Kotimaa

Kela menetteli väärin vaatiessaan lukiolaispoikaa nostamaan opintolainaa, sanoo etuus­päällikkö

Täysi-ikäisen lukiolaisen velvoite rahoittaa lukio-opinnot opintolainalla herättää närää. Kelan mukaan vaatimuksia opintolainan nostamisesta pohditaan opiskelijakohtaisesti.

Toisen asteen opiskelijoita edellytetään tarvittaessa nostamaan opintolainaa opintojensa rahoittamiseksi.

Toimeentulotukiasiat siirtyivät kunnilta Kelan vastuulle vuoden 2017 alusta. Sen jälkeen toisen asteen opiskelijat on rinnastettu tukiasioissa samalle viivalle korkeakouluopiskelijoiden kanssa.

Helsingin Sanomissa maanantaina 5.3. julkaistussa mielipidekirjoituksessa työtön, toimeentulotukea nostava yksinhuoltajaäiti esitti ihmetyksensä järjestelmää kohtaan.

”Ongelmaksi tämä asia muodostuu tänä vuonna poikani täyttäessä 18 vuotta. Kela edellyttää, että hän, kuten muutkin toimeentulotukea saavat, nostaa silloin ensisijaisesti opintolainan lukio-opintonsa loppuun saattamiseksi”, mielipidekirjoituksessa sanotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kelan toimeentulotukiasioiden etuuspäällikkö Marja-Leena Valkosen mukaan Kela on mielipidekirjoituksen tapauksessa menetellyt väärin.

”Lapselta ei edellytetä opintolainan nostoa, jos vanhempien taloudellinen asema on niin heikko, että he saavat toimeentulotukea. Siinä on tehty virheellinen päätös, jos näin on tehty”, Valkonen sanoo ja lisää, että tällaisissa tilanteissa käytetään aina tapauskohtaista harkintaa.

Mielipidekirjoituksessa kritisoitiin myös 18 vuoden ikärajaa, koska saman vuosikurssin opiskelijat täysi-ikäistyvät eri aikaan vuodesta.

”Joku sääntely tässä on oltava, ja se on nyt sidottu ikään. Toimeentulotukea voi saada yhtä lailla myös täysi-ikäisenä, jotkut saavat aiemmin ja jotkut myöhemmin. Se tulee laista, ketkä kuuluvat vanhempien perheeseen”, Valkonen sanoo.

Vuonna 2017 voimaan tullut muutos toimeentulotuessa on herättänyt kritiikkiä. Muun muassa lukiolaisten liitto otti asiaan kantaa jo helmikuussa 2017.

Lukiolaisten liiton mielestä opintolainan ottamista ei tulisi edellyttää nuorilta, jotka opiskelevat sellaisessa koulutuksessa, joka antaa valmiuksia jatko-opintoihin muttei paranna opiskelijan työmarkkinavalmiuksia.

Lisäksi liitto moitti sitä, että toiselta asteelta siirtyvä velkataakka voi hidastaa opiskelua korkea-asteella, kun vaikea taloudellinen tilanne ja opintojen aikainen työssäkäynti kuormittavat opiskelijaa.

Muutoksesta on tehty kanteluita yhteensä kolme kappaletta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Lukiolaisen itsensä tekemiä kanteluita on tullut ainoastaan yksi, jonka Kela ratkaisi oikeusasiamiehen kanslian selvityspyynnön myötä lukiolaisen eduksi.

Kaksi muuta kantelua ovat lukiolaisten liiton tekemä kantelu sekä yksi, asiaa yleisemmällä tasolla käsittelevä kantelu. Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian mukaan siihen on odotettavissa ratkaisu maalis–huhtikuun aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opintolaina
 • Toimeentulotuki
 • Jussi Salmela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää