Kotimaa

”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

Levi on työehtojen osalta villi länsi. Silti moni kausityöntekijöistä palaa, sillä he hakevat rahan lisäksi irtiottoa arjesta: Uusia kokemuksia ja ihmisiä, hetken keveyttä, ei sitoutumisia. Tai sitten luontoa ja rauhaa.

Kittilä.

Asuntolan oven avaa unenpöpperöinen mies.

”Huomenta. Olin aamutoimilla”, hän sanoo, vaikka kello on yhdeksän illalla. ”Ollut pitkä työputki, mutta tänään on vapaata”, hän selittää.

Hän on Mikael Jylhä, 22, kotoisin Kurikasta ja ammatiltaan kokki. Jylhä on ensimmäistä talveaan kausityöläisenä Levillä, uuden Poro-ravintolan kokkina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julkisuudessa matkailualan yritykset ovat valittaneet, ettei Lappiin tahdo löytyä sesonkityöläisiä. Palvelualojen ammattiliitto PAM on syyttänyt matalaa palkkausta ja huonoja työoloja.

Palkkojen ja työolojen suhteen Levi vaikuttaa olevan villi länsi. Vastaan tulee kaikkea: palkka jää alle vähimmäistason, ylityölisiä kierretään ja sairastunut työntekijä jää palkatta.

Jylhä on yksi onnekkaista, sillä hänen työehdoissaan ei ole puutteita. Silti hänenkin täytyy joustaa. Se on sesonkityön pelin henki: jos kausi on huono, riskin kantaa usein työntekijä.

Soluasunnossa näkyvät elämän jäljet. Puolta ikkunasta peittää tyhjien tölkkien pyramidi, joka näyttää lähes taideteokselta.

”Raskaat huvit”, Jylhä naurahtaa.

”Työpäivä päättyy keskiyöllä, ja yleensä se menee siihen, että pitää käydä afterworkeilla. Käyn kylillä melkein joka ilta, mutta itse en juo rankasti. Täällä voi saada helposti ongelman.”


Jylhä päätyi Lappiin ystävän suosituksesta. Kaksi vuotta oli mennyt töissä grillillä, mutta ei se tuntunut elämäntyöltä, ja vuorotkin alkoivat vähentyä. Teki mieli vaihtelua.

Jylhä ei kadu. Hän on oppinut uutta, ja työkaveritkin ovat mukavia, ”omanlaisiaan taiteilijoita”. Vapaapäivänä voi käydä hiihtämässä. Jos jaksaa.

Palkassa ei ole valittamista. Jylhän työkokemus on huomioitu, ja hän ansaitsee vähän yli taulukkopalkan.

Toisin kuin monilla muilla, työsopimuksessa on taattu myös tietty määrä työtunteja: vähintään 90 tuntia kuussa. Se on melko vähän, mutta ainakin tähän mennessä tunteja on riittänyt.

Yksi sesonkityön ongelma ovat työvuorolistat. Osa tietää vuoronsa vasta edellisviikolla, Jylhä jo kolme viikkoa etukäteen. Lista tosin elää.

”Yhtäkkiä saattaa tulla muutoksia ja soitetaan, että ’älä tulekaan’ tai ’nyt sinua tarvitaankin’. Mutta hyvin se toimii.”

Jylhä ei koskaan kieltäydy vuoroista. Sitä hän ei tiedä, maksetaanko ylitöistä korvauksia.

Makuuhuoneesta kurkistaa Boicho Asenov, 32. Hän on toinen Jylhän bulgarialaisista kämppäkavereista ja ollut nukkumassa pitkäksi venyneen työpäivän jälkeen.

Asenov työskentelee viidettä talvea siivoojana Hullun Poron ravintoloissa ja hotelleissa. Siivoojana työskentelee myös crossfitistä kotiin palaava Alexander Rainov, 28. Hänelle talvi on Levillä toinen.


Työ on rutiininomaista ja herätykset varhaisia, mutta miehet ovat tyytyväisiä: he kertovat, että aiempina vuosina heidän työnantajansa oli työntekijöitä välittävä bulgarialainen Scandic, mutta tänä vuonna heille tarjottiin sopimusta suoraan Hullun Poron kanssa.

Rainovin ja Asenovin mukaan valtaosa 18 bulgarialaisesta siivoojasta tekee yhä töitä sittemmin nimensä muuttaneen bulgarialaisyrityksen kautta.

Ulkomaista työvoimaa on Levillä paljon. Asuntolan alakerrassa asuu kiinalaisia, ja brittejä on paljon.

Välitysfirmalla Rainovin ja Asenovin tuntipalkka oli seitsemän euroa, mutta nyt he kertovat saavansa 10–11 euroa tunnilta. Käteen jäävässä rahassa ei heidän mukaansa ole suurta eroa: nyt he maksavat itse vuokransa ja matkansa, ja verot maksetaan Bulgarian sijasta Suomeen.

Muilta osin sopimus on melko lailla sama. Asenovin ja Rainovin mukaan heille ei ole luvattu tiettyä tuntimäärää, vaan töitä on silloin, kun tarvitaan. Tähän asti sesonkia heitä on tarvittu noin viitenä päivänä viikossa.

Jo seitsemän euron tuntipalkka oli hyvä syy tulla Suomeen töihin. Rainov arvioi, että Bulgariassa siivooja ansaitsee noin 300–350 euroa kuussa, mutta täällä saman voi ansaita melkein viikossa.

”Kesä rannalla, talvi lumen keskellä. Se sopii hyvin ainakin tähän tilanteeseen”, Bulgarian Sunny Beachillä kesäisin työskentelevä Rainov sanoo ja hymyilee.

Miehistä kenelläkään ei ole vielä vakituista parisuhdetta tai perhettä.

”Melkein kenelläkään ei ole. Kaikki tulevat tänne työskentelemään, juhlimaan ja pitämään hauskaa.”

Vessasta leijailee miestuoksu. Kello lähestyy yhtätoista, ja Jylhä laittautuu lähtövalmiiksi.

Hän meinaa pyörähtää Hölmölässä, joka yksi ”työläisten” vakiobaareista. Rainov ei lähde vaan aikoo syödä ja käydä nukkumaan. Työt alkavat aamukuudelta.

Asenovilla olisi seuraavana päivänä vapaata, joten hän harkitsee hetken ja kysyy viikonpäivää. Sen kuultuaan Asenov pudistaa päätään.

”Huomenna lumilautailen.”

Maanantaiksi Hölmölässä on paljon ihmisiä. Nuoret miehet kaatavat nurkkapöydässä toisensa kurkkuihin gin and toniceja, mutta muuten meno on Leviksi rauhallista.

Moni sesonkityöläinen hakee rahan lisäksi irtiottoa arjesta. Uusia kokemuksia ja ihmisiä, hetken keveyttä, ei sitoutumista.

Tämä on omanlaisensa kupla, sanovat bussinpenkkejä imitoivissa looseissa istuvat Ilona Kaski, 23, Milla Mäki, 19, ja Karoliina Kaijanen, 19.

He tulevat Helsingistä ja Turusta ja ovat kaikki tarjoilijoita Hullun Poron ravintoloissa.


”On kuin ulkomailla. Maisema, ilmasto ja fiilis ovat erilaisia kuin etelässä”, Kaski sanoo. ”Henkilökunta on samanhenkistä, ja kaikki tulevat toimeen.”

”Mutta kaikki eivät tänne sovi”, Mäki lisää.

Naisten mielestä sesonkitöissä pitää sietää painetta ja olla reipas ja joustava, niin vapaalla kuin töissä.

Kaijanen ja Mäki kertovat olevansa ”tuntisopparilaisia”, joilla työtuntien määrä riippuu siitä, kuinka paljon turisteja on. Tammikuu oli hiljainen.

”Kesken kaiken voi tulla enemmän tunteja tai tunteja voi hävitä tai vuorot muuttua”, Mäki kertoo.

Kaski on palkattomassa työharjoittelussa, mikä on täällä yleistä. Sopimuksessa on määritelty harjoittelun sisältö ja kesto.

Kolmikkoa naurattaa ajatuskin siitä, että heitä riistettäisiin: ”Töihinhän tänne on tultu!”

Kello lähenee yhtä, ja naiset jäävät pohtimaan, jatkaako vielä iltaa. Jylhä on jo lähtenyt neljään asti auki olevaan Ihkuun pelaamaan blackjackia.Siinä, missä osa etsii Lapista hauskuutta, toiset hakevat rauhaa.

Sitä löytyy Muotkavaarasta. Huskysafarioppaana toista kauttaan työskentelevä Ville Hakkarainen, 27, muutti tarkoituksella tänne, 40 kilometrin päähän Levistä. Hän tuli Lappiin ollakseen luonnossa ja keskellä ei mitään.


Vanhassa kyläkoulussa asuva Hakkarainen valmistautuu töihin. Ensin hän syö puuroa, sitten pastaa. Tätä se on pitkälti ollut: tankkaamista. Varsinkin joulu–tammikuussa, jolloin työpäivät olivat helposti 12-tuntisia.

Silloin ei juuri jaksanut kiikutella lumilautaa ylös viereiselle Keimiöntunturille tai vaellella autiotuville. Jaksoi vain elpyä.

Tänään Hakkaraisen työpäivä Wild Motion -huskytilalla on harvinaisen lyhyt ja alkaa verraten myöhään.

Levillä Rainov on tässä vaiheessa aamupäivää siivonnut baarien lattioita jo neljä tuntia. Kaijanen puolestaan on mennyt aamuvuoroon, jonka perään tekee vielä iltavuoron. Muut nukkuvat tai valmistautuvat töihin.

Hakkarainen on tyytyväinen kaikkeen muuhun paitsi työsopimukseensa.

Ensinnäkin hänellä on nollatuntisopimus, joka ei takaa yhtään työtuntia. Toisekseen hänen palkkansa pitäisi ohjelmapalvelualan taulukoiden mukaisesti olla vähintään 10,51 euroa, sillä työ on itsenäistä. Periaatteessa se voisi olla 11,73 euroakin, sillä hän vastaa ajeluilla turisteista yksinään. Sen voi laskea vaativaksi.

Lapland Staff maksoi hänelle aluksi 10,05 euroa tunnilta. Tammikuussa indeksikorotus nosti taulukkopalkkoja ja Hakkaraisenkin tuntipalkka nousi 10,25 euroon.

Lapland Staff on vuokratyöfirma, joka välittää työntekijöitä useille yrityksille. Sen emoyhtiö on Lapland Safaris, yksi Lapin suurista ja vakiintuneista matkailuyrityksistä.

Työntekijöille suuruus ei näy. Työvuorolistat tehdään viikoksi kerrallaan, ja jos työntekijä sairastuu, hänelle merkitään vuoroja vasta sairausloman päätyttyä. Silloin sairausajalta ei siis saa myöskään palkkaa.

”Kun kaveri pari vuotta sitten satutti kätensä ja joutui olemaan pitkään sairaslomalla, hän jäi ihan tyhjän päälle. Vuoroja pantataan viimeiseen asti myös siksi, että asiakasmäärät elävät. Yrittäjän on helpompi ulkoistaa riskinsä työntekijälle.”

Ylityölisiä ei käytännössä kartu, sillä kiireisimpänä aikana saa kolmessa viikossa tehdä yli 160 työtuntia. Tämän jälkeen tunnit tasoitetaan muutaman kuukauden ajalle. Vasta sitten katsotaan, tuliko ylitöitä.

Ilta- ja yölisät tulivat sopimukseen tänä vuonna, kuten myös työterveyshuolto.

”Työnantaja tarjoaa teille ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja soitto hoitajalle -palvelun”, Hakkarainen lukee sopimuksestaan.

Vaikka Hakkarainen tiedostaa ongelmat, hän on epäileväinen sen suhteen, että kausityöläisten kohtelu paranisi. Työtä Lapissa markkinoidaan elämyksenä, ja Hakkaraisen mukaan tulijoita riittää.

”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta. Harmittaa, ettei näissä töissä arvosteta kokemusta vaan mieluummin palkataan uusia tulijoita mahdollisimman halvalla.”

Harva sesonkityöläinen liittyy ammattiliittoon, joten jokainen neuvottelee yksinään sen, minkä pystyy ja tyytyy sitten siihen.

Hakkarainen haluaisi asua Lapissa, joten hän saattaa tyytyä ensikin vuonna, kaikesta huolimatta. Jos tyttöystävä vain suostuu muuttamaan mukana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lappi
 • Kausityöntekijät

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  6. 6

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  8. 8

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  9. 9

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää