Kotimaa

Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

Vaarallisuusarvioita tehdään vuosittain vain muutama, mielentilatutkimuksia noin sata.

Tiistaina Itä-Suomen hovioikeudessa ilmeni, että sarjahukuttamisjutussa syytettyä Pekka Seppästä on pidettävä ”erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle ja vapaudelle”. Asia tuli esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mielentilatutkimuksessa 52-vuotiaasta Seppäsestä.

Oikeudessa käsiteltiin Pohjois-Karjalassa tapahtuneita hukkumistapauksia, joista Seppänen jo käräjillä tuomittiin 14,5 vuoden vankeuteen.

Seppäsenkin läpikäymä vaarallisuusarvio on hyvin harvinainen toimenpide, jollaisia tehdään Suomessa vain muutama vuodessa. Ne tehdään aina mielentilatutkimuksen yhteydessä, joita valmistuu nykyisin noin sata vuodessa. Arvio tehdään tuomioistuimen pyynnöstä ihmisistä, joiden taustalla on vakavia ja toistuvia väkivallantekoja.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoo, että arvioon tarvitaan erittäin laaja tietopohja ihmisen koko elämästä. Hän kommentoi vaarallisuusarvion tekemistä yleisellä tasolla, ei Seppäsen tapausta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielentilatutkimuksen ja sen aikana tehtävän vaarallisuusarvion teko kestää enintään kaksi kuukautta, harvinaisissa erityistapauksissa enintään neljä kuukautta. Sillä saadaan hyvinkin tarkka kuva ihmisen elämästä ja tilasta tutkimuksen aikana.

”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki asianomaista koskeva tieto, mitä maailmasta löytyy. Siellä on esimerkiksi eläkekertymä, sosiaalipuolen paperit, terveyspuolen paperit, mahdolliset Puolustusvoimien asiakirjat, rikoshistoria, koulutustiedot, ihan kaikki minkään salassapidon estämättä”, Lauerma sanoo.

Tutkimus on tiimityötä, jota vetää oikeuspsykiatrian erikoislääkäri. Siihen kuuluu myös testaamisen hyvin hallitseva psykologi ja sosiaalityöntekijä, joka kokoaa ihmisen tiedot. Hoitajat puolestaan tarkkailevat potilasta osasto-oloissa tarvittaessa vuorokauden ympäri.

Joissain hyvin harvinaisissa tapauksissa, jos potilas on esimerkiksi ulkomaalainen, saatetaan pyytää tarkentavia lausuntoja myös kulttuuriantropologilta tai politiikan tutkijalta.

Samoin omaisille ja tutuille voidaan lähettää kaavakkeita täytettäviksi, ja heitä voidaan haastatella.

”Saatuun tietoon tulee tietysti suhtautua soveliaan kriittisesti, koska omaisiin voi kohdistua painostusta tai heillä voi olla erityisiä kaunoja tutkittavaa kohtaan.”

Miten tarkkaan arvioon vaarallisuudesta sitten voidaan päätyä? Lauerma sanoo, että tulevaisuuden ennustaminen on aina epävarmaa ja ihmisen elämä on täynnä epävarmuustekijöitä, jotka voivat muuttaa sen kulkua.

”On selvää, että siinä voidaan puhua vain tietystä riskitasosta. Ei meillä missään tapauksessa ole kristallipalloa käytössä, mutta on mahdollista tehdä suuntaa antava arvio ihmisen väkivaltariskin suuruudesta”, hän sanoo.

Jos henkilö todetaan vaaralliseksi, sillä voi olla iso vaikutus vankeusrangaistukseen. Jos ihminen on todettu vaaralliseksi, hän pysyy vankilan seinien sisällä paljon normaalia pidempään, sillä hän voi anoa pääsyä ehdonalaiseen vasta istuttuaan viisi kuudesosaa tuomiostaan. Tällöinkin kyse siis on vain anomisesta, ei automaattisesta pääsystä ehdonalaiseen.

Vaarallisuusarvioitaviksi joutuvat ihmiset harvoin heittäytyvät hankaliksi tutkimuksen aikana, Lauerma kertoo.

”Ihmiset ovat yleensä jollain lailla kiitollisia tai ainakin suhtautuvat myönteisesti, kun joku on heistä näin tavattoman kiinnostunut. Vastaan haraaminen on harvinaista. Toki joukossa on niitä, jotka pyrkivät antamaan itsestään jollain lailla suuntaan tai toiseen todellisuudesta poikkeavan kuvan. Mutta sen tunnistamiseen on metodeja.”

Hukuttamisista syytetyn Seppäsen tapaus on poikkeuksellinen henkirikosvyyhti. Hukkumiskuolemat tapahtuivat vuosina 2007–2014 Liperissä syytetyn mökin läheisyydessä.

Hänen lähipiirissään olleet ihmiset ovat olleet oikeuden mukaan alisteisessa suhteessa Seppäseen ja pelänneet häntä. Pelon vuoksi osa halusi oikeudessa todistaa sermin takaa niin, ettei Seppänen nähnyt heitä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten tammikuussa 1965 syntyneen Seppäsen vankeuteen kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä, heitteillepanosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta 14,5 vuoden vankeuteen. Hovioikeus antaa tuomionsa tapauksessa ensi tiistaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Väkivaltarikokset
 • Oikeudenkäynnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää