Kotimaa

Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

Ikääntyneistäkin adoptiovanhemmista on kysyntää. Esimerkiksi Kiinaan ja Bulgariaan tarvittaisiin lisää sellaisia hakijoita, jotka ovat valmiita ottamaan leikki-ikäisen tai koululaisen.

Kansainväliset adoptiolapset tulevat Suomeen vähitellen yhä vanhempina, leikki- ja kouluikäisinä. Syynä on adoptiovanhemmiksi haluavien ikääntyminen.

”Jos kehitys jatkuu tämänsuuntaisena, meillä ei ole enää hakijoina niitä, jotka voivat toivoa pientä lasta”, kertoo Pelastakaa lapset ry:n kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Irene Pärssinen-Hentula.

Hakijat ovat prosessia käynnistäessään usein 45 vuotta täyttäneitä tai vanhempiakin. Adoptiolaki määrittelee yläikärajaksi 50 vuotta.

”Perheellistymistä on lykätty pitkälle ja lapsettomuushoidot käyty pitkän kaavan mukaan. He eivät voi toivoa ihan pientä lasta, mikä tulee joillekin yllätyksenä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ikääntyneistäkin adoptiovanhemmista on kysyntää. Esimerkiksi Kiinaan ja Bulgariaan tarvittaisiin lisää sellaisia hakijoita, jotka ovat valmiita ottamaan leikki-ikäisen tai koululaisen.

Adoptiolasta hakevien määrä on romahtanut viimeisten kymmenen vuoden aikana kaikissa Euroopan maissa. Näin on käynyt myös Suomessa ja Pelastakaa lapset ry:n lisäksi adoptiojärjestö Interpediassa.

”Kun meillä kymmenen vuotta sitten oli yli 200 hakijaperhettä yhtaikaa jonossa, nyt perheitä on vain 76”, Pärssinen-Hentula kuvaa.

Isoissa kohdemaissa, kuten Thaimaassa ja Filippiineillä, on kova tarve saada lisää hakijoita. ”Tämänhetkiseen kiinnostukseen nähden yhteistyötahojemme tarve löytää eri-ikäisille lapsille perheitä on suuri”, sanoo Pärssinen-Hentula.

Esimerkiksi Thaimaassa on Pelastakaa lapset -järjestön kautta heti 12 hakijapaikkaa vapaana 0–4-vuotiasta lasta hakeville. Paikat ovat vapaana, koska riittävän nuoria eli alle 45-vuotiaita hakijoita ei ole tarpeeksi.

Myös Filippiineille toivotaan hakijoita, joilla olisi mahdollisuus pienen lapsen adoptioon.

Viime vuonna järjestön kautta saapuneista 23 lapsesta kymmenen oli yli 4-vuotiaita. ”Kontaktimaihin lähti paljon eioota. Sopivia hakijoita ei vain ollut, ja hakijoita olisi tarvittu enemmän”, Pärssinen-Hentula kertoo.

Adoptioprosessit ovat nykyään hieman lyhyempiä kuin aiemmin. Suurin osa saa lapsen noin kahdessa vuodessa hakemuksen lähettämisestä, ja nopeampiakin adoptioita toteutuu.

Myös Interpediaan voidaan tiedottaja Marja Utelan mukaan ottaa uusia hakemuksia kaikkiin kohdemaihin tällä hetkellä.

”Hakijamäärä on jatkuvasti vähentynyt vuosien mittaan. Jonkin verran vaikutti myös vuoden 2012 adoptiolaki, joka määritteli ikärajaksi 50 vuotta.”

Interpedian kautta eniten lapsia tulee Etelä-Afrikasta ja Kolumbiasta.

Hakijoiden määrän romahtamiseen järjestöissä nähdään monta syytä.

”Synnyttäjien keski-ikä nousee, ja syntyvyys ylipäätään vähenee. Toisaalta usko lapsettomuushoitoihin on vahva ja menetelmiä pystytään hyödyntämään toisella tapaa kuin kymmenen vuotta sitten”, Pärssinen-Hentula kuvaa.

Myös asenteet adoptiota kohtaan muuttuvat, kun yhteiskunta ja lastensuojelu kehittyvät kontaktimaissa.

”Tämä muutos on nähty vahvasti Kiinassa. Me teemme yhteistyötä keskituloisten maiden kanssa, maiden, joilla on mahdollisuus ylläpitää luotettavaa järjestelmää”, sanoo Pärssinen-Hentula.

Adoption kustannukset ovat järjestön mielestä yksi syy hakemusten vähenevään määrään. Asiaa ei helpota, että yhteiskunnan maksama adoptiotuki on jäänyt vuoden 2009 tasolle.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on vireillä Suomen adoptiolautakunnan aloite adoptiotuen tarkastamisesta. ”Tuki olisi tärkeää saattaa vastaamaan muiden Pohjoismaiden tasoa”, Pärssinen-Hentula perää.

Jotkut perheet joutuvat hänen mukaansa luopumaan lapsihaaveestaan taloudellisista syistä. Kulut voivat nousta pitkästi yli kymmenentuhannen euron.

Samaa sukupuolta olevat parit saivat viime vuonna oikeuden adoptoida perheen ulkopuolelta.

Kyselyitä asiasta on järjestöihin tullut, mutta kansainväliset adoptiot ovat samaa sukupuolta oleville käytännössä kiven alla.

Interpedian yhteistyömaissa, Etelä-Afrikassa ja Kolumbiassa, ei ole kuitenkaan lainsäädännöllistä estettä adoption toteuttamiselle.

Kansainvälisen adoption huippuvuosi oli Suomessa vuonna 2005, jolloin adoptiolapsia saapui yli 300.

Viime vuonna adoptiolapsia tuli 70 ja sitä edellisenä vain 58. Kotimaan adoptioon annetaan vuosittain noin 30–50 lasta vieraslapsiadoptioon eli muuhun kuin perheen sisäiseen adoptioon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Adoptio
 • Adoptioperheet
 • Syntyvyys
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää