Kotimaa

”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

HS vietti lukulomaa edeltävän risteilyn abiturienttien kanssa. Moni kaipaa varmuutta tulevaisuuteen, mutta nuoret uskaltavat unelmoida. Vaikka sitten parrasta, Malediiveista tai todella kalliista autosta.

Nuoriso on pilalla. Tai näin ainakin kuulee sanottavan sukupolvesta ja vuodesta toiseen. Totuus suomalaisista nuorista löytyy kuitenkin yleistyksien takaa.

HS lähti seuraamaan vuorokaudeksi reilun tuhannen abiturientin risteilymatkaa Tallinnaan ja selvittämään, minkälaiset arvot ja toiveet ajavat 1990-luvun lopulla syntyneitä.

Fakta 1: Nuoret juovat humalahakuisesti harvemmin kuin aiemmat sukupolvet.

Perjantaina ennen puoltapäivää parituhatpäinen lauma on pakkautunut Helsingin uuden Länsiterminaalin yläaulaan. Baarityöntekijä työntää lumilaudalla koristeltua minttuviinakärryä ympäriinsä ja kaupittelee unisille nuorille shotteja.

Kuopion klassillisen lukion opiskelijat ovat lähteneet matkaan jo aamun tunteina. Suurin osa abeista on käyttänyt viiden tunnin bussimatkan nukkumiseen.


”Sunnuntaina pitää kyllä palata ruotuun opiskelujen kanssa”, huokaisee Henriikka Hovi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitä ennen on kuitenkin luvassa yhdet kevään ja koko lukioajan ikimuistoisimmista bileistä. Kaveruksille tuleva ilta on yksi niistä harvoista, jolloin juomia kumotaan enemmän kuin pari.

”Meidän kaveripiirissä on aivan täysin hyväksyttyä, jos joku on päättänyt olla käyttämättä alkoholia”, kertoo Siiri Huotari.

Kummallekaan ei ole mahdoton ajatus olla ilman alkoholia pitkiäkin aikoja. Mutta tällä hetkellä ei ole tarvetta totaaliseen kieltäytymiseen.

”Itse kyllä syyllistyn tissutteluun”, Huotari naurahtaa.

Fakta 2: Tulevaisuudeltaan nuoret toivovat merkityksellisiä ihmissuhteita ja hyviä töitä.

Istumapaikat käyvät vähiin, kun abien lauma paimennetaan risteilijän sisuksiin. Luovilla tilaratkaisuilla kaveriporukat mahduttavat itsensä pelikoneiden keskellä, ikkunalaudoille ja porrastasanteille.

Lähemmäs sadan abin porukka on lähtenyt Tallinnaan Tampereen Hatanpään lukiosta. Täällä portaiden alla heitä on tusinan verran.

”Eilen otettiin penkkareissa rauhallisesti, mutta tänään ollaan aloitettu jo hyvissä ajoin”, sanoo Hugo Uusi-Mikkola naurun saattelemana.

Olemme kuulemma törmänneet koko laivan äänekkäimpään porukkaan, musiikkilinjalaisia kun ovat. Lauluesitystä ei kuitenkaan pyynnöistä huolimatta saada.

”Kyllä meistä osa varmaan jatkaa musiikin kanssa ihan ammatiksi asti, mutta itse haluan säilyttää sen harrastuksena”, pohtii Elli Himanen.

Vaikka tulevaisuus ei ole vielä täysin kirkkaana mielessä, on nuorilla kuitenkin haaveita, jotka toivottavasti muuttuvat todeksi.

”Kyllä mä haluaisin kolme lasta.”

”Kaksi tai kolme on hyvä.”

”Mutta ei tietenkään nyt!”

Uusi-Mikkola jää pohtimaan perheen merkitystä hetkeksi.

”Jos ajattelen vaikka jatko-opintojen kannalta juuri nyt, niin kyllä ura menee edelle.”

Samaa sanoo myös Kati Hartikainen, joka haluaa ainakin opiskella ammatin ennen kuin perhe-elämä tulee ajankohtaiseksi.

”Mää haluan eläinlääkäriksi.”

Fakta 3: Tupakointi ei ole enää suosittua.

Laivan tax freessä jonoja ei näy. Kuullun perusteella nuoret säästelevät rahojaan sataman alkoholiparatiiseihin. Eniten ihmisiä löytyy Burger Kingin edestä. Jotain on syötävä, koska ilta on pitkä ja vielä kokonaan edessä.

Risteilijän ulkokannella on vielä tax freetäkin hiljaisempaa. Tupakointipaikalla näkyy muutamia aluksella matkustavia turisteja sekä huomioliiveihin pukeutuneita työntekijöitä.

Hetken odottelun jälkeen kolme abia kävelee katoksen alle sytyttelemään pikkusikareita. Aika nopeasti sormia alkaa kuitenkin paleltaa merituulen kylmettämässä pakkassäässä.

”Ei kukaan mun kaveripiirissä röökaa”, sanoo sisällä porukkaan liittynyt tuusulalainen Ohto Muinonen.

Nuuskaaminen on hänen mielestään enemmän nykynuorten heiniä, mutta tupakkaa ei kulu.


”Ehkä jossain bileissä jengi käy tupakalla, mut ei sitä päivittäin polteta”, jatkaa vierestä Alex Kimmo.

Muut nyökyttelevät vieressä.

”Ja haiseekin niin pahalle”, Kimmo lisää.

Tupakkatauoilla istumisen sijaan he ovat ainakin kevään ajan päättäneet keskittyä opiskeluun.

”En mä mitään huonoja papereita lukiosta halua”, kertoo Kimmo.

Fakta 4: Nuorten asenteet huumeita kohtaan ovat lieventyneet.

Kuuden jälkeen abit ovat päässeet määränpäähänsä Tallinnan Viru-hotelliin, joka on tänäkin vuonna varattu abien valtavaksi juhlatilaksi. Siellä juhlii tänä viikonloppuna tuhansia lukiolaisia.

Alkuillalla abihotellin käytävillä on vielä hyvinkin rauhallista, mutta huoneissa on tunnelmaa sitäkin enemmän.

”Ihan helvetin kuuma”, joku huutaa sängylle kaatuneena.

Eikä ihme, sillä yhteen huoneeseen on pakkautunut 15 kaksoistutkinto-opiskelijaa koulutusyhtymä Tavastiasta.

Yhteistanssien alettua Janne Cederlund ja Roni Dalin ovat karanneet rauhoittumaan kylpyhuoneeseen. Somen päivittämisen jälkeen keskustelu kääntyy tällä viikolla paljon huomiota saaneeseen huumelainsäädäntöön.

”Jos joku polttelee paljon, niin se saa kyllä tosi nopeasti kyseenalaisen maineen.”

”Niin, kyllä kannabista kokeilla voi, mutta kovia huumeita ei missään tapauksessa.”


Myös Eveliina Mikkola saapuu keskustelemaan alati lämpenevään kylpyhuoneeseen.

”Mutta miksi pitäisi sallia enemmän aineita, kun jo valmiiksi on alkoholi ja tupakka, joita ihmiset käyttää?”

”Niin, mutta sitten valtio saisi siitä verotuloja”, Dalin jatkaa.

”Ja oishan sillä hei työllistävä vaikutus!”, huikkaa Cederlund, nyt jo joku sylissään.

”Niin, ehkä sairaanhoidossa potilaitten takia”, Mikkola naurahtaa.

Fakta 5: Nuorten usko omaan tulevaisuuteensa on vahvistunut.

Siirrymme käytävän toiseen päähän, jossa koputuksen jälkeen oven tulee avaamaan hyväntuulinen Siiri Hietala.

Sisällä Hietalan huoneessa on hartaan keskittynyt tunnelma. Peilien edessä käy huiske, kun peitevoiteet, korostuspuuterit ja luomivärit löytävät paikkansa nuorten kasvoilta.

”Voi perkele, nyt tätä glitteriä on poskilla saakka”, tuhahtaa alajärveläinen Laura Aho.

Tämä laittautumistuokio ei ole mikään kiirehditty toimitus. Jokainen hiussuortuva suoristetaan erikseen, tyvet kohotetaan ja oikeanlaiset irtoripsetkin pitää valita.

Samalla puhe kääntyy alajärveläisten nuorten tulevaisuuden suunnitelmiin.

”Mikään opiskelupaikka ei tunnu vielä oikein omalta”, Aho sanoo.

Sängyllä istuvalla Paloma Rantakankaalla haaveet vievät vaatesuunnittelun suuntaan, sillä ompelu on ollut jo pitkään rakas harrastus.

”En oikein tiedä mitä mieltä olen avioliitosta, mutta perheen haluan. Ja ison hienon talon”, Aho jatkaa peilin äärestä.

”Niin ja Malediiveille haluan matkustaa ennen kuin ne uppoavat!”

Perheen suhteen samoilla linjoilla on myös Hietala, jolle lapset ovat olleet aina tärkeitä. Myös sisko Sirja Hietala on pitkälti samaa mieltä, vaikka mitään kiirettä perheelle ei olekaan.

”Nyt voi elää nuoruutta. Sitä vartenhan täälläkin ollaan. Mutta joskus haluan olla siinä tilanteessa, ettei mitään puutu.”


Kello 00.52 alakerran yökerhossa soi Justin Timberlaken vuonna 2006 julkaisema Sexyback. Kappaleen julkaisuvuonna suurin osa tämän päivän juhlijoista on ollut seitsenvuotiaita peruskoulunsa aloittavia lapsia. Nyt helmikuisena yönä he pomppivat ja kiljuvat kappaleen tahdissa aikuisuuden ja nuoruuden ristiaallokossa.


Vuorokauden aikana ehdimme keskustella kymmenien nuorten kanssa. Heistä jokainen kertoi odottavansa tulevaa, oli se sitten kesätyö, armeija tai yliopistojen pääsykokeet. Yksi haaveili CS:GO -pelin ammattilaisuudesta ja toinen mahdottoman hienosta autosta. Yhden tupakkapaikalla tavatun nuoren miehen suurin toive oli kasvattaa samanlainen parta kuin NHL-pelaaja Brent Burnsilla.

Fakta

Viru-hotellissa juhlivat tänä viikonloppuna tuhannet


 Lukiourakkansa päättävät abiturientit ovat juhlineet lukulomalle lähtöä merillä seilaten jo 24 vuoden ajan. Ensimmäiset abiristeilyt järjestettiin vuonna 1994.

 15 000 abiturienttia lähti risteilemään tänä viikonloppuna Helsingin ja Turun satamista. Osa abeista suuntasi Tallinnaan hotellijuhliin, mutta suurin osa juhli yön ylitse risteilylaivoissa.

 Alaikäinen osallistuja tarvitsee abiristeilylle mukaan huoltajan. Lähes kaikki abiristeilylle osallistuvat ovat kuitenkin täyttäneet 18 vuotta.

 Torstain ja sunnuntain välisenä aikana 5 500 abiturienttia majoittui Tallinnan Viru-hotellissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Opiskelu
 • Kotimaa
 • Anne Kantola
 • Risteilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää