Kotimaa

Koulun liikuntasalin lattian alta paljastui muinaisia asuintaloja – valokuvat näyttävät, että Turun uumenissa on piilossa kokonainen kaupunki

Turun vanhan keskustan alle on haudattu kokonainen kaupunki. 1800-luvun alussa modernismi jyräsi keskiaikaiset kujat ja kivitalot maan tasalle.

Missä tahansa muualla Suomessa löytö olisi ollut hyvin poikkeuksellinen. Liikuntasalin peruskorjauksessa lattian alta paljastui keskiaikaisten talojen kellaritiloja sekä muita osia.

Toisin on Turussa, jossa nykyisen keskustan alla nimittäin lepää peitettynä kokonainen keskiaikainen kaupunki. Arkeologeilla ja lukiolla on ollut pitkään tiedossa, että ruotsinkielisen Katedralskolan i Åbon liikuntasalin lattian alla sijaitsee kahden asuintalon jäänteitä.Arkeologit saivat yllättyä iloisesti, sillä vanhat talonpohjat ovat säilyneet verrattain hyväkuntoisina. Tammi-helmikuun aikana kaivaukset ovat edenneet jo niin pitkälle, että talojen eri huoneista ja kellaritiloista on saatu hyvä käsitys. Asiasta kertoi aiemmin tällä viikolla Yle.

Kaivauksissa on löytynyt materiaaleja enimmäkseen 1600- ja 1700-luvuilta, mutta vanhimmat löydöt ovat peräisin jopa 1400-luvulta asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulun alta paljastuneiden talojen kellareiden holvirakenteita on Turun palon jälkeen rikottu ja täytetty maa-aineksella. Kaivauksilla suuren työn onkin vaatinut täyttömaan kuljettaminen.

Vaihtokuva näyttää, kuinka Aurajoen maisema on muuttunut runsaassa 200 vuodessa:Turku on täynnä näkymätöntä historiaa, joka levittäytyy jalkojen alla ympäri kaupungin vanhaa keskustaa. Aurajoen rannasta Kaskenkatua ylöspäin kävellessä voi esimerkiksi ylittää keskiaikaisen dominikaanimunkkien Pyhän Olavin luostarin, jonka jäänteitä on saatu aikanaan rakennustöiden yhteydessä esille.

Jos taas koukkaa Aurajoen toiselle puolelle nykyisen Kauppatorin kulmille, voi ajatella lähettyvillä sijainnutta Pyhän Hengen taloa, jossa on parannettu köyhiä kaupunkilaisia. Talon yhteydessä on ollut myös oma kirkko ja hautausmaa.

Jos Turun kauppatorilla aloitetaan maanalaisen pysäköintiluolan kaivaukset, on hyvinkin mahdollista, että jäänteitä vanhasta hautausmaasta tulee vastaan.

”Keskiajalla kauppatorin puoleinen osa kaupunkia on ollut tyhjempää, mutta siellä on paljon potentiaalia tehdä löytöjä 1500-luvulta eteenpäin”, kertoo Aboa Vetus -museon museolehtori ja arkeologi Janna Jokela.

Arkeologit pääsevät vain harvoin itse päättämään missä kaivauksia tehdään.

”Useimmiten kaivaukset sijoittuvat erilaisten rakennustöiden ja kunnostuksien yhteyteen”, Jokela jatkaa.

Suomen mittakaavassa Turku on täysin ainutlaatuinen kohde arkeologialtaan. Arviolta 1200-luvulla syntynyt kaupunki on kerryttänyt vuosisatojen ajan historiaa, jota nykypäivänä tutkitaan.

Missä kunnossa rakennukset ovat säilyneet, pysyy yllätyksenä kaivauksiin saakka.

”Yleensä kaivauksissa löydetään pieniä palasia esimerkiksi talojen muureista, mutta nyt olemme löytäneet kokonaisia käytäviä ja portaikkoja kerrallaan”, kertoo Katedralskolanin kaivauksista vastaavan Muuritutkimuksen kaivausjohtaja Kari Uotila.

Tähän mennessä koulun kaivauksissa on paljastunut kahden keskiaikaisen kivitalorakennuksen osia. Taloista on löytynyt muurirakennelmia, holvattuja kellaritiloja, käytäviä ja portaita. Lisäksi muurien vierestä on saatu esiin osia kivetystä Luostarin jokikadusta, joka on kulkenut aivan rakennusten vierestä.

Tätä selittää se, ettei vanhojen rakennusten päälle ole rakennettu esimerkiksi kerrostaloja tai puistoa, jotka rapauttavat maan alle haudattuja rakenteita.


”Turun palon jälkeen tälle paikalle on alkanut syntymään Katedraalikoulun kokonaisuus. Tämä kohta oli ensin käyttöpihana, jonka jälkeen siihen rakennettiin liikuntasali.”

Kevyet rakenteet ovat ikään kuin sinetöineet vanhat rakennukset vakuumiin maan sisälle.

Turussa kaivettavaa riittää myös keskiajan jälkeisiltä vuosisadoilta, sillä Turun palon jälkeen vuonna 1827 koko kaupunki päätettiin rakentaa uudestaan.

Talot, tiet, kujat – kaikki peitettiin ja koko asemakaava päätettiin muuttaa moderniksi.

1820-1830-luvulla Turku luopui eurooppalaistyyppisestä keskiaikaisesta asemakaavasta, ja tilalle luotiin ruutuasemakaava noudatteleva suoralinjaisempi kaupunki. Uuden asemakaavan kaupunkiin suunnitteli Carl Ludvig Engel.

Mitään pakkoa kaupungin uudelleen suunnitteluun ei kuitenkaan ollut.

”Hyvin rakennettu keskiaikainen kivitalo ei suinkaan tuhoudu tulipalossa kokonaan”, Uotila kertoo.

Suurpalossa kivitalojen puiset välikattorakenteet, katto ja kalusteet tuhoutuivat. Puiset talot tuhoutuivat täysin.

Vanhan asemakaavan Turussa kadut ja talot noudattelivat maaston muotoja, ja kivitalot reunustivat pieniä kujia. Turussa oli 1800-luvun alussa noin tuhat asuttua ja rakennettua tonttia.

”Paloa edeltävä Turku muistutti sen aikaista eurooppalaista kaupunkirakentamista. Kaupungissa oli rakennelmia ja pieniä kujia monen sadan vuoden ajalta.”

Suomen suurruhtinaskunnan aikaiset pyrkimykset moderniin ilmeeseen, paloturvallisuuteen sekä Helsingin ihannointi ajoivat kuitenkin kunnostamisen ohi. Koko keskiaikainen kaupunki hajotettiin ja peitettiin niille sijoilleen.

Kivitalot tuhottiin romahduttamalla maanalaisten kellarien seiniä ja holveja. Ylempien kerroksien seiniä rikottiin myös kellarin täyttämiseksi ja päälle varisi usein myös multaa.

Vanhan kaupungin ruumiin päälle levitettiin lopuksi täyttömassaa. Ainoastaan Turun tuomiokirkko ja Akatemiatalo kunnostettiin täysin.

”Jos joulurauhan julistusta seuratessa katsoo Brinkkalan talon parvekkeelta Tuomiokirkon suuntaan, koko sen näkyvän puistoalueen alla on muinaiskaupunki.”

Porthaninpuiston ja Brahenpuiston alla on haudattuna samantyylisiä kivitaloja kuin liikuntasalin alta löytyneet. Aurajoen rantaan rakentuneen Katedralskolanin paikalla olleet talot ovat todennäköisesti olleet Turun arvokkaimpia kiinteistöjä.

Taloista toinen kuului sotamarsalkka Evert Hornille, mutta siitä ei ole tietoa, onko hän itse talossa asunut.

”Ennen Turun paloa jokirantaa reunustivat varakkaiden omistamat korkeat kivi- ja tiilitalot, jotka oli usein rapattu valkoisella kalkkilaastilla”, Jokela kuvailee.

Talojen väliset kujat ovat olleet kapeita ja kuilumaisia.

”Vanha Turku on muistuttanut Tukholman ja Tallinnan vanhoja kaupunkeja, joissa on myös nähtävillä keskiaikainen rakennusperinne”, Jokela jatkaa.


Kellarikerroksesta poistetusta täyttöaineksesta on löytynyt vanhoja tiilenpaloja, laastia ja kalkilla maalattua seinää, jotka ovat todennäköisesti peräisin ulkoseinästä.

Vaikka tarkkaa kuvaa rakennuksen alkuperäisestä olemuksesta ei olekaan tiedossa, arkeologisella tutkimuksella pystytään päättelemään muun muassa huonekorkeus ja se, onko talon pitkä sivu ollut kadulle päin.

Kaivauksissa edetään nyt kohti rakennusten lattiatasoa. Tarkoituksena on etsiä sijoituspaikkoja liikuntasalin paalutuksille.

”Tällä hetkellä monet suunnittelijat pohtivat mitä löydöksille pitäisi tehdä. On esitetty myös mahdollisuutta siihen, että osa rakennelmista jäisi sellaiseksi, joissa voi vierailla”, Uotila kertoo.

Arkeologian näkökulmasta turvallisinta olisi peittää rakennelmat maahan turvaan tuleville polville tutkittavaksi.

Oikaisu kello 16.55: Turun kaupunkia ei ole perustettu vuonna 1200 vaan sen syntymisen ajankohdaksi arvioidaan 1200-luvun loppu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkeologia
 • Turku
 • Anne Kantola
 • Historia
 • keskiaika
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  6. 6

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  7. 7

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  8. 8

   Pohjois-Koreasta mieleen jäi se, mitä ei näytetty – ”Pohjois-Koreassa ei ole köyhiä ihmisiä”, meille sanottiin

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää