Kotimaa

Menestynyttä huumekauppaa netissä pyörittänyt mies hävisi takavarikossa Suomen valtiolle miljoonien arvosta virtuaalivaluuttaa – ”Haltuunoton jälkeen erän arvo on lähtenyt kuin raketti taivaalle”

Tulli pääsee tekemään miljoonia nettihuutokaupassa, jos bitcoinin arvo ei romahda.

Menestynyttä huumekauppaa pyörittänyt mies hävisi takavarikossa valtiolle virtuaalivaluutta bitcoineja sellaisen määrän, että se vastaa laskennallisesti lähes puolta siitä rikoshyödyn kokonaismäärästä, jonka Tulli saa kasaan yhden vuoden aikana kaikissa esitutkinnoissaan.

Bitcoineja kilahti takavarikossa valtion kassaan 1 666 kappaletta. Niiden arvo perjantain kurssin mukaan on 13–14 miljoonaa euroa. Bitcoinin kurssi heilahtelee rajusti.

Bitcoinit ovat peräisin Douppikauppa-nimistä huumebisnestä pyörittäneeltä Lasse Juhani Kärkkäiseltä, jonka tuomio, kymmenen ja puoli vuotta, sai lainvoiman tällä viikolla, kun korkein oikeus (KKO) ei antanut valituslupaa. Kärkkäinen kommentoi bitcoinien menetystä valtiolle näin:

”Eiköhän se mene ihan hyvään käyttöön sielläkin. Suurin osa summasta on laittomasta liiketoiminnasta saatua tuloa ja sen arvonnousua, joiden pois ottaminen on yhteiskunnallisesti perusteltua”, Kärkkäinen kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän vastasi HS:n kysymyksiin vankilasta sähköpostilla, jonka käyttöön hänellä on ajoittain oikeus. Kärkkäinen on myös pitänyt vankila-aikanaan blogia.

”Kuitenkaan ei ole mitään järkeä määrätä korvauksia todellisia tuloja [liikevoittoa] suuremmiksi, kuten Suomessa tehdään. Ainoa mitä sillä saavutetaan, on ihmisten syrjäyttäminen yhteiskunnasta.”

Kärkkäisen huumekaupasta saama bitcoin-potti on aiheuttanut tilanteen, jollaista ei vielä ennen virtuaalivaluuttoja voitu kuvitellakaan. Bitcoinin arvo on suorastaan räjähtänyt sen jälkeen, kun Tulli sai potin vuoden 2016 juhannusviikolla Kärkkäiseltä takavarikkoon. Yhden bitcoinin hinta oli tuolloin noin 600 dollaria, kun viime joulukuussa se oli kovimmillaan jo yli 19 000 dollaria. Sen jälkeen kurssi on jälleen heikentynyt.

”Bitcoinin arvon lasku 2014–2015 jäi minun tappiokseni, kun taas arvonnousu 2015 eteenpäin valtion eduksi. Samoin kaikki kulut jäivät omalle kontolle”, Kärkkäinen toteaa sähköpostissa.

Kärkkäinen on siis tavallaan tehnyt huumekaupallaan valtiolle huikean miljoonatilin, koska käytti bitcoineja eikä euroja. Turun hovioikeus tuomitsi Kärkkäisen menettämään rikoksen tuottaman hyödyn nimenomaan bitcoineina eikä euroina.

HS kertoi tiistaina Valtiokonttorin uudesta toimintaohjeesta, joka neuvoo, mitä viranomaisten hallussa oleville bitcoineille pitää tehdä. Tulli aikoo vielä kevään aikana myydä nettihuutokaupalla Kärkkäisen entiset bitcoinit.

Kärkkäinen pitää kohtuuttomana hänelle maksettavaksi määrättyä varsinaista rikoshyötykorvausta, joka on noin puoli miljoonaa euroa.

”Sinänsä on oikein, että arvon nousu otetaan pois, mutta samalla vastavuoroisesti pitäisi hyvittää arvonalennukset ja kulut, eli ottaa pois vain todellinen rikoksella saavutettu hyöty. Tässä on huomattava epäkohta, eli valtio kerää arvonnousut ja rikollinen taas maksaa kaikki menetykset. Oikeudessa käytetään KKO:n linjausten mukaisesti lähtökohtana bruttohyötyperiaatetta, eli huumausainerikoksissa myyntien kokonaissummaa. Juuri tämä johtaa valtaviin velkasummiin, vaikka rikoksella saatu omaisuus on kokonaisuudessaan saatu takavarikoitua”, hän toteaa.

Hän vertaa käytäntöä Ruotsiin. Siellä sikäläinen korkein oikeus linjasi hiljattain, että huumausaineiden myyntihinnasta on vähennettävä ostohinta ja siten vain nettohyöty voidaan määrätä menetettäväksi.

”Itse en ole ennen tuomiota ollut päivääkään työttömänä, vaan olen tehnyt it-alalla 15 vuoden uran ja saanut palkkatuloja siinä määrin, että olen voinut pitää Silkkitieltä tulleet rahat erossa omasta taloudestani. Omaisuudensuoja on melko heikoissa kantimissa, jos kaikki laillisesti hankittu omaisuus viedään pois vielä huumerahojen lisäksi. Käytännössä menetän asuntoni ja muun omaisuuteni, ja silti jää velka, jota en pysty maksamaan. Rikoshyöty vanhenee 20 vuodessa, joten vuonna 2037 pääsen ulosotosta”, hän kertoo.

Silkkitie oli netin anonyymissa tor-verkossa toimiva kauppapaikka, jossa Kärkkäinen kävi huumekauppaa.

”Seuraavaksi on vuorossa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, mutten kuitenkaan jää odottamaan ratkaisua sieltä, vaan jatkan elämääni. Avovankila sallii opiskelut yliopistolla, joten suoritan nyt ainakin maisterintutkintoni valmiiksi”, Kärkkäinen kertoo.

Kun moni media tällä viikolla kertoi tulevasta nettihuutokaupasta, tieto sai monet liikkeelle. Jokin Tullille ilmoittautunut taho jopa kertoi haluavansa ostaa koko potin kerralla.

”Meitä on lähestynyt useampi kuin yksi henkilö, joka on ilmoittanut nähneensä uutisen Tullin suunnittelemasta bitcoin-huutokaupasta ja on ilmaissut mielenkiintonsa ostaa näitä bitcoineja tai koko setin”, sanoo Tullin talousjohtaja Pekka Pylkkänen.

”Ne ovat olleet yhteydenottoja, joihin emme ole vastanneet toistaiseksi mitään, emmekä ehkäpä vastaakaan. Me emme myöskään voi tietää varmuudella, olisivatko meitä lähestyneet henkilöt varsinaisia ostajia vai edustaisivatko he joitain muita.”

Tulli on tottunut myymään käytöstä poistettua kalustoa, kuten partioveneitä, huutokaupoissa, joita on pidetty suunnilleen viimeiset 200 vuotta. Nyt myyntiin tulee huutokaupassa ensi kertaa takavarikko-bitcoineja.

”Tämä on ainutlaatuinen, ensimmäinen kerta Suomessa viranomaisten kohdalla, kun tällaiseen tilanteeseen on päästy ja tällainen erä saatu haltuun. Sitten on vielä käynyt niin, että haltuunoton jälkeen sen erän arvo on lähtenyt kuin raketti taivaalle. Ja se arvo vielä varmasti tulee heittelemään.”

Joitain suuntaviivoja on jo tiedossa jättikaupalle. Pylkkänenkin myöntää, että potin arvo ja hinnan viimeaikainen kova heittely saa hieman kämmenet hikoamaan. Hän ei usko, että bitcoinin arvo silti putoaisi lähelle nollaa.

”Periaatteessa me vain toimimme operaattoreina ja hankkiudumme niistä eroon. Mutta kyllä on niin, että kun arvo on näin kova, niin kyllä se meihin vaikuttaa.”

Potti todennäköisesti pilkotaan pienempiin eriin, jotta myynti on helpompaa. Tulli päättää erien suuruudesta itse tai antaa tarjoajien päättää, millaisia määriä he haluavat ostaa. Se koettaa saada ostajakandidaatteja myös ulkomailta.

Fakta

Douppikauppa oli laajaa liiketoimintaa


 Kärkkäinen sai yli 10 vuoden tuomion viime syksynä Douppikauppa-nimellä toimineesta huumekaupastaan, joka oli ammattimaista toimintaa.

 Myynnissä oli muun muassa ekstaasitabletteja, lsd-lappuja, muuntohuumeita, amfetamiinia, metamfetamiinia, heroiinia ja kokaiinia.

 Käräjäoikeuden tuomion mukaan hän jakoi lsd-lappuja markkinointitarkoituksessa myös ilmaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bitcoin
 • Huumeet
 • Oikeudenkäynnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Arkkitehtuuri­museon entisen johtajan luotto­korttilaskuista paljastui puutteita: Tarkastajat kävivät läpi 100 000 euron laskut, vain 7 000 euron kuluista asianmukaiset selvitykset

  4. 4

   Valokuvaajan mahtava ajoitus Seurasaaressa: härski lokki ryöstää kalan suoraan sorsan suusta

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Harkimon ja kumppaneiden puuhista tulee mieleen vuosi 1998, ja se ei välttämättä ole hyvä asia

  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  9. 9

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  10. 10

   Vanhempien epäillään kohdelleen epäinhimillisesti alle kouluikäistä poikaansa, lapsi kertoi käräjillä kokemastaan – söi lattialla pelkkää riisiä, muu perhe söi parempaa ruokaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  7. 7

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  8. 8

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  9. 9

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  10. 10

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  7. 7

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  8. 8

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään
  3. Manageri Arsene Wenger väistyy Arsenalista kauden päätteeksi – ”On oikea aika siirtyä sivuun”
  4. Martti Suosalo esittää sankarillisella taituruudella nuorta punasotilasta, jonka puheryöppyjä keskeyttää syntetisaattorillaan velhomainen Leif Segerstam
  5. Pudotuspeleissä loukkaantunut Antti Pihlström jatkaa pitkään Jokereissa –”Toivottavasti pääsen itsekin ensi kaudella pelaamaan tärkeimpiä pelejä”
  6. 1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko
  7. ”Se oli polkuni pois ylihuolehtivien vanhempien luota”, sanoo 16-vuotiaana äidiksi tullut – Alaikäisetkin suunnittelevat vanhemmuutta Suomessa, selvisi tutkimuksessa Tilaajille
  8. Cooperin testi yhä kummittelee – testi on vallan mainio kunhan sitä ei sotketa koululiikuntaan
  9. Kun galleristi Kari Kenetti lopetti, se oli ”menetys suomalaiselle taidekentälle” – nyt paluumuuttaja Berliinistä perusti Punavuoreen uuden gallerian
  10. IFK:n kiinnostus pronssiin alkoi heräillä: ”Kyllä tässä on sellainen olo kuin olisi pesäpallomailalla lyöty”
  11. Camilla Richardsson juoksi ennätyksensä kympillä, mutta keskittyy kesän EM-kisoissa vain estejuoksuun
  12. Näytä lisää