Kotimaa

Monet tiedustelut toimivat täällä jo – ilman kirjoitettuja pelisääntöjä

Venäjänkin kanssa voidaan tehdä yhteistyötä, jos se palvelee Suomen etua, sanoo suojelupoliisi. Käytännössä tiedusteluyhteistyö on tiivistä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen kesken.

Ainakin Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:lla, Britannian ulkomaantiedustelu MI6:lla, Ruotsin sotilas- ja siviilitiedusteluilla sekä Venäjän ulkomaantiedustelu SVR:lla ja sotilastiedustelu GRU:lla on HS:n tietojen mukaan nimetyt edustajat Suomessa.

Yhdysmiehiksi kutsutut edustajat toimivat lähettäjävaltion lähetystöissä, mutta todellisuudessa tiedusteluväkeä on kohdemaissa ilmoitettua enemmän.

Yhdysmies on eräänlainen diplomaatin, byrokraatin ja tiedustelijan yhdistelmä.

Tiedustelusta ei ole säädetty diplomaattisuhteita säätelevässä Wienin yleissopimuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan sopimuksessa säädetään, että vastaanottajavaltio saa koska hyvänsä ilmoittaa, että lähettäjävaltion nimetty diplomaatti ei ole tervetullut ja määrätä tämän poistumaan maasta. Menettelyä ei tarvitse perustella.

HS:n tietojen mukaan Suomi on karkottanut varsinkin Venäjän lähetystön diplomaatteja heidän tiedustelutehtäviensä vuoksi.

 

Yhteistyö on tiivistä ainakin Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Britannian kanssa.

Suojelupoliisin mukaan sillä on ”kymmeniä kansainvälisiä kumppaneita, ja tiiveintä yhteistyö on Pohjoismaiden kesken”.

”Suojelupoliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä päivittäin. Keskeisimmät kansallisen turvallisuuden uhkat ovat luonteeltaan rajat ylittäviä, ja toimintaympäristön muuttuessa kansainvälisen yhteistyön rooli on korostunut”, Suposta kerrotaan. Puolustusvoimat ei kommentoinut asiaa HS:lle.

Lähetystöjen lisäksi ulkomaisten tiedusteluelinten edustajia saattaa työskennellä toisissa tiedusteluorganisaatioissa. He eivät ole myyriä, jotka yleensä rekrytoidaan tiedusteltavasta kohteesta, vaan nimettyjä yhdyshenkilöitä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen signaalitiedustelua tekevällä NSA:lla on läheisempää yhteistyötä tekevissä valtioissa, kuten Britanniassa, oma yhteyshenkilötoimisto. Toimistossa toimii NSA:n lisäksi Britannian signaalitiedustelun GCHQ:n virkailijoita.

Tiedustelusta ei ole voimassa kansainvälisiä oikeudellisesti sitovia yleissopimuksia. Sääntöjä toki on, mutta ne perustuvat lähinnä herrasmiessopimuksiin. Kylmän sodan aikaan herrasmiessopimukset olivat herrasmiesmäisempiä, ja tiedustelijat tunsivat toisensa vähintäänkin ulkonäöltä.

Nykyään ulkomaisia tiedustelijoita on yhtä paljon kuin ennen, mutta heidän tehtävänsä ovat erilaisia, yksi HS:n lähde kertoo. Henkilötiedustelusta on siirrytty yhä enemmän tietoverkkoihin. Niinpä myös tiedustelu on erilaista, eivätkä tiedustelijat välttämättä tapaa kohteitaan koskaan. Vain harva tietoverkoissa tehtävä tiedustelutoiminta edellyttää kuitenkaan paikanvaihtoa esimerkiksi Suomeen.

Varsinkin Venäjän muuttunut kulttuuri on tehnyt heidän tiedustelijoistaan röyhkeämpiä, jopa arrogantteja, kertoo HS:lle eräs tiedustelussa vielä viime vuosina työskennellyt suomalainen. Verrattuna moniin muihin tiedustelupalveluihin Venäjällä on hyvät henkilöstöresurssit, eikä tiedustelijoilla ole erityisiä rasitteita kotimaansa lakien noudattamisesta.

Uudenlaiset ihmiset luovat myös uudenlaista toimintakulttuuria. Vanhanaikaiset ”kunniakoodit” ovat väistymässä tai väistyneet uusien sukupolvien ja uusien tiedonhankintakeinojen mukana.


Puolustusvoimat on tehnyt laajaa yhteistyötä ulkomaisten tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden kanssa, hallituksen esityksessä sotilastiedustelulaiksi kerrotaan.

”Yhteistyön avulla varmistetaan valtion turvallisuuden ylläpitämiseksi tarpeellisten ulkomaisten tiedustelutietojen saaminen”, esityksessä lukee.

HS:n tietojen mukaan osa Suomessa toimivista ulkomaisista tiedustelupalveluista tekeekin yhteistyötä sekä Puolustusvoimien että Supon kanssa, tehtävästä riippuen. Yhteistyö on tiivistä ainakin Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Britannian kanssa. Esimerkiksi USA:sta Suomi on jo pitkin 2010-lukua saanut enemmän informaatiota kuin se edes tarvitsisi.

”Suomalaisista ulkomaiset kumppanit Suomessa tuskin keräävät tietoa, ainakaan ilman, että joko Supo tai sotilastiedustelu olisi toiminnasta tietoinen”, arvioi HS:lle Yhdysvaltojen johtamaan Five eyes -tiedusteluyhteistyöhön perehtynyt lähde.


Ulkomaisten tiedustelupalvelujen mielenkiinto kohdistuu yleensä kolmansien maiden kansalaisiin, esimerkiksi Britannian mielenkiinto Suomessa kohdistuu Britannian kansalliseen etuun ja sille mahdollisesti uhan muodostavien yksilöiden tai ryhmien toimintaan.

”Läntisistä tiedustelupalveluista taipuvaisin omien sääntöjensä luomiseen on Israel”, HS:n läntiseen tiedusteluyhteistyöhön erikoistunut lähde kertoo. Tämä ei tarkoita, että Israelin tiedustelu olisi epäystävällinen, mutta se sooloilee.

Suomen ja Venäjän tiedustelut eivät tiettävästi tee juurikaan yhteistyötä. Supon mukaan näinkin voidaan menetellä, jos se on Suomen etujen mukaista. Nykyään venäläisten kanssa tehdään yhteistyötä tarpeen vaatiessa terrorismintorjunnassa.

Fakta

Näistä eduskunta nyt keskustelee


 Tiedustelulainsäädäntö jakautuu lakeihin sotilas- ja siviilitiedusteluista sekä niiden valvonnasta.

 Tiedustelulakien voimaan saattamiseksi Suomen perustuslakia on muutettava viestinnän luottamuksellisuuden osalta. Tähän tarvitaan eduskunnassa viiden kuudenneksen äänienemmistö, eli teoriassa 167 kansanedustajan 200:sta on äänestettävä muutoksen puolesta. Muutoin perustuslain muutoksen pitää odottaa seuraavien eduskuntavaalien yli.

 Perustuslain muuttaminen on vain yksi lainsäädännön kipupisteistä. Myös tiedustelun valvonta mietityttää monia. Valvonnasta vastaisivat eduskuntaan perustettava tiedusteluvaliokunta ja tietosuojavaltuutetun toimiston yhteyteen nimitettävä tiedusteluvaltuutettu.

 Paljon keskustelua on herättänyt lakeihin sisältyvä tietoliikennetiedustelu, joka mahdollistaisi toteutuessaan Suomen rajat ylittävän internetliikenteen tiedustelun. Käytännön toteutuksesta vastaisi Jyväskylän Tikkakoskella sijaitseva Puolustusvoimien viestikoekeskus, joka toteuttaisi tiedustelua myös suojelupoliisin tilauksesta.

 Tiedustelulainsäädännössä säädettäisiin myös monista muista tiedustelukeinoista, esimerkiksi salaisista paikkaetsinnöistä, peitetoiminnasta, valeostoista sekä tarkkailusta.

  Luvat erilaisille tiedustelukeinoille myöntäisi tiedusteluoikeuksiin perehtynyt tuomioistuin. Oikeudeksi on kaavailtu Helsingin käräjäoikeutta.

  Hallituksen esitykset sotilastiedustelulaiksi on luettavissa tästä linkistä, siviilitiedustelulaiksi tästä sekä laiksi tiedustelun valvonnasta tästä. Linkit johtavat eduskunnan sivuille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää