lopettaa kokonaan?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymys nousi julkiseen keskusteluun tiistaina, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat ottivat kantaa dekriminalisoinnin puolesta.

Tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi perustelivat blogikirjoituksessa näkemyksiään muun muassa sillä, että käyttörangaistuksilla voi olla syrjäyttäviä vaikutuksia. Ne voivat näkyä muun muassa työnhaussa ja aiheuttaa erityistä haittaa varsinkin nuorille.

Hakkaraisen ja Tammen mielestä huumeiden käyttöön tulisi puuttua pikemminkin sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin kuin rikoslailla ja rangaistuksilla.

Myös kriminologian dosentti Kainulainen pitää huumeiden käytöstä rankaisua ongelmallisena.

”Rikosoikeudessa on yleensä lähdetty siitä, että jos ihminen vaarantaa tai vahingoittaa vain itseään, siitä ei rangaista. Käytöstä rankaiseminen voi saada käyttäjät piilottelemaan huumeiden käyttöä ja nostaa kynnystä hakea apua tai hakeutua hoitoon”, hän sanoo.

Kainulainen muistuttaa, että vuonna 2014 tehdyn väestökyselyn mukaan noin 250 000 suomalaista oli kokeillut tai käyttänyt huumeita vuoden aikana.

Huumeita oli kokeillut ainakin kerran 22 prosenttia ammattikoululaisista ja 12 prosenttia lukiolaisista, selvisi vuonna 2015 tehdyssä kouluterveyskyselyssä.

Peruskoulun valtakunnallisen kouluterveyskyselyn (2015) mukaan laittomia huumeita on kokeillut ainakin kerran elämässään 8 prosenttia peruskoulun 8.–9.-luokkalaisista, 12 prosenttia lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista sekä 22 prosenttia ammatillisten oppilaitosten ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista.

Vain harva käyttäjä joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Huumausaineen käyttörikokseen syyllistyy rikoslain mukaan paitsi käyttämällä huumausainetta myös pitämällä hallussaan tai yrittämällä hankkia vähäistä määrää huumeita. Jos huumeita on isompi määrä tai niitä levittää muille, kyse on vakavammasta huumausainerikoksesta.

Käyttörikoksesta seuraa yleensä sakkorangaistus, mutta lievimmissä tapauksissa käyttäjä voi selvitä huomautuksellakin.

Vakavimmat seuraukset voivat koitua siitä, että tieto käyttörikoksesta päätyy poliisin tietojärjestelmään.

Merkintä säilyy järjestelmässä tapauksen mukaan 5–10 vuotta ja voi tulla esiin työ- ja opiskelupaikkoihin pyrkimisen yhteydessä. Tätä pitävät ongelmallisena niin THL:n Hakkarainen ja Tammi kuin Turun yliopiston kriminologian dosentti Kainulainenkin.

HS:n viime elokuussa tekemän selvityksen mukaan käyttörikos voi estää työt esimerkiksi poliisina, palomiehenä, terveydenhuollon ammattilaisena ja korkeana virkamiehenä.


Tamperelaisnuorten parissa työskentelevä kaupungin sosiaalityöntekijä Jenni Vadén pitää hyvänä, että huumausaineen käyttörikoksesta ja sen vaikutuksista on syntymässä julkista keskustelua.

”Edellisestä keskustelusta on jo kauan. Nyt pitäisi käydä keskustelu tämänhetkisen huumetilanteen perusteella.”

Vadénin havaintojen mukaan nuoret ovat hyvin tietoisia siitä, että huumausaineen käyttö on laitonta. Moni ei kuitenkaan ymmärrä, mitä seurauksia kiinni jäämisellä voi olla heille tulevaisuudessa.

”Toisaalta on myös paljon nuoria, jotka ymmärtävät seuraukset, ja käyttörikoksen uhka toimii jollain tavalla. Eri asia on, jättävätkö he uhan takia käyttämättä huumeita vai pyrkivätkö he vain olemaan jäämättä kiinni.”

Vadénin mukaan huumausaineen käytöstä rankaiseminen koskee kasvavaa joukkoa nuoria.

”Ollaan menossa yhä enemmän siihen suuntaan, että käyttörikos koskee ihan kaikenlaisia nuoria. Aikaisemmin huumeiden käyttö on ollut enemmän sosioekonomiseen asemaan tai tiettyyn alakulttuurin liittyvä juttu”, Vadén sanoo.

Hän muistuttaa, että käyttörikoksesta koituu seuraamuksia vain pienelle osalle nuorista. Iso osa nuorisosta ei käytä huumeita.

Helsingissä päivystävät päihdetyöntekijät näkevät, mihin huumekierre voi pahimmillaan johtaa.

”Saatamme olla ainoat selvät ihmiset, joita he kohtaavat koko viikkona”, kertoo asiakkaistaan Jenny Kaasinen-Wickman, joka työskentelee Diakonissalaitoksen Dösä-hankkeessa.

Hankkeen työntekijät liikkuvat kaupungilla ohjaamassa päihteiden käyttäjiä avun pariin. Moni käyttäjä on nuori.

”Huumausainemerkintä poliisin rekisterissä voi olla vammauttava erityisesti nuorelle ihmiselle”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Robert Koski.

Hänen mukaansa päihteiden käyttäjä stigmatisoidaan suomalaisessa yhteiskunnassa herkästi. Tämä vaikeuttaa avun saamista – ja myös sen hakemista, koska käyttäjä tuntee häpeää.

Päihdetyötä tekevät törmäävät häpeään jatkuvasti.

”Välillä asiakkaat eivät uskalla lähteä yksin esimerkiksi lääkäriin”, Kaasinen-Wickman kertoo.

Poliisille huumausaineiden käyttörikokset paljastuvat pääosin muun tutkinnan yhteydessä, kuten häiriökäyttäytymiseen liittyvissä tehtävissä ja liikennevalvonnassa. Yhteensä käyttörikoksia tuli poliisin tietoon viime vuonna vajaat 17 000.

Poliisi ei kuitenkaan kohdista käyttörikollisuuteen suuria resursseja, sanoo huumausainerikoksista vastaava Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi.

”Ne eivät ole poliisille prioriteetti.”

Saukoniemen mukaan valloillaan on väärä käsitys, että poliisi olisi järjestelmällisesti käyttäjien perässä. Hän huomauttaa, että huumerikollisuuden torjunnassa poliisin tavoitteena on panostaa erityisesti vakavampien huumerikosten paljastamiseen ja tutkimiseen.

Saukoniemi kertoo kuitenkin, että yksittäisistä käryistä voi olla poliisille hyötyä laajempien huumerinkien selvittämisessä. Yksittäinen käyttäjä saattaa myös myydä huumausaineita eteenpäin oman käytön rahoittamiseksi.

Huumeiden käytön rangaistavuuteen ei ole tulossa mitään muutoksia ainakaan nykyisen hallituksen aikana, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta.

Hän vetää eri hallinnonalojen huumausainepoliittista koordinaatioryhmää, joka kehittää huumausainepolitiikkaa ja seuraa huumetilanteen kehitystä.

”Koordinaatioryhmän eteenpäin viemät asiat ovat sidoksissa hallituksen politiikkaan. Ei ole mitään näkyviä merkkejä, että nykyinen hallitus olisi luopumassa käytön rangaistavuudesta”, Kotovirta sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin vaikea arvioida, voisiko Suomi luopua huumeiden käytön rangaistavuudesta kaukaisemmassa tulevaisuudessa.

”Kaikki on mahdollista. Aika näyttää, heijastuvatko esimerkiksi nuorten ikäpolvien lievemmät asenteet valtakunnan politiikkaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Huumepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  2. 2

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  3. 3

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  4. 4

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  5. 5

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  6. 6

   Saako paleltumaa hieroa? Suojaako rasvaaminen kasvoja pakkaselta? Miten kylmässä vauva voi nukkua? Asiantuntija vastaa 16 kylmää koskevaan kysymykseen

  7. 7

   ”Ihminen lakkaa piittaamasta elämästään” – valokuvaaja Abdulmonam Eassa kertoo HS:lle, miten Itä-Ghoutan pommisateessa oppii elämään

  8. 8

   Italian poliitikot viis veisaavat valtion velasta – muhiiko maassa EU:n seuraava kriisipesäke?

  9. 9

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  4. 4

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  5. 5

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  6. 6

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  10. 10

   Keskustan kannatus on palautunut hivenen sisäisestä kuohunnasta huolimatta – vihreiden vauhti hyytyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää