Kotimaa

”Valtiolla ei pitäisi olla oikeutta käyttää kansalaisiaan sotakoneistona” – Totaalikieltäytyjä Elsa Tauria, 19, toivoo poikkeuksellisen päätöksen johtavan suureen muutokseen asepalveluksessa

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan vuosittain on nostettu syyte 35–55:tä totaalikieltäytyjää vastaan. Määrä on hyvin pieni verrattuna asepalveluksen ja siviilipalveluksen suorittajien määriin.

”Jos ennakkotapaus menee tällaisenaan korkeimmassa oikeudessa läpi, niin kaikki, jotka vetoavat Jehovan todistajien erityisasemaan, tulee vapauttaa”, sanoo totaalikieltäytyjä Elsa Tauria.

Aseistakieltäytyjäliiton puheenjohtajana toimiva Tauria, 19, on seurannut mielenkiinnolla uutisia hovioikeuden poikkeuksellisesta päätöksestä kotonaan Keravalla. Hovioikeus vapautti perjantaina 23-vuotiaan totaalikieltäytyjän syytteestä, eikä hän siten saa vankeusrangaistusta. Perusteena oli syrjivä kohtelu Jehovan todistajiin nähden.

Taurialla on meneillään omakin taistelu. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet aiemmin tässä kuussa 173 vuorokauden valvontarangaistukseen aseistakieltäytymisen takia. Tuomiota ei ole vielä pantu toimeen, sillä hän on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Oikeusprosessi on kestänyt runsaan vuoden, ja siihen on sisältynyt tapaamisia poliisin, rikosseuraamuslaitoksen ja siviilipalvelukeskuksen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tauria oli vuosia pohtinut, kuinka suhtautua asiaan. Häntä koskee pakollinen asevelvollisuus, kuten kaikkia ikäluokkansa miehiä, ja siksi hän osallistui syksyllä 2016 kutsuntoihin. Jo ennen kutsuntoja hän oli päättänyt, että vapautuksen hakemisen sijaan hän toimittaisi asepalveluksesta kieltäytymistä koskevan kirjeen siviilipalveluskeskukseen.

”Halusin päätökselläni vaikuttaa nykyiseen lainsäädäntöön ja protestoida sitä.”

Myös Tauria vetoaa juridisissa perusteluissaan Jehovan todistajien erityisasemaan sekä muun muassa sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja antimilitaristiseen vakaumukseensa.

”Mielestäni on yksilönvapauden vastaista pakottaa ihmisiä asepalvelukseen. Valtiolla ei pitäisi olla oikeutta käyttää kansalaisiaan sotakoneistona.”

Taurian mielestä asepalveluksen tulisi perustua vapaaehtoisuuteen. Mikäli hovioikeuden päätös johtaa lainsäädännön muuttamiseen, hän toivoo, että se toteutettaisiin järkevästi.

”Vakaumukseen vetoamisen tulisi koskettaa kaikkia vakaumuksia eikä vain Jehovan todistajia”, Tauria kommentoi.

Siviilipalvelus ei ollut Taurialle missään vaiheessa vaihtoehto, sillä sitoutuminen työntekoon vuoden ajaksi olisi myöhästyttänyt hänen yliopisto-opintojaan.

Jos käräjäoikeuden langettama tuomio pannaan toimeen, Tauria suorittaa 173 vuorokauden valvontarangaistuksen elektronisesti valvottuna kotiarestina. Käytännössä se tarkoittaa rikosseuraamuslaitoksen kanssa sovittua tarkkaa viikkoaikataulua, johon merkitään pakolliset poistumiset kauppaan, harrastuksiin ja kouluun.

Soveltuvuus valvontarangaistukseen tutkittiin jo ennen käräjäoikeuden tuomiota. ”Luettelin haastattelussa, missä ruokakaupoissa käyn Keravalla ja millä kampuksilla käyn kursseilla.”

Päihteiden käyttö on rangaistuksen aikana täysin kielletty. Tätä valvotaan kotiin tehdyillä satunnaistesteillä.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan vuosittain on nostettu syyte 35–55:tä totaalikieltäytyjää vastaan. Määrä on hyvin pieni verrattuna asepalveluksen ja siviilipalveluksen suorittajien määriin. Varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain noin 22 000 ihmistä ja siviilipalveluksen noin 1 400 ihmistä.

Hovioikeuden ratkaisulla voi olla vaikutuksia myös siviilipalvelukseen, jos asepalveluksesta kieltäytymisestä ei enää rangaista. Siviilipalveluksen voi Suomessa valita vaihtoehtona armeijalle, ja se kestää lähtökohtaisesti 347 päivää.


Siviilipalveluksen viime vuonna suorittanut Jyry Virtanen, 21, sanoo hänkin seuranneensa hovioikeuden ratkaisemaa tapausta mielenkiinnolla.

”Tosi hyvä uutinen. Se, että sivari kestää 12 kuukautta, on syrjivää. Toivon, että tämän seurauksena tulee vapautus kaikille, jotka vetoavat tasavertaisuuteen.”

Hänen mielestään Suomen pitäisi harkita siirtymistä Norjan kaltaiseen asevelvollisuusmalliin, jossa kutsuntoihin tulevat kaikki, mutta huomattavasti Suomea pienempi osa ikäluokasta valitaan.

”Olemme keskustelleet tästä ystävieni kanssa. Olen vahvasti Natoa vastaan, mutta ymmärrän, että jonkinlainen puolustusjärjestelmä pitää olla. Suomessa ihan liian moni suorittaa asepalveluksen, eihän me tarvita niin paljon ihmisiä armeijaan.”

Virtanen itse harkitsi myös totaalikieltäytymistä.

”Käytännössä sen olisi pystynyt hoitamaan panta jalassa ja lukemaan pääsykokeisiin samalla. Se tuntui kuitenkin liian aggressiiviselta ja protestinomaiselta. En ollut valmis tappelemaan enkä ottamaan sitä elämäni ykkösasiaksi.”

Myös totaalikieltäytymisen leimaavuus arvelutti häntä.

”Joissain piireissä sivariakaan ei katsota hyvällä, ja siitä seuraa jonkinlainen sosiaalinen stigma.”

”Armeijaan en ollut joka tapauksessa menossa. Ajattelin, että minusta on sivarissa enemmän hyötyä yhteiskunnalle. Oma lähipiirini ja vanhempani sanoivat, että voin tehdä kuten itse haluan.”

Virtanen suoritti lukion jälkeen vuoden mittaisen siviilipalveluksen Helsingissä Plan International -järjestössä, joka kustansi hänelle vuokra-asunnon Vantaan Kivistöstä. Palvelus päättyi viime syksynä. Nyt hän valmistautuu pääsykokeisiin, ja tähtäimessä on joko lääketieteen, ensihoidon tai filosofian opinnot.

Oliko siviilipalveluksesta hyötyä?

”No, se oli vuosi, jonka aikana monet kaverini olivat jo opiskelemassa. En ole mitenkään katkera, mutta jos olisi ollut vaihtoehto, ettei olisi tarvinnut mennä, niin en olisi mennyt.”

Elsa Tauria aikoo jatkaa matematiikan opintojaan Helsingin yliopistolla, jos tuomio tulee voimaan.

Elektronisessa nilkkapannassa on kotiin sijoitettava tukiasema, joka tietää, milloin käyttäjä lähtee ja saapuu kotiin. Kaikista menoista tulee sopia etukäteen, ja ne kirjataan aikatauluun.

”Opiskelumenojen suhteen pitää ennalta sopia millä bussi- tai junayhteydellä menee kouluun ja vastaavasti tulee takaisin kotiin. Koulusta ei saa palata kotiin aikaisemmin kuin on ilmoitettu.”

Tauria kertoo lukeneensa tapauksesta, jossa yksi totaalikieltäytyjä on joutunut seisomaan kotinsa oven edessä tuntien ajan ennen kuin on voinut astua takaisin sisälle.

Juttua tarkennettu 24.2. kello 13.10 Elsaa Tauriaa koskevan asevelvollisuuden osalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asevelvollisuus
 • Puolustusvoimat
 • Armeija

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  4. 4

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  8. 8

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  9. 9

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  10. 10

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  5. 5

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  6. 6

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Junaliikenne palautunut normaaliksi Jyväskylän ja Pieksämäen välillä
  3. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  4. Pesäpallokausi alkaa taas Aurinkorannikolla – lajin kehitti Tahko Pihkala eli Muela de la Resina, mutta mitä ovat hutunkeitto ja kunnari espanjaksi?
  5. Pohjois-Korea kertoo lopettavansa ydinkokeet, mutta maan ehtoja ja motiiveja ei tiedä kukaan – pieniä merkkejä ilmapiirin lientymisestä on nähtävissä
  6. Pohjois-Korea sanoo lopettavansa ydin- ja ohjuskokeensa sekä sulkevansa ydinkoekeskuksen – Trump ilmoitti olevansa tyytyväinen, Japani vaatii aseista luopumista
  7. Tunti sitten
  8. Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”
  9. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  10. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  11. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  12. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  13. Näytä lisää