Kotimaa

Lastensuojelun työntekijät uupuvat, kun yhden ihmisen vastuulla voi olla jopa sata lasta – tuore selvitys esittää ratkaisuja työn kuormittavuuteen

Pitkän aikavälin keinona selvityshenkilö Aulikki Kananoja pitää moniammatillista tiimimallia, jossa mukana olisivat sosiaalityöntekijöiden lisäksi esimerkiksi päihdetyöntekijät, perheterapeutit ja psykiatriset sairaanhoitajat.

Varhaista tukea lapsille ja perheille, täsmätukea työntekijöille, sijaispooleja ja moniammatillista tiimityötä. Lastensuojeluun kaivataan nopeasti vaikuttavia toimia, joiden avulla vaativan ja monialaisen työn kuormittavuutta saataisiin kevennettyä.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilö, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja esittää tänään keskiviikkona julkistettavassa väliarviossaan ennen kaikkea perheille suunnatun varhaisen tuen ja ehkäisevän toiminnan laajentamista tuntuvasti lisäämällä perhetyötä ja kotipalvelua.

Varhainen tuki olisi Kananojan mukaan nostettava ensisijaiseksi, kun lastensuojelutyön resursseista päätetään.

Näin voidaan hänen mielestään vahvistaa sekä vanhemmuutta että lasten kasvua ja ehkäistä mahdollisten riskien muuttuminen ongelmiksi. Pidemmän päälle näin voitaisiin myös hillitä kustannuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan Kananoja ei puolla muun muassa työntekijäjärjestöjen esittämiä henkilöstömitoituksia eli sen kirjaamista lakiin, kuinka monta asiakasta yhdellä työntekijällä saisi olla.

”Lasten ja perheiden palveluiden nykyisessä muutostilanteessa sosiaalityöntekijöiden lakisääteiset asiakasmitoitukset eivät ole tarkoituksenmukaisia”, Kananoja toteaa raportissaan.

Kananoja kuitenkin esittää työntekijöiden asiakasmäärän systemaattista seuraamista ja ”kriittisten rajojen” määrittelyä valvontaviranomaisten puuttumisen perusteeksi.

Henkilöstömitoituksia on esittänyt esimerkiksi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Sen mukaan henkilöstömitoitus ja työntekijöiden palkkauksen parantaminen helpottaisivat lastensuojelun tilannetta.

Nyt työntekijät ovat uupuneita. Pahimmillaan yhden työntekijän vastuulla on ollut kymmeniä tai jopa sata asiakasta.

Lastensuojelu on kovilla monissa kunnissa.

Sosiaalialan tehtävät ovat kuormittavia, ja työntekijöistä on pulaa. Sijaisia on vaikea saada. Perheitä ei aina auteta ajoissa, koska asiakkaita on liikaa eikä kaikkien ongelmiin ehditä paneutua riittävästi.

Kananojan tekemän kyselyn ja Kuntaliiton keräämän aineiston mukaan asiakasmäärä ylittää valtakunnallisen keskimäärän noin 40 prosentissa palveluiden järjestäjiä. Kananoja pitää ongelmaa vakavana.

Henkilöstön kuormituksen keventämiseksi tarvitaan Kananojan mukaan täsmätukea, sillä yhtenä vakavimpana riskinä lastensuojelutyössä näyttäytyy yksin tekeminen. Syitä ovat esimerkiksi resurssien puute, kunnan pieni koko tai työn tekemisen kulttuuri ja organisaatiokulttuuri.

Työntekijät tarvitsevat ”rinnalla kulkijan”, joka auttaa vaativissa tai oman osaamisalueen ulkopuolella olevassa tilanteessa. Mentorointijärjestelmiä voisi Kananojan mukaan olla sekä kunta- että työntekijätasoisia.

Selvityshenkilön keinovalikoimassa ovat myös maakunnalliset sijaispoolit.

Pitkällä aikavälillä vaikuttava ratkaisu lastensuojelutyön kuormittavuuteen on Kananojan mukaan siirtyminen moniammatilliseen tiimityöhön. Siihen liittyviä ratkaisuja tulisi hänen mielestään tukea välittömästi.

Lastensuojelutyö on monialaista. Se edellyttää monien ammattiryhmien yhteistyötä, sillä käsiteltävänä on niin päihde-, mielenterveys- kuin väkivaltaongelmiakin. Virkoihin on vaikea saada osaavaa henkilöstöä.

Tiimipohjaisen työskentelyn kehittämistä pidetään laajasti lastensuojelun laatua turvaavana toimena. Esimerkiksi Kuntaliiton kyselyssä 78 prosenttia vastaajista oli täysin tai melko samaa mieltä, että työn tekeminen moniammatillisessa tiimissä on toimivin tapa tehdä lastensuojelutyötä.

Kananoja korostaa, että tiimimalli vähentää myös työntekijän kokemusta yksin jäämisestä vaativassa työssä. Etuna on lisäksi laajempi henkilöstön rekrytointipohja, kun asiakastyön osaamisalueisiin kuuluvat esimerkiksi päihdetyöntekijät, perheterapeutit ja psykiatriset sairaanhoitajat.

Tiimimalli kuitenkin merkitsee suurta muutosta nykyisiin käytäntöihin ja edellyttää sitä kehittävien työyhteisöjen perusteellista koulutusta.

Kananoja luovuttaa lastensuojelutyön kuormittavuuden vähentämistä koskevan väliarvionsa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) keskiviikkona.

Väliarvio liittyy sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämään laajaan selvitykseen lastensuojelutyön kuormittavuudesta ja lastensuojelun henkilöstön riittävyydestä. Työ liittyy sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen, sote-uudistukseen, jonka myötä lastensuojelu siirtyy kuntien vastuulta maakunnille vuonna 2020.

Selvitystyön loppuraportti valmistuu vuoden lopussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • Sote
 • Sosiaalityöntekijät
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää