Kotimaa

”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

Tärkein tuntomerkki on korkea kuume kuten influenssassa. Tautiin voi liittyä myös kovaa kurkkukipua ja hengenahdistusta.

Tappajabakteeriksi välillä kutsuttu A-streptokokki on alkanut taas yleistyä Suomessa. A-streptokokkeja liikkuu Suomessakin jatkuvasti, mutta vakavia tautimuotoja aiheuttavia bakteerikantoja tulee aaltomaisesti.

Ensimmäinen vakavaa tautimuotoa aiheuttanut aalto koettiin 1980-luvun lopulla ja seuraavat 1990-luvun puolivälissä ja vuosien 2006 ja 2007 aikana.

Uusi aalto alkoi 2016, jolloin vakavaa tautimuotoa aiheuttava bakteerikanta todettiin 229 ihmiseltä. Viime vuonna tapauksia oli 293.

Alkuvuonna on todettu jo lähes 70 bakteerin aiheuttamaa yleisinfektiota eli ”verenmyrkytystä”. Määrä oli kaksinkertainen verrattuna viime vuoteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lievät sairastumiset ovat todennäköisesti paljon yleisempiä, arvioi Turun yliopiston bakteeriopin professori Jaana Vuopio. Suomi rekisteröi vain vakavimmat tapaukset.

Streptokokki A on ihmisen tavallisimpia taudinaiheuttajia, joka leviää pisaratartuntana ja eritteistä kosketuksen kautta.

Bakteeri on hyvin muuntautumiskykyinen, ja uusi aalto johtuu ilmeisesti siitä, että se on jälleen muuntautunut.

Muuntautumiskyky ei kuitenkaan heikennä lääkehoidon tehoa. Penisilliini ja penisilliiniryhmän lääkkeet tehoavat bakteeriin edelleen.

Taudin oireet voivat sekoittua influenssaan, joka riehuu nyt eri puolilla maata. Tärkein tuntomerkki on korkea kuume kuten influenssassa. Siihen voi liittyä myös kovaa kurkkukipua ja hengenahdistusta.

Streptokokki saa ihmisen tuntemaan itsensä selvästi sairaaksi, Vuopio sanoo. Hoitoon lähtemistä ei kannata jäädä odottelemaan, sillä tauti voi edetä nopeasti.

”Jos nielutulehdus ei asetu tai vointi huononee, on mentävä lääkäriin”, hän kehottaa.

Niin on toimittava myös, jos iholle tulee tulehdus, jonka takia iho punoittaa tai on pinkeä. A-streptokokki aiheuttaa myös syviä ihonalaisia tulehduksia, joissa iho, ihonalainen rasva, lihaskalvo tai lihas joutuu kuolioon. Tämän takia A-streptokokkia kutsutaan joskus lihansyöjäbakteeriksi.

”Taudin kehitystä on vaikea ennakoida”, Vuopio sanoo.

”Pahimmillaan voi olla tuntien tauteja.”

Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin iäkkäät eli 65 vuotta täyttäneet, suonensisäisiä huumeita tai runsaasti alkoholia käyttävät sekä ne, joilla on vastustuskykyä heikentävä lääkitys.

Myös influenssan sairastaminen altistaa A-streptokokille. Influenssa heikentää vastustuskykyä ja bakteerin voi saada influenssan jälkitautina.

Streptokokkitartunta todetaan laboratoriokokeella. Hoidon ripeä aloitus on tärkeää, Vuopio korostaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tartuntataudit
 • Influenssa
 • Päivi Repo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää