Kotimaa

”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

Suomeen saapui viime vuonna yli 800 intialaista erityisasiantuntijaa. Valtion mukaan heidänlaisiaan tarvittaisiin kipeästi myös lisää.

Intialainen Amit Nath on ollut Suomessa vasta viisi päivää, mutta hänellä on jo paljon sanottavaa täkäläisestä työelämästä.

Ensinnäkin ihmisten palkitseminen ja eteneminen urallaan perustuvat henkilökohtaisiin saavutuksiin. Täällä myös arvostetaan kovaa työtä ja luotettavuutta. Lisäksi työelämä on järjestäytynyttä, tehokasta ja yrittäjähenkistä.

Nath on hyvin kohtelias mies mutta vakuuttaa puhuvansa kokemuksesta: ennen Suomeen tuloaan Nath asui Intian lisäksi useissa Kaakkois-Aasian maissa, kuten Malesiassa. Nyt hän on Suomessa tietoturvayhtiö F-Securen Helsingin-toimistossa myynnin tuen globaalina johtajana.

”En halua nimetä maita, mutta monissa paikoissa voi saada epäreilua kohtelua, vaikka olisi kyvykäs”, Nath sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomi saa Nathista hyvän veronmaksajan ainakin kahdeksi vuodeksi. Lisäksi hän on verkostoitunut ammattilainen, joka kenties myöhemmin kertoo kokemuksistaan muillekin ja toimii suomalaisten työmarkkinoiden airuena maailmalla.

Suomeen tuli viime vuonna Euroopan ulkopuolelta runsaasti Nathin kaltaisia työntekijöitä, mutta hallituksen mielestä heitä tarvittaisiin vielä enemmän.

Tammikuussa julkaistu maahanmuuttopoliittinen ohjelma tähtää työperäisen maahanmuuton lisäämiseen. Yhtenä tavoitteena on houkutella tänne etenkin hyväpalkkaisia erityisasiantuntijoita.

Heitä tarvitaan maksamaan veroja, kohentamaan huoltosuhdetta ja edistämään työmarkkinoiden kansainvälistymistä tilanteessa, jossa Suomen työväestö pienenee 10 000:lla vuodessa.

Suunta on jo oikea: Euroopan ulkopuolelta saapuville erityisasiantuntijoille myönnettiin ensimmäisiä oleskelulupia viime vuoden tammi–marraskuussa noin 1 300, peräti 28 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös tarveharkintaisia työlupia myönnettiin enemmän kuin vuosiin.

Hyväpalkkaisista erityisasiantuntijoista noin 800 eli valtaenemmistö oli intialaisia, ja lähes kaikki tulivat Suomeen it-alan töihin. Yleisimpiä nimikkeitä ovat tietotekniikan insinööri, ohjelmoija ja pelisuunnittelija.


Myös Tampereen Hervannassa on runsaasti intialaisia työntekijöitä.

Ranjeeth Shetty työskentelee Optofidelityssä, joka tekee mittaus- ja testausjärjestelmiä älylaitteiden tuotekehitykseen.

Aluksi Shetty ajatteli joka talvi muuttavansa pois, mutta Suomen kesät saivat aina toisiin ajatuksiin – samoin toimiva yhteiskunta, korruption puute ja lopuksi suomalainen vaimo, hän kertoo.

”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia. Kun joku tekee jotain keskinkertaista Yhdysvalloissa, kaikki on aivan hienoa ja mahtavaa. Täällä riittää, että antaa työn puhua puolestaan.”

Optofidelity sai presidentin kansainvälistymispalkinnon ja siirtyi viime vuonna kiinalaisomistukseen.

Vieressä Sounak Bhattacharya kertoo opiskelevansa vielä teknillisessä yliopistossa töiden ohella.

”Suomessa ei ole sellaista hierarkiaa kuin Intiassa. Siellä pomo on monella tapaa ylempänä, ja Suomessa sellaista ei ole. Tunnen enemmän olevani yhdenvertainen.”

Toinen hänen havaintonsa liittyy työntekijän yksityisyyteen.

”Täällä ei kysellä henkilökohtaisia asioita niin tarkkaan kuin Intiassa. Jos vaikka pitää lähteä aikaisin iltapäivällä töistä, ei kysellä syytä. Intiassa kyseltäisiin henkilökohtaisempia asioita. Suomessa saa myös enemmän vastuuta töissä.”

Nikhil Pachhandara taas on neljäntoista Suomessa vietetyn vuoden aikana huomannut, että suomalaiset ovat alkaneet puhua englantia rohkeammin ja ujostelu on vähentynyt. Hän arvostaa suomalaisessa työyhteisössä suorapuheisuutta, luottamusta ja sitä, että sopimukset pidetään.

Amit Nath pitää maanmiestensä osuutta Suomessa yllättävänä mutta ymmärrettävänä. Hän otaksuu aivan oikein, että intialaisia työllistävät etenkin isot it-yritykset.

”Me tuotamme tajunnan räjäyttävän määrän tieteiden ja matematiikan alojen akateemisen loppututkinnon suorittaneita. On luonnollista, että he etsivät mahdollisuuksia kotimaansa ulkopuolelta.”

Ulkomaalaiset erityisasiantuntijat päätyvät kuitenkin Suomeen usein kansainvälisten suomalaisten yritysten houkuttelemina. Niille on luonnollista etsiä osaamista rajojen ulkopuolelta.

Nath työskenteli jo valmiiksi suomalaisen yrityksen leivissä ja oli myös käynyt Suomessa. Vaikka hän on ollut Suomessa vasta päiviä, hän tiesi jo etukäteen Suomesta paljon.

”Jos käytän omaa työnantajaani esimerkkinä, F-Secure etsii parhaita kykyjä ilman alueellisia rajauksia. Olen tästä ylpeä”, Nath sanoo.

F-Securella työskentelee Helsingin- ja Oulun-toimistoissa noin 30 eri kansalaisuuden edustajia.

Vakiintuneet ulkomaalaisväestöt houkuttelevat tyypillisesti myös muita samoista maista olevia.

Nath sanoo, että hänelle asialla ei ollut merkitystä. Maailmankansalaisena hän jopa hieman kummeksuu puhetta intialaisista.

”Luulen, että minulla on enemmän suomalaisia kuin intialaisia ystäviä. F-Securen kaltaisissa yhtiöissä me olemme ensisijaisesti vain ihmisiä.”

Perhe on monelle kynnyskysymys


Työvoiman houkuttelu Suomeen ei ole aivan vaivatonta. Sisäministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön viime syksynä pitämän asiantuntijaseminaarin perusteella suomalaisten työpaikkojen kilpailukykyä heikentävät huono palkka ja verotus.

Myös suomen kieli ja ulkomaalaisyhteisöjen pienuus vähentävät innokkuutta tulla Suomeen. Osa ulkomaalaisista työntekijöistä lähtee maasta, kun puoliso ei viihdy Suomessa tai löydä täältä töitä.

Oleskelulupaprosessiakin pitäisi sujuvoittaa, kun osaajista joutuu kilpailemaan vaikkapa Tukholman ja Lontoon kanssa.

Amit Nath kertoo olevansa väitteistä osin tai täysin eri mieltä.

Hänen mukaansa oleskeluluvan saaminen kesti 72 tuntia siitä, kun hän oli käynyt jättämässä sormenjälkensä Suomen lähetystöön. Se jo itsessään on hänestä käyntikortti Suomelle.

Suomen kielen Nath myöntää vaikeaksi mutta korostaa, että kansainvälisessä työympäristössä se ei haittaa.

Palkka ja verotus ovat Nathin mukaan suhteellisia asioita: Suomessa hän maksaa paljon veroja mutta saa vastineeksi julkisia palveluja, kuten terveydenhuollon.

Nath kertoo maksavansa Intiassa 40 prosenttia tuloveroa, mutta se ei takaa hänelle koulutusta, terveydenhuoltoa eikä eläkekertymää.

”Minä olen sitä mieltä, että Suomi on houkutteleva maa.”

Toistaiseksi Nath on kuitenkin Suomessa yksin. F-Secure tarjosi Nathille paikkaa tammikuussa. Päätös piti tehdä parissa viikossa, ja lopulta vaimo ja kolme lasta jäivät Delhiin.

Nath myöntää, että perhe olisi todennäköisemmin seurannut häntä, jos vaimon työllistyminen olisi ollut varmempaa.

”Luulen, että olisi erityisen järkevää Suomelta kannustaa perheenjäseniäkin muuttamaan.”

Lisäksi ulkomaalaisia opiskelijoita kannattaisi Nathin mielestä houkutella Suomen korkeakouluihin: työvoiman lisäksi heistäkin jalostuisi suomalaisen työelämän lähettiläitä maailmalle.

Oikaistu 21.2. kello 7:05: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Suomeen saapui viime vuonna 800 intialaista erityisasiantuntijaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Maahanmuutto
 • Ossi Mansikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen

  7. 7

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  8. 8

   Usain Bolt näytti, mitä nopeus jalkapalloilussa merkitsee – teki päällään maalin Dortmundin puolustajan nenän edestä

  9. 9

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  7. 7

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  8. 8

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  9. 9

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  10. 10

   Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan
  3. Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin
  4. Tumblr kertoo venäläisten levittäneen blogipalvelun kautta väärää tietoa Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan
  5. Maahanmuuttajien työllisyys on Suomessa selvästi heikompaa kuin naapurimaissa – työministeri Jari Lindström haluaa uusia toimia, muttei tarkenna mitä
  6. KalPa koki mustan hetken, mutta tuli väkisin rinnalle ja ohi
  7. Tunti sitten
  8. Espanjan korkein oikeus vahvisti kapinasyytteet 13 katalonialais­politiikolle – Carles Puigdemontille eurooppalainen pidätysmääräys
  9. Valtio ryhtyy tukemaan kaupunkien kävely- ja pyöräteiden kunnossapitoa – Pyöräilijöille halutaan yhtä hyvät yhteydet kuin autoillekin
  10. ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen
  11. Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”
  12. Nauraminen ja internetin käyttö kielletty – kultinomaisen ryhmän johtaja orjuutti jäseniään ruokavalion avulla Italiassa
  13. Näytä lisää