Kotimaa

Saiko animaatio­elokuvan tauolla esittää rahapeli­mainoksen? Veikkaus ja Poliisihallitus vääntävät jatkuvasti kättä mainonnan rajoista

Loton myynti on tipahtanut 20 prosenttia suullisen mainonnan kiellon jälkeen.

Viime kuussa Nelosella esitetyn animaatioelokuvan Räyhä-Ralfin mainostauolla näytettiin Veikkauksen mainos Synttärit-rahapelistä.

Suomessa ei saa markkinoida rahapelejä alaikäisille, joten Poliisihallitus lähetti selvityspyynnön Veikkaukselle.

Veikkaus kertoi aluksi HS:lle mainoksen näyttämisen olleen virhe. Sen jälkeen yritys sai selvityksen mediatoimistoltaan.

”Veikkauksen saaman selvityksen mukaan Räyhä-Ralf elokuvan katsojista 83 prosenttia on ollut täysi-ikäisiä, ja Nelonen on luokitellut ohjelman ulkomaiseksi pitkäksi elokuvaksi”, kaupallinen johtaja Nora Vähävirta Veikkauksesta kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Räyhä Ralf -episodi kuvaa hyvin rahapelimainonnan rajanvetojen vaikeutta. Poliisihallitus vastaa rahapelien markkinointivalvonnasta. Veikkaus käytti viime vuonna noin 50 miljoonaa euroa mainontaan ja markkinointiin, joten valvontatehtävä on haasteellinen.

Sääntöjen pitäisi olla selvät. Rahapelien mainostaminen on Suomessa kiellettyä, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Veikkaus voi mainostaa lottopelejä ja muita vain vähäisessä määrin riippuvuutta aiheuttavia pelejä. Näitä pelejä kutsutaan vihreiksi peleiksi.

Nopeatempoisten, riippuvuutta aiheuttavien pelien mainonta on kielletty. Näitä punaisiksi kutsuttuja pelejä ovat muun muassa rahapeliautomaatit. Niistä Veikkaus saa kertoa ainoastaan tuoteinformaatiota, johon ei ole liitetty minkäänlaista mielikuvamainontaa.

Mitään pelejä ei saisi markkinoida alaikäisille. Vuonna 2014 Veikkaus käytti silloin 16-vuotiaan jääkiekkoilija Jesse Puljujärven nimeä mainonnassaan. Toissa vuonna Veikkaus käytti pikkuoravien kimeitä ääniä mainostaessaan arpojaan. Poliisihallitus puuttui molempiin tapauksiin.

 

Veikkauksen monopolin yhtenä tehtävänä on rahapelihaittojen vähentäminen.

Rahapelien mainonta on tiukasti säänneltyä sen takia, että Veikkauksen monopolin yhtenä tehtävänä on rahapelihaittojen vähentäminen. Alaikäisille markkinoiminen on erityisen haitallista, sillä mitä nuorempana rahapelien pelaamisen aloittaa, sitä suurempi riski on jäädä niihin koukkuun.

Valvonnalla on ollut vaikutuksia. Poliisihallitus kielsi pelien suullisen markkinoinnin kaupan kassoilla vuonna 2015. Kassamyyjä ei saa ehdottaa lottoamista asiakkaalle, sillä rahapelaamisen on lähdettävä aina pelaajan aloitteesta.

Lottoamisen tuottamat tulot ovat laskeneet muutamassa vuodessa noin 90 miljoonaa euroa, eli 20 prosenttia. Veikkauksen mukaan yhtenä syynä on juuri suullisen mainonnan kieltäminen.

Miksi kaupan kassa ei saa ehdottaa lottoamista, mutta saa ehdottaa lottoavalle asiakkaalle Jokeri-rivin ostamista? Se on sallittua, sillä Jokeria pidetään Loton oheispelinä.

Veikkauksella ja Poliisihallituksella on ollut runsaasti näkemyseroja siinä, onko tietty markkinointi tuoteinformaatiota vai mielikuvamainontaa. Poliisihallitus on lähettämässä Veikkaukselle lausunnot muun muassa Las Vegas -pelisalien ja Casinon mainosvideoista, verkkosivun rakenteesta ja Kenoon liittyvistä markkinointiarpajaisista.

Niiden lisäksi Poliisihallitus puntaroi niin sanottujen voittajatarinoiden ongelmallisuutta.

Veikkaus saa julkaista Loton ja muiden vihreiden pelien mielikuvamarkkinointia tiettyyn pisteeseen. Yritys voi julkaista esimerkiksi tarinoita lottovoittajista omilla sivuillaan, mutta Poliisihallituksen mukaan tarinoita ei saa julkaista mediassa ilman tiedotusvälineen toimituksellista panosta tai merkintää mainoksesta.

Usein kuitenkin Veikkauksen tekemät tiedotteet julkaistaan mediassa lähes sanasta sanaan.

 

Suomessa on yli 200 000 rahapeliongelmasta kärsivää.

Alkuvuoden suurin kiista liittyy todennäköisesti Veikkauksen verkkosivun rakenteeseen. Kun kolme peliyhtiötä, eli Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto, yhdistyivät reilu vuosi sitten uudeksi Veikkaukseksi, uuden yhtiön verkkosivulle siirrettiin kaikkien yhtiöiden verkkopelit.

”Sivuston ongelma on, että kun siellä pelaa rivin lottoa, ruudulle voi tulla mainos, jossa mainostetaan raha-automaattipeliä. Tällaista ristiinmyyntiä ei sallita edes vihreiden pelien välillä”, ylitarkastaja Merja Tapalinen Poliisihallituksesta kertoo.

Veikkauksen mukaan verkkosivun toiminnallisuus kärsisi, jos pelaajalta piilotettaisiin ne pelit, joita hän ei pelaa. Yrityksen mukaan pelisivuston pakollinen tunnistautuminen ja pelaajan asettamat pelirajat ovat riittäviä vastuullisuuskeinoja.

”Emme halua tarjota sellaista asiakaskokemusta, joiden seurauksena asiakkaat äänestävät jaloillaan ja vaihtavat ulkomaalaiseen rahapelisivustoon. Se ei olisi kenenkään suomalaisen etu”, Vähävirta korostaa.

Poliisihallitus valvoo myös laitonta rahapelimainontaa. Noin kymmenesosa, eli lähes 200 miljoonaa euroa suomalaisten rahapelieuroista menee ulkomaille.

Ulkomaalaisten pelisivustojen valvontakeinot ovat olleet vähäiset, sillä viranomaiset eivät saa toimitettua hallinnollisia päätöksiä tai uhkasakkoja ulkomailla toimiville yrityksille. Kesäkuusta lähtien Suomessa voidaan kuitenkin estää antennitaajuuksilla toimivien televisiokanavien toimilupa, jos niillä lähetetään kielloista huolimatta laittomia rahapelimainoksia.

Valtaosa mainonnasta on siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Sen lisäksi peliyhtiöt lähettävät muun muassa tekstiviestejä asiakkailleen.

EU-komissio on herännyt rahapelimainonnan ongelmiin, ja on lähettämässä ensi kuussa kyselyn jäsenvaltioille niiden käyttämistä laittoman rahapelaamisen ja sen markkinoinnin estokeinoista.

Keinoja on jo käytössä. Esimerkiksi Tanskassa käytetään pelisivuestoja, kun taas Norjassa on estetty rahaliikenne rahapeliyhtiöihin. Näiden kiertäminen on mahdollista, mutta estojen avulla on pystytty karsimaan pelaajien määrää.

Suomessa estoja ei ole nähty vielä tarpeellisiksi.

”Poliisihallitus toivoo, että tänä vuonna käynnistyvässä arpajaislain toisen vaiheen uudistuksessa otetaan huomioon estotapojen mahdollisuus”, Merja Tapalinen Poliisihallituksesta toteaa.

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Fakta

Arpajaislain toinen vaihe pureutuu markkinointiin


 Sisäministeriö on käynnistämässä tänä keväänä arpajaislain toisen vaiheen suunnittelun. Ensimmäinen vaihe mahdollisti kolmen rahapeliyhtiön sulautumisen yhdeksi Veikkaukseksi.

 Niin Poliisihallitus kuin Veikkaus toivovat tulevan lainsäädännön selventävän markkinointipelisääntöjä.

 Suomalaiset pelasivat viime vuonna lähes kaksi miljardia euroa rahapeleihin. Veikkauksen osuus tästä oli 90 prosenttia.

 Suomessa on yli 200 000 rahapeliongelmasta kärsivää. Tutkimusten mukaan rahapeliyhtiöiden tuotoista noin puolet tulee hyvin pieneltä osalta pelaajista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahapelit
 • Rahapelaaminen
 • Veikkaus
 • Toni Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  6. Tunti sitten
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää